657'nin hükmünü kaldıran sosyal güvenlik kanununa dava

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2008 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim-Sen, 5754 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki "eş, ana, baba ve çocuk için tedavi yardımı" hükmünü yürürlükten kaldıran maddesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açtı.

Sendika Genel Başkanı İsmail Koncuk, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Sürekli görevde bulunan memurlarla eşlerinin bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve aile yardımına müstahak çocuklarının, geçici görev, bilgi ve görgülerini artırmak veya staj yapmak üzere yurt dışına gönderilen memurlara verilen tedavi yardımı kurumca karşılanmaktayken bu hususun mevzuattan çıkarılmış olması eğitim çalışanlarını mağdur etmiştir. Türk Eğitim-Sen, bu mağduriyetin giderilmesi için Danıştayda dava açmıştır."


DANIŞTAY BAŞKANLIĞI'NA

Yürütmenin Durdurulması İstemlidir

DAVACI : Türk Eğitim Sen
(Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası)

VEKİLİ : Av.Ömer SARPDAĞ-Av.Hatice AKALAN
Av.Hilal Kezban DÜZGÜN-Av.Emel IRGAT SARPDAĞ
Anafartalar Cad.Yüce İşhanı K:4 No:78/65 Ulus/ANKARA
Tel-Faks : 0312 309 76 45-44

DAVALI : 1) T.C.Başbakanlık / Bakanlıklar / ANKARA
2) T.C.Sosyal Güvenlik Kurumu
Ziyabey Caddesi No : 6 (PK:06520) Balgat / ANKARA

T.KONUSU : 8 Mayıs 2008 Gün ve 26870 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan 5754 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN MADDE 64- "Madde 106-7) 4/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun? 209 uncu? maddeleri,?.yürürlükten kaldırılmıştır." ibaresinin Öncelikle Yürütülmesinin Durdurulması ve Devamında İptali Dileklerimizin Sunulmasından İbarettir.

TEBLİĞ TARİHİ : 08.05.2008'dir.

İZAHAT : Davalı idarenin tesis ettiği işlem usul ve yasaya aykırı olup, iptali hak ve adalet gereğidir.
1) Davalı idare, 08.05.2008 gün ve 26870 Sayılı Resmi Gazetede SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 5754 SAYILI KANUN'U yayınlamıştır.
2) 5754 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN MADDE 64- "Madde 106-7) 4/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun? 209 uncu? maddeleri,?.yürürlükten kaldırılmıştır." İbaresinin Öncelikle Yürütülmesinin Durdurulması ve Devamında İptali gereklidir. Şöyle ki;


3) 23.07.1965 gün ve 12056 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu başlık "TEDAVİ YARDIMI" Madde 209 - "(Değişik madde: 30/05/1973 - KHK 5/8 md.)
(Değişik fıkra: 25.06.2003 - 4905 S.K./1. md.) Devlet memurları ile herhangi bir şekilde sağlık yardımından yararlanmayan eşlerinin veya bakmakla yükümlü bulundukları ana baba ve ikiden fazla dahi olsa aile yardımı ödeneğine müstahak çocuklarının hastalanmaları halinde, evlerinde veya resmi veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ayakta veya yatarak tedavileri kurumlarınca sağlanır. Ancak, tedavi ve yol masraflarının ödenebilmesi için, tedaviye tabip raporu ile lüzum gösterilmesi şarttır.
(Değişik fıkra: 29.07.1998 - 4375/2 md.) Sağlık Bakanlığı (Milli Savunma Bakanlığında görevli personel için bu Bakanlık) tarafından yetkili kılınan tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenen ve Sağlık Bakanlığınca onaylanan raporlara göre yurtiçinde tedavilerinin mümkün olmadığı anlaşılan devlet memurları ile bunların eşleri, bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve aile yardımına müstahak çocukları tedavi için yurtdışına gönderilirler. Bunların harcırahları ve tedavi giderleri kurumlarınca ödenir. Yurtdışında tedavi müddeti iki yılı geçemez. Bu müddet içinde acil haller hariç olmak üzere raporda gösterilen hastalıktan başka yapılan tedavi giderleri ödenmez ve bu tedavi için müddet uzatılamaz. Tedavi süresi altı ayı geçtiği takdirde ilgili yabancı sağlık kurumundan alınan ve tedavinin devamı zaruretini gösteren rapor, sağlık ataşeliği veya misyon şefliğince hastanın kurumuna ve Sağlık Bakanlığına gönderilir. Bu işlem, her altı ayda bir tekrarlanır.
Yurt dışında:
a) Sürekli görevde bulunan memurlarla eşlerinin, bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve aile yardımına müstahak çocuklarının,
b) Geçici görev, bilgi ve görgülerini artırmak veya staj yapmak üzere, yurt dışına gönderilen memurların,
Hastalanmaları ve mahalli usule göre tedavilerine lüzum gösterilmeleri halinde tedavi giderleri kurumlarınca karşılanır. Ancak, (a) ve (b) fıkraları kapsamına girenlerin (Geçici görevliler hariç), Dışişleri Bakanlığının görüşü alındıktan sonra Maliye Bakanlığınca tespit olunan esaslar dairesinde bulundukları ülkelerdeki uygulamalara göre kurumları tarafından mahallinde sigorta ettirilmeleri mümkündür. Bu takdirde, ilgililerin sigorta primleri kurumlarınca, karşılanır, kendilerine ayrıca tedavi giderleri ödenmez.
(Değişik fıkra: 25.06.2003 - 4905 S.K./1. md.) Ayakta veya meskende tedavi halinde kullanılacak ilaç bedellerinin %20'si memur tarafından ödenir. Ancak, sağlık raporu * ile belirlenen ve tüberküloz, kanser, kronik böbrek, akıl hastalıkları, organ nakli ve benzeri uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalıkların ayakta veya meskende tedavileri sırasında kullanılmasına lüzum gösterilen ilaçlardan, hayati önemi haiz oldukları Sağlık Bakanlığınca tespit edilecek olanların bedellerinin tamamı kurumlarınca ödenir.


(Ek fıkra: 30.05.1997 - KHK-572/16 md.) Bu madde gereğince sağlanacak yardımlardan, topluma uyumu kolaylaştıracak her türlü ortopedik ve diğer yardımcı araç ve gereçlerin standartlara uygunluğu sağlanır.
(Ek fıkra: 17/09/2004 - 5234 S.K./1.mad) Tedavi kurum ve kuruluşlarında yapılan tedavilere (diş tedavileri dahil) ilişkin ücretlerle sağlık kurumlarınca verilen raporlar üzerine kullanılması gerekli görülen ortoz, protez ve diğer iyileştirme araç bedellerinin kurumlarınca ödenecek kısmı ve buna ilişkin esas ve usuller Sağlık Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca tespit edilir." Denilmektedir.
4) Bu anlamda, 5754 Sayılı Kanun ile sağlık yardımı hukuka aykırı olarak ellerinden alınmıştır. Bu husus kazanılmış hak ilkesine aykırıdır. 43 Yıllık bir uygulamanın varlığı söz konusudur. Anılan yasanın uygulanması ile toplumda iki başlılık ve hak kayıpları meydana gelecektir. Hukuk normları herkes için aynı uygulanmalıdır ki bu durum eşitlik ilkesine uygun olsun. Belirli bir gruba verilen hakkı başka bir gruba verilmemesi içinden çıkılmaz bir hal alacak ve kargaşa tüm ülke genelinde kendini hissettirecektir.
Zira kazanılmış hak;
* Yargıtay kararlarında kazanılmış hak, "yasalara uygun olarak gerçekleşen hak" olarak tanımlanmaktadır. (Y.9.D., 26.11.1982, E. 1982 / 8329, K. 1982 / 9353)
*Anayasa mahkemesi ise bir kararında kazanılmış hak kavramını; "...kişinin bulunduğu statüden doğan, tahakkuk etmiş ve kendisi yönünden kesinleşmiş ve kişisel alacak niteliğine dönüşmüş hak" olarak tanımlamıştır. (Anayasa Mahkemesi, 03.04.2001 gün, E. 1999/50, K.2001/67)
*Danıştay 1. Daire bir kararında; " Kazanılmış haklar eski kanun yürürlükte iken kesin bir surette kazanılan yani hukukça korunmakta bulunan ve bir iddia haline gelen haklar" şeklinde tanımlanmış ve böylece zaman bakımından uygulama ilişkisine vurgu yapılmıştır.
*İçtihatları Birleştirme Kurulu kararında ise "Gerek öğretide, gerekse uygulamada, kişilerin hukuki statülerini belirlemiş ve buna dayalı olarak da yeni hukuki durumların ve hakların elde edilmesine neden olmuş, bir başka deyişle hukuki sonuçlarını yerine getirmiş olan durumların, artık geriye dönülmez, vazgeçilmez haklar olduğu, yani kazanılmış hak teşkil ettiği" vurgulanmıştır. (DİBKK., 14.06.1989, E. 1989/1-2, K. 1989/2)

Görüldüğü üzere, çeşitli yüksek yargı organlarımız kazanılmış hakkın korunması gerektiği hususunda hem fikirdir.
İptale konu düzenleme ile 43 yıldan buyana süre gelen haklar, hukuka aykırı olarak yürürlükten kaldırılmaktadır. Bu husus anayasa madde 2'de yer alan hukuk devleti ilkesi gereğince kabul edilemez.

5) Diğer taraftan,2577 Sayılı Yasa başlık " Yürütmenin durdurulması" Madde 27 - "(Değişik: 10/6/1994 - 4001/12 md.) 1. Danıştay'da veya idari mahkemelerde dava açılması dava edilen idari işlemin yürütülmesini durdurmaz.2. Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler." Denilmektedir. Bu anlamda, yasanın aradığı şartların gerçekleştiği göz önüne alındığında öncelikle yürütmenin durdurulmasına dair kararın verilmesi ve devamında dava konusu düzenlemenin hukuka aykırı kısmının iptali hak ve adalet gereğidir.

6) Takdir Yüce Mahkemenize ait olmak üzere iş bu davanın açılması hâsıl olmuştur.

HUKUKİ SEBEPLER : Mevzuat

HUKUKİ DELİLLER : 5754 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
NETİCE-İ TALEP : Yukarıda arz ve izah edilen ve re'sen araştırılacak hususlarda dikkate alınarak;
1) 8 Mayıs 2008 Gün ve 26870 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan 5754 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN MADDE 64- "Madde 106-7) 4/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun?209 uncu?maddeleri,?.yürürlükten kaldırılmıştır." İbaresinin Öncelikle Yürütülmesinin Durdurulması ve Devamında İptali Dileklerimizin Sunulmasından İbarettir.
2) Yargılama giderinin davalıya yükletilmesine, 1136 Sayılı Avukatlık Kanununun 4667 Sayılı Kanunla değişik 164/son fıkrası uyarınca karşı taraf vekalet ücretinin avukat olarak adımıza hükmedilmesine karar verilmesini talep ederim.
09 / 11 / 2008
Davacı (Türk Eğitim Sen) Vekili
Av.Ömer SARPDAĞ-Av.Hatice AKALAN
Av.Hilal Kezban DÜZGÜN-Av.Emel IRGAT SARPDAĞ

EK :
*Onanmış Vekaletname Örneği (Baro Pullu-Harçlı)
*SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 5754 SAYILI KANUN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber