TRT, memur statüde çalışan personelin yönetmeliğinde değişiklik yaptı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Mayıs 2011 00:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

6 Mayıs 2011 CUMAResmî GazeteSayı : 27926

YÖNETMELİK

Türkiye Radyo-Televizyon Kurumundan:

TÜRKİYE RADYO-TELEVİZYON KURUMUNDA MEMUR STATÜSÜNDE

İSTİHDAM EDİLEN PERSONEL YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 24/9/2008 tarihli ve 27007 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunda Memur Statüsünde İstihdam Edilen Personel Yönetmeliğinin 16 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Adres bildirme

MADDE 16 ? (1) Personel, sürekli ve geçici adresleri ile adres değişikliklerini en geç bir ay içerisinde Kuruma bildirir.

(2) Adres değişikliklerini bildirmeyen personelin daha önce Kuruma vermiş olduğu adrese yapılacak tebligat kendisine yapılmış sayılır.?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesine aşağıdaki ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralar eklenmiştir

?(2) Personelin yürüttüğü hizmetin özelliklerine göre Yönetim Kurulunca belirlenecek usul ve esaslar dahilinde bu madde gereğince belirlenen çalışma saat ve süreleri ile görev yerlerine bağlı olmaksızın çalışabilmeleri mümkündür.

(3) Özürlü personel için; özür durumu, hizmet gerekleri, iklim ve ulaşım şartları göz önünde bulundurulmak suretiyle günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle dinlenme süreleri merkezde Genel Müdür, taşrada ise birimin en üst amiri tarafından farklı belirlenebilir.

(4) Kadın personele; tabip raporunda belirtilmesi hâlinde hamileliğin yirmidördüncü haftasından önce ve her hâlde hamileliğin yirmidördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki bir yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmez. Özürlü memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmez.?

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Kadroların belirlenmesi ve dağılımı

MADDE 34 ? (1) Kurumda çalıştırılan personelin kadro iptal ve ihdasları, sayısı, ücretleri, kadrolara uygulanacak ek göstergeler, personele sağlanacak sosyal yardımlar, Kurum Genel Müdürünün teklifi, Yönetim Kurulunun kararı üzerine Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun onayı ile belirlenir. Bu kadroların derece, unvan ve sayı itibarıyla hizmet birimleri arasında dağılımı, İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığının görüşü ve Genel Müdürün kararı ile tespit edilir.?

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ?sicil özetleri? ibaresi ?özlük bilgileri? şeklinde, beşinci fıkrasında yer alan ?sicil özetinin? ibaresi ?özlük bilgilerinin? şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 50 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan ?olumlu sicil almaları? ibaresi ?disiplin cezası almamış olmaları? şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 51 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 52 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 52 ? (1) Adaylık devresi içinde veya sonunda; disiplin cezası almış olanların veya temel ve hazırlayıcı eğitim ile staj dönemlerinin herhangi birinde başarısız olanlarla, adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları ve göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin disiplin amirinin teklifi üzerine atamadaki usule uygun olarak memuriyetle ilişikleri kesilir.

(2) Adaylık devresi içinde veya sonunda birinci fıkra çerçevesinde memuriyetle ilişikleri kesilenler üç yıl süre ile Kuruma dönemezler.?

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 53 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(1) Adaylık devresi içerisinde eğitimde başarılı olan ve disiplin cezası almayan personel, Genel Müdür onayı ile onay tarihinden geçerli olmak üzere kadrosuna asil memur olarak atanır.?

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 55 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?a) Kamu hizmetine yeniden Kurumda başlayacaklar ile naklen veya Kurum içi yükselme suretiyle atanacakların; 63 üncü maddede belirtilen hizmet süresi şartını taşıması, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almamış olması,?

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 59 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(1) İki defadan fazla olmamak üzere, Memurluktan herhangi bir sebeple ayrılanlardan atanacağı kadro için gereken nitelik ve şartları taşıyanların, boş kadro bulunması halinde hizmet ihtiyacı göz önünde bulundurularak yeniden atamaları yapılabilir.?

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 60 ıncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 60 ? (1) Kademe; derece içinde, görevin önemi veya sorumluluğu artmadan, personelin aylığındaki ilerlemedir.

(2) Personelin kademe ilerlemesinin yapılabilmesi için bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması ve bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin bulunması şartları aranır.

(3) Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan personele, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.

(4) Bu maddede belirtilen şartları haiz her sınıf ve derecedeki personel, hak kazandıkları tarihten geçerli olmak üzere ve başkaca bir işleme gerek kalmaksızın bir ileri kademeye ilerlemiş sayılırlar.

(5) Kademe ilerlemesi ile ilgili onay mercii atamaya yetkili amirdir. Onay mercii kademe ilerlemesi ile ilgili yetkilerini devredebilir.

(6) Kademe ilerlemesine hak kazanamayan personel, her ay alınacak toplu onayla belirlenir. Kademe ilerlemesi yapmış sayılanlardan ilerlemeye müstahak olmadıkları sonradan tespit edilenlerin kademe ilerlemeleri, ilerlemiş sayıldıkları tarihten geçerli olmak üzere iptal edilir.?

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 61 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 62 nci maddesinin ikinci fıkrasının (ç) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 63 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye dördüncü fıkra eklenmiştir.

?(2) Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;

a) Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcısı kadroları hariç olmak üzere 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,

b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl,

c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,

hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile yasama organı üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır.?

?(4) Derece yükselmesi ile ilgili onay mercii atamaya yetkili amirdir. Üst derece kadroya atanmış olup da kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık dereceleri daha aşağıda bulunanların kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükseltilmeleri için, bu hâlin devamı süresince yukarıda belirtilen onay aranmaz.?

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 74 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (c) ve (f) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya (h) ve (ı) bentleri eklenmiştir.

?c) Önceki görev yerlerinden gelecek özlük bilgileri,?

?f) Ödül, takdirname ve başarı belgeleri,?

?h) Mal bildirimleri,?

?ı) İnceleme, soruşturma ve denetim raporları,?

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin 75 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğin 76 ncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Özlük dosyasının önemi

MADDE 76 ? (1) Kurum personelinin başarı, yeterlik ve ehliyetlerinin tespitinde, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesinde, hizmet içi eğitime alınmada, yurt dışına bilgi ve görgü artırmak için gönderilmelerde, adaylık süresi sonundaki değerlendirmelerde, kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışanların ücretlerinin tespitinde, emekliye ayırma veya hizmetle ilişiğinin kesilmesinde özlük dosyası başlıca dayanaktır.?

MADDE 18 ? Aynı Yönetmeliğin 77 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Özlük dosyasının incelenmesi

MADDE 77 ? (1) Özlük dosyasının gizliliği esastır. Bu dosyadaki bilgiler hakkında, kanunların yetki verdiği hal ve merci dışında hiç kimseye açıklama yapılamaz.

(2) Ancak;

a) Genel Müdür bütün özlük dosyalarını,

b) Genel Müdürün izni ile; İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığının bağlı olduğu Genel Müdür Yardımcısı bütün özlük dosyalarını, diğer Genel Müdür Yardımcıları ilgili özlük dosyalarını,

c) Yüksek Disiplin Kurulu ve Disiplin Kurulu, ilgili özlük dosyalarını Kurulda,

ç) Soruşturma veya dava konusu olduğunda, ilgililer kendilerine intikal eden işler nedeniyle gerekli gördükleri takdirde ilgili özlük dosyalarını yerinde,

inceleyebilir.

(3) Ancak, mahkeme tarafından talep edilen veya mahkemeye sunulmasında yarar görülen durumlar hariç dosyadaki herhangi bir belge ya da örneği bu görevlilere verilemez.

(4) Kurumdan ayrılanların veya ölenlerin özlük dosyaları arşive kaldırılır ve burada saklanır. Başka kurumlara gidenlerin özlük dosyaları ise ilgili kurumlara devredilir.?

MADDE 19 ? Aynı Yönetmeliğin 78 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Hizmet belgesi

MADDE 78 ? (1) Her personel için, öğrenim, eğitim ve hizmet durumlarını gösteren bir hizmet belgesi düzenlenir.

(2) Hizmet belgesi, personelin özlük dosyasının bir özeti niteliğindedir. Personelin başka bir kuruma geçmesi halinde, ilgili kuruma önce personelin onaylı hizmet belgesi gönderilir. Karşı kurumca, atamanın yapıldığının bildirilmesinden sonra ise dizi pusulası yapılarak özlük dosyası devredilir.?

MADDE 20 ? Aynı Yönetmeliğin 80 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 21 ? Aynı Yönetmeliğin 82 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?c) Hastalık ve refakat izni,?

MADDE 22 ? Aynı Yönetmeliğin 85 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 85 ? (1) Kadın personele; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın personel, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.

(2) Personele, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.

(3) Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen hâller dışında, merkezde Genel Müdür, taşra ve yurtdışı teşkilatında en üst amir tarafından, ilgili birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde, mazeretleri sebebiyle personele on gün izin verilebilir. Zaruret hâlinde, aynı usulle on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde, ikinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düşülür.

(4) Kadın personele, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın personelin tercihi esastır.

(5) Yıllık izin ve mazeret izinleri sırasında malî haklar ile sosyal yardımlara dokunulmaz.

(6) Bu maddede belirtilen mazeretlerden dolayı izin kullananlardan mazeretlerinin gerçek dışı olduğu sonradan anlaşılanlar hakkında disiplin hükümleri uygulanır.?

MADDE 23 ? Aynı Yönetmeliğin 86 ncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Hastalık ve refakat izni

MADDE 86 ? (1) Personele, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilir.

(2) Personelin, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.

(3) Bu maddede yazılı azami süreler kadar izin verilen personelin, bu iznin sonunda işe başlayabilmesi için, iyileştiğine dair raporu (yurt dışındaki personel için mahalli usule göre verilecek raporu) ibraz etmesi zorunludur. İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edilen personelin izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileşemeyen personel hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.

(4) Bunlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazandıkları resmi sağlık kurullarınca tespit edilen ve emeklilik hakkını elde etmemiş olanlar, yeniden memuriyete dönmek istemeleri hâlinde, niteliklerine uygun kadrolara öncelikle atanır.

(5) Görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya veya saldırıya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan personel, iyileşinceye kadar izinli sayılır.

(6) Ayrıca, personelin bakmakla yükümlü olduğu veya personel refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır.?

MADDE 24 ? Aynı Yönetmeliğin 87 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 87 ? (1) Personele, 86 ncı maddenin altıncı fıkrası uyarınca verilen iznin bitiminden itibaren, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine onsekiz aya kadar aylıksız izin verilebilir.

(2) İstekleri üzerine; doğum yapan personele, 85 inci madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden; eşi doğum yapan personele ise, doğum tarihinden itibaren yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir.

(3) Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen personel ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşlerine, çocuğun ana ve babasının rızasının kesinleştiği tarihten veya vesayet dairelerinin izin verme tarihinden itibaren, istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir. Evlat edinen her iki eşin memur olması durumunda bu süre, eşlerin talebi üzerine yirmidört aylık süreyi geçmeyecek şekilde, birbirini izleyen iki bölüm hâlinde eşlere kullandırılabilir.

(4) Özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine aylıksız izin verilenler de dâhil olmak üzere burslu olarak yurtdışına gönderilen veya sürekli görevle yurtiçine ya da yurtdışına atanan veya en az altı ay süreyle yurtdışında geçici olarak görevlendirilen personel ile yurtdışına kamu kurumlarınca gönderilmiş olan öğrencilerin memur olan eşleri ile 657 sayılı Kanunun 77 nci maddesine göre izin verilenlerin memur olan eşlerine görev veya öğrenim süresi içinde aylıksız izin verilebilir.

(5) Personele, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.

(6) Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması hâlinde, on gün içinde göreve dönülmesi zorunludur. Aylıksız izin süresinin bitiminde veya mazeret sebebinin kalkmasını izleyen on gün içinde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılır.

(7) Muvazzaf askerliğe ayrılan personel askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılır. Terhis tarihinden itibaren otuz gün içinde göreve dönmek için Kuruma yazılı olarak başvurmayanlar görevden çekilmiş sayılırlar.

(8) Aylıksız izin, ilgili birim amirinin uygun görüşü ve İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığının teklifi üzerine Genel Müdür tarafından verilir.

(9) 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 18 inci maddesine göre; sendika veya konfederasyonu ilk genel kurula kadar sevk ve idare edecek yönetim kurulu üyeleri, genel kurulda yönetim kuruluna seçilenler ile sendika şube yönetim kurulu üyeleri seçildikleri tarihten itibaren durumlarını en geç 30 gün içinde kurumlarına yazılı olarak bildirirler. Söz konusu yöneticiler, seçildikleri tarihten itibaren 30 gün içerisinde Sendika Tüzüğünde belirtilen hükümlere göre, ayrıca yazılı talepte bulunmaları halinde bu görevleri süresince aylıksız izinli sayılırlar.?

MADDE 25 ? Aynı Yönetmeliğin 90 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?c) Adaylık devresinde; başarısız olmak veya disiplin cezası almış olmak,?

MADDE 26 ? Aynı Yönetmeliğin 105 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

?(4) Kadro Karşılığı Çalıştırılan Sözleşmeli Personel Sözleşmesinin gerektirdiği her türlü giderler Kurum tarafından karşılanır.?

MADDE 27 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 28 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürü yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber