Ak Parti, CHP, MHP ve BDP'lilerin oylarıyla, vekil imamlar 4/B'li yapıldı

28 Haziran'da yapmış olduğumuz haberde, kadrolu imamlığa atanmak için binlerce, onbinlerce adayın KPSS ile yerleşmeye çalıştığını; KPSS dahi aranmadan, müftü referansı ile vekil kadrolara atanmış olanlara kadro verilmesinin kul hakkı olduğunu belirtmiştik. Gelen yoğun eleştiriler üzerine değişikliğe gidildi ve vekil olarak çalışan 4 bin civarında kişinin, memur kadrosuna değil sözleşmeli 4/B'li pozisyonlara atanmasına karar verildi. Bu karar, sadece Ak Partili Vekillerin oylarıyla olmadı. CHP, MHP ve BDP'li vekiller de bu yöndeki önergeye destek verdi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Temmuz 2010 00:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MHP'Lİ VEKİLLERİN ÖNERGESİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan Kanun Tasarısının çerçeve 20'inci maddesi ile eklenen Geçici Madde 14'üncü maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki Geçici Maddenin eklenmesini arz ve teklif ederiz.

Mehmet Günal Mehmet Şandır Beytullah Asil

Antalya Mersin Eskişehir

Reşat Doğru M. Akif Paksoy Mehmet Serdaroğlu

Tokat Kahramanmaraş Kastamonu

GEÇİCİ MADDE 15 - Bu Kanun'un yayımı tarihinde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/b Maddesine göre istihdam edilen ve halen Diyanet İşleri Başkanlığı personeli olanlar bulundukları pozisyonlara kadrolu olarak atanmış sayılırlar. 3.5.2005 tarihinden bu Kanun'un yayımı tarihine kadar 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 86'ıncı maddesi uyarınca en az toplam dört ay Vekil İmam-Hatiplik yapmış olanlardan şartları uyanlar bir defaya mahsus olmak üzere bulundukları kadrolara asıl olarak atanmış sayılırlar.

Bu Kanun'un yayımı tarihinde hâlen Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çeşitli birimlerinde sigortalı olarak Fahri öğretici olarak çalışanlardan şartları uyanlar bir defaya mahsus olmak üzere bulundukları pozisyona asıl kadrolu olarak atanmış sayılırlar.

CHP'Lİ VEKİLLERİN ÖNERGESİ

Ferit Mevlüt Aslanoğlu Yazar Hüseyin Pazarcı

Malatya Hatay Balıkesir

Harun Öztürk Kemal Demirel

İzmir Bursa

AK PARTİLİ VEKİLLERİN ÖNERGESİ

Bekir Bozdağ Ahmet Yeni Bayram Özçelik

Yozgat Samsun Burdur

Ahmet Aydın Ayhan Sefer Üstün Yılmaz Tunç

Adıyaman Sakarya Bartın

A.Müfit Yetkin

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan 507 sıra sayılı kanun tasarısının çerçeve 20 nci maddesi ile 633 sayılı kanuna eklenen Geçici Madde 14 den sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici maddenin eklenmesini arz ve teklif ederiz.

"Geçici Madde 15- 30/06/2010 tarihi itibariyle Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatında halihazır vekil imam hatip veya müezzin-kayyım olarak görev yapmakta olanlar ile 03/05/2005 tarihinden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatında toplam en az dört ay süreyle vekil imam hatip veya müezzin-kayyım olarak görev yapmış olanlar; kamu personeli seçme sınavlarının herhangi birinden Başkanlıkça belirlenecek yeterli puanı almış olmaları ve alanlarında yeterlilik belgesine sahip olmaları şartıyla, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde başvurmaları ve Başkanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre yapılacak sınavda başarılı olmaları halinde, Başkanlıkça ilan edilecek yerlerde görevlendirilmek ve bir defaya mahsus olmak üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükümleri uyarınca vizeli veya vize sayısının yeterli olmaması hâlinde, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde vize edilecek sözleşmeli imam hatip ve müezzin-kayyım pozisyonlarına geçirilir. Bu şekilde sözleşmeli imam hatip ve müezzin-kayyım pozisyonlarına geçirileceklerin sayısı 4000 adeti geçemez ve bu işlemler başvuru süresi dahil en geç altı ay içerisinde tamamlanır.

Gerekçe:

Halen Vekil imam hatiplik ve müezzin kayyımlık görevini ifa edenler ile 3.5.2005'ten itibaren maddenin yürürlük tarihine kadar toplam en az 4 ay hizmeti bulunan Vekil imam hatip ve müezzin kayyımların belli koşulları sağlamaları halinde, Diyanet İşleri Başkanlığının aynı unvanlı sözleşmeli pozisyonlara geçişleri sağlanmaktadır.

DEĞERLENDİRME

İmam hatip lisesi, ilahiyat önlisans ve ilahiyat mezunları çok iyi bilmektedirlerki, bir çoğu istemelerine rağmen vekil imam olamamışlardır. Zira vekil imamlık için müftülükte bir sınav yapılmış ve kul hakkı dikkate alınmaksızın, müftünün uygun gördüğü kişiler vekil kadrolarına atanmışlardır.

Şimdi, bu kimselere memur kadrosu verilmemiş olsa dahi, 4/B'li sözleşmeli pozisyonu verilmiştir. Biz bunun dahi uygun olmadığını düşünüyoruz. Zira binlerce aday 4/B'li imam hatip veya müezzin olmaya çalışmakta ancak sadece vekil imam olamadığı için bu haktan mahrum kalmaktadır.

Bu kararda onayı olanlar, hiçbir torpili olmaksızın memur veya sözleşmeli personel olmaya çalışan adayların haklarını yemiştir. Yukarıdaki önergelerden görüleceği üzere bu tek bir partinin kabahati değildir. Tüm vekillerin ortak kararı ile bu uygulama hayata geçirilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber