MEB, Genel Bütçeli Kurumlardan Naklen Memur, Teknisyen ve Hizmetli Alacak

Milli Eğitim bakanlığı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 74'üncü maddesine göre kurumlar arası yer değişikliği yapılmak suretiyle genel idare hizmetleri sınıfından memur, teknik hizmetler sınıfından teknisyen ve yardımcı hizmetler sınıfından hizmetli kadrolarına naklen personel alacaktır. Ancak, başvurmak isteyen personelin genel bütçeli kurumda bulunması gerekmektedir. Ayrıntılar için tıklayın.

Haber Giriş : 26 Ekim 2004 17:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

SAYI : B.08.0.PGM.0.23.02.01.35-79050 18/10/2004
KONU : Kurumlar arası yer değişikliği

GENELGE
2004/78

İLGİ : a) MEB'in 18/07/2003 tarih ve B.08.0.PGM.0.23.02.01.35-61238-(2003/56) sayılı genelgesi.

b) Başbakanlığın 18/07/2003 tarih ve B.02.0.PPG.0.12.320.11018-(2003/42) sayılı genelgesi.

c) MEB'in 25/07/2003 tarih ve B.08.0.PGM.0.23.02.01.35-63492-(2003/61) sayılı genelgesi.

d) Başbakanlığın 08/06/2004 tarih ve B.02.0.PPG.0.12.320.8133-(2004/18) sayılı genelgesi.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 74'üncü maddesine göre kurumlar arası yer değişikliği yapılmak suretiyle genel idare hizmetleri sınıfından memur, teknik hizmetler sınıfından teknisyen ve yardımcı hizmetler sınıfından hizmetli kadrolarına personel nakli yapılabileceği belirtilerek başvuruda bulunanlarda aranacak şartlar ile diğer hususlar ilgi (a) genelgeyle, Başbakanlığın ilgi (b) genelgesi ile her türlü naklen ve açıktan personel atamalarının ikinci bir talimata kadar durdurulması nedeniyle, ilgi (a) genelge gereğince kurumlar arası yer değişikliği suretiyle Bakanlığımız kadrolarına yapılacak atamalara ilişkin iş ve işlemlerin ikinci bir açıklama yapılıncaya kadar durdurulduğu hususu da ilgi (c) genelgeyle teşkilâtımıza duyurulmuştu.

Başbakanlığın, 09/06/2004 tarih ve 25487 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ilgi (d) genelgesi ile, her türlü naklen ve açıktan atamaların durdurulduğu ilgi (b) genelge; ?2004 Malî Yılı Bütçe Kanunu ve bu konuda gerçekleştirilen diğer düzenlemeler sonucunda kamu kurum ve kuruluşlarına açıktan ve naklen personel atamaları belli esaslara bağlandığından, söz konusu Genelgelerin uygulanmasına duyulan ihtiyaç büyük ölçüde giderilmiştir.? denilmek suretiyle uygulamadan kaldırılmıştır.

İlgi (b) genelgenin uygulamadan kaldırılması ve ilgi (c) genelgemizin ikinci paragrafında belirtilen ?... Bakanlığımız kadrolarına yapılacak atamalara ilişkin iş ve işlemlerde ikinci bir açıklama yapılıncaya kadar durdurulmuştur.? ifadesi gereğince bundan sonra yapılacak kurumlar arası nakillerde dikkat edilmesi gereken hususlara yönelik olarak aşağıdaki açıklamaların yapılması zorunlu hâle gelmiştir.

1-İlgi (b) genelgenin uygulamadan kaldırılmasına gerekçe olan düzenlemelerin büyük bir bölümüne, 5027 sayılı 2004 Malî Yılı Bütçe Kanunu'nun 32'nci maddesinin (a) bendinde yer verilmiştir.

Bu maddede; genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin boş memur kadrolarına yapacakları açıktan atama sayıları ile konsolide bütçe dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları memur nakilleri toplamının (40.000) adedi geçemeyeceği ve söz konusu toplam sayının kurum ve kuruluşlar itibariyle dağılımının ve gerekli görülmesi hâlinde bu toplam sayının belirli bir oranda tutulması ve kullanımı ile diğer hususların Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan ile Maliye Bakanının müşterek önerisi üzerine Başbakan tarafından belirleneceği hükme bağlanmıştır.

Bu hüküm gereğince, konsolide bütçeye dahil idarelerin boş memur kadrolarına yapacakları açıktan atama sayıları ile konsolide bütçe dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yapacakları memur nakilleri toplamına dair dağılım, Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakan ile Maliye Bakanının müşterek önerisi ve Başbakanlık Makamının 06/02/2004 tarihli Olurları ile tespit edilmiş olup Bakanlığımıza; (40.000) adet toplam sayının (18.000) adedi kontenjan olarak tahsis edilmiştir.

Diğer yandan; 24/12/2003 tarih ve 23326 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5018 sayılı ?Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu?nun 12'nci maddesi ile genel yönetim kapsamındaki idarelerin bütçeleri düzenlenmiş ve Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdarelerine (I), Özel Bütçe Kapsamındaki İdarelere (II), Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlara (III) ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına (IV) sayılı cetvellerde yer verilmiş, mahalli idare kapsamındaki kamu idareleri ise ?Mahallî İdare Bütçesi? olarak belirlenmiştir.

5027 sayılı 2004 Malî Yılı Bütçe Kanunu'nun 32'nci maddesinin (a) bendi hükümlerine göre, Başbakanlık Makamlarının 06/02/2004 tarihli olurları ile Bakanlığımıza kontenjan olarak verilen ve ilk defa, açıktan ve konsolide bütçe dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yapılacak memur nakillerinin toplamında kullanılması öngörülen 18.000 adet kadronun tamamı, öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla ilk defa ve açıktan öğretmen ataması yapılmak suretiyle kullanılmıştır.

Bu nedenle; 5018 sayılı ?Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu?nun 12'nci maddesi ile düzenlenen ve konsolide bütçeyi oluşturan ?Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri?nin bulunduğu (I) sayılı cetvelde yer alan idareler dışındaki diğer bütçe türleri içerisinde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarından personel nakli mümkün olamamaktadır.

2- Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlarımızın öğretmen dışındaki diğer personel ihtiyacının kısmen de olsa karşılanabilmesi amacıyla boş kadro durumuna göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 74'üncü maddesi gereğince genel idare hizmetleri sınıfından memur, teknik hizmetler sınıfından teknisyen ve yardımcı hizmetler sınıfından hizmetli kadrolarına (I) sayılı cetvelde yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından personel nakli yapılabilecektir.

3- Bakanlığımız kadrolarına geçmek için başvuruda bulananlarda aranacak genel ve özel şartlar ve Bakanlığımıza yapılacak teklife eklenecek belgeler aşağıda belirtilmiştir.

PERSONEL NAKLİNDE ARANACAK ŞARTLAR :
A- Memur, Teknisyen ve Hizmetli kadroları için genel şartlar;
1) Devlet memurluğunun son üç yılında iyi dereceden aşağı sicil ve herhangi bir disiplin cezası almamış olmak,
2) Kazanılmış hak aylığına denk bir kadro derecesine atamasının yapılamaması hâlinde daha alt derecedeki bir kadroya atanmayı kabul etmek,

B- Memur kadrosu için özel şartlar;
1) Devlet memurluğunda en az 5 yıl çalışmış olmak, (bu hizmetin son 3 yılını hâlen görev yaptığı kurumda geçirmiş olacaktır.)
2) Kurumunda genel idare hizmetleri sınıfına dâhil kadrolardan birisinde çalışıyor olmak,
3) En az orta öğrenimli olmak,

C- Teknisyen kadrosu için özel şartlar;
1) Devlet memurluğunda en az 6 yıl çalışmış olmak, (bu hizmetin son 3 yılını hâlen görev yaptığı kurumda geçirmiş olacaktır.)
2) Kurumunda teknik hizmetler sınıfında teknisyen kadrosunda çalışıyor olmak,
3) En az, meslek liselerinin ağaç işleri, bilgisayar, bilgisayar yazılım, bilgisayar donanım, elektrik, elektronik, inşaat, harita ve kadastro, mobilya, mobilya dekorasyon, sıhhî tesisat, sıhhî tesisat ısıtma, tesisat teknolojisi ve yapı bölümlerinin birinden mezun olmak, (yüksek okul mezunu olanlarda da aynı bölümlerden mezun olma şartı aranacaktır.)

D- Hizmetli kadrosu için özel şartlar;
1) Devlet memurluğunda en az 3 yıl çalışmış olmak, (bu hizmetin son 1 yılını hâlen görev yaptığı kurumda geçirmiş olacaktır.)
2) Kurumunda yardımcı hizmetler sınıfına dâhil kadrolardan birisinde çalışıyor olmak,
3) En az ilköğretim okulu (orta okul) mezunu olmak,
4- Yukarıda belirtilen şartları taşıyıp kurumlar arası yer değiştirme suretiyle Bakanlığımız kadrolarına atanmak için başvuruda bulunan ve (I) sayılı cetvelde yer alan kurum ve kuruluşlarda çalışanların başvurusu incelenecek, aranan şartları taşıması ve nakli Valiliğinizce de uygun görülmesi hâlinde ?nakli Valiliğimizce de uygundur.? ifadesinin yer aldığı valilik yazısına aşağıda istenilen belgeler de eklenmek suretiyle, Bakanlığımıza teklifte bulunulacaktır.

Bakanlığımıza gönderilen başvurular kadro yönüyle incelenecek ve atamanın yapılıp yapılamayacağı hususu Valiliğinize ayrıca bildirilecektir.

Bakanlığımızın cevabı alınmadan kurumlar arası yer değiştirme suretiyle kesinlikle personel ataması yapılmayacak, yapılması durumunda sorumlular hakkında yasal işlem yapılacaktır.

5- TEKLİFE EKLENECEK BELGELER :

? Kazanılmış hak aylığına denk bir kadro derecesine atamasının yapılamaması hâlinde daha alt derecedeki bir kadroya atanmanın kabul edildiğini belirtir dilekçenin örneği,

? En son öğrenim durumunu gösterir onaylı belge örneği, (Ayrıca teknisyen kadrosuna atanmak üzere başvuruda bulunan yüksek öğrenimliler için meslek lisesi mezuniyet belgesi örneği de gönderilecektir.)

? Tüm hizmetlerin tam ve doğru olarak gösterildiği onaylı hizmet cetveli, (T. C. vatandaşlık ve emekli sicil numarası kesinlikle yazılacaktır.)

6- DİĞER HUSUSLAR :

? İlgi (a-c) genelgelerimiz uygulamadan kaldırılmıştır.

? (I) sayılı cetvelde yer alan idareler dışındaki diğer bütçe türleri içerisinde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarından Bakanlığımız kadrolarına geçmek için başvuruda bulunanlara, 1'inci maddede yapılan açıklamalar doğrultusunda Valiliğinizce, ?naklinin mümkün olamayacağı? yönünde cevap verilecek ve hiçbir suretle Bakanlığımıza teklifte bulunulmayacaktır.

? Konu ile ilgili yazı ve ekleri ilgililere elden verilmeyecek, Bakanlığımız Personel Genel Müdürlüğü Kadro Dairesi Başkanlığına gönderilecektir. Bakanlığımızca istenilmediği sürece FAKS ile yazı ve belge gönderilmeyecektir. Bilgilerinizi ve uygulamada birliğin sağlanması, yer değiştirme isteğinde bulunanların mağduriyetine neden olunmaması ve gereksiz yazışmalara meydan verilmemesi bakımından, yapılan açıklamalara uyulması hususunda gerekli özenin gösterilmesini rica ederim.


24/12/2003 tarih ve 23326 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 12'nci maddesindeki (I) sayılı cetvelde yer alan Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri
1- Türkiye Büyük Millet Meclisi
2- Cumhurbaşkanlığı
3- Başbakanlık
4- Anayasa Mahkemesi
5- Yargıtay
6- Danıştay
7- Sayıştay
8- Uyuşmazlık Mahkemesi
9- Yüksek Seçim Kurulu
10- Adalet Bakanlığı
11- Millî Savunma Bakanlığı
12- İçişleri Bakanlığı
13- Dışişleri Bakanlığı
14- Maliye Bakanlığı
15- Millî Eğitim Bakanlığı
16- Bayındırlık ve İskân Bakanlığı
17- Sağlık Bakanlığı
18- Ulaştırma Bakanlığı
19- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
20- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
21- Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
22- Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı
23- Kültür ve Turizm Bakanlığı
24- Çevre ve Orman Bakanlığı
25- Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği
26- Millî İstihbarat Teşkilâtı Müsteşarlığı
27- Jandarma Genel Komutanlığı
28- Sahil Güvenlik Komutanlığı
29- Emniyet Genel Müdürlüğü
30- Diyanet İşleri Başkanlığı
31- Devlet Planlama Teşkilâtı Müsteşarlığı
32- Hazine Müsteşarlığı
33- Dış Ticaret Müsteşarlığı
34- Gümrük Müsteşarlığı
35- Denizcilik Müsteşarlığı
36- Avrupa Birliği Genel Sekreterliği
37- Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu
38- Devlet Personel Başkanlığı
39- Özürlüler İdaresi Başkanlığı
40- Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı
41- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
42- Karayolları Genel Müdürlüğü
43- Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü
44- Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
45- Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü
46- Tarım Reformu Genel Müdürlüğü
47- Orman Genel Müdürlüğü
48- Petrol İşleri Genel Müdürlüğü
49- Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü
50- Aile Araştırma Kurumu Başkanlığı
51- Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü
52- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı
53- Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü
54- Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber