Okullarda Para Toplamanın Esasları

Ankara'nın Yenimahalle İlçesindeki ilköğretim okullarında okuyan öğrencilerinin sorunlarının tespiti amacıyla anket düzenlemesi ve bu anket karşılığında para toplanması konusu bugün medyamızda haber olarak yeralmıştır. Bilindiği üzere okullarımızda çok çeşitli adlar altında sık sık para toplanmaktadır. Peki öğretmen ve öğrenci arasında sorun oluşturan bu uygulamaya ilişkin hiç bir esas veya usul bulunmamakta mıdır? Aslında konuya ilişkin Bakanlıkça yayımlanmış bir genelge bulunmaktadır. Ancak Genelgeden sanırız kimse haberdar değil. Bugün önemine binaen bu genelgeyi yayımlıyoruz.

Haber Giriş : 27 Kasım 2004 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haberi Gönderen: Ulaş ve Ömer kullanıcı adlı ziyaretçilerimiz
Çalıştığı Kurum: Milli Eğitim Bakanlığı

OKULLARIMIZDA ÖĞRENCİ SORUNLARINI TESBİTİ AMACIYLA DÜZENLENEN ANKET İÇİN BİLE PARA TOPLANMAYA BAŞLANDI.

Bu günlerde ilköğretim ve liselerimizde okuyan öğrencilerimizin sorunlarının tespiti amacıyla okullarımızda SORUNLARIMA BAKIŞ ANKETİ yapılmaktadır. Anketin okunup değerlendirilmesi amacıyla da öğrencilerden 1.500.000 T.L. para istenmektedir. Değerlendirme optik okuyucular vasıtasıyla bilgisayarda yapılacağından bu para gerekliymiş. Okullardaki rehberlik servisleri şaşkın. Öğrencinin sorunlarını öğrenmek amacıyla para toplanmasının doğru olmadığını söylüyorlar. Okul idareleri de ilçe milli eğitim müdürlüğü istiyor ne yapalım diyorlar. Olay şimdilik Ankara Yenimahalle de yaşanıyor. Büyük bir olasılıkla yakında diğer ilçelere de yayılır. İlköğretim okullarının ilk kısmına da uygulanan bu anket ile 8-10 yaşındaki öğrenciler ile öğretmenleri para ilişkisine giriyor. Ne üzücü bir tablo.

Bu olay okulumuzda para toplama işlerinin hangi boyutlara ulaştığını göstermeye yeterlidir herhalde. Her geçen gün okullarda toplanan paraların boyutu ve adı değişmektedir. Öğrenciler ve velileri bunaltma boyutuna ulaştı. Bazı öğrenciler "hocam okulda para toplanmadığı bir gün yok. Artık bıktık. Öğretmenlerimizle yüz göz olduk" diyorlar. Bazı çocuklarda "valla param olmadığı için geçen hafta falancı öğretmenin dersine giremedim. Fotokopi parasını sene başından beri ödeyemedim. Hocanın yüzüne bakacak halim kalmadı." diyebilmektedir. Artık okullarda toplanan paralar devamsızlık nedeni haline gelmiş. Veli toplantılarına velilerimizin ilgi duymamasının birinci nedeni de okullarda toplanan bu paralardır. Acaba bu gün para toplanır mı diye öğrenci velileri toplantılara gelmiyor.

Okul idareleri bu konuda en net olan taraf . Gönderilen para ile okulun ihtiyaçlarını çözmek mümkün değil bu nedenle de toplamak durumundayız.Biz de istemiyoruz ama başka çaremiz yok.Bu nedenle de topluyoruz.

Okullarımızda; Fotokopi, yazılı soruları için, spor kolu, perde silgi, tebeşir, toplu kitap alımı, fotoğraf öğrenci kimlik kartı,paso?..v.b. nedenlerle para toplanmaktadır. Bu örnekleri istediğimiz kadar uzatabiliriz. Bakanlığımız zorla para toplanmayacak diye dursun okulların ekonomik problemleri devletçe çözümlenmediği sürece bu paraları toplama işi devam edecektir. Burada can sıkıcı bir başka olayda okul idarecilerinin bu paraları toplarken sınıf öğretmenlerine baskı kurmaya çalışmalarıdır. Sanki para toplama öğretmenin işiymiş gibi sürekli okul içi yazışmalarda para toplama işini sınıf öğretmenlerinden istemektedirler. Öğrenci öğretmen ilişkisinde hiç yaşanmaması gereken bir tablo. Bazı öğrenciler spor kolu parasını vermediği için öğretmenlerinin notlarını kırdığını ve hatta okul idarecileri tarafından sene sonlarında karnelerinin bile verilmediğini söylüyorlar. Bir eğitim öğretim kurumunda hiç yaşanmaması gereken olaylar bunlar. Tabi bu durumların bir kısmına bizlerde tanık oluyoruz.

Okullarımızda katkı payı uygulaması adı altında para toplanmaya devam ediliyor. Aşağıda okuyacağınız genelge de "bağış ve katkılar ne zaman verilmek istenirse o zaman kabul edilecektir" denmesine rağmen velilere her ay ödemeleri gereken katkı payı miktarları bir yazı ile duyurulup hesap numaraları verilmektedir.Vermek istemeyen öğrencilere okul aile birliğinin kararıdır. Bu kararı aileleriniz aldı ödeyeceksiniz şeklinde baskılar yapılmaktadır. Bir eğitimci olarak bu manzaralar beni ve benim gibi düşünen arkadaşlarımı üzmektedir.Okullarımızda bu durumun bir an önce bitmesini istiyoruz.

Bakanlığımız okullarımızda para toplama olayını düzenlemek amacıyla bir genelge yayınlamıştır. Bu genelge ile kimlerin para toplayabileceği ve hangi durumlarda toplanabileceği açıklanmıştır.Bu genelgeyi sizlerin taktirine sunuyoruz. Genelgeyi öğretmenlerimizin iyice okumasını ve kendilerini para olayının dışında tutmasını diliyoruz.

Okullarımızda para toplama olayının bittiği günlerin gelmesi dileğiyle.....


T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

GENELGE

2004 / 58


İLGİ: a) 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu.

b) 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları İle İlişkilerine Dair Kanun.

c) Milli Eğitim Bakanlığının 6.04.2004 tarih ve B.080.APK.0.03.00-03/1110 sayılı Genelgesi.

Eğitim; bireyin ve toplumun gelişmesini sağlayan, ekonomik kalkınmayı destekleyen, kültürel değerleri koruyup geliştirerek gelecek nesillere taşınmasını sağlayan olmazsa olmaz bir süreçtir. Bilim ve teknolojideki gelişmeler eğitim ve öğretim ihtiyaçlarını çeşitlendirmekte, bunun sonucunda da toplumun eğitimden sosyal ve ekonomik beklentileri giderek artmaktadır. Devletimizin amacı geleceğimizin teminatı, milletimizin ümidi çocuk ve gençlerimizi en iyi şekilde eğiterek, gelecek için bilinçli ve kendinden emin birer Türk vatandaşı olarak yetişmelerini sağlamaktır.

Ulusal ve uluslar arası ortamlarda rekabet üstünlüğünü, gerekli bilgi ve beceri ile donatılmış insan gücünün ürettiği mal ve hizmetler oluşturmaktadır. Ürün kalitesi ile o ürünü üreten insan gücünün kapasitesi arasındaki ilişki büyük oranda insan gücünün eğitimine dayanmaktadır. Bakanlığımıza genel bütçeden ayrılan payın her yıl artarak sürmesine, 2004 Mali Yılı Bütçesinde en fazla payın eğitime ayrılmasına rağmen küreselleşen dünyada eğitimden beklentilerdeki yükseliş, bu beklentilerin genel bütçe kaynakları ile karşılanmasına îmkan vermemektedir.

Eğitimin işlevi artarken, sadece sınırlı bütçe îmkanları ile giderek artan ve çeşitlenen ihtiyaçları karşılamaya, bireylerin ve toplumun daha iyi bir eğitim için beklentilerini tatmin etmeye yetmemektedir. Bu ihtiyaçların karşılanması için eğitim hizmetinden faydalananların tamamen kendi istekleri ile eğitime ayni ve nakdi katkıda bulunmaları kendiliğinden bir yurttaşlık görevi haline gelmektedir. Geçmiş yıllarda yürütülen okul yapımı, onarımı, donatımı ve öğrenim giderlerine katılma kampanyalarıyla velilerimiz, hayırsever vatandaşlarımız eğitime çok değerli katkılarda bulunmuşlardır. Bugün de Eğitime %100 Destek Kampanyası ile halkımızdan büyük destekler sağlanmaktadır. Önümüzdeki yıllarda da bu tür katkıların devam edeceği inancındayız.

2004-2005 öğretim yılı başında, öğrencilerin kayıtlarının yenilendiği, yeni kayıtların yapıldığı, her okulun yeni öğretim yılına şevk ve heyecanla hazırlandığı bu aşamada okul ile ailelerin iş birliğini en üst seviyeye çıkararak yeni öğretim yılında okul ile sevgili çocuklarımız ve gençlerimize daha iyi bir eğitim-öğretim için ortaya konacak katkılar ile sosyal, kültürel ve sportif etkinlikleri içeren okul aile birliği plân ve projeleri eski ve yeni velilere tanıtılacak şekilde okulun herkes tarafından görülebilecek yerlerinde ilân edilecektir. Bu yolla okulun, sadece belli bir yaş grubundaki çocuk ve gençlerimize değil, o çevrede oturan tüm yurttaşlarımıza açık bir kültür ve etkileşim merkezi haline getirileceği vurgulanacak, bu hizmetlere maddi ve manevi sahiplenme fikri geliştirilecek ve ?gönüllülük? ilkesinde, ?benim okulum, bizim okulumuz? temelinde bir çalışma anlayışıyla hiç bir zorlama olmaksızın herkesin katıldığı, çevrenin eğitim ve öğretim kalitesi ile sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerin gerçekleştirilmesi için bir sinerjinin doğmasına çalışılacaktır. Daha önce yayınladığımız Genelge ile okullarımızdaki BT sınıflarının velilere açıldığı bütün yöneticilerimiz tarafından bilinmektedir.

Bu dönemde, bütün okullarda bu anlayışı esas alan bir ortam hazırlanacaktır. Velilere bağışta bulunulması için hiçbir şekilde zorlama yapılmayacaktır. Bazı okullarımızda kayıt esnasında velilerden talep edilen asgari veya azami miktarların bulunduğu ve velilerin bu paraları ödemeye zorlandığı yolunda duyumlar alınmaktadır. Bu ve benzeri uygulamaların kabul edilemez olduğu ve bunları yapan idareciler hakkında yasal işlem yapılacağının bilinmesi gerekmektedir.

Velilerimiz ve hayırsever vatandaşlarımız tarafından okullarımıza gönüllülük esasına dayalı olarak ayni ve nakdi bağışların sağlanması konu olduğunda aşağıda belirtilen esaslara mutlaka uyulması gerekmektedir.

1. Okullara yapılacak bağış ve katkılar tamamen öğrenci velilerinin ve yurttaşların kendi isteği ile olacaktır. Bağış ve katkılar ne zaman verilmek istenirse o zaman kabul edilecektir.

2. Bağışlar okul-aile birliğinin banka hesabına bağış sahibi tarafından yatırılacaktır.

3. Okul yöneticileri ile öğretmenler hiçbir şekilde bağış toplama işine katılmayacaktır.

4. Toplanan gelirler ilgi (c) Genelgede yer alan; okul müdürü veya görevlendireceği bir müdür yardımcısının başkanlığında, öğretmenler kurulunca seçilecek iki öğretmen ile okul-aile birliği yönetim kurulunca görevlendirilecek iki veliden oluşan komisyonca kullanılacaktır.

5. Bağışlardan elde edilen gelirlerin miktarı ve nerelere ne miktarda harcandığına ilişkin bilgiler okullarda herkesin görebileceği ilan panolarında duyurulacaktır.

6. Yapılan bağış ve katkılar her zaman denetime açık olacaktır.

7. Bu Genelge, tüm okul ve kurum müdürlüklerine duyurulacak ve öğrenci kaydı yapılan yerlerde, veliler tarafından rahatça görülecek ve okunacak yerlere asılacaktır. Aksine hareket edenler hakkında yasal işlem yapılacaktır.

Gereğini önemle rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber