Kalp rahatsızlığının teşhisi için 6 ay cihaz aradı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Ağustos 2010 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Obezite hastası Ömer Yorgancı'nın kiloları, aort damarında yaşanan genişlemenin ardından başına olmadık işler açtı. Teşhis için gittiği bütün görüntüleme merkezleri, '120 kilonun altına düş de gel.' dedi. Son bir umutla gittiği Sema Hastanesi'nde ise işler yolunda gitti. Hastanedeki cihaz Yorgancı'nın rahatsızlığını görüntüledi. Burada geçirilen başarılı ameliyatla Yorgancı eski günlerine döndü.

Mobilya işiyle uğraşan 48 yaşındaki Ömer Yorgancı, aort (kalpten çıkan ana damar) damarındaki genişleme yüzünden operasyon geçirdi, aort kapak tamiri yapıldı. Ameliyatı 6 ay önce yapılması gereken Yorgancı, fazla kilolarından dolayı bu sürede uygun görüntüleme merkezi bulamadığı için gecikmeli operasyon geçirdi.

Her gittiği hastane, 'Kiloların çok fazla, yeterli sonuç alamayız. 120 kilonun altına düş' diyerek, Yorgancı'ya tomografi çekmemiş. Son gittiği Sema Hastanesi'nde ise ani ölüm riski bulunan Yorgancı'ya ilaçlı tomografi yapılmış ve başarılı bir ameliyat gerçekleştirilmiş. Zor da olsa sağlığına kavuşan Yorgancı, bir an önce fazla kilolarından kurtulmayı planlıyor. Bunun için de aynı hastaneye başvurdu.

Ömer Yorgancı, yüksek tansiyon hastası olduğunu bir yıl önce fark etti. Muayene için gittiği hastanede aort damarında genişleme olduğu ve teşhis için ilaçlı tomografiye girmesi gerektiğini öğrendi. Fakat bu süre zarfından gittiği birçok görüntüleme merkezi, cihaza girmek için ağırlık sınırı kabul edilen 120 kilolun üzerinde olan Yorgancı'ya ret cevabı vermiş. Yorgancı, "Bazı hastaneler kilomdan dolayı risk almak istemedi. Eşimle birlikte işlemin yapılabileceği merkezi çok araştırdık ve kendimizi Sema Hastanesi'nde bulduk. Buradaki kalp cerrahisi ve kardiyoloji uzmanları ortak bir karar alarak, makineye girmemi sağladı." dedi. Teşhis sonucunda Yorgancı'nın aort genişliği 6,2 cm olarak belirlendi. Doktorlar, Yorgancı'ya normal değerin 3,5 cm olduğunu, 5,5 cm'nin üzerinde olduğu zaman kilo faktörüyle birlikte risk oluşturduğunu söyleyerek, ameliyat önermişler. Yorgancı, kendisine daha önce uygulanan ilaç tedavisinden sonra aşırı derecede kilo aldığını belirtiyor. Fazla kiloların zararına dikkat çeken Yorgancı, hastaneye de teşekkür etti.

Yorgancı'nın kilosundan çok rahatsızlığı ile ilgilendiklerini anlatan Sema Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Güden, "Zor bir ameliyattı. Özellikle aort kapağı tamiri Türkiye'de çok yapılan bir operasyon değil. Genelde kapak değiştiriliyor. Biz bunu yaparak, hastanın kendi kapağını kullanmasını sağladık." açıklamasını yaptı. Güden, bazı görüntüleme cihazlarında kilo sınırlaması olduğu için hastaya işlem yapılmadığını; fakat kendi hastanelerindeki cihazda sıkıntı çıkmadığını ve aşırı kilolu hastaların ameliyatlarının da başarıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber