Cumhurbaşkanı Gül'den üniversitelere 'bilim ve teknoloji üretin' çağrısı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2008 19:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin(İTİCÜ) Küçükyalı'da kurulan yeni kampusunun açılışına katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, vasıflı, kaliteli, eğitimli insanların yetiştirilmesi için üniversitelere büyük görevler ve sorumluluklar düştüğünü söyledi. Gül, üniverstelerin sadece eğitim ve öğretim verilen yerler olmadığını bilim üreten, teknoloji üreten yerler olması gerektiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitenin hem eğitim öğretim yılı açılışına hem de yeni kampusunun açılış törenine katıldı. Törene Gül'ün yanısıra Vali Muammer Güler, İBB Başkan Vekili Erman Tuncer, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Murat Yalçıntaş, İTİCÜ Rektörü Prof.Dr.Ateş Vuran, işadamları Erdoğan Demirören, Atalay Şahinoğlu, akedemisyenler ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "70 milyon nüfusu olan bir ülkenin en çok önem vermesi gereken konu kaliteli, vasıflı yurttaşlara sahip olmaktır" dedi. Bunun yolunun üniversitelerden geçtiğine vurgu yapan Gül, üniversitelere çok büyük görevler düştüğünü söyledi. Gül, "Bu nedenle üniversiteleri korumalıyız, üniversitelerimize gözbebeğimiz gibi bakmak durumundayız" dedi. Üniversitelerin sadece eğitim ve öğretim veren kurumlar değil aynı zamanda bilim üreten, teknoloji üreten ve bunu hayata transfer eden kurumlar olarak ön plana çıkması gerektiğini düşünen Gül, Türkiye'nin bu konularda epey bir noksanı olduğunu cesaretle görülmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin araştırma, geliştirme konularında, teknoloji ve bilim üretme konusunda olması gereken yerde bulunmadığını anlatan Gül, "Bizim ebatımızda, bizim büyüklüğümüzdeki ülkelerle mukayese ettiğimizde çok daha fazla çalışmamız gerektiği ortada. Üniversiteler açısından değil Türkiye olarak bu hedefi ortaya koyuyorum"dedi.

Bu bağlamda yeni kurulan üniversitelerin kısa sürede prestijli hale gelebilmesi gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, "Üniversiteler kurulabilir.Ama önemli olan üniversitelerin kendilerini ispat edebilmesidir. O bakımdan bu üniversitelere en üst düzeyde önem vermeliyiz. Bulundukları şehirlere katkı yapar hale gelmeleri için çok çalışmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Üniversitelerin Avrupa Birliği fonlarından yeteri kadar istifade edemediğine de değinen Cumhurbaşkanı Gül, "Geçen sene Türkiye olarak 50 milyon Euro'luk fondan istifade edebildik. Yeteri kadar proje sunmadığımız için aldığımız fon düşük kaldık. AB 7. Çerçeve programına Türkiye olarak daha dikkatli katıldık. 400 milyon Euro'ya yakın bir katkı sağlayacağız. Ümit ediyorum ki bu sefer verdiğimizden daha çoğunu alacağız. Üniversitelerde bu yönde bir yaklaşımın, olağanüstü bir gayretin başladığını görüyorum. Bu konuda çok ihmalkar davrandık. Üniversetlere olduğu kadar iş dünyasına da çok iş düşüyor." dedi.

Törende İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Murat Yalçıntaş ve Rektör Prof.Dr.Ateş Vuran da bir konuşma yaptı. Rektör Vuran, Cumhurbaşkanını ağırlamanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. Vuran konuşmasında üniversitenin kuruluş döneminden bugüne kadar gerçekleşen gelişmelere değindi.

-"ÖZGÜR EĞİTİMDEN YANAYIZ"-

İTİCÜ Mütevelli Heyet Başkanı Murat Yalçıntaş da konuşmasında iki açılışın heyecanını yaşadıklarını belirtti. Yalçıntaş, 8. eğitim ve öğretim yılının açılışının yanısıra Küçükyalı Kampusu'nun açılışının sevinci içerisinde olduklarını dile getirdi. Murat Yalçıntaş konuşmasında üniversitelerin özgür ortamlar olması gerektiğine vurgu yapan mesajlar verdi. Yalçıntaş şunları söyledi: "Biz İTO'yuz.126 yıllık bir kurumuz. Hep hür teşebbüsü savunduk. Bugün İTİCÜ'de de özgür eğitimi savunuyoruz. Özgür eğitimi temsil ediyoruz. Başarılı insanların ancak özgür bir eğitim ile yetişeceğine inanıyoruz. Özgürlükçü olduk, yasakçı uygulamalara daima karşı çıktık bugün de karşı çıkıyoruz. İfade ve düşünce özgürlüğü olan bir ülke yarını parlak olan ülkedir. Bu değerlerin yerleştiği bir Türkiye'ye inanıyoruz. Ancak bu şekilde Ulu Önder Atatürk'ün bizden istediği fikri hür, irfanı hür nesiller yetiştirebiliriz." şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Rektör Ateş Vuran, Cumhurbaşkanı Gül'e iki öğrenci ile birlikte bir plaket takdim etti. Ayrıca Mütevelli Heyet Başkanı Yalçıntaş da Gül'e bir plaket takdim etti.

2001 yılında kurulan İTİCÜ, Fen Edebiyat Fakültesi, Ticari Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi, Mühendislik ve Tasarım Fakültesi, Meslek Yüksek Okulu ile 3 enstitüden oluşuyor. Yeni hizmete açılan Küçükyalı Kampusu'nda Mühendislik ve Tasarım Fakültesi ile Meslek Yüksek Okulu yer alıyor. Bin 800'ü Küçükyalı'da olmak üzere İTİCÜ'nün 4 bin öğrencisi bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber