Geliştirme Ödeneği Cetveli, Günün Şartlarına Göre Yeniden Düzenlenmelidir

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi öğretim elemanlarına, geliştirme ödeneği verilmektedir. Kanunun 14. maddesi gereğince çıkarılan 95/6509 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ise 1995 tarihli olup, daha sonra bir değişiklik yapılmamıştır. Ancak, Karar eki cetvel artık günümüz ihtiyaçlarını karşılayamamakta olup, yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Bu konuda Narman Meslek Yüksekokulu'nda çalışan öğretim elemanlarının yaşadığı mağduriyeti içeren ve sitemize gönderilen maili görmek için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 02 Nisan 2005 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞINA
ANKARA

Atatürk Üniversitesi Narman Meslek Yüksekokulu'nda Ocak 2000'den beri Araştırma Görevlisi olarak çalışmaktayım. Narman Meslek Yüksekokulu 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanunla değişik 7/4-2 maddesine binaen 16/06/1996 yılında açılmış olup; 1997-1998 Öğretim Yılında öğretim hizmetine başlamıştır.

Narman 9 bin nüfuslu, 1600 metre rakımlı Erzurum İline bağlı bir ilçedir. İlçe sosyo - ekonomik açıdan çok geri kalmış olup; temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Kişi başına düşen 1200 USD'nin altında olan milli geliri ile Erzurum İline bağlı en fakir ve en geri kalmış ilçelerinden biridir.

2914 Sayılı YÖK Personel Kanununun 14. maddesi; "Diğer Yükseköğretim Kurumlarına göre sosyo - ekonomik açıdan daha az gelişmiş yerlerde öğretim yapan veya yeterli sayıda öğretim elemanı sağlanamayan yükseköğretim kurumları ile bunların bölümlerinde görevli öğretim elemanlarına; almakta oldukları aylıklarının (ek gösterge dahil) % 50'sini, kalkınmada öncelikli yörelerde görevli öğretim elemanlarına ise almakta oldukları aylık, ek gösterge, üniversite ödeneği, idari görev ödeneği ve makam tazminatı brüt tutarının 1 inci derece öncelikli yörelerde % 100'ünü, 2 nci derece öncelikli yörelerde % 60'ını geçmemek üzere Geliştirme Ödeneği ödenebilir.
Geliştirme ödeneği verilecek yükseköğretim kurumlarının fakülte, anabilim, anasanat ve sanat bilim dalları, bu ödenekten yararlanma süreleri ve oranları Yükseköğretim Kurulunun Milli Eğitim Bakanlığına teklifi üzerine, Bakanlar Kurulu kararı ile tespit edilir."
şeklindedir.

Ayrıca bahsi geçen yasaya binaen çıkarılan 95/6509 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1.Maddesi; "Gelişmesinde güçlük çekilen yükseköğretim kurumlarının yeterli sayıda öğretim elamanı sağlanamayan fakülte, anabilim, bilim ve sanat dallarında görevli öğretim elemanlarına, almakta oldukları aylıklarının (ek gösterge dahil) % 50 sini, kalkınmada öncelikli yörelerde görevli öğretim elemanlarına ise almakta oldukları aylık. ek gösterge, üniversite ödenekleri, idari görev ödeneği ve makam tazminatı brüt tutarının 1 inci derece öncelikli yörelerde % 75'ini, 2nci derece öncelikli yörelerde % 45'ini geçmemek üzere geliştirme ödeneği ödenebilir." hükmündedir.

95/6509 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan geliştirme ödeneğinin ödenmesine dair karara ekli cetvelde- anılan Bakanlar Kurulu Kararı'nın yürürlüğe girmesinden bir yıl sonra- 1996 yılında kurulan Narman Meslek Yüksekokulu yer almamaktadır. Ekli Cetvelde sosyo-ekonomik açıdan Narman'dan çok daha iyi il ve ilçelerde kurulmuş olan Bayburt İl Merkezinde Bayburt Meslek Yüksekokulu ve Erzurum İlinin 25 bin nüfusu ile sosyo - ekonomik açıdan en gelişmiş ilçesi olan Oltu'da yer alan Oltu Meslek Yüksekokulu'na %70, Ağrı İl Merkezinde bulunan Ağrı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'na %75 geliştirme ödeneği verilmiştir. Sosyo - ekonomik göstergelerde anılan bu il ve ilçelerden daha kötü durumda bulunan Narman İlçesindeki Narman Meslek Yüksekokulu adı geçen Bayburt, Oltu ve Ağrı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarına verilen geliştirme ödeneğinin aynı; hatta daha fazlasının verilmesi Anayasal eşitlik ve genellik ilkesi gereğince şarttır. Narman Meslek Yüksekokulu'na, Atatürk Üniversitesi kampüsünde yer alan fakülte ve yüksekokullara verilen %40 geliştirme ödeneğinin aynısının verilmesi çelişik bir durumdur.

Anayasanın genellik ve eşitlik prensipleri gereğince kanunların bakanlar kurulu kararlarının ve bütün hukuki düzenlemelerin ırk, cinsiyet, il, ilçe ve coğrafi bölge farkı gözetilmeksizin aynı konumda olan herkese, her tüzel kişiliğe ve yüksekokula eşit uygulanması gerekir. Narman Meslek Yüksekokuluna -belirtilen kriterler göz önüne alındığında- yukarıda zikredilen Oltu, Bayburt ve Ağrı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarına tanınan hakların tamamının tanınması bu prensipler gereğidir.

Yine kanunların, bakanlar kurulu kararlarının ve diğer hukuki düzenlemelerin yürürlük tarihinden itibaren aynı durumdaki bütün olaylara, kişilere ve kurumlara eşit ve aynen uygulanması hukuk devleti ilkeleri gereğidir.

Anayasamızın 49.Maddesinde; "Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır." ifadesiyle emeğimizin karşılığını anayasal güvence altına almıştır. Yine Anayasamızın 55. Maddesinde; "?Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır?." ifadesiyle aynı konumdaki herkesin her kurumun - yüksekokulun - aynı haklardan - geliştirme ödeneğinden aynı ölçüde - yararlanacağını anayasal güvence altına almaktadır.

Bu sebeple yukarıda bahis olunan hukuki çerçeve içerisinde yüksekokulumuza verilmiş olan % 40 geliştirme ödeneğinin en az Oltu, Bayburt ve Ağrı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları'na denk yani %70 ve daha yukarı olması gerektiği kanaatindeyim. Çalışmaya başladığım günden itibaren uğradığım ekonomik kaybın düzeltilmesi ve iade edilmesi gerektiğini düşünmekteyim. Bu hususta gereğinin yapılmasını;

Arz ederim 15.12.2004

Ş. KIZILTAŞ


Gelişmesinde Güçlük Çekilen Yükseköğretim Kurumlarının Yeterli Sayıda Öğretim Elemanı Sağlayamayan Fakülte, Anabilim, Anasanat, Bilim Dallarında Görevli Öğretim Elemanlarına Geliştirme Ödeneği Verilmesi Hakkında Karar

Resmi Gazete Tarihi: 13/03/1995
Resmi Gazete Sayısı: 22226
Karar Sayısı : 95/6509

Gelişmesinde güçlük çekilen yükseköğretim kurumlarının yeterli` sayıda öğretim elemanı sağlanamayan fakülte,. Anabilim, anasanat, bilim ve sanat dalında görevli öğretim elemanlarına ekli Karar'da belirtilen esaslar çerçevesinde ve cetvellerdeki oranlar üzerinden geliştirme ödeneği verilmesi; Yükseköğretim Kurulunun teklifine dayanan Milli Eğitim Bakanlığı'nın 16/01/1995 tarihli ve 1511 sayılı yazısı üzerine, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun değişik 14 üncü maddesi ile 24/11/1994 tarihli ve 4048 sayılı Kanun'un geçici 2 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 18/01/1995 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Geliştirme Ödeneğinin Ödenmesine Dair Karar
Madde 1 - Gelişmesinde güçlük çekilen yükseköğretim kurumlarının yeterli sayıda öğretim elamanı sağlanamayan fakülte, anabilim, bilim ve sanat dallarında görevli öğretim elemanlarına, almakta oldukları aylıklarının (ek gösterge dahil) % 50 sini, kalkınmada öncelikli yörelerde görevli öğretim elemanlarına ise almakta oldukları aylık. ek gösterge, üniversite ödenekleri, idari görev ödeneği ve makam tazminatı brüt tutarının 1 inci derece öncelikli yörelerde % 75'ini, 2 nci derece öncelikli yörelerde % 45'ini geçmemek üzere geliştirme ödeneği ödenebilir. '

Bu ödenek damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz. ·
Madde 2 - Geliştirme ödeneği, bu ödeneğin verilmesi gereken yükseköğretim kurumlarının kadrolarında fiilen çalışanlar ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 40 ıncı maddesinin (b) fıkrası ile 41 inci maddesi uyarınca bu kurumlarda görevlendirilmiş olan öğretim elemanlarına ve kadrosunun bulunduğu yer dışındaki üniversiteye rektör veya dekan olarak atananların fiilen görev yaptıkları müddetçe verilir.

Madde 3 - Geliştirme ödeneği:
a) Kalkınmada I inci ve 2 nci derece öncelikli yörelerde görevli öğretim elemanlarına almakta oldukları aylık, ek gösterge. üniversite ödeneği, idari görev ödeneği ve makam tazminatı brüt tutarına ekli cetvelde gösterilen oranların uygulanması,
b) Bu yöreler dışında kalan diğer yükseköğretim kurumlarında görev.yapan-öğretim elemanlarına da almakta oldukları aylıklarının (ek gösterge dahil) tutarına ekli cetvelde gösterilen oranların uygulanması,
suretiyle bulunacak miktarda ödenir. Ödeme. çalışılan ayı izleyen aybaşında yapılır

Madde 4 - Geliştirme ödeneğine. bu verilmesi gereken yükseköğretim kurumlarında göreve başlanıldığı tarihten itibaren hak kazanılır Görevden ayrılma halinde ise o ay içinde çalışılan günler itibariyle hesap edilmek suretiyle ödenir. Daha yüksek veya daha düşük geliştirme ödeneğine hak kazanacak şekilde görev yerleri değişenler hakkında aynı şekilde işlem yapılır..

Madde 5 - Geliştirme ödeneğinden yararlanabilmek için; görevin fiilen ilgili yükseköğretim kurumlarında yapılması şarttır.
Ancak;
a) Yıllık izin süresince.
b) Bir takvim yılında 15 günü aşmayan mazeret süresince,
c) Sağlık sebebiyle alınacak rapor sürelerinin bir takvim yılı içinde 30 güne kadar olan kısmı için,
d) Yurtiçi ve yurtdışında geçici görevlendirme sebebiyle ayrılmalarda 15 güne kadar olan süreler için,
bu tart aranmaz.

Madde 6 - Bu ödenek;
a) 2547 sayılı Kanunun 33 üncü maddesine göre görevlendirilenlere,
b) 2547 sayılı Kanunun 38 inci maddesine göre görevlendirilenlere,
c) 2547 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine göre 15 günü aşan sürelerle yurtiçi ve yurtdışı görevlendirilenlere bu süre için,
d) Özel kanun hükümlerine dayanılarak yükseköğretim kurumları dışında görevlendirilenlere,
e) Kısmi statüde çalışanlara,
ödetilmez.

Madde 7 - Öğretim üyelerinin 2547 sayılı Kanun'un 58 inci maddesine göre döner sermaye gelirlerinde alabilecekleri payın tespitinde geliştirme ödeneği dikkate alınmaz.

Madde 8 - Bu Karar 15/01/1995 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girer.

Madde 9 - Bu Karar hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

* 18.1.1995 gün ve 22175 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

** 13.3.1995 gün ve 22226 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmış olup. oranları göstenen liste aynı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber