SYDTF'nun Sosyal Yardım Uzmanı Kadrolarına Geçişler

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünün teşkilat kanunu 09.12.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Kanunun geçici üçüncü maddesine göre diğer kamu kurumlarında uzman olarak çalışanlar SYDTF'nun sosyal yardım uzmanı kadrolarına naklen atanabilecektir. Sosyal yardım hizmeti unvanı genel müdürlükte kadro karşılığı olarak çalıştırılmaktadır. Kanunun ayrıntıları için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 13 Aralık 2004 11:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun geçen hafta Resmi Gazetede yayımladı. Kanun ayrıntıları şu şekildedir.

1- Bir genel müdür yardımcı olacak: Aile Araştırma Kurumunda olduğu gibi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nde de genel müdüre yardımcı olmak üzere sadece bir tane genel müdür yardımcısı kadrosu tahsis edilmiştir.

2- Kurumun ana hizmet birimleri şu şekildedir: Kaynak Yönetimi Dairesi Başkanlığı, Proje Değerlendirme ve İzleme Dairesi Başkanlığı, Yardımlar Dairesi Başkanlığı, Gönüllü Kuruluşlarla İşbirliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı ile İstatistik, Araştırma ve Tanıtım Dairesi Başkanlığından oluşur. Genel Müdürlüğün danışma birimi Hukuk Müşavirliğidir. Genel Müdürlüğün yardımcı hizmet birimleri; İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı ile Destek Hizmetleri Daire Başkanlığıdır.

3- Yetki devri halinde sorumluluk yetki devredilendedir: Yetki devrine ilişkin olarak kanunda şu ibareye yer verilmiştir. "Üst düzey yöneticiler, sınırlarını açıkça belirtmek ve yazılı olmak şartıyla yetkilerinden bir kısmını astlarına devredebilir. Yetki devri ilgililere duyurulur." Bu ibarede yetki devri halinde sorumluluğun yetki devreden de kalacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle yetki devredilmesi halinde sorumluluk sadece yetki devredene aittir.

4- Bazı kadrolar kadro karşılığı sözleşme ile çalıştırılacaktır: Genel Müdürlük personeli 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbidir.

Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, 1. Hukuk Müşaviri, Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı, Sosyal Yardım Uzmanı ve Sosyal Yardım Uzman Yardımcısı kadroları karşılık gösterilmek kaydıyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlere bağlı olmaksızın sözleşmeli olarak çalıştırılabilir.

Bu surette çalıştırılacakların sözleşme usul ve esasları ile unvanlar itibarıyla yer alan taban ve tavan ücretleri ve her çeşit ödemeler Bakanlar Kurulunca tespit edilir. Başbakanlık merkez teşkilâtında sözleşmeli olarak çalıştırılan emsali personelin yararlandığı ücret artışlarından Genel Müdürlükte çalışan sözleşmeli personel de aynen yararlandırılır. Söz konusu personele, çalıştıkları günlerle orantılı olarak (hastalık ve yıllık izinleri dahil) ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarında ikramiye ödenir. Bunlardan üstün gayret ve çalışmaları sonucunda emsallerine göre başarılı çalışma yaptıkları tespit edilenlere Genel Müdürün teklifi, Bakanın uygun görüşü üzerine Başbakan onayı ile haziran ve aralık aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarına kadar teşvik ikramiyesi ödenebilir. Kadro karşılığı sözleşme ile çalıştırılacak personel T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilir. Genel Müdürlükte çalışan personel Başbakanlığın yararlandığı fazla çalışma ücreti, tazminat ve benzeri tüm malî ve sosyal haklardan aynı usul ve esaslara göre yararlanır.

5- Başka kamu kurumlarından genel müdürlüğe görevlendirme yapılabilir: Başbakanlık ve bakanlıklar ile bağlı kuruluşlarında çalışan memurlar, kendilerinin ve kurumlarının muvafakati alınmak şartıyla Genel Müdürlükte geçici olarak görevlendirilebilir. Bunlar, kurumlarından ücretli izinli sayılır ve asıl kadrolarıyla ilgileri devam eder. Bunların terfileri başkaca bir işleme gerek kalmaksızın kurumlarınca yapılır. Bu hükme göre görevlendirilenler, görevleri süresince aylık, ödenek, her türlü zam ve tazminatları ile diğer malî ve sosyal hak ve yardımları kurumlarından alırlar.

6- 10.12.2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun eki (I) sayılı cetvele "55- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü" ibaresi eklenmiştir. Yani genel müdürlük genel bütçeli bir kurumdur.

7- Kanunun geçici 2. maddesi şu şekildedir: "Genel Müdürlüğün kadrolarına atama yapılıncaya kadar hizmetler mevcut personelle yürütülmeye devam edilir. Bunlardan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (A) bendi kapsamında çalışanlar arasından yazılı istekte bulunanlar, Genel Müdürlükçe uygun bulunması halinde bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde durumlarına uygun kadrolara atanabilirler. Görevlerin aksamaması için her türlü personel ve idarî destek bir yıl süre ile Başbakanlıkça karşılanır."


8- Sosyal Yardım Uzmanı kadrolara naklen geçiş:

Kanunun geçci 3. maddesinde aşağıdaki hüküm yer almaktadır: "Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personelden, 12 nci maddenin ikinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki yüksek öğretim kurumlarını bitirerek mesleğe özel yarışma sınavı ile girilen ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavı sonucu uzman kadrolarına atanmış olanlar, kendilerinin isteği ve kurumlarının muvafakati alınmak suretiyle bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde sosyal yardım uzmanı olarak atanabilirler. Ancak, bu şekilde atanacakların sayısı sosyal yardım uzmanı kadro sayısının yüzde otuzunu geçemez."

"Sosyal Yardım Uzman ve Uzman Yardımcılığı" başlıklı kanunun 12. maddesi şu şekildedir: "Genel Müdürlük, Sosyal Yardım Uzmanı ve Uzman yardımcısı istihdam edebilir.
Sosyal Yardım Uzman Yardımcılığına atanabilmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan genel şartlara ek olarak aşağıdaki nitelikler aranır:
a) Genel Müdürlüğün görev alanına giren konularda eğitim veren en az dört yıllık yüksek öğretim kurumlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak.
b) Yapılan yarışma ve yeterlik sınavında başarılı olmak.
c) Sınavın yapıldığı yılın ocak ayının ilk gününde otuz yaşını doldurmamış olmak.
d) Kamu personeli dil sınavında en az (C) düzeyinde başarılı olmak.
Sosyal Yardım Uzman Yardımcılığına atananlar, en az üç yıl çalışmak ve olumlu sicil almak kaydıyla, hazırlanacak tezin kabulünden sonra açılacak yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Sınavda başarılı olanlar "Sosyal Yardım Uzmanı" unvanını alırlar. Uzmanlık yeterlik sınavında iki defa başarısız olanlar ile sınava girmeye hak kazandığı halde geçerli mazereti olmaksızın sınava girmeyenler, Uzman Yardımcılığı unvanını kaybederler ve memur kadrolarına atanırlar.
Sosyal Yardım Uzman ve Uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yarışma sınavı, tez hazırlama ve yeterlik sınavları, çalışma esas ve usulleri ile diğer hususlar yönetmelikle düzenlenir."

Diğer taraftan, kanunun geçici birinci maddesinde "Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler altı ay içinde Genel Müdürlükçe hazırlanır" hükmü, yürürlük tarihli 21. maddesinde ise "Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer" hükmü yer almaktadır.

Ayrıca yapılan düzenleme göre Sosyal Yardım Uzmanlığı ibareleri 657 sayılı Kanunun aşağıdaki maddelerine eklenmiştir
"14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun;
a) 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendine "Özürlüler Uzman Yardımcıları," ibaresinden sonra gelmek üzere "Sosyal Yardım Uzman Yardımcıları," ibaresi; "Özürlüler Uzmanlığına," ibaresinden sonra gelmek üzere "Sosyal Yardım Uzmanlığına," ibaresi,
b) "Zam ve tazminatlar" başlıklı 152 nci maddesinin "II-Tazminatlar" kısmının "(A) Özel Hizmet Tazminatı" bölümünün (h) bendine "Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri" ibaresinden sonra gelmek üzere "Sosyal Yardım Uzmanları" ibaresi,
c) (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin "I- Genel İdare Hizmetleri Sınıfı" bölümünün (h) bendine "Özürlüler Uzmanları " ibaresinden sonra gelmek üzere "Sosyal Yardım Uzmanları," ibaresi,
Eklenmiştir."

Yukarıdaki hükümlere göre;

1- Genel müdürlüğün görev alanına giren konularda en az dört yıllık eğitim veren yüksek öğrenim kurumlarından mezun olup da başka bir kamu kurumunda üç yıllık yeterlilik döneminden sonra yapılan yazılı sınavda uzman kadrosuna atananlar Kurumun sosyal yardım uzmanı kadrolarına naklen atanabilir.

2- Naklen geçişler 09.12.2005 tarihine kadar yapılabilir.

3- İlgili kişinin Naklen geçiş isteğinin SYDTF tarafından kabul edilmesi halinde, ilgili kurumdan muvafakat istenecektir.

SYTDF'nin teşkilat kanunun için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber