'Okul Müdürü Terfisine ÖSS Barajı' Haberlerinin Değerlendirmesi

"Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği"nde 02/12/2004 tarihinde değişilik yapılmıştır. Yapılan değişilik ile 5 yılını dolduran okul müdürlerinin görev yerlerinin, aynı veya bir üst tip eğitim kurumu müdürlüğü olacak şekilde değiştirilebileceği belirtilmiştir. Bakanlık, dün sitemizde yayımlanan genelge ile okul müdürlerinin yerlerinin değiştirilmesinde belirli esaslar (okulun ÖSS-LGS başarı gibi) getirmiş ve Valilerden, eğitim kurumu müdürlerini huzursuz edecek yaklaşımlarda bulunmamasını istemiştir. Bugünkü yazılı ve görsel basında çıkan "Okul müdürü terfisine ÖSS barajı" başlığı altında çıkan ve sitemizde de yer alan haberlerin yanlış anlaşılmaması için genelgenin ilgili bölümünü bir daha yayınlıyoruz.

Haber Giriş : 16 Aralık 2004 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konuya ilişkin olarak yayımlanan genelgenin tam metnine ulaşmak için tıklayın.

5 yılı dolduran Okul Müdürlerinin görev yerlerinin değiştirilebilmesi için uyulacak esas ve usuller ise genelgenin 4. maddesinde düzenlenmiştir. Dördüncü madde hükmü oldukça açık olduğundan ek bir yorum getirme gereği duymuyoruz.

"4. İlgi (a) Yönetmeliğin 27'nci maddesine eklenen bir fıkra ile ?Bulundukları eğitim kurumu müdürlüğünde en az beş yıl süreyle görev yapanların bu süreye ait çalışmaları dikkate alınarak, gerekli görülmesi halinde atamaya yetkili makamlarca görev yerleri aynı veya bir üst tip eğitim kurumu müdürlüğü olacak şekilde değiştirilebilir.? şeklinde bir düzenleme yapılmıştır.

Bu hükmün uygulanmasına yönelik olmak üzere, il milli eğitim müdürlüğü yönetici atama şubelerince, bulundukları eğitim kurumunda en az 5 yıl süreyle görev yapmış olan müdürlerin bu süreye ait;
a) Sicil notu ortalamaları,
b) Ödül ve ceza durumları,
c) Eğitim yönetimi alanındaki -hizmet içi eğitim, lisansüstü eğitim ve benzeri yollarla bireysel gelişimleri,
d) Görev yaptıkları eğitim kurumu türüne ait idari yönetmelikte belirtilen görev ve sorumluluklarını yerine getirmedeki başarıları,
e) Sosyal ve kültürel etkinlikleri,
f) Okul-çevre iletişimindeki etkinlikleri,
g) Eğitim-öğretim faaliyetlerindeki ?görevli oldukları eğitim kurumunda eğitim gören öğrencilerin LGS, ÖSS başarısı ve benzeri- başarı durumları,
h) Görevli oldukları eğitim kurumuna ilişkin gözlem ve denetim raporları,
dikkate alınarak performans değerlendirme analizleri yapılacaktır. Bu analiz sonuçlarına göre görev yerlerinin değiştirilmesi gerekli görülen müdürlerin görev yerlerinin değişikliğine esas olmak üzere hazırlanan bu bilgi ve belgeler teklif ve/veya atamaya yetkili makamlara sunulacaktır.Bu kapsamda görev yerinin değiştirilmesi gerekli görülen müdürlerin görev yerleri, atama yetkisi valiliklerde bulunanlar bakımından millî eğitim müdürünün teklifi üzerine valiliklerce, atama yetkisi Bakanlıkta bulunanlar bakımından ise valilik teklifi ya da Bakanlıkça doğrudan yapılacak değerlendirmeye bağlı olarak aynı ya da bir üst tip eğitim kurumu müdürlüğü olacak şekilde değiştirilebilecektir.

Görev yerlerinin değiştirilmesine karar verilenlerin yer değiştirme işlemleri her ne kadar zamana bağlı olmaksızın yapılabilecek ise de, eğitim- öğretimin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi bakımından çok gerekli görülmedikçe bu kapsamda görev yeri değişikliği yoluna gidilmeyecektir.

Söz konusu hüküm ve hükme ilişkin olarak yukarıda yer verilen açıklamalar, bulundukları eğitim kurumunda 5 yılını dolduran tüm eğitim kurumu müdürlerinin görev yerlerinin değiştirileceği anlamına gelmediğinden, bu hükme yönelik yorum ve uygulamalarda eğitim kurumu müdürlerini huzursuz edecek yaklaşımlardan kaçınılması etkin ve verimli yönetim anlayışının gereğidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber