İlköğretimde yardımcı kaynaklar yasaklandı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Ekim 2009 22:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrencilerin araştırarak öğrenmelerine imkân vermeyen Ders Kitabı Dışında Kullanılacak yardımcı kaynakların kullanılması öğretim programlarının felsefesine uygun olmayacağından yasaklandı. Ayrıntılar için tıklayınız

İlköğretim Genel Müdürlüğü tarafından İl Millî Eğitim Müdürlüklerine gönderilen ?Ders Kitabı Dışında Kullanılacak Eğitim Araçları? konulu 28/09/2009 tarih ve 15584 sayılı yazı ile, Öğrencilerin araştırarak öğrenmelerine imkân vermeyen Ders Kitabı Dışında Kullanılacak yardımcı kaynakların kullanılması öğretim programlarının felsefesine uygun olmayacağından yasaklandı.

İl Millî Eğitim Müdürlüklerine gönderilen yazıda, Millî Eğitimde çağa ve bilimsel gelişmelere uygun olarak her alanda olduğu gibi eğitim alanında da değişimler ve gelişmeler yaşanmaktadır. Bilimin dinamizmi doğrultusunda öğretim programlarımız ve ders kitaplarıma sürekli güncellenmektedir. Öğretim programlarına uygun olarak hazırlanan yeni ders kitapları her yıl öğrencilerimize ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.

Öğretim programlarının ve ders kitap setlerinin değiştirilmesi ile düzenlenen yeni eğitim yaklaşımının merkezinde öğrenci yer almaktadır. Öğrencilerin ilköğretim sürecinde almış oldukları eğitimler sayesinde Türkçe'yi doğru, etkili ve güzel kullanma, problem çözme, eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, girişimcilik, iletişim, araştırma, karar verme ve bilişim teknolojilerini kullanma becerileri edinmeleri hedeflenmiştir. Bu becerilerin edinebilmesi için de öğretim programlarında yer verilen konular çerçevesindeki kazanımların öğrenci tarafından edinmesi beceriye dönüştürülmesi hedeflenmiştir.

Soran, sorgulayan, araştıran, bilgiye ulaşan ve yeni bilgiler üretebilen, kendine yetebilen, bilgilerini beceri ve davranışlara dönüştürebilen bireyler yetiştirmeye odaklanan öğretim programlan temelinde hazırlanan ders kitap setleri ders kitabı yerine geçecek herhangi bir yardımcı materyale ihtiyaç duymayacak şekilde hazırlanmıştır.

Yenilenen Öğretim programlarının temel felsefesinde öğrenmeyi öğrenen bireyler yetiştirmek esastır. Bu nedenle öğrencilerimizin araştırmalarında birincil bilgi kaynaklarım kullanmaları doğaldır. Ancak öğrencilerimiz araştırarak öğrenmelerine imkân vermeyen yardımcı kaynakların kullanılmasının öğretim programlarının felsefesine uygun olmayacağı düşünülmektedir.

Bu nedenle, konu ile ilgili işlemlerin;

Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğin 31. maddesi ile

İlköğretim Genel Müdürlüğünün 24.06.2003 tarihli ve 2003/90 sayılı Genelge,

İlköğretim Genel Müdürlüğünün 31.08.2005 tarihli ve 2005/76 sayılı Genelge,

İlköğretim Genel Müdürlüğünün 19.09.2005 tarihli ve 310/9467 sayılı yazı,

İlköğretim Genel Müdürlüğünün 31.08.2008 tarihli ve 2008/75 sayılı Genelge.

hükümleri doğrultusunda yürütülmesi istendi.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber