Çelik: Üniversitelerimiz 17 milyar euro'luk bütçe için proje üretmeli

Haber Giriş : 09 Şubat 2005 00:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üniversitelerin 'Avrupa Araştırma Alanı 6. Çerçeve Projesi' konusundaki performanslarını beğenmediğini belirterek, Avrupa Birliği (AB) kaynaklı 17 milyar 500 milyon eurodan mutlaka faydalanılması gerektiğini söyledi.

Van'da gezi ve incelemelerde bulunan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, akşam saatlerinde öğretim üyesi olduğu Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ni (YYÜ) ziyaret etti. Bakan Çelik, Zeve Kampüsü'ne gelişinde Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın ve öğretim üyeleri tarafından karşılandı. Daha sonra üniversite senato odasına geçen Çelik, burada Prof. Dr. Aşkın ile birlikte basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Basın mensuplarından üniversitelerin çalışmaları ile ilgili sorularının dışında soru istemeyen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bir gazetecinin Avrupa Araştırma Altıncı Çerçeve Projesi'ndeki performansı ile ilgili soruya, "Üniversitelerin, 6. Çerçeve Programı konusundaki performanslarını beğenmeyerek bu konuda bir eleştiri yapmıştım. Bugün de bunu yapmaya devam ediyorum. Kısa bir süre önce bunu Sayın Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Başkanı ile de paylaştım" dedi.

Türkiye'nin 2003 yılında dahil olduğu AB'nin 6. Çerçeve Programı sebebiyle 48 milyon euro ödendiğini hatırlatan Çelik, 2004 yılında ise bu miktarın 59 milyon euro çıktığını belirtti. Bütçeden ödenen paranın geri dönüşümünün olması gerektiğine değinen Bakan Çelik, şunları söyledi:

"Üzülerek ifade edeyim ki 2003 yılında AB'ye aday ve katılım ülkelerin performanslarının değerlendirildiği Brüksel'deki toplantıya ben hükümetimizi temsilen katıldım. Performansı en kötü ülke Türkiye idi. Geri dönüşüm yüzde 10 üzerindeydi. Bizden sonra en kötü ülke ise Bulgaristan'dı. Onların bile performansı bizden 5 kat daha fazlaydı. Geri dönüşümü yüzde 50 idi. Şimdi Avrupa Araştırma Alanı'nın yürütmekte olduğu, 6.ı Çerçeve Programı'nın bütçesi 17 milyar 500 milyon euro'dur ve bu okyanus gibi bir paradır. Bunun için proje üretmemiz, teklif etmemiz ve karşı taraftan partner, ortak bulmamız lazım. Yabancı dil bilgisi çok iyi olan, proje hazırlamasını bilen elemanlarımızın olması gerekiyor. Sadece elemanların olması yetmiyor, onların da bu gayret içerisinde olması gerekiyor".

"ÜNİVERSİTELERİMİZ DAHA ÇOK PROJE ÜRETMELİ"
Üniversitelerin bu konudaki performansını beğenmediğinin altını çizen Bakan Çelik, Türkiye'deki özel sektörün ARGE'ye olan ilgisizliğini de eleştirdi. Hükümetin, özel sektörün ARGE'ye yaptıracağı tüm harcamaların vergiden düşmesini sağladığını belirterek, Türkiye ile Avrupa ülkelerinin kıyaslamasını yapan Bakan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'deki ARGE faaliyetlerinin çok önemli bir kısmı üniversitelerimizin çatısı altındadır. Üniversitelerimiz bu meselede bütün topluma özel sektöre öncü olması gerekiyor. Ben o çağrımı bir kez daha yinelemek istiyorum. Üniversitelerimiz daha çok proje üretmeli ve bu pastadan daha çok pay almalıdır. Teoride ödediğimiz 59 milyon euronun 20 katını geri almamız mümkündür. Yeter ki biz proje üretelim, AB ülkelerinden ortaklar ve partnerler bulalım. Bunun başarılmaması için hiçbir sebep yok. Üniversitelerimiz bizden araştırma fonlarının artmasını istiyorlar. Bakın hükümet olarak ilk defa Cumhuriyet tarihinde TÜİBTAK'ın araştırma fonlarını, araştırma projelerini yapacakları katkıyı 40 kat arttırarak 450 trilyon lira para kaynak ayırdık. Bu paranın harcanmasında da üniversitelerimizin performansının iyi olduğunu yine söyleyemem. Bu bir öz eleştiridir. Bu, üniversiteleri ve öğretim üyelerini salt olarak eleştirmiş olmak için söylediğim bir şey değil. Lütfen bunu yanlış anlamayalım. Çünkü ben bir üniversite mensubuyum ve bir öğretim üyesiyim. Ama şapkamızı önümüze alıp bir kez değil, bin kez düşünmek zorundayız. Artık söylemi bir tarafa bırakıp eyleme geçmek zorundayız. Elbette üniversitelerimizin araştırma fonlarına gerekli katkılar sağlanacaktır. Ama başka kaynaklar da var. Buralarında mutlaka kullanılması gerekiyor. Biliyorsunuz 2005 yılı bütçesini hazırladığımız zaman bakanlık bütçeleri yüzde 10-12-15 oranında artış gösterirken üniversite bütçelerinin ortalama artış oranı yüzde 43 düzeyindedir. Bu da üniversitelerimize verdiğimiz bir önemin göstergesidir."

Bakan Çelik'in, YYÜ'ye yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın, sorun ve sıkıntılarını kendisine aktaracaklarını belirtti. Yapılan açıklamaların ardından basına kapalı bölümde ise Bakan Çelik, Aşkın'ı makamında ziyaret ederek bir süre sohbet ettikten sonra üniversiteden ayrıldı.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber