DPT'ye yeni görevler geliyor

Haber Giriş : 20 Ocak 2005 03:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hükümet, yeniden kalkınma hamlesini başlatmak ve yerelden kalkınmayı sağlamak için düğmeye basarken, 'Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı' TBMM'ye gönderildi.
31 maddeden oluşan tasarı, 'Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma planı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak üzere' kalkınma Ajanslarının Kuruluşunu öngörüyor.
Yasa tasarısına göre Ajanslar, bölgeler esas alınarak, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile kurulacak. Ajans merkezinin kurulacağı il, kuruluş kararnamesinde belirtilecek. Ajanslar tüzel kişiliğe haiz olacak ve kanunla düzenlenmiş bütün işlemlerinde özel hukuk hükümlerine tabi olacak. Ajansların ulusal düzeyde koordinasyonundan DPT sorumlu olacak.
Tasarıyla ajansların görevleri şöyle belirlendi:
- Yerel yönetimlerin planlama çalışmalarına teknik destek vermek.
- Bölge plan ve programlarının uygulanmasını sağlayıcı faaliyet ve projelere destek olmak, bu kapsamda desteklenen faaliyet ve projelerin uygulama sürecini izlemek, değerlendirmek ve sonuçlarını DTP Müsteşarlığına bildirmek.
- Bölge plan ve programlarına uygun olarak, bölgenin kırsal kalkınma ile ilgili kapasitesinin geliştirilmesine katkıda bulunmak ve bu kapsamdaki projelere destek sağlamak.
- Bölgede kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülen ve bölge plan ve programları açısından önemli görülen diğer projeleri izlemek.
- Bölgesel gelişme hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik olarak, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluları arasındaki işbirliğini geliştirmek.
- Ajansa tahsis edilen kaynakları, bölge plan ve programlarına uygun olarak kullanmak ve kullandırmak.
- Bölgenin tabii, iktisadi ve beşeri kaynak ve imkanlarını tespit etmeye, ekonomik gelişmeyi hızlandırmaya ve rekabet gücünü artırmaya yönelik araştırmalar yapmak yaptırmak, başka kişi, kurum ve kuruluşların yaptığı araştırmaları desteklemek.
- Bölge illerinde yatırımcıların, kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yetki alanlarına giren izin ve ruhsat işlemleri ile diğer idari iş ve işlemlerini, ilgili mevzuatta belirtilen süre içinde sonuçlandırmak üzere tek elden takip ve koordine etmek.
- Yönetim, üretim, tanıtım, pazarlama, teknoloji, finansman, örgütlenme ve işgücü eğitimi gibi konularda ilgili kuruluşlarla işbirliği sağlayarak küçük ve orta ölçekli işletmelerle yeni girişimcileri desteklemek.
- Türkiye'nin katıldığı ikili veya çok taraflı uluslararası programlara ilişkin faaliyetlerin bölgede tanıtımı yapmak ve bu programlar kapsamında proje geliştirilmesine katık sağlamak.

AJANSIN TEŞKİLAT YAPISI
Ajansın teşkilat yapısı, 'Kalkınma Kurulu', 'Yönetim Kurulu', 'Genel Sekreterlik', 'Tek Durak Ofisler' şeklinde gerçekleşecek. Kalkınma Kurulu, bölgesel gelişme hedefine yönelik olarak, bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları, özel kesim, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve yerel yönetimler arasında işbirliği geliştirmek ve ajansı yönlendirmek üzere oluşturulacak. Kalkınma Kurulu, illerin dengeli şekilde temsilini sağlayacak yapıda en fazla 100 üyeden oluşacak. Kurul yılda en az iki kez toplanacak. Kurul, üye tam sayısının beşte birinin talebi üzerine Kurul Başkanı tarafından da toplantıya çağrılabilecek.
Ajansın gelirleri şöyle belirlenecek:
- Bir önceki yıl kesinleşmiş bütçe vergi gelirlerinin binde beşi oranında her yıl ayrılacak transfer ödeneğinden, Yüksek Planlama Kurulu'nca (YPK) nüfus, gelişmişlik düzeyi ve performans ölçütlerine göre belirlenecek pay.
- AB ve diğer uluslararası fonlardan sağlanacak kaynaklar.
- Faaliyet gelirleri.
- Bir önceki yıl kesinleşmiş bütçe gelirleri üzerinden,bölgedeki il özel idareleri için yüzde 5 ve belediyeler için yüzde 1 oranında, cari yıl bütçesinden aktarılacak pay.
- Bölgedeki sanayi ve ticaret odalarının, bir önceki yıl kesinleşmiş bütçe gelirlerinin yüzde 1'i oranında, cari yıl bütçesinden aktarılacak pay.
- Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarca yapılan bağış ve yardımlar.
- Bir önceki yıldan devreden gelirler.
Ajanslar, finansal kaynaklarının elde edilmesi ve kullanılmasında, denetim sağlanması amacıyla, kamuoyunu zamanında bilgilendirecek ve şeffaf olacak.
Ajanslar yapılacak her türlü devir, intikal, bağış ve yardımlardan kaynaklanan vergiler ile damga vergisinden ve düzenlenecek sözleşmelerden doğacak diğer vergi, resim, harç ve katkı paylarından muaf olacak. GAP bölge kalkınma İdaresinin tasfiyesi amacıyla, teşkilatın alacak ve borçları, taşınır ve taşınmazları, ödenekleri ve yürüttüğü projeler ve bunlarla ilgili görev, yetki ve sorumluluklar, DPT ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi arasında yapılacak protokollerle ilgili ajanslara ve kamu kurum ve kuruluşlarına devir ve intikal ettirilecek.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber