Maliye çalışanları değişim istiyor!

Maliye Bakanlığındaki Sessiz Çığlık Artarak Devam Ediyor!

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Eylül 2022 18:23, Son Güncelleme : 11 Ekim 2022 07:57
Maliye çalışanları değişim istiyor!

Maliyecilik Meslek Ve Terbiyesi Almış Bakanlık Çalışanları Ciddi Geçim Sıkıntısı Yaşarken Mesleğin Vakar Ve Ciddiyetini Korumak Adına Birilerinin Sessiz Çığlıklarını Duymasını Bekliyor!

Maliye'de çalışan hakları günden güne yok oluyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Çalışanları büyük şok yaşıyor.

"Nitelikli yönetici, uzman ve personel enflasyona yenik düşmüş durumda."

Maliyecilik mesleğinin ve iş gereklerinin bir sonucu olarak ,belirli bir uzmanlık, bilgi , birikimi ve ihtisaslaşmayı gerektiren işleri nedeniyle Uzman ve Teftiş ağırlıklı olarak personel istihdam eden Hazine ve Maliye Bakanlığı nitelikli uzman, yönetici ve personelini; ücret ve gelir ödemeleri yönüyle hala genel ücret politikaları çerçevesinde değerlendirmeye devam ediyor.

"Kurum elindeki nitelikli personeli tutamıyor."

Konuyla ilgili olarak bilgisine başvurulan Vergi Uzmanları ve Büro Çalışanları Topluluğu Başkanı İbrahim Çelik yaptığı açıklamada,

Kime dokunsan bin ah işitiyorsun.Bilim Ve Teknoloji çağında kurumun bilhassa insan kaynakları ve ücret politikaları konusunda kendisini yenilemesi ve inovasyon'a açık olması gerekiyor dedi.

"Kamuda görev almak isteyenler, kamu kuruluşları arasında kariyer tercihleri yaparken, kurumlar arası maaş, statü, iş tatmini ve özlük haklarındaki kurum farklılıklarını göz önünde bulundurarak, bu tercihlerini yapmaktadırlar.

2011 yılından itibaren hem Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı taşra birimlerinde hem de Defterdarlıklar ve Malmüdürlüklerinde ciddi anlamda personel sirkülasyonu yaşanmaktadır.

Personel sirkülasyonun doğal sonucu olarak ciddi personel açığı ve ihtiyacı bulunmaktadır. İnsan kaynakları yönetimde optimal faydanın ve istenen verimliliğin elde edilebilmesi için personel devir hızının düşük olması kurumsal başarı ve kurumsal hafızanın devamı için hedeflenen amaçlar arasında yer almaktadır" dedi.

Çelik: "Bakanlığın Daha Cazip Ve Çekici Hale Getirilmesi Gerekmektedir"

Personel devir hızındaki artış Bakanlığın gelenek ve göreneklerine sahip kurumsal hafızayı yok edecek boyutlara ulaştığını belirten İbrahim Çelik,

"Türkiye'nin Merkez Bankası gibi seçkin kurumları arasında yer alan Gelir İdaresi Başkanlığı,neden ülkemizin en popüler üniversitelerinden mezun olan beyin takımını çekebilecek imkan ve olanaklar sunamamaktadır!

Veya Merkez Bankasının çalışılabilir kurumlar sıralamasında üst sıralarda yer almasının sebebi nedir? "

" Maliyecilik Meslek Kanununun ve Mali Hizmet Sınıfının bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir."

Bakanlığın düşüşe geçen personel sayısını her türlü artırma çabalarına karşın personel sayısının sürekli azalma eğiliminde olduğu görülmekte ; finansal hayatın iki önemli gerçeği Gelir ve Gider İdarelerinin kontrolünü elinde bulunduran kurumun insan kaynakları ve özlük hakları bakımından daha cazip ve çekici hale getirilmesi gerekmektedir.

Günümüzde "çalışan hakları" veya "çalışanlara sağlanan faydalar" kavramları 'ücret' kavramının yerini almıştır. Bununla birlikte sosyolojik boyutlarıyla değerlendirilmesi gereken "ücret" kavramının, çalışanların ekonomik olduğu kadar psikolojik boyutlarıyla da önemli olduğu yadsınamaz bir gerçektir.

Ücretlerin, çalışanların hizmetlerinin karşılığı olmasının yanı sıra, çalışanların kurumlarına olan bağlılığını da ortaya koyan önemli bir ölçüt olması sebebiyle, düşük ücretlerin, çalışanların motivasyonunun azalmasına ve çalışma isteksizliğine ya da gizli işsizliğe neden olmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Çelik: "Büyükşehirdeki Maliyecilerin ücretlerinde Derhal İyileştirmeye Gidilmeli"

Ekonomi ve Finans alanında piyasaları regüle eden "Merkez Bankası ,çalışanlarının kuruma olan aidiyet duygularını artırmak ve kurum personelinin görev ve sorumluluklarıyla orantılı ve görev yaparken; ekonomik olarak zihinlerini meşgul edecek düşüncelerden çalışanlarını korumak, parasal ihtiyaçlarını minimize etmek için ilave ek gelir kalemi oluşturacak ücret düzenlemelerine gidiyor". diyen İbrahim Çelik devamla, "Ücreti, emeğin üretime kattığı değer karşılığında ödenen bedel olarak tanımlamak gerekirse, vergicilik mesleğinin hak ettiği yerde olmadığını, daha cazip hale getirilmesi gerektiğini; bugünlerde TBMM'ye sunulacak olan torba kanun düzenlemesinin bunun için çok iyi bir fırsat olduğunu belirmekte fayda var.

"Gelir ve Gider idaresinde görevli personelin unvanlarında bir an önce sadeleştirmeye gidilmesi gerekmektedir."

"Ara kadroların mali haklarında uzmanlaştırma yoluyla iyileştirmeye gidilerek ara kadro kavramının tasfiye edilmesi gerekliliğine vurgu yapan Çelik,

Kariyer meslek gruplarının görev ve tanımları risk ve mali sorumluluk bakımından yeniden ele alınması ve Baş Uzmanlık unvanı tanımının kurum literatür hayatına geçirilmesi gereklidir."

Hazine ve Maliye Bakanlığının enerjisini alan bu tür sorunların bir an önce çözüme kavuşturulmasının önemine vurgu yapmakta fayda var.

"Özellikle büyükşehirlerde görev yapan Bakanlığa bağlı merkez ve taşra teşkilatlarında görevli uzman, yönetici ve diğer personel çok ciddi geçim sıkıntısı içindeler."

"Satılan Lojmanlar nedeniyle yüksek kira bedeli ödemekte olan maliye yöneticileri için, bakanlıkça konut kiralama yoluna gidilmeli ve yöneticilerin kullanımına tahsis edilmelidir."

İstanbul veya Ankara gibi büyükşehirlerde göreve başlayan bir uzman yardımcısı elektrik, su, doğalgaz, yol gibi diğer harcamalarından sarfı nazar elde etmiş olduğu maaşın en az 6000'TL'sini sadece kira gideri olarak harcamakta, maaşının da 11.000'TL olduğu düşünüldüğünde durumun çok vahim boyutlara ulaştığı rahatlıkla görülebiliyor" şeklinde konuştu.

"Vergi Dairelerinin mükellef büyüklüğü ve benzeri kriterlere göre A, B, C olarak sınıflandırılması gerektiğinin altını çizen Çelik,

Vergi Dairesi Başkanlıklarında ve Vergi Dairelerinde Vergi Müfettişleri ve Devlet Gelir Uzmanlarının görevlendirilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı."

"Karaborsacı ve stokçulara karşı amansız mücadeleyi anlamlı ve yerinde buluyoruz"

" İşi ve iştigal konusu parasal değerler bütünü olan Maliye ve Gelir İdaresi personelinin ücret ve gelir kalemlerinde Maliyecilik mesleğinin vakar ve ciddiyetini koruyacak şekilde düzenlemeye gidilmelidir."

" Hazine Ve Maliye Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatındaki yöneticilerimizin ,Vergi Dairesi Müdürleri, diğer yöneticiler ile Gelir Uzmanı ve Defterdarlık Uzmanlarının mali ve özlük haklarının iyileştirilmesi gerekmektedir."

Başkan Çelik, "Dünyadaki ve bölgemizdeki siyasi ve ekonomik gelişmeler ekonominin finansmanı, piyasa düzeninin ve fiyatlamanın sağlanması noktasında Gelir İdaresinin ve vergi dairelerinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur.

Son bir yıl içindeki fahiş fiyat artışları, kayıt dışı emtia ve mal varlığı, karaborsacılık ve stokçuluk nedeniyle piyasada şartlarında oluşan manipülatif fiyatlama, vatandaşlarımızı zorunlu ve temel gıda maddelerinin temininde ederinin iki-üç kat üstünde bir bedel ödeyerek almasına neden olmuştur.

Oluşan bu fiyatlama nedeniyle fiyatlar genel düzeyinde artışlar ve doğal sonucu olarak enflasyon düzeyinde meydana gelen yükselmeler, domino taşı gibi alım gücünde düşüşe, vatandaşta büyük tedirginlik ve güven ortamında ciddi zedelenmelere sebep olmuştur.

Hazine ve Maliye Bakanlığının fiyat artışlarındaki aşırı oynaklık nedeniyle karaborsacı, stok ve stokçulara karşı başlattığı amansız mücadelesindeki girişimini anlamlı ve çok yerinde buluyoruz. Bu türden olayların bir daha yaşanmaması için;

" Gelir İdaresi Başkanlığının dünyada birçok uygulamaları bulunan vergi ajanlığı müessesini bir an önce hayata geçirmesi elzemdir."

Vergi ajanlığı sadece verginin güvence altına alınması için değil karaborsacılık ve stokçulukla mücadelede sağlıklı bir piyasa yapısı ve fiyatlamanın oluşması için olmazsa olmazdır.

Mevcutta var olan Vergi İstihbarat Uzmanlığına bir an önce hayat verilmesi için gerekli adımların çok ivedi olarak atılması gerekmektedir.

"İncelemeye Yetkili Gelir Uzmanlığının hayata geçirilmesi gerekmektedir."

Sınırları Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenecek olan Sınırlı inceleme yetkisinin lokalde çözülmesi gereken işlerin yerinde sonuçlandırılarak,Vergi Denetim Kurulunca 'vergi inceleme ve denetim gücünün daha etkin ve verimli bir biçimde kullanılmasını' sağlayacak,Vergi Denetim Kurulunun üzerindeki gereksiz yazışma, iş yükü ve yoğunluğunu ortadan kaldıracaktır.

"Bugün Merkez Bankası çalışanı neyse; almış olduğu risk,ifa ettiği görev ve mali sorumluluk bakımından Maliye çalışanı da O'dur."

Görevi ve çalışma alanı ekonomi ve finans olan kurumların iştigal konularının parasal değerler olması nedeniyle paranın cezbedici yanı da göz önünde bulundurularak çalışanlara ödenmekte olan ücret ve gelir kalemlerinin yeniden gözden geçirilmesinde büyük fayda olduğunu belirtelim.

Çelik açıklamasının sonunda büyük özveriyle görev yapan yönetici ve çalışanların gönüllerinin bir an önce alınması gerektiğini belirterek, "Zorlu ekonomik şartlarda mücadele veren maliye çalışanlarının emekliliğine tesir edecek ücret kalemlerinde iyileştirmeye gidilmesi elzemdir.Mali hizmetleri sınıfının bir an önce oluşturulması ,tanımının yapılması,maliyecilik mesleğine ve bu mesleğin insan kaynakları faktörünün geleceğine yapılmış en büyük yatırım olarak tarihe geçecektir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Yorumlar

Bu haber yoruma kapatılmıştır!

Sonraki Haber