İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Anadolu Liseleri Yönetmeliğinde Yapılan Değişikliklerin Yorumu

Millî Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Yönetmeliği, 18.12.2004 tarihli ve 25674 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme değiştirilmiştir. Toplam 11 maddede değişilik yapılmış ve bir geçici madde getirilmiştir. Sitemiz uzmanlarının Millî Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Yönetmeliğinde yapılan değişilikleri ele aldığı dosyayı görmek için tıklayın.

Haber Giriş : 19 Aralık 2004 01:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5/11/1999 tarihli ve 23867 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Anadolu Liseleri Yönetmeliğinin bazı maddeleri 18.12.2004 tarihli ve 25674 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Eski madde
Kontenjan tespiti, ön kayıt ve nakil komisyonu
Madde 7-Hazırlık sınıflarına alınacak öğrenci kontenjanlarının tespiti ve asıl kayıtlarla doldurulamayan kontenjanlara ön kayıt yolu ile öğrenci alınması île öğrenci nakillerini değerlendirmek üzere bir komisyon oluşturulur.

Yeni madde
"Kontenjan tespit ve nakil komisyonu
Madde 7 - Hazırlık sınıflarına alınacak öğrenci kontenjanları ile nakillere esas olacak açık kontenjanları tespit etmek ve öğrenci nakillerini değerlendirmek üzere; okul müdürünün başkanlığında bir müdür yardımcısı, bir rehber öğretmen, öğretmenler kurulunca seçilen bir öğretmen ve okul-aile birliğini temsilen bir veliden meydana gelen bir komisyon oluşturulur."

Yorum: Komisyonun nasıl kurulması gerektigi hakkında somut tanımlar getrilmiştir.



Eski madde
Hazırlık sınıfı öğrenci kontenjanının tespiti
Madde 8-Hazırlık sınıflarına her yıl alınacak öğrenci sayısı, okulun fizikî imkanları ve yabancı dil öğretmeni sayısı dikkate alınarak komisyonca yerinde yapılacak inceleme sonunda tutanakla tespit edilir. Tutanakta ilgili okul müdürünün imzası da bulunur. Bu incelemede, hazırlık sınıfları dahil tüm sınıflarda öğrenci sayısının 30 olması esas alınır.
Açılacak hazırlık sınıfı şube sayısını gösteren liste, valilikçe onaylanmış komisyon tutanağının bir örneği ile birlikte her ders yılı ekim ayının ikinci haftası içinde Bakanlığın ilgili öğretim dairelerine gönderilir ve Bakanlıkça değerlendirilerek kontenjan her yıl kılavuzda ilan edilir.

Yeni madde
"Kontenjan tespiti
Madde 8 - Hazırlık sınıflarına her yıl alınacak öğrenci ve şube sayısı, okulun fizikî imkân ve donanımı, yabancı dil ve diğer branşlardaki öğretmen sayısı dikkate alınarak her şube için 30 öğrenci olmak üzere komisyonca yapılacak inceleme sonunda tutanakla tespit edilir.
Açılacak hazırlık sınıfı şube ve öğrenci sayısını gösteren liste, valilikçe onaylanmış komisyon tutanağının bir örneği ile birlikte her ders yılı Mayıs ayının son haftası içinde Bakanlığın ilgili öğretim dairesine gönderilir. Bakanlıkça yapılan değerlendirme sonunda belirlenen hazırlık sınıfı kontenjanı, her yıl tercih ve yerleştirme kılavuzunda ilân edilir.
Tercih ve yerleştirme kılavuzunun yayımından sonra hazırlık sınıfı kontenjanında değişiklik yapılmaz.
Ayrıca seviye belirleme sınavı, alanlara yönelme ve nakil sebepleriyle bütün sınıflarda oluşacak açık kontenjanlar, şube öğrenci sayısı 30'u aşmayacak şekilde komisyonca tutanakla tespit edilir. Bu kontenjanlar, okulun ve il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinin web sayfalarında güncelleştirilerek ilân edilir".

Yorum: Açık kontenjanların şube öğrenci sayısı 30'u aşmayacak şekilde belirlenmesinin ve açık kontenjanların web sayfalarında ilan edilmesinin yolu açılmıştır.


Eski madde
Sınava başvuru
Madde 9- 8 inci sınıfta öğrenim görmekte olan öğrenciler, sınava girmek için öğrenim gördükleri okul müdürlüklerine başvurabilirler.
İlgili mevzuata göre ülkemizde öğrenim görme şartlarını taşıyan yabancı uyruklu öğrenciler hakkında da diğer öğrenciler gibi işlem yapılır.

Yeni madde
"Sınav ve tercih için başvuru
Madde 9 - İlköğretimin 8 inci sınıfındaki öğrenciler, sınava başvurmak ve tercih yapmak için öğrenim gördükleri okul müdürlüklerine başvururlar. Tercihler elektronik ortamda da yapılabilir."

Yorum: Tercihlerin elektronik ortamda yapılmasının yolu açılmıştır.


Eski madde
Sınav ve kayıt-kabul
Madde 10-Okullara merkezî sistem seçme ve yerleştirme sınavı ile öğrenci alınır. Sınavda öğrencilerin, ilköğretim 4 üncü, 5 inci, 6 ncı ve 7 nci sınıflardaki ağırlıklı notlarının aritmetik ortalaması alınır ve belli oranda giriş puanına etki ettirilir. Sınavlara başvuru ve kayıt-kabulle ilgili esaslar, her yıl Bakanlıkça yayımlanan kılavuzda belirtilir.

Sınava başvurulardan sonra açılan ve kılavuzda yer almayan okullara başvurular ile ilgili iş ve işlemler kılavuzda belirtilir

Yeni madde
"Madde 10 - Okullara, merkezî sistemle yapılan seçme ve yerleştirme sınavına göre öğrenci alınır. Sınava başvuru ve kayıt-kabul, Bakanlıkça yayımlanan Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı Kılavuzunda; kontenjan, tercih ve yerleştirme ile ilgili esaslar ise Tercih ve Yerleştirme Kılavuzunda belirtilir.
Birinci yerleştirme ve kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra çeşitli sebeplerle okulların açık kalan kontenjanlarına, Tercih ve Yerleştirme Kılavuzundaki esaslara göre öğrenci yerleştirilir."

Yorum: Ögrencilerin daha önceki sınıflarda aldıkları notların giriş puanına atkisi ortadan kaldırılmıştır.


Eski madde
Nakiller
Madde 11-Bu okullar arasında öğrenci nakilleri;
a) Kamuda çalışanların nakli, bir yıldan az olmayan görevlendirmeler, görevlendirmelerin iptali, açıktan atanma veya ilk defa göreve başlama,
b) Özel iş yerlerinde çalışanların nakli, iş yeri açılması, iş değişikliği, iş yerlerinde çalışanların nakli,
c) Emekli olma, göreve son verilme, istifa etme,
d) Can güvenliğinin olmaması, boşanma, ölüm, doğal afet,
e) Öğrencinin öğrenim gördüğü yerdeki sağlık kurumlarından hastalık nedeniyle sağlık kurulu raporu alınması,
l) Aynı il ve ilçe merkezlerindeki okullar arasında nakil için kontenjan bulunması, işlenilen okula aynı yıl kaydedilen sınav puanı en düşük öğrencinin sınav puanından az olmaması şartıyla okula kayıt olduktan sonra meydana gelen ikamet değişikliği,
durumlarında nakil gerekçesinin belgelendirilmesi kaydıyla yapılır.
Hazırlık sınıfı iki yıl olan okullara nakil isteğinde bulunan öğrenciler, bulundukları sınıfın yabancı dil dersinden yazılı ve sözlü seviye belirleme sınavına alınır ve başarılı olanların nakilleri yapılır.
Yukarıdaki bentlerde belirtilenlerin dışında kabul edilebilir önemli nedenlere dayalı nakil istekleri de belgelendirildiğinde komisyonca değerlendirilir.
Resmî Anadolu liselerinden, özel Anadolu liseleri ile resmî ve özel Anadolu teknik ve meslek liselerine geçiş, "Millî Eğilim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Nakil ve Geçiş Yönergesi" hükümlerine göre yapılır.

Yeni madde
"Madde 11 - Bu okullar arasında öğrenci nakilleri, açık kontenjan bulunması, öğrencinin giriş puanının naklen gitmek istediği okulun sınavını kazandığı yıldaki giriş taban puanından az olmaması ve puan üstünlüğü esaslarına göre yapılır.
Resmî ve özel orta öğretim kurumlarından resmî Anadolu liselerine öğrenci nakli yapılmaz.
Ancak resmî Anadolu liselerinden, resmî ve özel diğer orta öğretim kurumlarına geçiş, "Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Nakil ve Geçiş Yönergesi" hükümleri ile okulların yönetmeliklerinde yer alan nakil şartlarına göre yapılır."

Yorum: Öğrenci naklinin yapılabilmesi için açık Kontenjan şartı getirilerek hile yoluyla yapılan nakillerin önüne geçilerek puan üstünlüğü esası getrilmiştir.


Eski madde
Nakil için başvuru
Madde 12-Nakil için başvuru, öğrencinin öğrenim gördüğü okul .müdürlüğüne, genel lise mevzuatında nakiller için belirtilen sürelerde yapılır.
Sınavlara başvuru tarihinden sonra nakil şartlarından birinin gerçekleşmesi durumunda, kılavuzda belirtilen sürelerde tercih değiştirme hakkını kullanmayıp sınav sonuçları ilan edildikten sonra nakil isteğinde bulunanların o ders yılı için başvuruları kabul edilmez.

Yeni madde
"Madde 12 - Nakil için başvuru, öğrenci velisi tarafından öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne Öğrenci Nakline Esas Durum Belgesi ile yapılır. (EK-1)"

Yorum: Nakil başvurusu basitleştirilmiştir.


Eski madde
Nakil başvurularının değerlendirilmesi
Madde 13-Başvuruları okul müdürlüğünce, nakille ilgili belgeler incelenerek uygun bulunması durumunda ilçelerdeki okullara nakil isteyenlerin belgeleri, o ilçe millî eğitim müdürlüğüne; il merkezleri ile büyük şehir belediye sınırları içinde kalan ilçelerdeki okullara nakil isteyenlerin belgeleri, o ilin millî eğitim müdürlüğüne gönderilir .
11 inci maddenin (a),(b),(c),(d) bentlerine göre nakillerin yapılabilmesi için özür tarihinden itibaren bir yıl içinde başvuruda bulunulması, ayrıca (b) bendine göre nakillerin yapılabilmesi için yeni yerleşim biriminde nakli istenen öğrenci velisinin 60 iş günü Bağ-Kur veya Sosyal Sigortalar Kurumuna sigorta piriminin yatırılmış olması gerekir.
Nakil ile ilgili belgeler, komisyonca bir hafta içinde incelenir. Öğrenciler parasız yatılı olup olmadıkları ve giriş sınavında aldıkları puanlar göz önünde bulundurularak puanlarına göre uygun okullara verilirler. Öncelikle puanları yüksek olan öğrencilerden başlanarak nakil istekleri yerine getirilir.
Yurt dışı ve benzeri nakiller nedeniyle sınav puanı bulunmayan öğrenciler ise kontenjan durumuna göre uygun bulunan okullara yerleştirilirler.
Nakit şartlarını taşımakla beraber nakledileceği il ya da ilçede okul veya öğrencinin seviyesine uygun sınıf veya alan bulunmaması durumunda öğrencilerin nakilleri, velilerin istekleri de dikkate alınarak sınıf veya alan bulunan yere yapılır.
Nakillerin fazla olması nedeniyle şube mevcutlarının artması durumunda okulda yeni şube açılır.

Yeni madde
"Madde 13 - Nakil başvuruları, Öğrenci Nakline Esas Durum Belgesinin nakil gidilecek okulun evrak kaydına girişini izleyen üç iş günü içinde komisyonca; açık kontenjan, okula en son giriş puanı ve puan üstünlüğü esaslarına göre değerlendirilir. Sonuç, öğrenci velisine ve ilgili okul müdürlüğüne yazılı olarak bildirilir.
Naklin yapılmasının uygun bulunması hâlinde öğrencinin tasdiknamesi ve öğrenci dosyası okulundan istenir."

Yorum: Nakil başvuruları basitleştirilmiş ve heman sonuçlandırılarak veliye bildirilmesi için hükümler getirilmiştir.


Eski madde
Yurt dışından gelen öğrencilerin kayıt-kabul ve nakilleri
Madde 14-Yurt dışından gelen öğrencilerden;
a) Daha önce bu okullara devam etmiş olanların, denkliği tanınan bir okula bir süre devam etmiş olduklarını,
b) Önceden bu okullara devam etmemiş olanların denkliği tanınan bir okula en az iki ders yılı devam etmiş olduklarını,
c) Yurt dışında açılmış olan Anadolu lisesi öğrencilerinin nakil şartlarından birini
taşıdıklarını,
d) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde aynı yabancı dille öğretim yapan bir okulda en az bir
öğretim yılı öğrenim gördüklerini
belgelendirmeleri işlenir.
Bu öğrenciler devam ve başarı durumlarını belgelendirmek zorundadırlar. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelenlerden denklik belgesi istenmez.

Yeni madde
"Madde 14 - Bu okullarda öğrencilik hakkını elde edenlerden yurt dışına giderek bir süre eğitim gördükten sonra yurda dönenlerin nakilleri, önceki okullarına veya bu Yönetmeliğe tâbi diğer okullara 11 inci madde hükümlerince yapılır."

Yorum: Yurt dışından gelen öğrencilerin kayıtları kolaylaştırlmıştır.


Eski madde
Seviye belirleme sınavı sonucu dokuzuncu sınıfa devam
Madde 16- 9 uncu sınıftaki yabancı dil dersini izleyebilecek düzeyde oldukları velileri tarafından kesin kayıt sırasında okul yönetimine yazılı olarak bildirilen öğrenciler, okul yönetimince yabancı dil öğretmenlerinden oluşturulacak komisyonca ders yılının başladığı tarihten itibaren bir hafta içinde hazırlık sınıfı düzeyinde yazılı ve sözlü seviye belirleme sınavına alınırlar. Bu sınavda en az "geçer" not alan öğrenciler, başarılı sayılarak 9 uncu sınıfa devam ettirilirler.
Hazırlık sınıfına devam edecek toplam öğrenci sayısı 8 veya üzerinde ise öğrenciler okullarında hazırlık sınıfına devam ettirilirler, öğrenci sayışı 8'in altında ise kayıtları okullarında kalmak koşulu ile hazırlık sınıfı bulunan herhangi bir okuldaki hazırlık sınıfında öğrenim görmeleri sağlanır. Hazırlık sınıfını başardıklarında kayıtlarının bulunduğu okulda eğitim-öğretimlerine devam ettirilirler.

Yeni madde
"Madde 16 - Bu okulların hazırlık sınıflarında seviye belirleme ve 9 uncu sınıfa devam işlemleri, Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır."

Yorum: Seviye belirleme sınavı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yapılması hükmü getirilmiş.

Eski madde
Başarının değerlendirilmesi
Madde 17-Hazırlık sınıflarında yabancı dil dersi dışındaki derslerdeki başarı durumu sınıf geçmeyi etkilemez. Ancak öğrencilerin teşekkür ve takdir durumları belirlenirken bu notlar da dikkate alınır, öğrencilere her dönem derslerden birer dönem notu verilir. Başarı gösteremeyen öğrenciler, yeni ders yılının başlamasından bir hafta önce yazılı ve sözlü seviye belirleme sınavına alınırlar. Bu sınavda en az iki (2) alan öğrenciler başarılı sayılarak 9 uncu sınıfa devam ettirilirler.
Hazırlık sınıfında derslerin yıl sonu notları, diploma notunun belirlenmesinde dikkate
alınmaz.
Bu okulların 9 uncu, 10 uncu ve 11 inci sınıflarında yıl sonu başarı ortalamasıyla sınıf
geçilebilmesi için,
a) Yıl sonu başarı ortalamasının en az 3.00,
b) 10 uncu ve 11 inci sınıflarda alan derslerinden başarısız ders veya dersleri olanların ayrıca alan derslerine ait yıl sonu ağırlıklı ortalamasının en az 3.00 olması gerekir.

Yeni madde
"Madde 17 - Bu okullarda başarının değerlendirilmesi, Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır."

Yorum: Başarının degerlendirilmesi, Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yapılması hükmü getirilmiş.


Eski madde
Öğretim programları
Madde 18-Bu okullarda Bakanlıkça uygun görülen haftalık ders çizelgeleri ve öğretim programları uygulanır. Matematik ve fen derslerinin Öğretimi yabancı dille yapılır. Ancak bu dersleri yabancı dille okutacak öğretmen bulunmaması durumunda bu derslerin öğretimi Türkçe olarak yapılır.

Yeni madde
"Madde 18 - Bu okullarda Bakanlıkça uygun görülen haftalık ders çizelgeleri ve öğretim programları uygulanır. Derslerin öğretimi Türkçe yapılır. Ancak, matematik ve fen bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) derslerini birinci yabancı dille okutabilecek öğretmen bulunması ve en az 12 öğrencinin istemesi hâlinde bu derslerin öğretimi, birinci yabancı dille de yapılabilir."

Yorum: Yabancı dilde eğitim konusunda açıklayıcı bilgi eklenmiştir.


Yeni Madde
Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki yeni geçici madde eklenmiştir.
Geçici Madde 2 - Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinde yurt dışında öğrenim görmekte olanlardan, Bakanlıkça denkliği tanınan bir okulda en az iki ders yılı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ise Anadolu lisesi programı uygulayan bir okulda en az bir ders yılı öğrenim gördüğünü belgelendiren öğrenciler, bu Yönetmeliğin 11 inci maddesi hükümlerine bakılmaksızın Anadolu Liselerine kabul edilirler.

Yorum: Yurt dışından gelenlere kontenjan uygulanmaması kayıt altına alınmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber