Gelirler Kontrolörleri Derneğinin açıklaması

Haber Giriş : 08 Mart 2005 00:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GELİRLER KONTROLÖRLERİ DERNEĞİ

BASIN BÜLTENİ

Tasarıyla Gelirler Kontrolörleri Tasfiye Edilmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı, 09.03.2005 Çarşamba günü Plan ve Bütçe Komisyonunda gündeme alınacaktır.

Tasarıyla Gelirler Genel Müdürlüğünün mevcut yetkileri politika belirleme ve uygulama olarak ikiye bölünüyor. Devlet gelirlerine ilişkin politikayı hazırlamak, kanun ve tüzüklerle ilgili değişiklikleri hazırlamak, devletin gelir bütçesini hazırlamak, ikili veya çok taraflı vergi anlaşmalarını yapmak gibi gelir idaresini güçlü kılan yetkileri Gelir İdaresinden alınarak ?Maliye bürokrasi?sine verilmekte, gelir idaresine ise sadece uygulama kalmaktadır.

Gelir idaresinin asli bir fonksiyonu olan vergi denetim işlevinin bir kısmı da gelir idaresi dışında tutularak Maliye Bakanlığına bırakılmaktadır. Gelir İdaresinin, vergi incelemesini yürütecek denetim elemanları Bakanlıkça belirlenen temel politika ve stratejiler doğrutulsunda inceleme yapmak zorunda bırakılarak vesayet altına alınmak istenmektedir.

Şimdiye kadar hazırlanan altı taslakta olduğu gibi, TBMM'ye sevk edilen Gelir İdaresine ilişkin yasa tasarısında da Gelirler Kontrolörlerinin birçok hakkı Maliye Bürokrasisince elinden alınmaktadır. Mevcut durumda gelir idaresinin en üst makamı olan Gelirler Genel Müdürüne doğrudan bağlı olan Gelirler Kontrolörleri; tasarıyla daha alt bir konum olan ve hiçbir kurumun denetim biriminde olmadığı şekilde daire başkanlığına dönüştürülerek tenzil-i rütbeye uğratılmaktadır. Diğer taraftan hiçbir denetim biriminde görülmeyen ? taşra denetim elemanlığından merkez denetim elemanlığına geçiş? bu tasarı ile getirilmek istenmektedir. Bu düzenlemelerle bazı kişi ve gruplar kendilerine rakip gördükleri Gelirler Kontrolörlüğü mesleğini yok etmek istemektedir.

Tasarıda görülen diğer eksiklikler;

· Merkez Denetim Elemanları Tek çatı altında toplanmamıştır.

· Tasarı mükellefe hizmet konusunda herhangi bir yenilik getirmemektedir.

· Tasarıda merkez teşkilatı hakkında geniş düzenlemelere yer verilirken, gelir idaresinin taşra teşkilatına ilişkin herhangi bir belirleme yapılmamış konu keyfi düzenlemelere açık bırakılmıştır.

· Amaç mükellefe hizmeti hedefleyen yatay örgütlenme iken bürokrasi yaratan dikey örgütlenme esas alınmıştır.

· Uygulama birimi olan gelir idaresinde vergi denetim birimleri zayıf bırakılarak kayıt dışı ile mücadele sekteye uğratılmaktadır.

· Tasarıda idare ve vergi hukukumuzda tanımı bulunmayan ibaralere yer verilmiştir. (Grup başkanı, Grup Müdürü, Bakanlık Denetim Birimi, Verginin silinmesi, Gönüllü uyum vb.)

· Gelir politikası belirleme süreci tanımlanmamıştır.

Gelirler Kontrolörleri camiası olarak temennimiz; tasarıdaki eksikliklerin ülke menfaatleri dikkate alınarak, giderilmesi ve etkin bir gelir idaresinin kurulması doğrultusunda Yüce Meclisin gerekli düzenlemeleri yapmasıdır. 06.03.2005/ANKARA

Gelirler Kontrolörleri Derneği

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber