Almanya Kapıları Ocak'ta Açılıyor

Genel olarak hem kamu personeli hem de kamu personel adayları için özel bir içerik oluşturan sitemizin, bugün ilk kez, hiç ilgilenmediği bir konuda bazı bilgiler sunacaktır. Bu tür bilgiyi sitemizde yayımlamamızın sebebi ülkemizde varolan işsizlik oranının yüksekliğidir. Yayınlacağımız bilgiler ise Almanya'da 1 Ocak 2005 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni Göç Yasasıdır. Bu yasa ile sayısının 50 bini bulması tahmin edilen; üniversite öğrencilerine, nitelikli elemanlara, serbest meslek sahiplerine daha kolay göçmenlik şansı sunulacaktır. Tüm ayrıntılar için tıklayın.

Haber Giriş : 14 Aralık 2004 21:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki tüm içerik Para dergisinin Aralık sayısı nüshasından alınmıştır.

Almanya'nın yeni Göç Yasası, üç hafta sonra yürürlüğe girecek. Yönetmelikse çıkmak üzere. Yeni yasa üniversite öğrencilerine, nitelikli elemanlara, serbest meslek sahiplerine daha kolay göçmenlik şansı sunuyor. Bu sayının 50 bini bulması bekleniyor...

Amerikan göçmenlik sistemi eski cazibesini yitirdi. Bunu Green Card (Yeşil Kart) için başvuranların sayısındaki azalmadan da görmek mümkün. Üstelik artık Amerika'da yabancılara, eskisi gibi pek iyi gözle bakılmıyor. Özellikle de bizim de kısmen dahil olduğumuz Ortadoğu bölgesinden gelenlere...

Şimdi Almanya da Amerikan, Kanada, Avustralya tipi göçmenlik sistemine geçiyor. Geçen Temmuz ayında çıkarılan yeni Göç Yasası, l Ocak 2005'ten itibaren yürürlüğe giriyor. Yasanın tam adı "Göçü Yönlendirme ve Sınırlama"...

ABD'den daha garantili

Almanya, bu yeni yasayla öncelikli olarak kontrolsüz ve yasadışı yollarla ülkeye giren göçmenlere engel olmayı amaçlıyor. Bir yandan da ekonomisinin ihtiyacı olan kaliteli iş gücü ihtiyacını bu göçmenlerle karşılamak istiyor.

Söz konusu yasa, en çok da Almanya'da iş kuracak girişimcilere avantajlar getiriyor. Aynı şekilde işadamlarına bu ülkede ortaklık kurma imkanı tanıyor.

Mustafa ERDEM / TC Almanya Büyükelçiliği Sosyal Hizmet Uzmanı

"Yönetmelik bu ay çıkıyor"
o l Ocak 2005'ten itibaren Almanya resmen bir göç ülkesi olduğunu kabul edecek.
o YENİ yasayla birlikte Almanya, kaliteli ve nitelikli iş gücü alacak. Bu yasadan yararlanmak isteyenlerin öncelikle gündemi çok iyi takip etmeleri gerekiyor.
o ÇÜNKÜ yasanın yürürlüğe girmesinin hemen ardından, Almanya'daki şirketlerden eleman ihtiyaçlarına dair talepler toplanacak. İşte bu noktadan sonra somut olarak belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda göçmen alınacak.
o BU konunun detayları, bu ay içinde çıkacak yönetmelikle netleşecek. Aslında yönetmeliği çıkarmakta bana göre geç bile kaldılar. Konuyla ilgilenenlerin gelişmeleri günü gününe izlemesi gerekiyor.


Şimdi Almanya da Amerikan, Kanada ve Avustralya tipi göçmenlik sistemine geçiyor. Geçen temmuz ayında çıkarılan yeni Göç Yasası, l Ocak 2005'ten itibaren yürürlüğe giriyor.

Göçmenler puanlama sistemiyle alınacak

ALMANYA Göç Komisyonu, ilk etapta göçmen olarak 50 bin kişi/i almayı planlıyor.

BU 50 bin göçmenin ilk 20 bini puanlama sistemine göre alınacak. 20 bin kişi arasına girmek için başvuran adaylara bir form sunulacak. Bu formda yaş, eğitim, medeni hal, ülke gibi sorular yer alıyor.

VERİLEN cevaplara göre puanlama yapılacak ve puanlamalar hesaplandıktan sonra en yüksek puanı alan adaylar göçmen olarak alınacak.

DİYELİM ki 45 yaşında evli ve iki çocuklusunuz. İki çocuklu olmak size fazla puan getirecek. Ancak, 25 yaşında iki çocuklu bir aday size karşı daha avantajlı görülebilir.

HANGİ ülkeden olduğunuz da önemli. Çünkü Almanya, AB'ye üye ve Avrupa ülkelerinden göçmen alımına öncelik veriyor.

İKİNCİ 20 bin göçmen, doğrudan Alman sanayi şirketleri kanalıyla alınacak. Göçmen adayı Alman şirketlere başvuracak ve bu başvurusu şirket tarafından değerlendirilecek. Olumlu olduğu takdirde, doğrudan göçmenliğe kabul edilecek.

GERİYE kalan l0 bin göçmen, daha çok eğitim çağındaki gençler arasından seçilecek. 15 yaş veya üstü, bir meslek okulunda okuyan ya da meslek okulu okumak isteyen gençler arasından bu seçim yapılacak.

Bir diğer avantaj da öğrencilere... Bu ülkede eğitim gören öğrenciler, yeni yasa sayesinde okullarını bitirir bitirmez bu ülkeden ayrılmak zorunda kalmayacak, iş aramak için oldukça uzun bir süre bu ülkede ikamet etme hakkı elde edecekler.

Yasanın bir diğer avantajı da çalışanlara yönelik. Yeni yasa sayesinde pek çok çalışan, Alman veya Türk şirketlerden iş teklifi almaları halinde kolayca bu ülkede oturma izni alabilecek.

Her yıl 500 bin göçmen

Peki Almanya ilk etapta kaç kişiye bu şekilde kapılarını açmış olacak? Bu konuda net rakamlar yerine tahminler yapılıyor. Çünkü yasanın ilk uygulama yılı, bazı noktalarda evrakların hazırlanması ve tam olarak uygulamaya geçilmesi zaman alacak. Bu çerçevede Alman ekonomisinin iç gücü ihtiyaçları göz önüne alınarak tahminler yapılıyor.

Bu öngörülere göre, Alman ekonomisinin her yıl ortalama yarım milyon yeni iş gücüne ihtiyacı var. Uzmanlar, bu ülkedeki Türk nüfusu ve kültürel yakınlık nedeniyle en az yüzde 10'nu-nun Türklerden oluşacağı yolunda tahminler yapıyorlar.

Almanya'da 4.5 milyon işsiz var

- ALMANYA ekonomisi bir çıkmaza doğru gidiyor. Çünkü nüfusu yaşlanıyor. Araştırmalar, 2050 yılında her 100 Almanın 40 yaşlıya bakmak için çalışacağını ortaya koyuyor.
- İŞTE Almanya'nın yeni göç yasasının temelinde de bu gerçek yatıyor.
- ALMANYA ilk kez bu yasayla birlikte ABD tipi vatandaşlık edinme yoluna gitmiş oluyor. Yani daha önce yalnızca Almanları Alman vatandaşı olarak kabul edip, dışardan gelen göçmenleri vatandaş olsalar dahi bir gün ülkelerine göre dönecek gözüyle bakan ülke, artık "Almanya bir göç toplumudur" diyor. Kökenleri ne olursa olsun, bu ülkeye gelip yerleşenleri Alman vatandaşı olarak kabul ediyor.
-ALMANYA'DA büyük işgücü açığı var. Diğer tarafta ise 4.5 milyon işsiz var. Peki bu durumda neden Almanya yeni işgücü talep ediyor? Çünkü söz konusu bu işsizlerin büyük oranı niteliksiz kişilerden oluşuyor. Almanya'da önümüzdeki yıllarda, hizmet ve teknoloji sektörü başta olmak üzere yüz binlerce pozisyon açığı olacağı hesaplanıyor.

Peki yeni yasadan kimler nasıl faydalanacak? Yasadan faydalanmak için nasıl bir yol izlemek gerekiyor? îşte ayrıntıları....

İş teklifi yaratın

"Göçü Yönlendirme ve Sınırlandırma Yasası" çerçevesinde oturma izni alarak bu ülkede çalışmayı amaçlayanlara, Alman veya orada yerleşik Türk şirketlerinden iş teklifi alma şartı getiriyor. Yani çalışanın yasal işlemlerinin başlayabilmesi için, şirketin "Benim şu ülkeden şu elemana ihtiyacım var, gerekçelerim de şu..." demesi gerekiyor.

Eksper Danışmanlık Genel Müdürü Can Günay, "Doğrudan bir göçmenlik olarak algılamamak lazım. Almanya'da kurulmuş, orada faaliyetleri olan şirketlerden iş teklifi almak lazım" sözleriyle açıklıyor yasanın çerçevesini.

Bu üç grup çok şanslı

- YÜKSEK okul öğrencileri, üstün nitelikli iş gücüne sahip olanlar ve serbest meslek sahipleri, yeni yasadan en çok yararlanacak kesimler...
- ÖĞRENCİLER, şimdiye kadar olduğu gibi bundan böyle de öğrenim amaçlı oturma izni alabilecek.
- ÜSTÜN nitelikli yabancıların (uzmanlığa sahip bilim adamları, öğretim görevlileri ve öğretmenler ile bilimsel çalışmaları bulunan kişiler, uzmanlar ve yöneticiler...) Almanya'da yaşaması ve çalışması bundan böyle daha kolaylaşacak.


- HEM öğrencilere hem de üstün nitelikli yabancılara, yerleşme izni (Niederlas-sungserlaubnis) verilecek.
- SERBEST meslek sahipleri ise yapmak istedikleri işte Almanya'nın çıkarı ya da bölgesel ihtiyaç görülmesi halinde ve bu işin ekonomi üzerinde olumlu etkilerinin olacağı beklentisi oluşursa, süresi sınırlı oturma izni (Befristete Aufenthaltserlaubnis) alabilecek.
- AYRINTILI bilgiler Almanya Büyükelçiliği tarafından yakın zamanda kamuoyuna duyurulmaya başlanacak.

100 bin Türk patron

o TÜRK-Alman ekonomi ilişkilerinde ikili ticaret en başta geliyor. Almanya'da 2010 yılına kadar serbest çalışan Türk sayısının 100 bini bulması bekleniyor. Bu tarihte Avrupalı Türkler, Türkiye'nin en büyük yabancı yatırımcıları konumuna gelecek.
o ORTA ve büyük ölçekli Türk şirketleri, önümüzdeki yıllarda personel yönetimi, organizasyon yapısı ve konum açısından bir değişim sürecine girecekler. Bu sayede rekabet güç ve olanaklarının daha da artması bekleniyor.
o ALMANYA ve Avrupa'daki serbest çalışan Türklerin oranı 1970'de yüzde l 'ken, 1999'da yüzde 6.7'e ulaştı. Bu oranın 2010 yılında yüzde 9'a ulaşması bekleniyor.
o 1970 yılında yarım milyon olan Almanya'daki Türk sayısı, 1999'da 2 milyon 49 bine çıktı. 2010 yılında ise bu sayının 3 milyonu aşacağı tahmin ediliyor.
o ALMANYA'DA kurulan Türk şirketleri, üretime dönük yatırımlarıyla Türkiye'ye doğru genişleyerek Türk pazarına da yerleşiyor.
Kaynak AT/AD


Kısacası şirketlerden iş teklifi almak ana şart. "Ben iş hayatıma Almanya'da devam etmek istiyorum" diyenlerin dikkat etmesi gereken diğer bir unsur da mesleki özellikleri..

Seçkin meslekler

Tercih edilecek veya ihtiyaç duyulan personelin özellikleri anlatılırken, "nitelikli iş gücü" gibi oldukça yuvarlak deyimler kullanılıyor.
Bu gruba, özel uzmanlığa haiz bilim adamları, öğretim görevlileri ve öğretmenler ile bilimsel çalışmaları bulunanlar, uzmanlar ve yönetici kadrosunda seçkin mesleki tecrübeye sahip olup belirli bir asgari maaş ibraz edebilecek kişiler dahil edilmiş.
Onlara Niederlas-Sungserlaubnis (yerleşme izni) denilen izin türü verilecek. Ayrıca bilgisayar bilenler, yazılımcılar, donanımcılar, web dizaynı yapanlar, internet işini bilenlerin de şansı oldukça yüksek.
Hemen belirtelim. Burada sözü edilenler yalnız ve yalnız bilgisayar mühendisleri değil. Herhangi bir bilgisayar kursuna gidip sertifika alanların da şansı yar...

15 bin mühendis ihtiyacı var
Araştırmalar, şu anda Almanya'nın 15 bin dolayında mühendise ihtiyacı olduğunu ortaya çıkarıyor. Elektrik mühendisi, kimya mühendisi, makine mühendisi, gıda mühendisi, gibi.
2005 yılından itibaren geçerli olmak üzere hastabakıcı, hemşire, temizlikçi, garson, bahçıvan, su tesisatçısı gibi diğer meslek gruplarının da arananlar arasında olacağı öngörülüyor.

Özgeçmiş gönderin
Evet, Almanya'ya çalışma amaçlı göçmen olarak gitmek isteyenlerin öncelikli olarak bir şirketten teklif almaları gerekiyor. Ancak diğer bir yol da çalışma amaçlı olarak şirketlere başvurmak, özgeçmiş göndermek.
Uzmanlar, meşakkatli bir yol olmasına rağmen, bu yolun da denenmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar. Profil Danışmanlık Genel Müdürü Ayşe Öztuna, "Bize göre Almanya 2005 yılının ilk çeyreğinde önemli ölçüde nitelikli iş gücüne kapılarını açacak" değerlendirmesini yapıyor.

Türk patron Türk işçi alabilir
Yeni yasada öncelik, AB'ye yeni üye olan ülkelerin vatandaşlarına verilecek. Ancak, başta da belirttiğimiz gibi, 17 Aralık zirvesinden çıkacak sonuca bağlı olarak, Türkiye'nin de bu öncelikli ülkelere dahil olması sürpriz olmayacak...

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Vural Öger, Almanların Türklerle ortak geçmişleri olduğunu, karşılıklı nitelik ve niceliklerin örtüşmesi durumda Türklerin tercih edileceğini vurguluyor.

Uzmanlar, bir de Almanya'da sayıları 61 bini bulan Türk girişimci ve şirketleri açısından konuya yaklaşıyor. Çünkü bu girişimcilerin çoğunun, istediği taktirde personel ihtiyacı tercihini Türklerden yana kullanabileceği ifade ediliyor. Tabii yine de işlerinin ehli olmaları ve işlerini iyi yapmaları şartıyla.

Sonuçta şirket ister Türk olsun ister Alman, tercih ettiği personelin ne kadar gerekli olduğu konusunda, Almanya'daki işçi kurumu muadili mercileri ikna etmesi gerekiyor.

Türkiye Araştırmalar Merkezi Direktörü Faruk Şen, daha önce dergimize yaptığı açıklamada, sayıları 61 bini bulan Almanya'daki Türk girişimcilerin, özelliği olan branşlarda Türkiye'den isterse talepte bulunabileceğini açıklamıştı. Nitelikli meslekler sıralaması yaparken de, gastronomi konusunda bir talep olabileceğini belirtmişti. Faruk Şen, Türk ve Alman işyerlerinde işgücü açığı olan branşlarının takip edilmesinde fayda görüyor.

İş kuracaklar ne yapacak?

Almanya, göç yasasıyla birlikte tıpkı ABD ve Kanada gibi sermaye çekmeyi de amaçlıyor. Yeni yasa, bu ülkede l milyon euro düzeyinde yatırımla 10 kişiye iş olanağı yaratan yatırımcılara, eş ve çocuklarına süresi sınırlı ikamet (Befristete Aufenthalts-Erlaubnis) olanağı tanıyor...

Ancak, yatırım yapacaklardan, finansmanın özsermaye ya da krediyle güvence altına alınması talep edilecek. Bütün bu işlemler tek bir kurumdan halledilebilecek. Yurtiçinde bu kurum, ilgili yabancılar dairesi, yurtdışında da Almanya'nın temsilcilikleri (büyükelçilikler ya da konsolosluklar) olacak.

Bu kuruluşlara doğrudan başvurmak istemeyen yatırımcılar, aracı kuruluşlar aracılığıyla işlemlerini yürütebilecekler. Bu kuruluşlardan biri de Eksper Danışmanlık...

Eksper Genel Müdürü Can Günay, yasayla ilgili tüm gelişmeleri, Türk ve Alman Barosu'ndaki avukatları aracığıyla takip ettiklerini belirtiyor. Yatırımcılardan talep gelmesi durumunda, işyerinin açılması için tüm hukuki hizmetleri verebileceklerini, yöneticilerine oturma izninden işyerinin kiralanmasına kadar tüm kontakların sağlanması konusunda hizmet verebileceklerini söylüyor.

Öğrencilere iki yıl avans
Almanya'da eğitim gören öğrencilere de avantajlar sunuyor yeni yasa. Örneğin üniversite öğrencileri, bundan böyle öğrenim amaçlı Almanya'ya geldiklerinde çalışma amaçlı oturma izni alabilecekler. Ancak bir iş sağlamayı garanti etmiyor bu izin. Eğer ekonominin o anki ihtiyacı doğrultusunda ihtiyaç varsa iş sahibi olacak.

Diyelim ki öğrenciler iş bulamadı ve mezun da oldular. Hemen ülkeyi terk etmek zorunda kalmayacaklar. Bir yıl iş arama şansı veriyor yeni yasa. Bir işyeri buldukları takdirde, göç yasasından faydalanıp sınırsız oturma müsaadesi alabilecekler.

600 bin Türk Alman vatandaşı
o ALMANYA'DAKİ Türk kökenli Alman vatandaşlarının sayısı giderek artıyor. 1998 sonunda 250 bin kişi Alman vatandaşıyken, dört yıl sonra bu sayı katlanarak 600 binin üzerine çıkmış.

100 binden fazla kişi çifte vatandaşlığa sahip.
o ALMAN hükümeti Almanya'da yaşayan Türk kökenli insanların entegrasyonunu hızlandırmak istiyor. Bu amaçla, Almanya'daki yabancılar için mesleki eğitim, eğitimi geliştirme ve ilerletme amacıyla özel programlar bulunuyor.
o FEDERAL Ekonomi Bakanlığı da yabancıların Almanya'da yaşamlarını kurabilmeleri için teşvik programları öngörüyor.

Kaynak: Almanya Büyükelçiliği


Üç çeşit oturma izni var

Bundan böyle ikamet hakkı sağlayan sadece üç müstakil izin şekli içerecek: Vize, oturma izni ve yerleşim izni.

o VİZE (Visum): Esas olarak, transit geçişlerde ya da (Almanya'ya giriş tarihinden itibaren 6 aylık süre içerisinde) en fazla 3 aya kadarki ikamet örneklerinde olduğu gibi, kısa süreli ikametler için geçerli olacak.

o OTURMA İZNİ (Aufenthalts- Erlaubnis): Süresi sınırlı bir ikamet izni türü. Çalışma hakkı da sağlayabiliyor.

o YERLEŞİM İZNİ (Niederlas- Sungserlaubnis): Süresiz. Her zaman çalışma hakkını bünyesinde barındırıyor.

o l Ocak 2005 tarihinden önce verilmiş olan oturma hakları (Aufenthalts-Berechtigung) ya da süresiz oturma izinleri (Aufenthalts- Erlaubnis), kişinin ikamet amacına göre, yeni oturma izni çeşitlerinden birine dönüştürülerek geçerliliğini koruyacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber