Yanlış karar alan personel birimi yöneticileri

Kamu kurumlarında son dönemde yaşanan en büyük furya 4/B'li sözleşmeli personel alımıdır. Ancak bu statüde yapılan istihdamlardan verim alınamamaktadır. Zira yüksek puan almış personel, sürekli olarak yer değiştirmekte ve daha güvenceli/ daha geniş nakil imkanı olan kurumları tercih etmektedir. Bu nedenle, bir üniversitenin 4/B'li sözleşmeli personel alımında ısrar etmesi hizmet gereklerine uygun değildir. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Eylül 2009 00:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilindiği üzere, ÖSYM kanalıyla yürütülen merkezi memur yerleştirmelerinde (memur ve 399'lu sözleşmeli), 4/B'li sözleşmeli personel alım ilanlarında, Adalet Bakanlığının 4/B'li sözleşmeli alım ilanlarında, belediyelerin itfaiye personeli alım ilanlarında, Sağlık Bakanlığının 4/B'li sözleşmeli alım ilanlarında sadece ve sadece 2008 KPSS sınav sonuçları kullanılmaktadır.

4/B'li istihdam biçimi adaylara çok güvenceli bir statü olarak gelmediğinden ve bu statüde istihdam edilen personelin nakil imkanı yok denecek derece az olduğundan, bir 4/B'li sözleşmeli pozisyona yerleşen bir aday başka bir kurumun 4/B'li sözleşmeli alımına da başvurmakta veya memur olma imkanı varsa hemen memur olmaktadır. Bu nedenle, 4/B'li pozisyonlara yapılan istihdamlar sürekli boşalmaktadır.

Örneğin Hacettepe Üniversitesi Ocak ayında 121 kişilik 4/B'li alımına çıkmasına rağmen bu ilandaki ihtiyaçlarını bir türlü gidermemiş, bu nedenle de, neredeyse aynı personel için 17 Mart, 30 Mart, 12 Haziran, 17 Ağustos, ve 24 Eylül'de yeniden ilanlara çıkmıştır.

Benzer bir durum Gazi Üniversitesi için de geçerlidir. 3 Eylül'de 2008 KPSS sınav sonuçlarına göre ilana çıkan üniversite, bu ilandaki kadrolar için Aralık 2008, 9 Şubat, 9 Haziran tarihlerinde yeniden ilana çıkmıştır.

4/B'li personel istihdamı konusunda yapılacak bir araştırmada, bu istihdam biçiminin varolan personel ihtiyacını gidermekten uzak olduğu gibi sürekli olarak personel yenilenmesinin de kurum kültürünün yerleşmesinin önündeki en büyük olduğu ortaya çıkacaktır.

Yukarıda yer vermiş olduğumuz iki örnek üzerinden şunu söyleyebiliriz: Kurum yöneticilerinin, personel birimlerinin yapacağı 4/B'li personel alalım önerisini uygun görmemeleri ve uzun vadeli istihdam açısından memur alımına yönelmeleri kendi yararlarınadır. Aksi halde sürekli yer değiştiren veya memnun olmadığı için 4/B'li sözleşmeli pozisyon görevini bırakan personelden dolayı devamlı ilana çıkılması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber