Müdür Başyardımcılığına Yapılan Atamalar Da Düzeltilsin

Daha önce Danıştay 2. Dairesi tarafından alınan kararı sitemizde yayımlamıştık. Danıştay, bu kararında, okul müdürlüğü görevlerine sözlü sınav ile atama yapılmasında kamu yararı görmemişti. Bu karar gereğince, "Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği"nde değişikliğe gidildiğine dair medyada çok sayıda haber yer aldı. Ama bu değişilik henüz yayımlanmamıştır. Biz bu noktada Bakanlık yetkililerine bir hatırlatmada bulunmak istiyor ve aynı gerekçelerle Müdür Başyardımcılığına dair düzenlemenin de iptal olabileceğini hatırlatmak istiyoruz.

Haber Giriş : 29 Kasım 2004 00:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 2. dairesinin müdür kadrolarına sözlü sınav ile atama yapılmamasında kamu yararı görmediğine ilişkin kararın gerekçesinde şu açıklamalara yer verilmiştir: "Dava konusu Yönetmeliğin "Müdürlüğe Atama İçin Duyuru ve Atama" başlıklı 22. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinde, boş bulunan kurum müdürlükleri için "mülakat" tarihinden en az bir ay önce duyuru yapılacağı; 4 ve 5. fıkralarında, Ek-2'deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda en yüksek puan alan beş adayın mülakata alınmaya hak kazanacağı; mülakat komisyonunca Ek-3'deki Mülakat Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda en yüksek puan alan adayın atamasının yapılacağı hükümleri yer almıştır. Kamu hizmetinin yürütülmesinde belirleyici olan personel unsurunun nesnel bir şekilde kariyer ve liyakat ilkelerine uygun olarak düzenlenmesi, meslek içinde ilerlemede ve yükselmede ehliyet ve başarının esas alınması gerekmektedir. Müdürlük görevlerine atamaların yapılmasında, kriterleri objektif olarak belirlenmiş bir yazılı sınav yerine sözlü sınav düzenlenmesinde hukuka uygunluk bulunmamaktadır. Ancak yazılı sınavdan sonra ayrı bir sözlü sınav yapma konusunda da idarenin takdir yetkisi bulunduğu açıktır. Yönetmeliğin dava konusu edilen diğer maddeleri yönünden ise; uyuşmazlın niteliğine ve davanın durumuna göre olayda 2577 sayılı Yasanın 4001 sayılı Yasayla değişik 27.maddesinin 2.fıkrasında sayılan koşulları gerçekleşmemiştir. Açıklanan nedenlerle, dava konusu Yönetmeliğin 22. maddesinin mülakat sınavına ilişkin kısımlarının yürütülmesinin durdurulmasına, diğer maddeler yönünden ise yürütmenin durdurulması isteminin reddine 27.09.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi"

Danıştay'ın bu kararı, temel olarak üst düzey kadrolara yapılacak atamalarda nesnelliğin korunması gerektiğini ifade etmektedir.

Bu gerekçelerden dolayı aynı yönetmeliğin "Müdür Başyardımcılığına Atama" başlıklı 21. maddesinde yer alan "Müdür Başyardımcılığına, müdür yardımcısı olarak en az bir yıl görev yapmış olmak kaydıyla halen o ilde görev yapanlar arasından eğitim kurumu müdürünün teklifi, milli eğitim müdürünün uygun görüşü ve valinin onayı ile duyuru yapılmaksızın atama yapılır." şeklindeki hükmün de nesnellikten uzak olduğunu düşünüyoruz.

Bu maddenin dava konusu olup olmadığını henüz bilmiyoruz. Ama bu maddenin de dava konusu olması halinde benzer bir karar verilebileceğini düşünüyoruz. Zira, duyuru yapılmadan atama yapılması o kurumda görevli diğer müdür yardımcıları ve şartları taşıyan öğretmenler arasında ayrımcılık yapmaktadır. Duyuru yapılarak başvurular alınmalı başvurular arasından atama yapılmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber