Sayın Necmettin Yalçın hukuku hatırladı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Temmuz 2009 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Megep Kapsamında Anadolu Türü Mesleki ve Teknik Orta Öğretim Kurumlarına sınavsız öğretmen atamalarına karşı açılan bir davada; Danıştay 2. Dairesinin verdiği yürütmenin durdurulması kararı üzerine Milli Eğitim Bakanlığının bu öğretmenleri Anadolu Türü Mesleki ve Teknik Orta Öğretim Kurumlarına atanmadan önceki okullarına atamak yerine atandıkları okulun meslek lisesi kısmına atamışlar ardından Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 10/02/2009 tarih ve 15384 sayılı Necmettin Yalçın imzalı resmi yazısında ?öğretmenlerin yargı kararı dikkate alınarak eski görev yerlerine atanmak isteyenlerin dilekçe ile başvurmaları hâlinde, valiliklerce eski görev yerlerine atama işlemlerinin gerçekleştirilmesini gerekmektedir.? açıklamasında bulunarak hukuki bir karara kişilerin keyfi karar vermelerini bekleyerek işlem yapmayı uygun görmüşlerdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 10/02/2009 tarih ve 15384 sayılı Necmettin Yalçın imzalı resmi yazısına istinaden çoğunluk geldikleri okula gitmeyi tercih etmeyip atandıkları yerde kalmak istemişler geldikleri okullarda öğretmen açıkları oluşturmuşlardı. Mahkeme kararının uygulanmaması üzerine açılan dava neticesinde bu öğretmenlerin tamamı eski görev yerlerine Haziran ortalarında tekrar atanmışlardır.

Bu olaylar neticesinde bir sürü olumsuz olaylar meydan gelmiş eğitim öğretim olumsuz etkilenmiştir. Bunların sorumlusu hukuka uygun işlem tesis etmeyen Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğüdür. Baştan hukuka uygun işlem tesis edilmiş olsaydı eğitim öğretim olumsuz etkilenmeyecek onlarca öğretmen mağdur olmayacaktı.

Not: İptal veya yürütmeyi durdurma kararları ile ortadan kalkan bir işlemin bazıları için kalkmıştır, bazıları için ise kalkmamıştır denilmesi olanaksızdır. Ayrıca keyfiyet de mümkün değildir. Bu yüzden iptal veya yürütmeyi durdurma kararlarının etkisi geneldir: İptal veya yürütmeyi durdurma kararı ile hukuka aykırı işlem ortadan kaldırılınca, hukuka aykırı olmayan, yani sakat işlemin yapılmasından önceki duruma dönülür. İdareler iptal veya yürütmeyi durdurma kararı ile ortadan kalkmış olan idari işlemin yapılmasından önceki durumu aynen ve tamamen ve eski durumun sağlanması için idari tasarrufları tesis ve idari eylemleri ifa etmekle yükümlüdürler.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 24/06/2009 tarih ve 54498 sayılı Necmettin Yalçın imzalı resmi yazısında; ?Bilindiği gibi Anayasamızın 138 inci maddesinin son fıkrasında yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda oldukları, bu organlar ve idarenin mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremeyeceği ve yerine getirilmesini geciktiremeyeceğini hükme bağlamış, 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu'nun ?Kararların Sonuçları? Başlıklı 28 inci maddesinin1 inci fıkrasında da ?Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur.? Hükmüne yer verilmiştir.

Bu şekilde yürütmenin durdurulması kararının, bu davanın esası hakkında verilen kararlar gibi yerine getirilmesinin zorunlu olduğunu belirleyen kural, bu kararların, iptali istenilen idari işleme üzerindeki hukuk etki ve sonuçlarının aynı olmasından kaynaklanmaktadır. Bu bakımdan, yürütmenin durdurulması kararlarının hukuki gereklerine uygun işlem tesis edilmesi anayasal ve yasal bir zorunluluktur.

İptal kararlarının özelliği gereği dava konusu idari işlemin tesis edildiği tarihten itibaren geçerli olmak üzere hukuksal varlığına son verilmektedir.

Bu çerçevede idare; mahkemelerce verilen iptal ya da yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının amacı ve kapsamına göre iptal edilen işlemden doğan sonuçları kaldırarak önceki hukuki durumunun geçerliliğini sağlamakla yükümlü bulunmaktadır.? İfadelerini kullanıyor.

Sayın Necmettin Yalçın 10/02/2009 tarih ve 15384 sayılı yazısında Anayasamızın 138 inci maddesinin son fıkrasındaki hükümleri ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu'nun ?Kararların Sonuçları? Başlıklı 28 inci maddesinin1 inci fıkrasındaki hükümleri uygulamak yerine mahkeme kararlarının gereklerini yerine getirmeyip kişilere keyfiyet ve tercih hakkı sunarak ?öğretmenlerin yargı kararı dikkate alınarak eski görev yerlerine atanmak isteyenlerin dilekçe ile başvurmaları hâlinde, valiliklerce eski görev yerlerine atama işlemlerinin gerçekleştirilmesini gerekmektedir.? Açıklamasında bulunuyor.

Fakat 10/02/2009 tarih ve 15384 sayılı yazısından 4 ay sonra kalem aldığı 24/06/2009 tarih ve 54498 sayılı bir başka hukuki görüş yazısında hukukun gereklerini hatırlayarak Anayasamızın 138 inci maddesinin son fıkrasındaki hükümleri ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu'nun ?Kararların Sonuçları? Başlıklı 28 inci maddesinin1 inci fıkrasındaki hükümleri sıraladıktan sonra ?İptal kararlarının özelliği gereği dava konusu idari işlemin tesis edildiği tarihten itibaren geçerli olmak üzere hukuksal varlığına son verilmektedir.

Bu çerçevede idare; mahkemelerce verilen iptal ya da yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının amacı ve kapsamına göre iptal edilen işlemden doğan sonuçları kaldırarak önceki hukuki durumunun geçerliliğini sağlamakla yükümlü bulunmaktadır.? İfadelerinde bulunarak hukuku unutmadığını hatırlıyor olsa gerek.

Bir daha unutmaması dileğiyle.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber