Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu Taslağını yayımlıyoruz

Anayasa değişikliğine uyum sağlanması çerçevesinde; kamu görevlilerinin toplu sözleşme hakkının kullanımının düzenlenmesi amacıyla hazırlanan kanun taslağı hazırlık çalışmalarında göz önünde bulundurulmak üzere ilgili konfederasyonlar ve kurum temsilcileri 9 Aralık 2010 Perşembe günü Devlet Personel Başkanlığı'nda bir araya geldiler. Toplantı gece yarısına kadar devam etmiştir. Memurlar.net olarak toplantı tutanaklarını yayımlıyoruz... Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Ocak 2011 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tutanak (Pdf formatında)

Taslak (Pdf formatında)


Memur-Sen tarafından memurlar.net'e gönderilen bilgilendirme notunda, Memur-Sen'in görüşlerinin, yayımlanan tutanaklarla sınırlı olmadığı, ayrıca gerçekleştirilen çalıştaylar sonucu oluşturulan taslakların da Devlet Personel Başkanlığı'na sunulduğu belirtilmiştir.

Kamu çalışanları açısından, herhangi bir yanlış anlaşılmaya yer verilmemesi açısından Memur-Sen'un sunduğu taslaklara da aşağıda yer veriyoruz.

4688 sayılı Kanunda değişiklik yapılması hakkında kanun taslağı

Kamu Görevlileri Toplu Sözleşme Kanunu Taslağı


MUTABAKATA VARILAN BAZI KONULAR

Sendikalı Personele 3 Ayda Bir 45 TL Ödenecek

Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere sendikalı personele 45 TL toplu sözleşme primi ödenecek. Bu miktar üyenin hesabına yatacak. Sendikaların bu miktarla bir ilişkisi yok. Yapılacak toplu sözleşmelerde sendikalı personelin yapılacak zamlardan daha fazla etkilenmesi için 45 TL'nin yükseltilmesi toplu sözleşme masasında pazarlık konusu olabilecek o nedenle toplu sözleşme priminin yasaya girmesi sendikacılık açısından önemli bir gelişme. Sendikalı personelin toplu sözleşme primi almaları için maaşlarından sendika aidatı kesilip kesilmediğini kontrol etmeleri gerekmektedir.

Sendikalara Üye Olmayan Memurlar Yetkili Sendikaya Dayanışma Aidatı Ödeyecek

Toplu sözleşmelerin mali hükümlerinden faydalanmak isteyen üyelik aidatının 2/3 ü oranında dayanışma aidatı ödeyecek. Bu madde işçi sendikaları kanununda bulunmaktadır. Bu nedenle dayanışma aidatı ödemek istenmediğinden tüm işçiler sendikalara üyedir.

Birden Fazla Sendikaya Üyelik Memur Sendikalarında Olmayacak

Birden fazla sendikaya üyelik işçi sendikaları için uygulanacak. Sabah farklı öğleden sonra farklı işlerde çalışan işçiler farklı sendikalara üye olabilecekler. Birden fazla sendikaya üyelik kısaca part time çalışan işçiler için olacak memur sendikacılığında şimdilik birden fazla sendikaya üyelik olmayacak.

Her İş Kolunda Ayrı Toplu Sözleşme Yapılacak

Kamu görevlilerinin bütününü ilgilendiren haklarla ilgili konularda Konfederasyonlarca genel bir toplu sözleşme imzalanacak sonra tüm iş kollarında ayrı ayrı o iş kolundaki yetkili sendikanın taraf olduğu ve o hizmet kolunda çalışan personelin ekonomik, mesleki, sosyal ve çalışma şartlarına ilişkin ayrı ayrı toplu sözleşme yapılacak. Örneğin Eğitim iş kolunda özlük ve diğer haklar için toplu sözleşme yapılabilecek

Küçük Sendikalar Feshedilecek

Yüzde 2 oranında üye kaydetmeyen sendikalar feshedilecek. Günümüzde önüne gelen sendika kurmaktadır. İşçi sendikacılığında olan kota memur sendikacılığına da getirilmektedir.

Kurum idari kurulları kaldırılacak

Yetkili sendika tarafından kurum ile yapılan kurum idari kurulları kaldırılacak. Çünkü her iş kolunda ayrı sözleşme yapılacak.

Olağan genel kurullar dört yılda bir yapılacak

Eski kanunda 3 yılda bir yapılan Olağan genel kurul, dört yılda bir toplanacak

Üyeler Devlet Personel Başkanlığı bilgi sistemine kaydedilecek

Üyeliği kesinleşen kamu görevlisine ilişkin bilgiler, üyelik formunun kuruma ulaştığı gün kurum tarafından Devlet Personel Başkanlığı bilgi sistemine kaydedilerek bu kayıt işlemi yapılmaksızın üyelik ödentisi kesilemeyecek.

İstifa Devlet Personel Başkanlığı bilgi sistemine kaydedilecek

Üyeliği herhangi bir şekilde sona eren kamu görevlisine ilişkin bilgiler kurumunca en geç yedi iş günü içerisinde Devlet Personel Başkanlığı bilgi sistemine kaydedilerek üyelik ödentisi kesintisinin sona erdirilmesi, bu kayıt işleminin yapılmasına bağlı olacak.

Emniyet teşkilâtında çalışan DiĞEr personel üye olabilecek

Emniyet teşkilâtında çalışan diğer hizmet sınıflarına dâhil personel ile kamu kurum ve kuruluşlarının özel güvenlikçiler üye olabilecek

Stajyerler üye olabilecek

Üyeliğin önündeki tüm engeller kaldırılıyor. Stajyerler üye olabilecek sözleşmeli personel iken kadrolu olarak atananların üyelikleri de devam edebilecek.

Ayrıca; 100 ve daha fazla kamu görevlisinin çatıştığı işyerlerinin en üst amirleri ile yardımcıları üye olabilecek eski kanunda 100 den fazla kamu görevlisinin çalıştığı kurumların en üst amirleri ve yardımcıları üye olamazken şimdi üye olabilecekler.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu


İşte kanun taslağı;

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı Taslağı

Madde 1-25/06/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 1'inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Madde 1) Bu Kanunun amacı, kamu görevlilerinin ortak ekonomik, sosyal ve meslekî hak ve menfaatlerinin korunması ve geliştirilmesi için oluşturdukları sendika ve konfederasyonların kuruluşu, organları, yetkileri ve faaliyetleri ile sendika ve konfederasyonlarda görev alacak kamu görevlilerinin hak ve sorumluluklarını belirlemek ve Kamu Görevlileri Heyeti ile Kamu İşveren Heyeti arasında yürütülecek toplu sözleşmelere ilişkin esasları düzenlemektir.?

Memur-Sen'in önerisi:

Kamu görevlilerinin bütününü ilgilendiren haklarla ilgili konularda en çok üyeye sahip konfederasyonun taraf olduğu kamu görevlileri toplu sözleşmesi yapılmalıdır. Hizmet kollarına münhasır haklarla ilgili olarak da en çok üyeye sahip sendikanın taraf olduğu hizmet kolu toplu sözleşmesi yapılmalıdır.

Türkiye Kamu-Sen'in önerisi:

Kamu görevlileri sendika üyelerinin yararlanacağı genel ödeme unsurları için genel toplu sözleşme yapılması, hizmet kolunda yetkili sendikanın taraf olduğu ve bir hizmet kolunda çalışan personelin ekonomik, mesleki, sosyal ve çalışma şartlarına ilişkin toplu sözleşme yapılması gerekmektedir.

KESK'in Önerisi:

Her sendikanın toplu sözleşme yetkisi olmalıdır. Kanunun amaç maddesine demokratik ve siyasi haklar da eklenmelidir. Grev hakkını içermeyen bir düzenlemeye imza konulmayacaktır.

Madde 2- Aynı Kanunun 3'üncü maddesinin (a), (h), (ı), (j) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (k) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

?a) Kamu Görevlisi: Kamu kurum ve kuruluşlarının işçi statüsü dışında çalışan kamu görevlilerini,

h) Toplu sözleşme: Kamu görevlileri için uygulanacak mali ve sosyal hakları belirlemek üzere Kamu Görevlileri Heyeti ile Kamu İşveren Heyeti arasında bu Kanunda belirtilen esaslara göre yapılan görüşmelerde mutabık kalınması durumunda taraflarca imzalanan belgeyi,

ı) Toplantı tutanağı: Kamu Görevlileri Heyeti ile Kamu İşveren Heyeti arasında yapılan görüşmeler sonucunda toplu sözleşme imzalanamaması halinde, tarafların uzlaştığı konular ile üzerinde uzlaşılamayan konuların belirtildiği tutanağı,

j) Kamu Görevlileri Hakem Kurulu: Toplu sözleşme görüşmelerinde toplantı tutanağı imzalanması halinde uyuşmazlık konuları üzerinde nihai karar vermeye yetkili olan Kurulu,?

Türkiye Kamu-Sen'in önerisi:

Toplu sözleşme hükümlerinden sadece sendika üyesi olanlar faydalanması, bu hükümlerden faydalanmak isteyen diğer kamu görevlilerinin yetkili sendikaya dayanışma aidatı ödemesi, toplu sözleşme konularına toplu sözleşme priminin de eklenmesi, toplu sözleşme tanımına kurumsal sözleşmenin de eklenmesi gereklidir.

KESK'in önerisi:

Toplu sözleşme her sendikanın toplu sözleşme yapmasına olanak verecek şekilde tanımlanmalıdır.

Madde 3-Aynı Kanunun 9'uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Üye sayısı bini aştığı takdirde sendika genel kurulu veya sendika şubesi genel kurulları delegelerle de yapılabilir.?

Madde 4-Aynı Kanunun 10'uncu maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Olağan genel kurul, dört yılda bir toplanır. Tüzüklerinde belirtilmek koşulu ile daha kısa sürede de toplanabilir.

İki genel kurul toplantısı arasındaki döneme ilişkin faaliyet ve hesap raporu, denetleme kurulu veya denetçi raporu ile gelecek döneme ilişkin bütçe önerisinin, genel kurula katılacaklara toplantı tarihinden en az onbeş gün önce gönderilmesi zorunludur. Bu zorunluluk tüzükte belirtilmek kaydıyla mezkur belgelerin elektronik ortam aracılığıyla ilgililerin elektronik posta adreslerine gönderilmesi ya da konfederasyon, sendika veya sendika şubesinin internet adresinde yayımlanması suretiyle yerine getirilebilir.?

Madde 5-Aynı Kanunun 12'nci maddesinin (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?h) Sendika şubesi açma, şubeleri birleştirme, mali olarak masraflarını karşılayamayacak duruma düşen veya başlangıçtaki kuruluş şartlarını kaybeden şubeleri kapatma konularında yönetim kuruluna yetki verme,?

Madde 6-Aynı Kanunun 14'üncü maddesinin beşinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Üyeliği kesinleşen kamu görevlisine ilişkin bilgiler, üyelik formunun kuruma ulaştığı gün kurum tarafından Devlet Personel Başkanlığı bilgi sistemine kaydedilir. Bu kayıt işlemi yapılmaksızın üyelik ödentisi kesilemez.?

Madde 7-Aynı Kanunun 15'inci maddesinin (c) bendinde yer alan ?bunlara eşit veya daha üst düzeyde olan kamu görevlileri, 100 ve daha fazla kamu görevlisinin çatıştığı işyerlerinin en üst amirleri ile yardımcıları.? ibaresi, (g) bendi, (j) bendinde yer alan ?ve emniyet teşkilâtında çalışan diğer hizmet sınıflarına dâhil personel ile kamu kurum ve kuruluşlarının özel güvenlik? ibaresi ve (k) bendi madde metninden çıkarılmıştır.

Madde 8-Aynı Kanunun 16'ncı maddesinin beşinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Üyeliği herhangi bir şekilde sona eren kamu görevlisine ilişkin bilgiler kurumunca en geç yedi iş günü içerisinde Devlet Personel Başkanlığı bilgi sistemine kaydedilir. Üyelik ödentisi kesintisinin sona erdirilmesi, bu kayıt işleminin yapılmasına bağlıdır.?

Madde 9-Aynı Kanunun 18'inci maddesinin ikinci fıkrasında ?İşyeri sendika temsilcisi? ibaresinden sonra gelmek üzere "il sendika temsilcisi" ibaresi eklenmiş, dördüncü fıkrasında yer alan ?seçildikleri tarihten itibaren otuz gün içerisinde? ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

Madde 10-Aynı Kanunun 19'uncu maddesinde geçen ?toplu görüşme? ibareleri ?toplu sözleşme? olarak. Dördüncü Kısım İkinci Bölüm başlığı ?Yönetime Katılma ve Sosyal Diyalog? olarak, 21, 22, ve 23'iincü maddeleri de başlıkları ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Türkiye Kamu-Sen'in önerisi:

Aynı Kanunun 19'uncu maddesinin (g) bendinde yer alan ?dinlenme yerleri.? ibaresinden sonra gelmek üzere ?öğrenci yurtları? ibaresi eklenmeli, (h) bendinde yer alan ?kamu kurum ve kuruluşlarına? ibaresi madde metninden çıkarılmalıdır.

?Yetkili işyeri sendika temsilcileri ve sendikaların işyeri temsilcileri

Madde 21) Yetkili işyeri sendika temsilcileri, işyerlerinde, kamu görevlilerinin işveren veya işyeri ile ilgili sorunlarını dinlemek, ilgili yerlere iletmek ve kamu görevlileri ile işveren arasında iletişim sağlamak amacıyla iş yerinden seçilen sendika üyeleridir.

Yetkili işyeri sendika temsilcisi, işyerlerinde 22'nci madde uyarınca yapılan tespite göre kamu görevlilerinden en çok üye kaydetmiş sendika tarafından seçilir. İşyerindeki kamu görevlisi sayısı 20?500 arasında ise en çok bir, 500?2000 arasında ise en çok iki, 2000'den fazla ise en çok üç yetkili işyeri sendika temsilci seçilebilir. Bu temsilcilerden biri ilgili sendika tarafından baş temsilci olarak görevlendirilebilir.

Yetkili işyeri sendika temsilcileri bu görevlerini işyerinde, haftada iki saat olmak üzere yerine getirirler. Temsilciler bu sürede izinli sayılırlar.

Bir işyerinde faaliyette bulunan sendikalar da, bu Kanun kapsamına giren sendikal faaliyetlerin yürütülmesi açısından koordinasyon görevini yürütmek üzere o işyerinden sendika işyeri temsilcileri belirleyebilirler. İşyerinde faaliyette bulunan ve en az 20 üyesi bulunan her sendika tarafından belirlenen bir sendika işyeri temsilcisi de bu maddenin 3 Üncü fıkrasında belirtilen izin hakkından yararlanır.?

?Kurum idari kurulu

Madde 22) Kurumsal düzeyde; kamu görevlilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, mevzuatın kamu görevlilerine eşit uygulanması, etkin ve verimli işleyen bir yönetim yapısının kurulabilmesi amacıyla; toplu sözleşme konuları ile Kamu Personeli Danışma Kurulunun görev alanı dışında kalan ve kurumsal düzenlemelerle çözüme kavuşturulabilecek konularda, uygulamada karşılaşılan sorunları değerlendirmek ve çözüm yöntemleri geliştirmek üzere, kamu işveren vekili niteliğini haiz bir yöneticinin başkanlığında, gündemde bulunan konulara göre başkanın belirleyeceği birim yöneticileri ile en çok üyeye sahip sendika tarafından belirlenen temsilcilerin katılımıyla, her kurum veya kuruluş bünyesinde kurum idari kurulu oluşturulur. Kurum idari kuruluna taraflar eşit sayıda temsilci İle katılır, kurul yılda iki kez toplanır.

Kurum idari kurulunda alınan kararlar, kararda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.?

Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen'in önerisi: Hizmet kolu bazında toplu sözleşme yapılması gerektiği için Kurum İdari Kurulu yapılanmasına gerek bulunmamaktadır.

"Kamu Personeli Danışma Kurulu

Madde 23) Kamu görevlileri sendika ve konfederasyonları ile kamu yönelimi arasında sosyal diyalogun geliştirilmesi, kamu personel mevzuatının ve kamu yönetimi uygulamalarının değerlendirilmesi, yönetimin daha iyi işleyen bir yapıya kavuşturulması için ortak çalışmalar yürütülmesi, kamu görevlilerinin yönetime katılımının sağlanması, kamu yönetiminin karşılaştığı sorunlara çözümler geliştirilmesi amacıyla; Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakanın başkanlığında, en çok üyeye sahip Üç konfederasyon genel başkanı ile Devlet Personel Başkanından oluşan kuruldur. Bakanın daveti üzerine Kamu Personeli Danışma Kuruluna, gündemde yer alan konulara göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri de katılabilir.

28 inci maddede belirtilen toplu sözleşme konuları ile kurumsal konular dışında kalan ve kamu personel sistemini ilgilendiren genel nitelikli konular. Kamu Personeli Danışma Kurulunda değerlendirilir.

Kamu Personeli Danışma Kurulu, her yıl mart ve ekim aylarında toplanır. Kurulun sekreterya hizmetleri, Devlet Personel Başkanlığınca yürütülür.?

Kamu Personeli Danışma Kuruluna üye olacak diğer kamu kurumları da yeniden değerlendirilmelidir.

4688 Sayılı Kanunun 25'inci Maddesine İlişkin Türkiye Kamu-Sen'in Görüşü: Üyelik aidatının kamu işvereninde kesilerek sendika hesabına yatırılmasına ilişkin hükümde bu işlemin yapılabilmesi için bahse konu sendikanın o hizmet kolunda üye olabilecek kamu görevlilerinin yüzde beşini üye kayıt etmiş olma şartı aranmalıdır.

DPB'nin görüşü: Bu talep yasa koyucunun 2004 yılında ortaya koymuş bulunduğu iradeden geriye dönüş anlamına gelmektedir.

Madde 11-Aynı Kanunun Altıncı Kısım başlığı ?Toplu Sözleşme?, Altıncı Kısım

İkinci Bölüm başlığı ?Yetki ve Toplu Sözleşme Görüşmeleri? olarak, 28, 29 ve 30 uncu maddeleri de başlıkları ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, 31 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

?Toplu sözleşmenin kapsamı

Madde 28) Toplu sözleşme, kamu görevlilerine uygulanacak mali ve sosyal hakları kapsar.

Bu Kanunun uygulanmasında;

a)Mali haklar: Aylıklara ilişkin katsayılar ile tavan ve taban ücretlerdeki oransal artışlar, fazla çalışma ücreti, ek ders ücreti, nöbet ücreti, harcırah, lojman tazminatını,

b)Sosyal haklar: Doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımını,

ifade eder.

Yukarıda belirtilen mali ve sosyal haklar açısından kamu görevlileri arasında ayırım yapılamaz.

Kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde yapılacak oransal artış veya kamu görevlilerinin faydalanacağı genel ödeme unsurları hariç olmak üzere, maaş ve ücret sisteminde değişiklik öngören talepler toplu sözleşmenin kapsamı dışındadır.?

Memur-Sen'in önerisi:

Toplu sözleşmenin kapsamı açısından mali ve sosyal hakların belirlenmesinde, toplu sözleşme sürecinde ya da içinde kanunlarda sayılan ya da sayılmayan farklı isimlerle ve içeriklerle yeni mali ve sosyal haklar belirlenmesini engellemeyecek şekilde kapsam ifade edilmelidir.

Toplu sözleşme ile kamu görevlilerinin bütününe, bir bölümüne ya da sadece belli niteliklere sahip olanlara münhasır haklar ya da sorumluluklar getirilebilmesi toplu sözleşme yönteminin doğal sonucudur. Bu çerçevede mali ve sosyal haklar bakımından kamu görevlileri arasında ayrım yapılamayacağı şeklindeki bağlayıcı ve sınırlayıcı hüküm konuya ilişkin anayasa hükmüyle de çelişmektedir.

Toplu sözleşmenin: biri kamu görevlilerinin herhangi bir ayrım olmaksızın bütününü ilgilendiren, diğeri ise görev yaptıkları kamu kurumunun dâhil olduğu hizmet koluna ait özel mali ve sosyal haklara müstenit olan İkili bir yapı içerisinde olması gerekir. Somut ifadeyle taslağımızda belirttiğimiz gibi kamu görevlileri toplu sözleşmesi ve hizmet kolu toplu sözleşmesi olmak üzere iki tür toplu sözleşmenin yapılması ve diğer süreçlerin de buna göre düzenlenip tanımlanması gerekir.

Türkiye Kamu-Sen'in önerisi:

Toplu sözleşme, kamu görevlileri sendika üyelerinin yararlanacağı katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, toplu sözleşme primi, fazla çalışına ücreti, ek ders ücreti, nöbet ücreti, harcırah, lojman tazminatı, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ile bu mahiyette etkinlik ve verimlilik artırıcı diğer yardımları kapsar.

Toplu sözleşme hükümlerinden sadece sendika üyeleri yararlanır.

Kurumsal toplu sözleşmede hizmet kolu dâhilindeki kurumlarda çalışan personelin ekonomik, mesleki, sosyal ve çalışma şartlarına ilişkin sorun ve taleplerini görüşmek, karara bağlamak üzere kurumda yetkili sendika ile hizmet kolu kurum işveren heyeti her yıl on beş ekim on beş kasım tarihleri arasında toplanır. Tarafların teşkili gündem belirlenmesi gibi hususlarda genel toplu sözleşmeye ilişkin usul ve esaslar uygulanır. Anlaşmazlık halinde taraflar, bu kanunda belirtilen usul ve esaslar dâhilinde Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurabilirler.

KESK'in önerisi:

Kamu görevlilerinin ortak ekonomik, sosyal, demokratik, siyasi, özlük ve meslekî hak ve çıkarlarının korunmasını kapsar.

Kamu görevlilerinin önemli bir bölümünün sendika üyesi olabilmeleri önünde yasal engeller olduğundan bu aşamada yalnız sendika üyelerinin toplu sözleşmeden yararlanması ciddi eşitsizlikler yaratacaktır. Örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılıncaya değin toplu sözleşmeden sendika üyesi olsun olmasın bütün kamu görevlileri yararlanabilmelidir.

Ayrıca toplu sözleşme yalnız konfederasyonlar ve Kamu İşveren Heyeti arasında değil sendikalar ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları arasında da yapılabilmelidir.

Kamu işveren Kurulu Temsilcilerinin görüşü:

Hizmet kolu ayrımı olmaksızın kamu kesimi için geçerli tek bir toplu sözleşme yapılmalıdır.

?Toplu sözleşmenin tarafları

Madde 29) Toplu sözleşmenin tarafları; kamu işverenleri adına Kamu İşveren Heyeti, kamu görevlileri adına Kamu Görevlileri Heyeti'dir.

Kamu işveren Heyeti, Başbakanlık Müsteşarı veya görevlendireceği bir Müsteşar Yardımcısının başkanlığında Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü. Devlet Personel Başkan Yardımcısı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Sigorta İşleri Genel Müdüründen oluşur.

Kamu Görevlileri Heyeti bağlı sendikaların üye sayısı itibariyle en çok üyeye sahip üç konfederasyonun birer temsilcisinden oluşur. Heyetin başkanı, en çok üyeye sahip konfederasyonun temsilcisidir.

Kamu işverenleri adına Kamu İşveren Heyeti Başkanının belirleyeceği kurum temsilcileri ile kamu görevlileri adına her bir hizmet kolunda yetkili sendika başkanları, toplu sözleşme görüşmelerine teknik heyet olarak iştirak eder.?

Maliye Bakanlığı ve ÇSGB'nın önerisi:

DPB'nın önerisi değerlendirilip nihai görüş yazılı olarak bildirilecektir.

Memur-Sen'in önerisi:

Kamu İşveren Heyetinin Başkanı mutlaka bir Bakanlar Kurulu üyesi olmalıdır. Kamu Görevlileri Heyeti, bağlı sendikaların üye sayısı itibariyle toplu sözleşmenin mantığı gereği en çok üyeye sahip konfederasyonca teşkil edilmelidir. Memur-Sen'in toplu sözleşme sistem önerisi ektedir.

Türkiye Kamu-Sen'in önerisi:

Kamu işveren Heyetinin Başkanı mutlaka bir Bakanlar Kurulu üyesi olmalı ve Kamu işveren Heyetin kapsamı genişletilmeli, DPT Müsteşarı. Hazine Müsteşarı vb. de Kamu İşveren Heyetinde yer almalıdır. Toplu sözleşme görüşmelerine en çok üyeye sahip üç konfederasyon temsilcisinin katılması şeklindeki öneriye İştirak edilmektedir.

KESK'in önerisi:

Genel toplu sözleşmenin, bünyesinde en fazla üye barındıran üç konfederasyon ile Kamu İşveren Heyeti arasında yapılması bizce de uygundur.

?Yetkili konfederasyonların belirlenmesi

Madde 30) Bu Kanuna tabi olarak kurumda çalışan kamu görevlilerinden, 15 Ocak tarihi itibariyle aylık veya ücretlerinden üyelik Ödenti kesintisi yapılanlara ilişkin bilgiler, kurumun kapsamına girdiği hizmet kolunda faaliyette bulunan sendikalardan birer temsilci ile kurumun personel birimi yetkilisi tarafından kontrol edilerek tutanak altına alındıktan sonra sendika üyesi kamu görevlilerine ilişkin Devlet Personel Başkanlığı bilgi sistemindeki kayıtlar, kurumlar tarafından güncellenir. Bilgi kaydı girilirken; 14 Ocak tarihi itibariyle sendika üyeliği kesinleştiği ve üyelik formu sendika tarafından kamu görevlisinin çalıştığı kurum veya kuruluşa intikal ettirildiği halde herhangi bir sebeple aylık veya ücretinden üyelik ödenti kesintisi yapılmamış personel de bu değerlendirmede dikkate alınır.

Devlet Personel Başkanlığı, 15 Ocak tarihi itibariyle her bir hizmet kolu kapsamındaki kurum veya kuruluşlarda çalışan toplam kamu görevlisi sayısı ile her bir hizmet kolunda kurulu sendikaların üye sayılarını tespit eder. Bu tespit esas alınarak her hizmet kolundaki sendikalar ile konfederasyonların toplam üye sayıları belirlenir ve sonuçlar şubat ayının ilk haftasında Resmi Gazetede yayımlanır.

Üye sayılarının belirlenmesine ilişkin tespit, bir yıl süreyle geçerlidir.

Sonuçların yayımı tarihîni izleyen beş iş günü içinde sendika ve konfederasyonlarca Ankara İş Mahkemelerine itiraz edilebilir. Mahkeme itirazı 15 gün içerisinde karara bağlar.?

Türkiye Kamu-Sen'in önerisi:

Toplu sözleşme takvimine göre yetkili sendikaların belirlenmesi tarihi de tartışılmalıdır. Bize göre 15 Nisan tarihi itibariyle yetkili konfederasyonlar belirlenmeli, Mayıs ayında sonuçlar ilan edilmeli, Haziran ayında da toplu sözleşme görüşmeleri yapılmalıdır.

Madde 13- Aynı Kanunun 32, 33 ve 34'üncü maddeleri başlıkları ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Toplu sözleşme görüşmeleri-

Madde 32) Toplu sözleşme yapmaya yetkili taraflar, mayıs ayının ilk iş günü Devlet Personel Başkanlığınca belirlenen ve taraflara bir hafta önceden bildirilen yerde toplanır. Toplu sözleşmenin sekretarya hizmetleri, Devlet Personel Başkanlığınca yürütülür.

Kamu Görevlileri Heyeti, toplu sözleşme görüşmelerinin başlangıcından en az bir hatta önce ortak toplu sözleşme tekliflerini Kamu İşveren Heyetine sunar.

Toplu sözleşme görüşmeleri en geç yedi iş günü İçinde sonuçlandırılır.

Toplu sözleşme görüşmeleri 28'inci maddede belirtilen konu başlıkları ile sınırlıdır. Görüşmelerde bütün konular üzerinde anlaşma sağlanmışsa toplu sözleşme imzalanır.

Toplu sözleşme; Kamu Görevlileri Heyet Başkanı ile Kamu İşveren Heyet Başkanı tarafından imzalanır.

Toplu sözleşme hükümleri, sözleşmenin yapıldığı tarihi takip eden mali yıl için geçerlidir.?

Memur-Sen'in Önerisi:

Toplu sözleşme sistematiği ile ilgili olarak tarafların toplu sözleşmenin süreci, yöntemi, konuları hakkında DPB'ya bir örneği gönderilen kanun taslağımızda yer verilen görüşler aynen korunmaktadır. Ancak DPB tarafından önerilen yukarıdaki metinde; toplu sözleşmenin kamu görevlileri tarafının kolektif bir karar alma süreci öngörülerek üç konfederasyon öznesiyle oluşturulması ve üç konfederasyonun mutlak suretle ortak bir toplu sözleşme teklif metni oluşturmak zorunda bırakılması, toplu sözleşmede çok fazla konu başlığına yer verilmemesi anlayışı ile paralel olacak şekilde sürenin yedi iş gününe sınırlanması, toplu sözleşmeye İlişkin talep ve tekliflerin 28'inci maddede oldukça sınırlı sayıda sayılmış olan konu başlıklarıyla daraltılması. Anayasanın mevcut hükmüyle örtüşmediği gibi bu hükmün kamuoyuna aktarılması sürecinde ortaya konan kanaat ve değerlendirilmelerle de bütünüyle çelişmektedir. Bu düzenlemeyle yetki anlamsızlaştırılmakta sendikal örgütlenmenin temelini oluşturan sendika organizasyonları yok sayılmaktadır. Diğer taraftan teklif etme ve teklif sunma yükümlülük ve keyfiyetinin sadece sendikalara ya da konfederasyonlara mahsus kılınması ortada bir sözleşmenin değil kendisini ?evet? ya da ?hayır? deme yetkisiyle donatmış, tanımlanmamış bir kamu gücünün var edilmeye çalışıldığını göstermektedir. Böyle bir anlayış ise sadece toplu sözleşme algısına değil demokratik ve katılımcı yönetişim anlayışına da uygun değildir.

Türkiye Kamu-Sen'in önerisi:

Dayanışma aidatı: toplu sözleşmelerin mali sonuçlarından faydalanmak isteyen çalışanlar yetkili sendikaya üyelik aidatının 2/3 oranında dayanışma aidatı ödeyerek yararlanabilirler. 32'nci maddedeki ?ortak? ibaresinin kaldırılması, en çok üyeye sahip üç

konfederasyonun tekliflerinin ayrı ayrı sunması, ?yedi iş günü? ibaresinin de ?on beş gün? olarak değiştirilmesi gerekir. Türkiye Kamu-Sen; kamu görevlisi üyelerin ekonomik, mali, sosyal haklarının çözümü noktasında ikili bir toplu sözleşme sistemi öngörmekte olup genel anlamda yapılacak toplu sözleşmenin çözüm üretebilmesi için kurumsal sözleşmelerin etkin bir biçimde uygulanmasını savunmaktadır.

KESK'in önerisi:

Toplu sözleşme bünyesinde en fazla üye barındıran üç konfederasyon ile Kamu İşveren Heyeti arasında yapılır. (İlke olarak her sendikanın toplu sözleşme yapma hakkı olmalı, eğer bu kabul edilmeyecekse yetkili sendikaların da ayrıca toplu sözleşme yapma hakkı olduğu kabul edilmelidir.)

Kamu Görevlileri Heyetinden görüşmelerin başlangıcından en az bir hafta önce ?ortak toplu sözleşme teklifi sunmasını istemek? konfederasyon ve sendikaların bağımsızlığına gölge düşürecektir. Kamu İşveren Heyetine böyle bir yükümlülük yüklenmemiş olması ise ayrı bir eksiklik olarak görülmekledir.

Toplu sözleşme görüşmelerinin yedi iş günü içerisinde sonuçlandırılması, görüşülecek konular göz önünde bulundurulduğunda yetersiz görülmekledir. Bu nedenle, en az on beş günlük süre tanınması daha doğru olacaktır.

Metinde yer alan ?28'inci maddede belirtilen konu başlıklarıyla sınırlıdır? ibaresi toplu sözleşmenin özüne aykırıdır.

Toplu sözleşme metni Kamu Görevlileri Heyeti ile Kamu İşveren Heyeti tarafından imzalanmalıdır.

?Toplantı tutanağı

Madde 33) Toplu sözleşme imzalanamaması halinde, tarafların uzlaştığı konular ile üzerinde uzlaşılamayan konuların belirtildiği toplantı tutanağı imzalanır.

Toplu sözleşme görüşmelerinde toplantı tutanağı imzalanması halinde taraflar üç iş günü içinde Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurabilir.?

İkinci fıkrada "imzalanması" ibaresinden sonra gelmek üzere "veya toplu sözleşme görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması" ibaresinin eklenmesi.

?Toplu sözleşme hükümlerinin emeklilere yansıtılması

Madde 34) Toplu sözleşme hükümlerine göre kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerine yapılan oransal artışlar kamu görevlileri emeklilerine de yansıtılır.?

KAMU GÖREVLİLERİ HAKEM KURULUNUN YAPISINA İLİŞKİN ÖNERİLER

ÇSGB'nın önerisi:

Yargıtay Dokuzuncu Hukuk Dairesi Başkanının Başkanlığında Devlet Personel Başkanı, Maliye Bakanlığı, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Çalışma Genel Müdürü, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatından en az daire başkam düzeyinde birer temsilci, Yükseköğretim Kurulunca üniversitelerin İdare Hukuku, iş hukuku veya Mali Hukuk ana bilim dallarından belirlenecek bir üye, en çok üyeye sahip üç konfederasyonun birer temsilcisinden oluşacak toplam on üyeden oluşur.

Memur-Sen'in Önerisi:

Danıştay Birinci Dairesi Başkanı başkanlığında Üniversitelerarası Kurul tarafından fakültelerin İktisat veya Maliye bilim dalında görev yapan Öğretim üyeleri arasından bir,

Çalışma Ekonomisi veya İş Hukuku bilim dalında görev yapan öğretim üyeleri arasından bir üye olmak üzere üç yıllığına seçilecek iki öğretim üyesi. DPB. DPT Müsteşarlığı. ÇSGB ile Maliye Bakanlığından birer temsilci, bağlı sendikaların üye sayısı itibariyle en çok üyeye sahip kamu görevlileri sendikaları konfederasyonlarından iki, ikinci ve üçüncü sıradaki konfederasyonlardan birer üye olmak üzere toplam on bir üyeden oluşur.

Türkiye Kamu-Sen'in önerisi:

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Başkanı Yargıtay 9. 10 veya 21'inci Hukuk Daire Başkanlarından biri ya da Danıştay'dan tarafından görevlendirilecek üye. Üniversitelerarası Kurul tarafından fakültelerin Çalışma Ekonomisi, iş hukuku, İdare Hukuku ve Kamu Maliyesi bilim dallarından seçilecek birer üye olmak üzere dört öğretim üyesi, en çok üyeye sahip üç konfederasyondan birer üye. Kamu İşveren Kurulu tarafından belirlenecek üç üyeden oluşur.

KESK'in önerisi:

Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun vereceği kararı toplu sözleşme metni sayan hüküm Anayasanın 90'ıncı maddesi uyarınca iç hukukun bir parçası haline gelen temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelere (87, 98, 151 sayılı İLO sözleşmeleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 10'uncu maddesi uyarınca verilen kararlar aykırılık oluşturduğundan konfederasyonumuz Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna böyle bir yetki verilmesine karşıdır.

Madde 14-Aynı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

?Toplu sözleşme primi

Ek Madde- Bu Kanuna göre sendika üyesi olan kamu görevlilerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında aylıkları ile birlikte ödenmek üzere (810) gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak tutarda toplu sözleşme primi ödenir. Bu madde uyarınca yapılan ödeme, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye payı, ikramiye, ücret ve her ne ad allında olursa olsun benzeri Ödemelerin hesabında dikkate alınmaz.?

Konfederasyonların ortak önerisi:

Bu Kanuna göre sendika üyesi olan kamu görevlilerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında aylıkları ile birlikte ödenmek üzere (810) gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak tutardan az olmamak üzere toplu sözleşmede belirtilen tutarda toplu sözleşme primi ödenir.

Yönetmelikler

Madde 15-Bu Kanunun uygulanması bakımından;

a)Kamu İşveren Heyeti, Kamu Personeli Danışma Kurulu ve Kurum İdari Kurullarının oluşum biçimi, çalışma usul ve esasları ile toplu sözleşme görüşmelerinin yapılma usul ve esasları,

b)Sendika üye sayıları ve yetkili konfederasyonların belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar,

c)Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun sekreterya hizmetlerinin görülmesi usul ve esasları,

Kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içinde, kamu görevlileri sendikaları konfederasyonları İle Maliye ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarının da görüşleri alınarak Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak yönetmeliklerle düzenlenir.

Madde 16-Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 17-Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


KONFEDERASYONLAR VE KURUM TEMSİLCİLERİ TARAFINDAN TUTULAN TUTANAK

Anayasa değişikliğine uyum sağlanması çerçevesinde kamu görevlilerinin toplu sözleşme hakkının kullanımının düzenlenmesi amacıyla hazırlanan kanun tasarısı taslağı hazırlık çalışmalarında göz önünde bulundurulması üzerinde ilgili konfederasyonlar ve kurum temsilcilerinin mutabakata vardığı hususlar aşağıdadır.

Madde 1-Yapılacak düzenlemenin toplu sözleşmeyle ilgili hususlarla sınırlı tutulması, ancak sendikaya üye olabilecekler gibi Öncelikle ve bir-iki madde ile düzenlenebilecek konuların çalışmaya ilave edilmesi.

Madde 2- Konfederasyonlarla genel toplu sözleşme yapılması, en çok üyeye sahip üç konfederasyon temsilcisi mutabıksa üç temsilci tarafından toplu sözleşmenin imzalanması, herhangi bir konfederasyon temsilcisi İmzalamak istemezse en fazla üyeye sahip konfederasyon temsilcisinin genel toplu sözleşmeyi imzalaması, en fazla üyeye sahip konfederasyon temsilcisi genel toplu sözleşmeyi imzalamaz ise uzlaşmanın sağlanamaması, genel toplu sözleşmede belirlenen mali konular çerçevesinde, mesleki, sosyal ve çalışma şartlarına ilişkin sorun ve taleplerle ilgili olarak hizmet kollarında yetkili sendika ile aynı Kamu İşveren Heyeti arasında hizmet kolu toplu sözleşmesi imzalanması, hizmet kolu toplu sözleşmesi görüşmelerinde hizmet kolunu ilgilendiren kamu kurum veya kuruluşlarının temsilcilerinin de hizmet kolu toplu sözleşme görüşmelerine katılması.

Madde 3-6 ve 8 inci madde ile ilgili olarak kayıt sisteminde üyeliği kaydetmeyen kamu görevlisinin hatasının sendikalara yüklenmemesinin teminini sağlayacak düzenleme yapılması, üyelik ve yetkiyle ilgili genel ve tek bir madde düzenlenmesi, bu düzenlemenin birinci maddede belirtilen ilke çerçevesinde taslakta yer alıp almayacağının kararlaştırılması.

Madde 4-Konfederasyonların ortak önerisiyle Kurum İdari Kurullarının kaldırılması.

Madde 5-23 üncü maddede düzenlenen Kamu Personeli Danışma Kurulunun adının, Kamu Görevlileri Danışma Kurulu olarak değiştirilmesi.

Madde 6-Konfederasyonlar tarafından teklif edilen Kanunun 25 inci maddesi ile ilgili olarak üyenin aylık veya ücretinden aidat kesintisi yapılabilmesi için sendikanın o hizmet kolunda yüzde 2 oranında üye kaydetmiş olma şartı getirilmesi önerisinin değerlendirilmesi.

Madde 7-Mali ve sosyal hakların 28 inci maddeye göre düzenlenmesi, genel toplu sözleşme görüşmelerinde tarafların birlikte değerlendirilerek karar verdiği mali ve sosyal hakların da toplu sözleşme kapsamına alınabilmesi, bu çerçevede 28 inci maddenin son fıkrasının çıkartılarak yerine ?Bunların dışında mali ve sosyal haklar kapsamında olduğu sözleşme taraflarınca kabul edilen haklar da toplu sözleşme kapsamına dâhil edilir.? ibaresinin eklenmesi, aynı maddenin üçüncü fıkrasının çıkartılması.

Madde 8- Kamu İşveren Heyeti'nin

1-Alternatif olarak DPB den sorumlu Bakanın başkanlığında. Bakanın olmaması halinde Kamu İşveren Heyetinden görevlendirilecek bir üyenin başkanlığında oluşturulması,

2-Alternatif olarak DPB den sorumlu Bakanın başkanlığında. Bakanın olmaması halinde Başbakan tarafından görevlendirilecek Bakanın başkanlığında oluşturulması,

Kamu İşveren Heyetine DPT ve Hazine Müsteşarlarının da eklenmesi.

Madde 9-Kamu İşveren Heyeti ile Kamu Görevlileri Heyetinin oluşumunun hizmet kolu toplu sözleşmesine göre düzenlenmesi.

Madde 10- Yetkili sendika ve konfederasyonların 15 Mayıs tarihindeki veriler esas alınarak (15 Haziran da olabilir) belirlenmesi, genel toplu sözleşme görüşmelerinin ise 15 Haziran (yetkili konfederasyon belirleme tarihine göre değişebilir) ile 15 Eylül tarihleri arasında Başkanlık edecek Bakan tarafından belirlenecek bir tarihte başlaması. (Bu tarih DPB tarafından belirlenecektir.)

Madde 11-Konfederasyonların ve hizmet kolunda yetkili sendikaların toplu sözleşme tekliflerini genel toplu sözleşme görüşmelerinin başlamasından yedi gün önce Kamu İşveren Heyetine sunulmak üzere DPB' ye teslim etmeleri.

Madde 12-Kamu Görevlileri Heyetinin tamamının genel toplu sözleşme görüşmelerine katılmaması halinde kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesi.

Madde 13-Genel toplu sözleşme görüşmelerinin 10 gün içinde sonuçlandırılması. Başkanlık edecek Bakan tarafından uygun görülmesi halinde 5 gün uzatılabilmesi.

Madde 14-Genel toplu sözleşme görüşmeleri bittikten sonra hizmet kolu toplu sözleşmesinin yapılması, genel toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma varsa müteakip ilk iş günü hizmet kolunda yetkili sendikalar ile Kamu İşveren Heyeti arasında hizmet kolu toplu sözleşme görüşmelerinin başlaması, uzlaşma olmazsa Kamu Görevlileri Hakem Heyetinin kararından sonra hizmet kolu toplu sözleşme görüşmelerinin başlaması, hizmet kolu toplu sözleşme görüşmelerinde genel toplu sözleşmede belirlenen çerçeve aşılmamak kaydıyla hizmet koluna münhasır mali ve sosyal haklar ile önceki düzenlemeyle Kurum İdari Kurullarında görüşülen çalışma şartlarına ilişkin konuların görüşülmesi.

Madde 15-Kanunun 33 üncü maddesinin ikinci fıkrasında "imzalanması" ibaresinden sonra gelmek üzere "veya toplu sözleşme görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması halinde toplantı tutanağının imzalandığı tarihi takip eden üç iş günü" ibaresinin eklenmesi.

Madde 16- Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun Danıştay'dan bir daire başkanının başkanlığında Kamu İşveren Heyetinden dört temsilci, en fazla üyeye sahip konfederasyonlardan iki, diğerlerinden birer temsilci ile en çok üyeye sahip konfederasyonca belirlenecek altı, üye sayısı açısından ikinci konfederasyonca belirlenecek dört, üçüncü konfederasyonca belirlenecek iki olmak üzere toplanı oniki öğretim üyesi arasından Devlet Personel Başkanlığınca seçilecek iki Öğretim üyesi olmak üzere on bir üyeden oluşması. (Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen Konfederasyonlarının önerisi)

Madde 17- İlke olarak dayanışma aidatının uygulanabileceği değerlendirilmekle birlikte uygulamanın içeriğinin Devlet Personel Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığınca belirlenmesi.

Madde 18- Sendika üyeliği yasağı kapsamının daraltılması.

Metin TEKİNARSLAN

Devlet Personel Başkanı

Ali Kemal SAVIN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Temsilcisi

Şinasi YURDAKUL

Maliye Bakanlığı Temsilcisi

(Şerhi ektedir)

Ahmet GÜNDOĞDU

Memur-Sen Temsilcisi

(2. ve 18. maddelerle ilgili şerhler gönderilecektir)

İsmail KONCUK

Türkiye Kamu-Sen Temsilcisi

(Şerhi ektedir 2. madde ile ilgili)

Hüseyin GÖLPUNAR

KESK Temsilcisi

(Görüşlerini yazılı olarak belirteceklerini ifade ederek toplantıdan ayrılmışlardır)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber