Hutbeler, kızları eğitime kazandırıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2007 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

UNICEF ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen "Haydi Kızlar Okula Kampanyası" kapsamında camilerde verilen hutbeler, kız çocuklarının eğitime kazandırılmasına yardımcı oluyor. Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Siirt ve Batman'da yaklaşık 53 bin kız çocuğu eğitime kazandırıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 17 Haziran 2003 tarihinde 10 ilde başlatılan 'Haydi Kızlar Okula' kampanyası çerçevesinde, okula gönderilmeyen kız çocuklarının eğitime kazandırılmasına devam ediliyor. Çocuklarını okula göndermeyen aileler, imam ve müftülerin yardımlarıyla ikna edilmeye çalışılıyor. Geleneksel sebeplerle çocuklarını okula göndermeyen aileleri, köyün, mahallenin ileri gelenleri ve o yerleşim biriminde yetişip şu an toplumda saygın yerler edinen kişilerle işbirliği yapılarak ikna ediliyor.

Müftülerin, eğitim öğretim döneminde camilerde okunan hutbelerde bu konuyu anlatması da 'Haydi Kızlar Okula Kampanyası Yürütme Kurulu'nun işini kolaylaştırıyor. Diyarbakır'da şimdiye kadar 20 binin üzerinde kız çocuğu eğitime kazandırılırken; Şırnak'ta 2 bin 535, Siirt'te 8 bin 755, Mardin'de 11 bin 810 ve Batman'da 9 bin 431 kız çocuğunun kampanya süresince kayıtları yapıldı.

Kurulu en çok zorlayan sorunların başında ailelerin kız kızlarını karma eğitim sistemi kapsamında okutmak istememesi geliyor. Aileler en çok kız çocukları için, kızlara özel YİBO'ların sayılarının çoğaltılmasını, taşımalı eğitimde yalnız kızları taşıyan servislerin oluşturulmasını istiyor. Kız çocuklarını okula kazandırma çalışmalarını aksatan bir başka unsur da taşımalı sistem.

Köy ilköğretim okullarının bir çoğunda 6-7-8'inci sınıflar bulunmadığı için 5'inci sınıftan 6'ya geçişte kız öğrencinin eğitimine başka bir merkezdeki okulda devam etmeleri gerekiyor. Ancak aileler çocuklarını, 'kızımız artık büyüdü' diyerek erkek öğrencilerle aynı servis araçlarında okula taşınmasına karşı çıkıyor. Bu yüzden özellikle 7. sınıftan itibaren kızların okula devamında büyük bir düşüş yaşanıyor.

Haydi Kızlar Okula Kampanyası Proje Koordinatörü Şahin Demirkol, vatandaşların gelenekten kaynaklanan bir takım sebeplerle kız çocuklarını okula göndermediklerine dikkat çekti. Çocuklarını okula göndermeyen aileleri imam ve müftülerin yardımlarıyla ikna etmeye çalıştıklarını kaydeden Demirkol, müftülerin eğitim öğretim döneminde camilerde okudukları hutbelerde bu konuyu anlatmasının kendilerine çok büyük fayda sağladığını vurguladı.

Ailelerin kız çocuklarını karma eğitim sistemiyle okutmak istemediklerini de anlatan Demirkol, bölgede kızlara özel YİBO'ların çoğaltılmasının istendiğini belirtti.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır ise, köylerde ailelerin 13 yaşından sonra kızlarını karma okullara göndermediğini söyledi. Kampanyalar sayesinde binlerce kız çocuğunun okullaştığını dile getiren Sır, şöyle konuştu: "Bu oran şimdilerde ancak yüzde 40'lara ulaştı. Halen kız çocuğunu okula göndermek istemeyen aileler var. Bazı aileler 13-14 yaşındaki kızlarının büyüdüğünü düşünerek okuldan alıyor. Liseyi okuyan kız sayısı köylerde çok azdır. Köylerde aileler 13 yaşından sonra kızlarını erkek çocuklarla aynı okula göndermiyor. Muhafazakar düşünen bu aileler, kızlarının büyüdüğünü, erkek çocuklarla aynı okulda bulunmasını istemiyor. Bu nedenle köylerde kızlara özgü okul açılmalı. Bu tür ailelerin köylerde yatılı bölge okulları gibi kız çocuklarına yönelik özel okulların açılması gerekiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber