Genel Bütçe Dışındaki Kurumlardan Öğretmenliğe Geçişler Neden Yapılamıyor?

Geçen yıl ilk kez genel bütçe dışında yer alan kamu kurumlarında (Örneğin mahalli idareler, üniversiteler vd.) çalışan kamu personelinin öğretmenliğe geçişi kabul edilmemiştir. Bu uygulama, genel bütçeli kurumlar dışındaki kamu kurumlarından MEB'e yapılan geçişlerde, geçiş yapan personel sayısının Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilen açıktan atama izninden düşülecek olmasından kaynaklanmıştır. Ayrıntılar için tıklayın.

Haber Giriş : 07 Aralık 2004 11:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilindiği üzere 2004 yılı içinde kamu kurumlarına tahsis edilen 40 bin açıktan atama izninin 18 bini Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilmiştir. Bu izin ya ilk defa ya açıktan ya da konsolide bütçe dışındaki diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yapılacak memur nakillerinde kullanımalıydı. Bu husus 2004 yılı Bütçe Kanununda düzenlenmişti.

Bütçe Kanunundaki bu teknik düzenlemeden dolayı Milli Eğitim Bakanlığınına, konsolide bütçe yani genel bütçeli kurumlardan (*) yapılacak nakillerde 18 bin atama sayısından düşme yapılmamaktadır. Ancak genel bütçe dışındaki kadrolarda çalışan kamu personelinin naklen atanması halinde ise açıktan atama sayısında, kanundaki teknik ibareden dolayı, düşme yapılmaktadır.

Bu nedenle de, MEB kendisine ayrılan tüm kontenjanı 2004 yılı içerisinde ilk defa ve açıktan atama sayısını düşürmeyeceği için de genel bütçeli kurumlardan nakil yoluyla öğretmen alımına yapmıştır.

Şayet 2005 yılı Bütçe Kanununda da bu teknik ibarenin yer alması halinde Bakanlık yine kendisine ayrılan kontenjanı düşüreceği için genel bütçeli kurumlar dışında çalışan kamu kuruumlarından naklen geçişi kabul etmeyebilir. Bu da örneğin üniversitelerde çalışan akademik personelin veya mahalli idarelerde çalışan memurların ya da aşağıda listesi veren kamu kurumlarındaki dışındaki kamu kurumlarında çalışanların naklen öğretmenliğe geçemeyeceği anlamına gelmektedir.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun bekleme süreleri ile ilgili hükümlerinden dolayı bir memurun istifa ederek KPSS yolu ile öğretmenliğe atanması da mümkün değildir. Zira istifa eden memur, istifa etme şekline bağlı olarak, en az 6 ay hiç bir kamu kurumunda memur olarak çalışamaz. Ancak, üniversite akademik personeli KPSS'ye girerek ve diğer adaylar gibi yerleştirme işlemlerine katılarak öğretmen atamalarına katılabilir ve puan durumuna göre bir yere atanması halinde istifa derek öğretmenliğe başlayabilirler. Zira akademik personel için bekleme süresi yoktur.

Bunun dışında genel bütçeli kurumlar dışında çalışanların öğretmenliğe geçiş yapabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığının kendisine ayrılan kontenjanın bir kısmını bu tür geçişlere ayrımayı kabul etmesi gerekmektedir.

Bu tümüyle siyasi bir tercih olup, konudan mağdur olanların Milli Eğitim Bakanlığına yazılı dilekçe dile müracaat etmeleri ve bu taleplerini Bakanlığa iletmeleri gerekmektedir.


24/12/2003 tarih ve 23326 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 12'nci maddesindeki (I) sayılı cetvelde yer alan Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri
1- Türkiye Büyük Millet Meclisi
2- Cumhurbaşkanlığı
3- Başbakanlık
4- Anayasa Mahkemesi
5- Yargıtay
6- Danıştay
7- Sayıştay
8- Uyuşmazlık Mahkemesi
9- Yüksek Seçim Kurulu
10- Adalet Bakanlığı
11- Millî Savunma Bakanlığı
12- İçişleri Bakanlığı
13- Dışişleri Bakanlığı
14- Maliye Bakanlığı
15- Millî Eğitim Bakanlığı
16- Bayındırlık ve İskân Bakanlığı
17- Sağlık Bakanlığı
18- Ulaştırma Bakanlığı
19- Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
20- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
21- Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
22- Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı
23- Kültür ve Turizm Bakanlığı
24- Çevre ve Orman Bakanlığı
25- Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği
26- Millî İstihbarat Teşkilâtı Müsteşarlığı
27- Jandarma Genel Komutanlığı
28- Sahil Güvenlik Komutanlığı
29- Emniyet Genel Müdürlüğü
30- Diyanet İşleri Başkanlığı
31- Devlet Planlama Teşkilâtı Müsteşarlığı
32- Hazine Müsteşarlığı
33- Dış Ticaret Müsteşarlığı
34- Gümrük Müsteşarlığı
35- Denizcilik Müsteşarlığı
36- Avrupa Birliği Genel Sekreterliği
37- Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu
38- Devlet Personel Başkanlığı
39- Özürlüler İdaresi Başkanlığı
40- Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı
41- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
42- Karayolları Genel Müdürlüğü
43- Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü
44- Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
45- Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü
46- Tarım Reformu Genel Müdürlüğü
47- Orman Genel Müdürlüğü
48- Petrol İşleri Genel Müdürlüğü
49- Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü
50- Aile Araştırma Kurumu Başkanlığı
51- Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü
52- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı
53- Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü
54- Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber