SSK ile vatandaşın diş parası anlaşmazlığı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2008 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Artvin'in Arhavi İlçesi'nde SSK ile anlaşmalı özel bir klinikte ücret karşılığı ağız protezi ve diş tedavisi yaptırıp, SSK'dan bir kısmını tahsil eden yaklaşık 3 bin kişi, bir süre önce kendilerine gönderilen tebligatla şoke oldu. Protez diş dışında ödenen tedavi masraflarının yersiz olduğu, kurumun kendilerine ödediği paranın yasal faiziyle birlikte geri alınacağı tebliği üzerine şaşıran vatandaşlar, ?Ödeyecek paramız yok. Taktığı dişi söküp alsınlar'' diye konuştu.

Arhavi'deki eski SSK Hastanesi'ne 2005 yılında Arhavi, Hopa, Borçka ilçeleri ile Kemalpaşa Beldesi ve Rize'nin Fındıklı ilçesinden giden yaklaşık 3 bin kişi, hastanede yeterli teknik donanım olmadığı için anlaşmalı bir klinikte diş protezi taktırıp, ağız ve diş tedavilerini yaptırdı. Ücreti kendi ceplerinden ödeyen vatandaşlar, faturaları SSK'ya ibraz ederek tedavi masraflarının bir bölümünü kurumdan geri aldı. Protez ve diş tedavisi yaptıranlar, aradan 3.5 yıl geçtikten sonra aldıkları bir ihbarname ile şaşkına döndü. Vatandaşlara ulaşan ihbarnamede protez diş haricinde tedavi için ödenen paranın yersiz olduğu ve yasal faiziyle geri verilmesi gerektiği vurgulandı.

İhbarnamede, ?18.05.2005 tarihli 3- 248 Ek sayılı genelgemizde ?hastalık sigortasından sağlanan ağız protezleri' başlıklı kısmında açıklanan esaslara istinaden, ağız protezlerinin yapılması gerekli durumlarda prosedüre ait işlemler sonrasında ağız protezinin serbest diş hekimince yapılmasının uygun olmasına karşın, tedavilerin (dolgu) serbest diş hekimince yapılmasının ve ödenmesinin mümkün olmadığı, buna göre sevki yapılan sigortalı hastalardan protez yapımı ile ilgili ücretlerin ödenmesi, tedavi (dolgu) için ödenen ücretlerin ödenmemesi gerektiğinden; bu nedenle eski SSK Arhavi Hastanesi'nce adınıza yersiz ödenen diş tedavi bedelinin, kanuni faizi ile birlikte yazının tebliğinden sonra 15 gün içinde müdürlüğümüz veznesine ödenmesine, aksi halde icra yolu ile tahsil cihetine gidileceğine'' ifadeleri yer aldı. İhbarnamenin bölgedeki ilçelerde yaşayan ve tedavi olanlara ulaştığı belirtildi.

Mağdurlar arasında yer alan Altan Kekeva, ?Hastanenin yönlendirdiği bir diş polikliniğinde dişlerimizi yaptırdık. Ama 3.5 yıl sonra Artvin SSK İl Müdürlüğü'nden ihbarname geldi. Ödenen para yasal faizi ile geri isteniyor. Ödemesek icra kanalıyla tahsil edileceği söyleniyor. Buna bir anlam veremedik'' dedi.

Ali Altın ise, ?Yıllardır çalışarak emekli oldum. Haliyle dişim de bitecek işim de. Dişim bitti, gittim doktora yaptırdım. Arkasından düzenlenen fatura ile SSK İl Müdürlüğü'nden 328 YTL geri ödeme aldım. Oradan aldığım bu paraya 250 YTL de cebimden katarak 578 YTL'yi doktora verdim. Aradan geçen süre sonrası gelen yazıda bana ödenen para geri isteniyor. O zaman para ödenirken yasayı kimse bilmiyor muydu? Bizler kandırıldık. Biz kimseyi dolandırmadık, kimseyi kandırmadık'' diye konuştu.

Yusuf Hatinoğlu da tepki göstererek, ?Devlet bana 12 memurunun imzasıyla para ödedi. Şimdi geri istiyor. Ben doktora 1.200 YTL ödedim, 730 YTL'sini Artvin SSK İl Müdürlüğü'nden geri aldım. Gelsin devlet, dişini söküp alsın. Ödeyecek paramız yok'' dedi.

Zeki Hatinoğlu da, ?SSK'ya gidip bu parayı zorla almadım. Bana devlet kendi verdi. Yarısını ben cepten ödedim yarısını SSK verdi. Benden şimdi parayı geri istiyor. Madem geri istenecekti neden verildi. Bu parayı geri ödeyemeyiz. Haksız yere isteniyor. Gelsin devlet o zaman taktığı dişleri söküp götürsün'' derken, Osman Durmuş, ?Parayı ödemiyorum. Diş istiyorlarsa çekip geri verebilirim ama parayı veremem. Ödeyecek durumumuz yok'' diye tepkisini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber