12 bin yönetmelik tarih oluyor

Haber Giriş : 31 Ekim 2004 07:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık, ?yönetmelik temizliği' için kolları sıvadı. Türkiye'de bugüne kadar yürürlüğe giren bütün yönetmeliklerin envanterini çıkarmayı planlayan Başbakanlık, gereksiz olanlarını ayıklayacak.

Çalışma sonunda 22 bin olduğu tahmin edilen yönetmeliklerin yarısından fazlası yürürlükten kaldırılacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan çalışma ile Türkiye'deki yönetmelik sayısı ve bunların ne kadarının yürürlükte olduğu da ortaya çıkacak. Tahmini rakamlara göre gereksiz görülen yaklaşık 12 bin yönetmelik çöpe gidecek.

Başbakanlık Müsteşarı Yardımcısı Muhammet Emin Zararsız, konuyla ilgili olarak Mevzuatı Geliştirme Genel Müdürlüğü'nün yetki ve sorumluluk bakımından görevlendirildiğini söyledi. Zararsız, Türkiye'deki mevcut yönetmelik sayısının bilinmediğini belirterek; ?Sayının 20 binin üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Ne kadarı geçersiz, kaçı yürürlükte bilemiyoruz. Bu çalışma çok zor bir iş olacak.? dedi. Yönetmeliklerle ilgili çalışma, Başbakan Erdoğan'ın 9 Haziran'da yayımladığı 2004/19 sayılı genelge üzerine başlatıldı. Zararsız'ın yönetiminde oluşturulan bir komisyon çalışmalara başladı ve bütün kurumlardan, ellerindeki yönetmelikleri göndermeleri istendi. Mevzuatı Geliştirme Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan komisyona, çalışmanın hızlanması için eleman takviyesi yapıldı. Çalışmanın Başbakanlık nezdindeki yetki ve sorumluluğunu ise Müsteşar Yardımcısı Zararsız yürütüyor.

Söz konusu çalışmaları Zaman'a değerlendiren Zararsız, öncelikle envanter çalışması başlattıklarını belirtti. Zararsız, ?Bütün yönetmeliklerin envanterini çıkarma ve bu envantere dayalı olarak da kodifike etme (düzenleme) çalışmalarına başladık. Yönetmeliklerini göndermeyen kurumlar da var hâlâ. Bunlardan tekrar istedik. Şimdi yaptığımız şey, gelen yönetmelikleri bilgisayar ortamına aktarmak. Daha yolun başındayız. Bu çalışmanın ne kadar süreceği konusunda bir şey söylemek imkansız. Altından kalkabilir miyiz, kalkamaz mıyız o bile riskli. Çünkü sayı çok kabarık.? şeklinde konuştu.

Çalışmalar çerçevesinde, yürürlükte olmayan, süresi dolmuş veya gereksiz yönetmelikler ayıklanıp lağvedilecek. Zararsız bununla ilgili olarak şunları söyledi: ?Envanteri ortaya bir çıkartalım, şapkayı önümüze bir düşürelim, ondan sonra kaç tanesinin ayıklanacağını düşünürüz. Şu anda toplam yönetmelik sayısı kaç, yönetmelik değiştiren yönetmelik sayısı nedir, ana yönetmelik sayısı kaçtır, Resmi Gazete'de yayımlanmış ve yayımlanmamış yönetmelikler kaç tanedir, hangileridir, bunların hepsinin üzerinde detaylı çalışmak gerekiyor.? Yönetmelik değiştiren yönetmeliklerin sayıyı kabarttığını vurgulayan Zararsız, bunları saymamaları durumunda hem işlerinin kolaylaşacağını, hem sayının düşeceğini söyledi. Komisyon, Bakanlar Kurulu'nun çıkardığı yönetmelikler hariç bütün yönetmelikleri elden geçiriyor. En az bir yıl sürmesi beklenen yönetmelik düzenleme ve ayıklama çalışmaları, Kamu Yönetimi Reformu baz alınarak yapılıyor.

Yaklaşık 22 bin olduğu tahmin edilen yönetmeliklerden, 12 bin kadarının yürürlükten kaldırılması öngörülüyor. Bu tahmin, 1996'da devletin bilgisi dışında yapılan özel bir çalışmaya dayanıyor. Buna göre, 1996'ya kadar Türkiye'de 17 bin yönetmelik çıkarılmıştı. O yıldan sonra çıkarılan yönetmelik sayısının ise 5 bini geçtiği yine tahmin esasına göre belirtiliyor.

Yönetmelik nedir?

Yasa ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak amacıyla bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerince hazırlanan, düzenleyici kuralla-rın tümüne denir.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber