İlk Defa Atamalarda Harcırah Verilmemesi Anayasa'ya Aykırı Bulunmadı

Hatırlanacağı üzere, 2003 yılında yapılan 4969 sayılı Kanuni düzenlemeyle, hem ilk defa atama hem de naklen atama halinde harcırah verilmemesi düzenlemesi getirilmişti. Naklen atama halinde harcırah verilmemesine ilişkin düzenleme Anayasa Mahkemesince iptal edilmiş, daha sonra yasama organı yeni bir düzenleme yaparak naklen atama halinde harcırah verilmesine imkan sağlayan düzenlemeyi geri getirmiştir. Tüm adaylar gibi bizler de, düzenlemenin ilk bölümü yani ilk defa atama halinde harcırah verilmemesinin Anayasa'ya aykırı olup olmadığına ilişkin Yüksek Mahkemenin kararını bekliyorduk. Karar bugün yayımlandı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Mayıs 2008 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, 28 Mayıs 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararıyla önemli bir hususu açıklığa kavuşturmuştur. İlk defa atananlara harcırah verilmemesi yönündeki düzenlemenin Anayasaya aykırı olmadığına karar verilmiştir.

Karar gerekçesinde şu hususlar yer almıştır:

"İlk defa devlet memurluğuna atanan kişi, görevine başlayıncaya kadar memur ya da kamu görevlisi sayılmamakta, görevine başladığı tarihten itibaren kamu görevlisi sıfatını kazanmaktadır. Bu süreye ilişkin olarak kendisine aylık ödenmemekte, tedavi yardımı hizmetleri ile memurlara ve diğer kamu görevlilerine sağlanan bir takım haklardan yararlandırılmamaktadır. Oysa naklen atanan kamu görevlileri, naklen atama işleminin yapıldığı tarihten önce kamu görevlisi olup, belirli bir statü hukuku içerisinde kendilerine yüklenilen kamu görevini yerine getirmektedirler. Bu durumda, ilk defa devlet memurluğuna atananlar ile halen devlet memuru olup da naklen ataması yapılanlar aynı hukuksal konumda bulunmamaktadırlar.
....
Yukarıda da belirtildiği üzere, ilk defa devlet memurluğuna atanan kişiler kamu görevlisi sıfatını, görevlerine başladıkları tarihten itibaren kazandıklarından ve görevlerine başlamadıkları sürece kamu görevlisi sayılmadıklarından, atandıkları görev yerlerine ulaşıncaya kadar üstlendikleri giderlerin kamu hizmetinin yürütülmesinden kaynaklandığını söylemek mümkün değildir. Böyle olunca da, atandıkları yere giderken üstlendikleri giderlerin kamuca paylaşılması zorunluluğu bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, itiraz konusu kural, ilk defa devlet memurluğuna atananlar yönünden Anayasa'nın 10. maddesindeki eşitlik ilkesine ve 2. maddesindeki sosyal hukuk devleti ilkesine aykırı değildir. İtirazın reddi gerekir.
VI- Sonuç
10.2.1954 günlü, 6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun 10. maddesinin (1) numaralı bendinin Anayasa'ya aykırı olmadığına ve itirazın REDDİNE, 20.3.2008 gününde OYBİRLİĞİYLE karar verildi."

BU KARAR NE ANLAMA GELİYOR?

Bu karar ile ilk defa atamalarda harcırah verilmemesi yönündeki uygulama Anayasaya uygun bulunmuştur. Bazı idare mahkemeleri ile bölge idare mahkemelerinin (Sakarya) ilk defa atamalarda harcırah verilmesi gerektiği yönündeki kararları artık verilemeyecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber