Ankara-İzmir arası demiryolu 3 buçuk saate düşüyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bütçesinin görüşmelerine başlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2020 10:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2021 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı.

AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan komisyonda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yanı sıra Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün bütçeleri ele alınacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bakanlığının bütçesinin sunumunu yapıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bugüne kadar toplam 312,2 kilometre kent içi raylı sistem hattını tamamlayıp milletin hizmetine sunduklarını söyledi.

Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki sunumunda, demir yolundan hava yoluna kadar bugüne kadar yapılan ve planlanan yatırımlar hakkında bilgiler verdi.

AK Parti hükümeti olarak bugüne kadar toplam 312,2 kilometre kent içi raylı sistem hattını tamamlayıp milletin hizmetine sunduklarını ifade eden Karaismailoğlu, "İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Antalya'da hayata geçirdiğimiz metrolarla bugüne kadar 874 milyon yolcu taşındı. 270 milyon saat zamandan, 250 bin ton yakıttan tasarruf ettik. Karbon emisyonunda 138 bin ton azalma sağladık." dedi.

Kent içi raylı sistemlerinde devam eden 9 projenin tamamlanmasıyla ekonomiye 10,8 milyar lira katkı sağlanacağını belirten Karaismailoğlu, ülke genelinde kent içi raylı sistem şebekesinin önemli bir kısmının bakanlık tarafından üstlendiğini hatırlattı.

Son olarak Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metrosunu İstanbul Büyükşehir Belediyesinden devralarak çalışmalara başladıklarını anlatan Karaismailoğlu, "İstanbul'un bir başka uluslararası havalimanı Sabiha Gökçen. Burayı da metro hatlarına entegre ediyoruz. Kadıköy-Kartal-Kaynarca Raylı Sistem Hattı'nı, 7,4 kilometre uzunluktaki bu hatla Sabiha Gökçen Havalimanı'na bağlayacağız. Yüzde 87 fiziki gerçekleşme kaydettik. Bu projemizi de 2021 yılı sonunda bitirmeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Milli tasarıma sahip ürünleri geliştirmeyi ve artırmayı hedefledik"

TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ ve TÜVASAŞ'ı TÜRASAŞ çatısı altında birleştirdiklerini dile getiren Karaismailoğlu, demir yolu taşımacılığında yerli üretim altyapı kapasitesinin geliştirilmesi için çalıştıklarının altını çizdi.

Karaismailoğlu, raylı sistemler sektöründe milli tasarıma sahip ürünleri geliştirmeyi ve artırmayı hedeflediklerini ifade ederek, "Bu ürünleri dünya pazarına açıp, marka değerine kavuşturmak niyetindeyiz. Çeken ve çekilen araçlarımızı yerli ve milli imkanlarla üretiyoruz. Kurduğumuz Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü ile yerli ve milli demiryolu hamlemizi hızlandırmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Milli elektrikli tren setleri üretimi çalışmalarından edinilen tecrübelerle 225 kilometre/saat hızında elektrikli tren seti proje çalışmalarına başladıklarını belirten Karaismailoğlu, "Prototipi 2022 yılında tamamlamayı ve 2023 yılında seri üretimine geçmeyi planlıyoruz. Dizel elektrikli, lokomotif, demiryolu bakım araçları, demir yolu araçlarının modernizasyonları, tren kontrol yönetim sistemi, vagon, dizel motor üretimlerine devam edilirken aynı zamanda milli demir yolu araçlarının geliştirilmesi için Ar-Ge çalışmalarını yürütüyoruz." dedi.

- "5G altyapısına yerli ve milli ürün geliştirmek için çalışıyoruz"

Karaismailoğlu, haberleşme sektöründe yapılan çalışmalara da değinerek, Türkiye'deki sektör büyüklüğünün geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 14 artış kaydederek, yaklaşık 152,7 milyar liraya ulaştığını söyledi.

4,5G hizmetinden faydalanan abone sayısının 75 milyonu aştığına dikkati çeken Karaismailoğlu, ulusal genişbant stratejisi doğrultusunda 2023 yılında, en az 100 megabit/saniye hızda geniş bant altyapısını nüfusun tamamına sunmayı, sabit geniş bant abone yoğunluğunu yüzde 30'a çıkarmayı ve fiber abone sayısını 10 milyona yükseltmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Öte yandan, kamu kurumları arasındaki veri trafiğinin daha güvenli yapılabilmesi amacıyla kamuya özel sanal ağ olan KamuNet'i kurduklarını dile getiren Adil Karaismailoğlu, mobil hizmetlerde yerli ve milli çalışmaların artırıldığını belirtti.

Bakan Karaismailoğlu, "Evrensel hizmet projeleri ile 2 bin 575 yerleşim yerine 4,5G hizmeti götürdük. Ayrıca bu projelerde yüzde 40 oranında yerli baz istasyonumuz ULAK'ı kullanıyoruz. Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile elektronik haberleşme altyapısında dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmak istiyoruz. 14 Ar-Ge firmasının ve 3 mobil işletmecinin yer aldığı projede, 5G altyapısında ihtiyaç duyulan, anteninden çekirdek şebekesine kadar tüm ürünlerin, yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesine çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Haberleşme alanındaki faaliyetlerinin uzayda da sürdürerek geliştirildiğini anlatan Karaismailoğlu, "Uydu haberleşme kapasitemizi geliştirmeye devam ediyoruz. Türksat 5A'yı Aralık ayında, 5B'yi ise 2021 ilk yarısında fırlatıyoruz." dedi.

Yerli Haberleşme Uydusu Türksat 6A'yı Türkiye'nin en büyük Ar-Ge projelerinden biri olarak niteleyen Karaismailoğlu, söz konusu uydunun 2022 yılında hizmet vermeye başlayacağını açıkladı.

- "Deniz güvenliğini en üst seviyede sağlıyoruz"

Adil Karaismailoğlu, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin denizci kimliğini ön plana çıkarmak için yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, "Bu doğrultuda yürüttüğümüz çalışmalarla deniz ticaret filo sıralamasında 15. sıraya yerleştik. Ancak önümüzdeki süreçte ilk 10'u hedefliyoruz." diye konuştu.

Dünya deniz ticaretinde Türkiye'nin payını artırmak için Türk bayraklı gemilerin standartlarını üst seviyede tuttuklarını belirten Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen faaliyetlerle denizlerimizde seyir, can, mal ve çevre emniyeti ile deniz güvenliğini en üst seviyede sağlıyoruz. Denizlerimizde petrol kirliliğinin önlenmesine müdahale etmek kadar hazırlıklı olmak da oldukça önem arz ediyor. Bakanlık olarak yürüttüğümüz Tekirdağ Ulusal Deniz Emniyeti ve Acil Müdahale Merkezi (UDEM) projesi kapsamında ulusal acil müdahale sistemimizin geliştirilmesini hedefledik."

- "Dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerin başındayız"

Havacılığa yapılan yatırımlar sayesinde Türkiye'nin dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme performansı gösterdiğine işaret eden Karaismailoğlu, "Ülkemiz, dünya ve Avrupa havalimanları toplam yolcu sayısı sıralamasında, 2018 ve 2019 yıllarında dünyada 10. sırada yer aldı. Avrupa ülkeleri arasında ise 2019 yılında 5. sıraya yerleşti." bilgisini verdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, 2003'te 2 merkezle 26 noktaya yapılan iç hat uçuşlarının, bugün 7 merkezden 56 noktaya gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, "2003 yılında 81 olan hava ulaştırma anlaşması yaptığımız ülkelerin sayısını 173'e çıkardık. Türk sivil havacılığı sayesinde dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerin başında yer alıyoruz. 2003 yılında 50 ülke ile 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken bugün 127 ülkede 329 noktaya ulaştık." dedi.

Öte yandan, Havaalanı Pandemi Tedbirleri ve Sertifikasyonu Genelgesi ve ekinde yer alan Havaalanı Kovid-19 Standartları Rehberi'ndeki gereklilikler, işletilen tüm havalimanlarında yerine getirildiğinin altını çizen Karaismailoğlu, "Bu kapsamda söz konusu havalimanlarımızı sertifikalandırdık. Destekler, alınan önlemler sayesinde salgın sürecinde kasımda gerçekleşen günlük uçuş sayılarını incelediğimizde 591 uçuşla Türk Hava Yollarının ilk sırada, 1310 uçuşla Türkiye'nin 4. sırada yer aldığını görüyoruz." diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Kara yolu ulaşımının kalitesini artırmak için yol iyileştirme çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Daha önce 1714 kilometre olan otoyol uzunluğunu 3 bin 325 kilometreye çıkardık. Halen 308 kilometre otoyolda çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz toplam otoyol uzunluğumuzu 8 bin 187 kilometreye çıkarmak." dedi.

Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki sunumunda, kara yolu için belirledikleri politikalar çerçevesinde yatırım ve faaliyetlerde kamu özel iş birliği modelini kullanarak önemli projeleri hızla tamamladıklarını söyledi.

Akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırdıklarını belirten Karaismailoğlu, "Avrupa-Asya ve Afrika kıtaları arasında doğal bir köprü konumundaki ülkemizden geçen uluslararası kara yolu koridorlarının uzunluğu yaklaşık 13 bin kilometredir. Bu koridorlar için artan transit taşımacılıkla birlikte fiziki ve geometrik standartların ve trafik güvenliği seviyesinin yükseltilmesi için çalışmalarımız artarak devam ediyor. Bu kapsamda önemli lojistik merkezlere, demir yollarına, havalimanlarına ve sınır kapılarımıza hızlı ve güvenli ulaşımı sağlayacak 20 bin 715 km uzunluğundaki Lojistik Karayolu Ağımızdaki bölünmüş yol imalatlarımız hızla sürüyor." ifadelerini kullandı.

Bölünmüş yol uzunluğunun 2003'de 6 bin 101 km olduğunu hatırlatan Karaismailoğlu, buna 21 bin 613 km ilave ederek toplam bölünmüş yol uzunluğunu yaklaşık 28 bin kilometreye çıkardıklarına dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Böylece, trafik güvenliğini artırarak kazalardaki ölüm oranını düşürdük, taşıt işletme giderlerinde tasarruf sağladık, seyahat konforunu artırdık ve süresini kısalttık. Ortalama hızı ise 40 kilometreden 88 kilometreye çıkardık. AB ülkelerindeki otomobil sahiplik düzeyi doygunluk noktasında olup, ülkemizde bin kişiye düşen 152 otomobil sahipliliği AB ortalamasının üçte biri düzeyindedir. Ülkemizin, gelecek 10 yıl içinde AB ortalaması olan 509 otomobil sahiplik düzeyine ulaşacağı öngörülmektedir. 2003-2019 yıllarında taşıt hareketliliği yüzde 160 düzeyinde artarken, altyapı geliştirme çalışmalarımız sayesinde 100 milyon taşıt-km başına can kaybını yüzde 79 düzeyinde azalttık."

Karaismailoğlu, trafik hacmindeki yükseliş karşısında sağlanan tasarruf da arttığını, 27 bin kilometreyi aşan bölünmüş yol sayesinde yıllık 18,5 milyar lira tasarruf sağlandığı aktararak, "Yanı sıra yaklaşık 3,9 milyon ton daha az CO2 emisyonu gerçekleşti. İş gücünde ise yaklaşık 306 milyon saat, bir başka deyişle 11 milyar 596 milyon lira tasarruf ettik." diye konuştu.

Trafik yoğunluğunu rahatlatan ve kesintisiz akım sağlayan çevreyollarının, son 18 yılda, 1631 kilometrelik kesimini tamamladıklarını, 874 kilometrede çalışmaların devam ettiğini ve 998 kilometrelik kesimde ise planlama aşamasında olunduğu bilgisini veren Bakan Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2003 öncesi 50 km olan toplam kara yolu tünel uzunluğunu, yaptığımız 504 km ile yüzde 1007 artırdık. 2020 boyunca ise 38,9 kilometre uzunluğunda 20 adet tünel yaptık. 311 kilometre olan köprü ve viyadük uzunluğunu 369 kilometre daha artırdık. Bu yıl 42 km uzunluğunda 282 adet köprü ve viyadük yapımını da tamamladık. Kara yolu ulaşımının kalitesini artırmak için yol iyileştirme çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Daha önce 1714 kilometre olan otoyol uzunluğunu 3 bin 325 kilometreye çıkardık. Halen 308 km otoyolda çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz toplam otoyol uzunluğumuzu 8 bin 187 kilometreye çıkarmak."

Karaismailoğlu, artan trafik yoğunluğunu bertaraf etmek üzere geliştirdikleri projelerle ve ilk etapta planladıkları 891 kilometrelik otoyolla trafiğin yoğunlaştığı bölgelere çözüm ürettiklerini söyledi.

Marmara Otoyol Ringini tamamlama çalışmalarının devam ettiğine dikkati çeken Karaismailoğlu, "Avrasya'nın lokomotifi Kuzey Marmara Otoyolu Marmara Bölgesinin itici gücü olacak. Marmara Otoyol Ringi ile etkileşim halinde olan 9 ilimiz var. Bu iller, ülkemiz nüfusunun yüzde 37'sini oluşturuyor. Yine aynı lokasyon ülkemiz İhracatının yüzde 75'ini, ithalatının yüzde 79'unu ve GSYİH'nin yüzde 65'ini ifade ediyor. Ticari girişim sayısının yüzde 43'ü de yine bu bölgeye ait. Biz bu bölgede hem İstanbul'un yoğun trafiğini rahatlatacak otoyol projeleri hem de iki kıta arasında alternatif sağlayacak 1915 Çanakkale Köprüsüyle bölgesel bir çevre yolu oluşturuyoruz." dedi.

Avrasya Tüneliyle Kazlıçeşme-Göztepe arası seyahat süresini 100 dakikadan 15 dakikaya indirdiklerini, bugüne kadar buradan 48 milyonu aşkın geçiş yapıldığını bildiren Karaismailoğlu, 2017-2020'de sağlanan tasarrufun 5,23 milyar lira olduğunu açıkladı.

Bakan Karaismailoğlu, Marmara Bölgesi'nde oluşturulan otoyol ringinin önemli bir parçası olan 398 km uzunluğundaki Kuzey Marmara Otoyolu ile transit ve yük trafiğini İstanbul şehir merkezinden uzaklaştırmış olduklarını, 321,2 kilometresini trafiğe açtıklarını anımsatarak, otoyolun tamamını bu yılın sonunda işletmeye açmayı hedeflediklerini belirtti.

Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli açılmadan önceki trafik yoğunluğunu gösteren fotoğrafları paylaşan Karaismailoğlu, "Peki ya Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli olmasaydı, İstanbul trafiği nasıl olacaktı? Tamamen kilitlenmiş, kıpırdamaz hale gelmiş olacaktı." ifadesini kullandı.

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projenin tamamlanmasıyla İstanbul İzmir arasının 100 km kısaldığını ve ulaşımın 8 buçuk saatten 3 buçuk saate indiğini ifade eden Karaismailoğlu, Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu'nu şubat ayında hizmete açtıklarını dile getirdi.

Bakan Karaismailoğlu, karayollarında yaptıkları fiziki ve geometrik iyileştirmelere de değinerek şöyle konuştu:

"Otoyollar ve bölünmüş yollar dışında ağırlıklı il yolları olmak üzere son 18 yılda toplam 13 bin 820 kilometre tek platformlu yolun fiziki ve geometrik standardını yükselttik. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) çalışmalarımızı önceliyoruz. Ülkemizde ilk defa 505 km uzunluğundaki güzergahta akıllı ulaşım altyapısını tamamladık. AUS Strateji Belgesini tamamladık."

Avrupa, Asya ve Afrika'yı kapsayan geniş bir coğrafyada, 70'ten fazla ülkeye uluslararası taşıma, 59 ülke ile ikili karayolu taşımacılığı anlaşmasıyla 24 ülkeyle serbestleştirme gerçekleştirdiklerini anlatan Karaismailoğlu, tehlikeli madde taşımacılığında uluslararası sözleşmelere taraf olma sürecini tamamladıklarını söyledi.

Karaismailoğlu, mikro hareketlilik çözümlerinin kısa mesafede şehir içinde rahatlama sağladığını belirterek, şöyle devam etti:

"Motorlu araçlara bağımlılığı azaltıyor. Şehir içindeki alanları daha verimli kullanmamızı sağlıyor ve karbon emisyonunu düşürüyor. e-scooterların kullanımını hem kullanıcısı için hem de yolu kullanan araç ve yayalar için güvenli bir zemine oturtmamız için çalışmalarımızı başlattık. Yıldız Teknik Üniversitesi ile bir protokol imzalayarak üniversite bünyesinde bir Ar-Ge çatısı oluşturduk. Mobility Lab'de bugün, gençlerimiz dijital altyapı ile uyumlu akıllı mikro mobilite araçları geliştirmek için çalışıyorlar."

Bakanlığın, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ve Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu (BTK) 2021 yılı toplam bütçe ödeneğinin yaklaşık 58 milyar lira olarak öngörüldüğünü aktaran Karaismailoğlu, 2019 kesin hesap verilerine bakıldığında önemli bir kısmının KGM'ne yedek ödenekten yapılan aktarmalardan oluştuğunu bildirdi. Karaismailoğlu, bu aktarmaların KGM tarafından, devam eden altyapı projeleri başta olmak üzere, sel ve heyelan hasarlarının giderilmesi ve kamulaştırmadan kaynaklanan ödemelerin yapılmasında kullanıldığını kaydetti.

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da sunumunda, kurumun kuruluşu ve çalışma alanları hakkında bilgi verdi.

Kurumun bütçe rakamlarına ilişkin Karagözoğlu, şunları söyledi:

"Yeni Ekonomi Programı ve azami tasarruf ilkelerine uyum çerçevesinde Kurumumuz Haziran ayı sonu itibarıyla yapmış olduğu yaklaşık 3,2 milyar lira harcamanın yüzde 94'ü olan yaklaşık 3 milyar lirası gelir fazlası olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına aktarılmış, kalan yaklaşık 187 milyon lira personel ve sosyal güvenlik primi ödemeleri, mal ve hizmet alımları, uluslararası kuruluşlara üyelik aidatları ve sermaye giderleri için harcanmıştır."

Karagözoğlu, posta hizmet sağlayıcılarına ilişkin denetimler gerçekleştirildiğini, salgın döneminde temassız teslimat başta olmak üzere halk sağlığını korumaya yönelik birçok önlem alındığını anlattı.

Pazar analizleri kapsamında ilgili mobil, sabit, ve kiralık devre pazarlarında çalışmalar başlatıldığını vurgulayan Karagözoğlu, şunları kaydetti:

"Bakanlığımızın, genişbant penetrasyonunun artırılmasına yönelik projesi kapsamında daha önce internet aboneliği bulunmayan veya internet aboneliğini 3 ay ve daha fazla süre öncesinden iptal etmiş olan abonelikler için Kurumumuz tarafından onaylanan Türk Telekom "İnternet Bizden" kampanyaları ile genişbant penetrasyonunun arttırılması, genişbant internet hizmetlerinin ilk ediniminin kolaylaştırılması, tüketicilerin makul bir fiyatla hizmetlerden faydalanması amaçlanmaktadır. İnternet Bizden Kampanyaları kapsamında 900 binden fazla haneye internet hizmeti ulaştırılmıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber