Liselerde, Sınıf Geçme Yönetmeliğindeki Değişikliğin Oluşturduğu Sorunlar

Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği 12 Haziran 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme ile değişti. Ancak, gerek maddeler arasındaki çelişkiler gerekse de ders seçim dilekçelerinin alındığı 5 iş günü ile dal seçim dilekçelerinin alındığı 10 iş günü içinde öğretmenlerin okulda bulunmaları sorunlar oluşturmaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Haziran 2008 12:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ahmet Kandemir'in yazısı

Süre sorunu

"MADDE 42 ? Ortalama yükseltme sınavına girilecek dersler; öğrenci, veli ve sınıf rehber öğretmeninin iş birliği ile belirlenir ve öğrenci veya veli tarafından ders kesimini izleyen 5 iş günü içinde, örneğine uygun dilekçe ile okul müdürlüğüne bildirilir. Sınav programında yer alması düşünülen dersler program ilan edilmeden önce değiştirilebilir.

Ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarına alınacak öğrenciler ve sınavı yapılacak dersler ile ilgili hazırlanan listeler sınavların başlamasından 5 iş günü öncesinde okul müdürlüğünce ilan edilir."

"MADDE 41 ? Öğrenciler ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları döneminde;
...
Bu sınavlar, ders kesiminden bir hafta sonra başlar ve süresi üç haftayı geçmez."

Yukarıdaki iki madde bir biri ile çelişmektedir. 41. madde sınavların ders kesiminden itibaren bir hafta içinde yapılması gerektiğini belirtirken, 42. madde, ders kesimini izleyen 5 iş günü içinde dilekçe verilmesini, dilekçe sonrasında hazırlanan listelerin 5 iş günü öncesinden ilan edilmesi gerektiğini belirtmektedir.

42. maddeye göre yorum yapacak olursak; Ortaöğretim kurumlarında ders kesimi 13 Haziran 2008 Cuma günü yapılmıştır. Yukarıdaki madde hükmüne göre; 20 Haziran 2008 Cuma günü mesai bitimine kadar öğrencinin Ortalama yükseltme sınavına gireceği dersler, verecekleri dilekçelerle belirlenecektir.

Bu dilekçelere göre hazırlanacak sınav programı (okul idarecilerimizin mesai saatleri dışında cumartesi ve Pazar günü hazırladığını varsayarsak) ise; 23 Haziran 2008 pazartesi günü ilan edilecektir. İlan süresi 27 Haziran 2008 Cuma günü dolacaktır

41 maddedeki; ?Bu sınavlar, gerektiğinde cumartesi ve pazar günleri ile çalışma saatleri dışında da yapılır. Sınavlar için ayrılan sürenin yetmemesi durumunda, aynı günde en fazla 3 sınav yapılabilir." hükümlerine göre; 28 Haziran 2008 Cumartesi gününden başlayarak sınavlar yapılabilir.

Sınavlar; ders kesimi 13 Haziran 2008 gününde gerçekleştiğinden, gerekli dilekçe verme ve ilan süreleri gereği en erken 28 Haziran 2008 cumartesi günü başlayabilmektedir. Arada tam olarak 16 gün bulunmaktadır.

41. maddeye göre yorum yapacak olursak; 41. maddedeki ?Bu sınavlar, ders kesiminden bir hafta sonra başlar ve süresi üç haftayı geçmez.? hükümleri gereğince sınavların 21 Haziran 2008 Cumartesi günü başlayabilmesi gerekmektedir.

Şimdi okul idarecileri 41. maddeye göre mi, sınav programı hazırlayacaklardır yoksa 42. maddeye göre mi?

41. maddedeki ?Bu sınavlar, ders kesiminden bir hafta sonra başlar ve süresi üç haftayı geçmez.? hükümleri gereğince okul idarecileri sınav programını 3 hafta olarak hazırlamaktadırlar. Bu tamamen yanlış bir uygulamadır. Öğrencilerin bir günde 3 den fazla sınava giremeyecek şeklinde hazırlanan daha kısa süreli bir program hazırlanmalıdır.

Öğretmenlerin okulda bulunma sorunu

Ayrıca; 10. maddedeki "Alan seçimi, ders kesiminden itibaren Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde yapılır.? hükümlerine göre de; 28 Haziran 2008 Cumartesi günü sınavların başladığını ve 3 hafta sürdüğünü varsayarsak, 18 Temmuz 2008 Cuma günü sınav programı bitecektir. Buna 10 iş günü de Alan seçimi işlemlerini eklediğimizde takvim bu sefer 1 Ağustos 2008 Cuma gününe denk gelecektir.

Bu süreler zarfında; ders seçim dilekçelerinin alındığı 5 iş günü ile dal seçim dilekçelerinin alındığı 10 iş günü için, okuldaki sınıf öğretmenlerine şu anki mevzuat hükümlerine göre her hangi bir ücret ödenmeyeceğine göre bu görevler maaş karşılığımı yapıldığı varsayılacaktır.

Ayrıca; Bu hazırlanan sınav programları okuldan okula farklılık arz edeceğinden nasıl bir uygulama yapılacağı belli değildir. Örneğin http://afyon.meb.gov.tr/pub/documents/12062008takvim.pdf adresinde bulunan takvimde 5 iş günü olan sınav programının ilan edilmesi işlemlerine uyulmamıştır.

41. maddedeki ?Sorumlu ders/dersleri bulunan öğrenciler, eylül ayının ilk haftası ile ikinci dönemin ilk haftasında da sorumluluk sınavlarına alınırlar.? hükümlerine göre de öğretmenler en az Agustus ayının son haftasında okulda bulunmaları gerekmektedir.

ORTAÖĞRETİM ÖĞRETMENLERİNİN YAZ TATİLİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

222 sayılı İlköğretim Ve Eğitim Kanununun 43. maddesinde;
? İlköğretim okulların yaz tatili, sınavların bitimi tarihinden yeni öğretim yılının başına kadar sürer.
a) Öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız iki ay izinlidirler.
Ancak, bu iki aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmeliğinde saptanacak meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlüdürler.
b) Tek öğretmenli okullarda görevli öğretmenlerin yaz tatili izinleri, bölge ilköğretim müfettişleriyle, İlçe eğitim müdürü tarafından okul ve kurumların korunması da göz önünde tutularak ayarlanır.?

hükümleri yer almaktadırlar. İlköğretim okullarında görevli öğretmenler aralıksız iki ay izinli sayılmaktadır ayrıca okul bitiminde ve açılışında katıldıkları 2 şer haftalık mesleki eğitim çalışmalarına katılarak ücret almaktadırlar.

Ortaöğretim öğretmenlerini ilgilendiren bu şekilde bir kanun bulunmadığından bu öğretmenlerin yaz tatillerinin ne zaman başlayacağı ve ne zaman biteceği konusunda şu an karmaşa yaşanmaktadır. Bu öğretmenler okulda sınıf öğretmenliği konusunda danışmanlık ve çalışma yapmaları da cabasıdır.

Ayrıca sınav takviminin uzun olması ÖSYM ninde sınav sonuçlarının açıklanmasını etkileyecektir.

Sınav sayısı sorunu;

Madde 41; ?Bu sınavlar, gerektiğinde cumartesi ve pazar günleri ile çalışma saatleri dışında da yapılır. Sınavlar için ayrılan sürenin yetmemesi durumunda, aynı günde en fazla 3 sınav yapılabilir."

Bu madde hükümlerindeki ?aynı günde en fazla 3 sınav yapılabilir? ifadesi bir güne 3 den fazla sınav programı konulamayacağı anlamında yorumlanmaktadır.

Hâlbuki bu bir öğrencinin en fazla 3 sınava girebileceği anlamındadır. Yani bir öğrenci en fazla üç sınava alınabilecek şekilde sınav programı hazırlanabilir, programa bir güne 3 den fazla sınav konulabilir. Önemli olan bir öğrencinin bir günde 3 den fazla sınava girmemesidir.

Öğretmenin girebileceği sınav sayısının artırılması gerekmektedir.

"MADDE 41 ? Öğrenciler ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları döneminde;
a) Devam ettikleri ve öğrenim gördükleri sınıfta başarılı ve başarısız olunan en fazla 4 dersten ortalama yükseltme sınavına,
b) Önceki yıllardan sorumlu olunan derslerden sorumluluk sınavına
alınırlar."

"MADDE 34 ? Doğrudan veya yılsonu başarı notu ile sınıfını geçemeyen öğrencilerden; 9 uncu sınıfta en fazla 3, 10 uncu ve 11 inci sınıflarda ise en fazla 2 dersten başarısız olanlar sorumlu olarak bir üst sınıfa devam ederler. Ancak, alt sınıflar da dâhil toplam 5 den fazla sorumlu dersi bulunanlar başarısız sayılır. Alan değişikliğinden dolayı sorumlu olunan dersler bu sayıya dâhil edilmez?.

Yukarıdaki madde hükümlerine göre öğrenciye 4 dersten ortalama yükseltme sınavına girme hakkı tanınmış, ayrıca 5 dersden de sorumlu geçebileceği belirtilmiştir.

Öğrencinin ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları sayısı artırılırken; akabinde öğretmenin girmesi gereken sınav sayılarının da ek dersle ilgili esaslarda değişikliğe gidilerek artırılması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber