1 yılda doğalgaz fiyatı nereden nereye geldi?

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 02 Kasım 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıllık enflasyonun yüzde 11 düzeyinde olduğu Türkiye'de, doğalgaza yapılan son yüzde 22.5'lik zamla son bir yıllık fiyat artışı yüzde 74'ü buldu. 10 metreküp doğalgaz kullanan bir evin faturası da, son zamla 59 YTL'den 107 YTL'ye çıktı.

Kış aylarına girildiği dönemde Botaş doğalgaza konutlarda yüzde 22.5, sanayide yüzde 22 zam yaparak infiale yol açtı. Günlerdir doğalgaz için başvuru kuyruklarında, zam gelmeden gaz almaya çabalayan vatandaşların öngörüsü haklı çıkarken, kur artışını bahane eden Botaş'ın zayıf mali yapısının faturasını halka ödetmesi tepki topladı.

AÇIKLAMA GECE YARISI

Botaş 31 Ekim'i 1 Kasım'a bağlayan gece yarısı yaptığı açıklamada doğalgaz zammını duyurdu. Teknisyenler, otomatik fiyat mekanizmasının bu zammı gerekli kıldığını ve hükümetin yerel seçimler öncesinde bu zamma izin vererek popülist politika uygulamadığını gösterdiğini söylerken, çeşitli toplumsal kesimler ise ekonomik krizin sözkonusu olduğu bir dönemde yapılan zammı insafsızlık olarak nitelediler.

FATURA VATANDAŞA

Yapılan hesaplamalar, 2007 Aralık ayında KDV ve ÖTV dahil doğalgaz metreküp fiyatının 0.54 YTL iken, aradan geçen dönemde yapılan dört zammın ardından rakamın 0.94 YTL olduğunu, birim hizmet ve amortisman bedeli eklendiği zaman doğalgazın metreküp fiyatının 1.07 YTL'ye ulaştığını ortaya koydu. Buna göre bütün eklemeler dahil 10 metreküp doğalgaz fiyatı Aralık 2007'de yaklaşık 59 YTL iken, bugün 107 YTL'ye ulaşıyor.

Artış yüzde 82'yi buldu. Üstelik son açıklanan verilere göre Türkiye'de yıllık enflasyon yüzde 11 düzeyinde. Yine son bir yılda dolar kuru sadece yüzde 29.7 arttı. Ayrıca 2008'de ortalama memur maaşlarına yapılan zam da yüzde 18.5 düzeyinde.

OCAK VE NİSANDA DÜŞER

Zammı değerlendiren eski Botaş Genel Müdürü Gökhan Yardım, fiyat artışının kurdaki artış ve fiyatlandırmaya esas dönemdeki doğalgaz fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklandığını, bu artışlara bakıldığında zammın da doğal karşılanması gerektiğini söyledi. Yardım, ?Otomatik fiyatlandırma kapsamında değerlendirildiğinde gelecek ocak ve nisan ayında da petrol fiyatlarına bağlı olarak düşüşler yaşanacaktır. Petrol varil fiyatlarının pompaya yansımaması da fiyatların yükselen dolar kuru ile paralel gitmemesinden kaynaklanmaktadır? dedi.

UNAKITAN: KUSURABAKMAYIN EY MİLLET VAZİYET BÖYLE

Doğalgaz zammıyla ilgili olarak, dün Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yorumlar yaptı.

YURTDIŞINA BAĞLI

?Doğalgazın fiyatı arttı. Bazen artıyor, bazen iniyor. Bunlar yurtdışına bağlı şeyler? diyen Unakıtan, Unakıtan, doğalgaz için BOTAŞ'a zammı sorduğunda ?Zammı yapmazsam maliyetlerin altında satış yapacağım? cevabını aldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

?Ne demek o, bunun manası bütçeden vermektir. Elektrikçiye soruyorum (Parayı toplayamazsam doğalgazcıya veremiyorum) diyor. Birbirine bağlı. Telefon parası ödemeyen var mı? Ödemezsen telefon kesilir. Elektrik parasını da ödenmedi mi keseceksin. Çünkü elektriği yetiştiremeyeceğiz memlekete. Tamam (Maliyetine verelim) dedik. (Kâr koyup milleti inletmeyin) dedik. Hükümet olarak (Kusura bakmayın ey millet vaziyet böyle) dedik.?

NASIL ÜRETECEĞİZ?

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise ?Son yapılan doğalgaz zammı maalesef üzerimizde çok büyük bir yük getirecektir? yorumunu yaparken, ?Biz bugün üretimi nasıl sürdüreceğimizin hesabını yaparken üretimin en büyük girdilerinden birisi olan enerjiye zam yapılabilmesi nasıl izah edebiliriz? Biz üretimi nasıl sürdüreceğiz?? dedi.

TÜKETiCi YiNE DAVA AÇACAK

Ali Çetin (TÜDEF Başkanı): Yapılan zam insafsızca ve adeta tüketiciyi yok edecek boyutlardadır. TÜDEF olarak dava açmaya hazırlanıyoruz.

Soner Aksoy (TBMM Enerji Komisyonu Başkanı): Bu zamların olması doğal. Enerji Bakanlığı'nın izlediği politikadan kaynaklanıyor. Acilen bu politikanın terk edilmesi lazım. Doğalgazda özel sektör devreye sokulmalı.

Nazım Kaya (Tüketiciler Birliği Başkanı): Köprü, su, elektrik, doğal gaz zamlarına her defasında dava açtık. Ancak doğalgaza zam geleceği zaman cebimizi yokladık ve dava açacak harç bedelini bulamadığımızı gördük.

Erdal Aksoy (Petkim Başkan Vekili): BOTAŞ'ın yaptığı zam doğru bir iştir. Ama bundan en çok zararı biz görüyoruz. Doğal gazın bize getirdiği yüzde 20'lik maliyetin ne kadar büyük bir rakam olduğunun sıkıntısını çekiyoruz. Ben SOCAR ile ortak oldum. SOCAR'ın gazından istifade etmek istiyorum. Buna niçin mani oluyorsunuz ki?

Emin Koramaz (Makine Mühendisleri Odası Başkanı): Son zamla bir ailenin aylık doğalgaz gideri ayda 133,3 YTL, elektrik gideri 75 YTL olacaktır. Doğalgaza aylık, elektriğe 3 ayda otomatik zam dar gelirliye kabus yaşatacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber