Cumhurbaşkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı BİP'e geçiyor

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından sonra Milli Savunma Bakanlığı da Whatsapp'taki veri güvenliği kaygıları nedeniyle haberleşme gruplarını BiPMobil'e taşıma kararı aldı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Ocak 2021 13:42, Son Güncelleme : 10 Ocak 2021 20:54
Cumhurbaşkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı BİP'e geçiyor

Küresel mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ın, gizlilik kaygılarına yol açan yeni kullanım koşulları nedeniyle, Cumhurbaşkanlığı tarafından oluşturulan iletişim grupları, yarından itibaren Turkcell'in geliştirdiği yerel şifreli mesajlaşma uygulaması BiP'i kullanmaya başlayacak.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre, WhatsApp'ın gizlilik kaygılarına yol açan yeni kullanım koşulları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ten ayrıldığını duyurdu.

Buna göre, Cumhurbaşkanlığı, 11 Ocak'ta WhatsApp mesajlaşma gruplarını Turkcell'in şifreli mesajlaşma uygulaması BiP'e taşıyacak,

Bloomberg'in Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı habere göre, kararın bütün çalışanlara mesajla duyurulduğu öğrenilirken; bu değişimin, sosyal medya platformlarına karşı daha geniş kapsamlı önlemler kapsamında sürdürüleceği dile getirildi.

Türkiye geçtiğimiz günlerde, küresel çapta faaliyet yürüten bir sosyal medya şirketlerine, yasanın gerektirdiği şekilde yerel temsilciler atamaması nedeniyle para cezası vermişti.

Para cezasına çarptırılan Çin menşeli sosyal paylaşım platformu TikTok da, Facebook'un ardından Türkiye'de temsilcilik açacağını duyurmuştu.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI DA 'BİP' UYGULAMASI KULLANACAK

WhatsApp'ın kullanıcılarına yönelik 'zorunlu güncelleme' kararının ardından Milli Savunma Bakanlığı (MSB), gazetecilerle olan bilgi paylaşımlarını BİP uygulaması üzerinden yapma kararı aldı.

Bakanlığın paylaştığı bilgi notunda, kararın WhatsApp ile ilgili yaşanan son gelişmeler üzerine alındığı belirtildi. Açıklamada, yeni uygulamaya yarından itibaren geçileceği de ifade edildi.

TÜRKİYE'NİN İLK YEREL MESAJLAŞMA UYGULAMASI

Türkiye Varlık Fonu, 2020 yılında ülkenin en büyük cep telefonu operatörü olan Turkcell'in çoğunluk hissesini satın aldı. Şirket, 2013 yılında WhatsApp uygulamasına benzer 'BİP' adını verdikleri yerel bir mesajlaşma programı geliştirdiklerini duyurdu.

Turkcell, uygulamanın piyasaya sunulduğu 2013 yılından bu yana 53 milyondan fazla kez indirildiğini açıkladı.

DEĞİŞİKLİK NE İÇERİYOR

WhatsApp'ın 8 Şubat'tan itibaren geçerli olacak yeni güvenlik şartlarında yapılan değişiklikler, ana şirket Facebook ile veri paylaşmasına olanak tanıyacak.

Kullanıcılar yeni şartları kabul etmek zorunda aksi takdirde WhatsApp'taki hesaplarına ulaşamayacaklar.

Bu arada, Dünyanın en zengin adamı, teknoloji girişimcisi Elon Musk, insanları rakip uygulama Signal'e geçmek için bir çağrı yapmıştı. Musk'ın çağrısının ardından, Signal'in abone sayısı patlama yapmıştı.

WhatsApp'ın bu kararı ayrıca, Türk kullanıcılar tarafından büyük tepki topladı. Kısa sürede binlerce kişinin Telegram Messenger, Signal ve BİP gibi mesajlaşma uygulamalarına yöneldiği gözlemlendi.

WHATSPP AYNI KURALI AVRUPA'YA DAYATAMADI

Konuyla ilgili en ilginç gelişme ise WhatsApp'ın bu zorunlu değişikliğinin Avrupa Birliği ülkelerindeki kullanıcıları kapsamıyor oluşu. WhatsApp sözcüsü tarafından yapılan açıklama, 8 Şubat'a kadar kabul edilmesi gereken koşulların AB ülkelerindeki kullanıcıları kapsamadığını açıkça belirtiyor. Yani bu noktada dünya genelinde 2 milyardan fazla kullanıcısı olan bir uygulama, Avrupa Birliği ülkelerine çifte standart uyguluyor.

Şu an için bu 'neden?' sorusunun cevabı WhatsApp tarafından verilmedi. Fakat 8 Şubat'a kadar konuyla ilgili açıklama bekleniyor. Dolayısıyla yeni bir gelişme olduğunda haberi güncelleyip bilgilendirme yapacağız.

Alternatif uygulama yok mu?

WhatsApp, az önce de bahsettiğimiz gibi 2 milyarı aşan kullanıcı sayısıyla dünyanın en fazla tercih edilen iletişim uygulaması. Her yeni güncellemeyle sunulan özellikler artıyor ve uygulama daha kullanışlı hale geliyor. Fakat bu alternatifi olmadığı anlamına gelmiyor.

Bugün aynı görevleri yerine getiren birçok farklı iletişim uygulaması var. Bunlar arasında ilk sırada Signal geliyor. Hatta son günlerde iletişim uygulamalarından toplanan hangi verilerin reklam verenlere satıldığını gösteren çizelgeler de oluşturuluyor. Signal bu tabloda en başarılı seçeneklerden biri. Hatta geçtiğimiz gün Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk da bir açıklama yapmış ve Signal'in alternatif olarak kullanılabileceğinden bahsetmişti.

Ama Viber, Telegram ve BiP de yine alternatifler arasında. BiP için son dönemlerde sık sık yayınlanan güncellemeler epey bol özellik getiriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber