İTÜ'de sarin gazı komedisi

Haber Giriş : 02 Şubat 2005 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'a saldırı amaçlı gönderildiği sanılan 40 şişe gaz için beklenen rapor çıktı. Ancak İTÜ'deki tetkiklerde içeriğe bile bakılmadı. Sadece şişedeki yazılar tercüme edildi. Çünkü imkanlar şişeyi açmaya uygun değildi. İşte size bir sarin gazı komedisi.

İstanbul İl Jandarma Alay Komutanlığı geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği operasyonla 'katliam gazı' olarak bilinen sarin gazı ele geçirmiş ve gazlar tetkik için İTÜ Kimya Metalürji Fakültesi'ne gönderilmişti. Peki yapılan tetkiklerin sonucunda ne çıktı? Terörist saldırılarda kullanılan ve en tehlikeli gazlar arasında yer alan sarinle ilgili nasıl bir rapor hazırlandı? Her şeyden önce tetkikler yapıldı ama nasıl? İTÜ Kimya Metalürji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasancan Okutan sorularımızı yanıtladı.

* Tetkikler sizin laboratuvarınızda mı yapıldı?
Evet. Bizzat tetkiklerin başında ben bulundum.

* Tetkiklerin sonucu nedir?
Her şeyden önce size şu bilgiyi vereyim. 2001 yılında yine benzer bir vaka meydana gelmişti. Moskova kaynaklı 40'a yakın 20 cc'lik şişeler gönderildi. Şişelerin içinde ne bulunduğunu araştırmamızı istediler. Ancak laboratuvarın teknik imkanları şişeleri açmaya engeldi. Güvenli olmazdı.

* Nasıl yaptınız?
Şişelerin üzerinde Rusça ve Latince yazılar yazıyordu. Tercüme ederek yetkililere bildirdik. Şişelerin içinde sarin gazı da vardı sinir gazları da solunumu etkileyen gazlar da.

* Ya son olay?
Yine aynı yöntemle etiketleri okuyarak içinde bulunduğu iddia edilen maddeleri rapor ettik. Savcılık raporu yeterli buldu. Tüpler içinde 2 no'lu tüp sarin gazı içeriyordu. En azından şişenin üstünde öyle yazıyordu.

* Sizce bu bilimsel mi? Tercüme bürosu çalışması değil mi?
Hayır yaptığımız bir tercüme çalışması değil. Biz o maddelerin kimyasal formüllerini deşifre ediyoruz. Ama elimizdeki imkanlar dahilinde. Bizde o tür gazları açarak inceleme yapabilecek bir kapasite yok. Yetkin olarak bizi görmüşler. Bizim laborotuvarlarımız Türkiye'nin en gelişmişlerinden biri.

* Ama yeterli değil.
Bu devlet politikasıyla ilgili. Milli Savunma Bakanlığı'nda Nükleer Biyolojik Çalışma Şubesi var. Keza Genelkurmay Başkanlığı'nın incelemeleri olduğunu söyleyebilirim.

* Ama siz etiketlere bakarak tetkik etmişsiniz.
Benim fakültemin devletten aldığı para 75 milyar lira. Hangi bilimadamı çok gelişmiş laboratuvara sahip olmak istemez ki?

VATAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber