CHP hesaplarında usulsüzlük davası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2009 13:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'nin hesaplarında usulsüzlük olduğu iddiasıyla açılan davada, partinin eski Saymanı Mahmut Yıldız, Muhasebe Müdürü Ertuğrul Kaya ve muhasebe görevlisi Ersin Şenol'un yargılanmasına devam edildi.

Ankara 14. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşmasına, sanıklar Ertuğrul Kaya ve Ersin Şenol ile sanık avukatları katıldı.

Sanık Kaya, 1993 yılından bu yana CHP'de Muhasebe Müdürü olarak görev yaptığını kaydederek, muhasebe bürosunda Ersin Şenol ve Emin Özen ile birlikte çalıştığını söyledi.

Parti kasasından nakden ve peşin olarak yapılan ödemelerin, genel saymanın kontrolünde muhasebe görevlisi Emin Özen tarafından yapıldığını belirten Kaya, banka ödemelerinin ise kendi kontrolünde Genel Sayman ve Genel Sekreterin imzası ile gerçekleştirildiğini kaydetti.

Kaya, gerek kasadan gerekse bankadan yapılan işlemleri bilgisayara geçme işinin de Ersin Şenol tarafından yapıldığını belirtti.

Anayasa Mahkemesince hesaplarının devamlı incelendiğini ifade eden Kaya, üzerine atılı suçlamayı kabul etmeyerek, ''Anayasa Mahkemesi kararında yorum hatası olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Sanık Ersin Şenol da defterlerin tasdiklettirilmesi işinin Ertuğrul Kaya, Emin Özen ve kendisi tarafından yapıldığını kaydederek, seçim dönemi yoğunluğu nedeniyle defterlerin tasdikini geç yaptırdıklarını ifade etti. Şenol, Anayasa Mahkemesinin kararını kabul etmediğini söyledi.

Sanıklar Kaya ve Şenol'un avukatı Alper Öktem ise usulsüzlük yapılması ve partinin zarara uğratılmasının söz konusu olmadığını savundu.

Öktem, CHP'nin dernek statüsünde olmayıp derneklerle ilgili hükümlere tabi olmadığını belirterek, hangi defterlerin ne şekilde tutulacağına ilişkin hükümlerin Siyasi Partiler Kanunu'nda bulunduğunu ve müvekkillerinin de defter ile belgeleri usulüne uygun tuttuğunu ileri sürdü.

Avukat Öktem, mükerrer kayıt girilmesinin de söz konusu olmadığını iddia ederek, müvekkillerinin önce fotokopilere göre kayıt girdiğini, muhasebe görevlisi Emin Özen'in asıl belgeleri göndermesi üzerine sehven kayıt yapıldığını ve bunun daha sonra düzeltildiğini kaydetti.

Sanık Mahmut Yıldız'ın avukatı Senem Yılmaz da müvekkilinin ve diğer sanıkların herhangi bir kastı bulunmadığını savunarak, defterlerin geç tasdik ettirilmesiyle ilgili Siyasi Partiler Kanunu'nda bir hüküm bulunmadığını, dolayısıyla ceza verilmesinin mümkün olamayacağını söyledi.

Yargıç Selçuk Ergişi, CHP Muhasebe Servisi'nde görevli Emin Özen ile soruşturma sırasına ifadesine başvurulan Merve Petek Gürbüz'ün gelecek celse tanık olarak dinlenilmesine karar verdi.

İki celsedir duruşmalara katılmayan sanık Mahmut Yıldız'ın, mahkemede sorgusunun yapılması için zorla getirilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

-İSTENEN CEZALAR-

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesinin, CHP'nin hesaplarında usulsüzlük olduğu iddiasıyla yaptığı suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmada, partinin eski Saymanı Mahmut Yıldız, Muhasebe Müdürü Ertuğrul Kaya ve muhasebe görevlisi Ersin Şenol hakkında dava açmıştı.

İddianamede, 2004 yılı Genel Merkez giderlerine ilişkin Ersin Şenol, Ertuğrul Kaya ve Mahmut Yıldız'ın TCK'nın 155/2. maddesinde düzenlenen ''güveni kötüye kullanma'' ve TCK'nın 43. maddesi uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmaları talep ediliyor.

Sanıkların, 2005 yılı Genel Merkez giderleriyle ilgili de TCK'nın 155/2. maddesi ile ''özel belgede sahtecilik'' suçunu düzenleyen TCK'nın 207. maddesi ve TCK'nın 43. maddesine göre ayrı ayrı cezalandırılmaları isteniyor.

Davanın iddianamesinde, 2004, 2005 ve 2006 yıllarına ilişkin, ''2820 sayılı Yasa'nın 60. maddesine göre usulüne uygun kayıtların tutulmaması, yevmiye defterinin zamanında tasdik ettirilmemesi, defter-i kebire sayfa numarası verilmemesi ve hiç tasdik ettirilmemesi nedeniyle'' Yıldız ve Kaya'nın, TCK'nın 37. maddesinin yollamasıyla 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası'nın 113. maddesi uyarınca üç kez ayrı ayrı cezalandırılmaları talebinde bulunuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber