'Gelir uzmanlarına haksızlık yapıldı'

Haber Giriş : 15 Nisan 2005 11:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM GENEL KURULUNDA KABUL EDİLEN

?GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞININ TEŞKİLAT  VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN?

HUKUKA AYKIRILIK TEŞKİL ETMEKTEDİR

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü'nün açmış olduğu; Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı, Gelir Uzman Yardımcılığı ve Vergi Denetmen Yardımcılığı yazılı sınavını kazanarak, yapılan mülakat neticesi atanmış Gelir Uzman Yardımcısı  (1000 kişi) ve Gelir Uzmanı (25 kişi) olarak görev yapan gelir idaresi çalışanıyız.

1.      Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın  Geçici 3. Maddesinde Grup Başkanlığı, Grup Müdürlüğü ve Vergi Müdürlüğü'ne atanacaklar sayılırken Devlet Gelir Uzmanı ve Vergi Denetmeni unvanlarına yer verilmiş olup, aynı sınavla girdiğimiz ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda Devlet Gelir Uzmanı ile aynı paragraflarda yer alan Gelir Uzmanı unvanı sayılmamıştır. Hatta, önceki tasarının Geçici 3. Maddesinin d bendi ?Müdür ve Vergi Müdürü kadrolarına atanacaklarda Devlet memuriyetinde en az on hizmet yılını doldurmuş vergi denetmeni, devlet gelir uzmanı veya gelir uzmanı olmak, Denetim Grup Müdürlüğünde vergi müdürü kadrosuna atanabilmek için Devlet memuriyetinde en az on hizmet yılını doldurmuş vergi denetmeni, devlet gelir uzmanı veya gelir uzmanı olmak? şeklinde iken; tasarıdan Gelir Uzmanı ifadesi çıkartılmış ve TBMM Genel Kurulunda da bu şekilde kabul edilerek. kariyer meslek olan Gelir Uzmanlarının geleceği daha da belirsiz bir duruma getirilerek, meslek elemanlarında motivasyon kaybına ve yetkililere olan güvenlerini yitirmelerine neden olmuştur. Mesleğe aynı sınavla alınan Gelir Uzmanı,  Vergi Denetmeni ve Devlet Gelir Uzmanı'nın farklı yükselme kriterlerine tabi tutulması, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Kanun Önünde Eşitlik ilkesine (md.10)  aykırı bir durum arz etmektedir.  

2.      657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36 NCI MADDESİNİN KARİYER MESLEKLERİ DÜZENLEYEN KISMINDA YER ALMAYAN VERGİ DENETMENLERİ'NİN bu kısma eklenmesini kabul eden TBMM Genel Kurulu; BU KISIMDA 1994 YILINDAN İTİBAREN YER ALAN VE UYGULAMADA HAKSIZLIKLARA UĞRAYAN GELİR UZMANLARINA Kariyer Mesleğe yakışmayan bir tavır takınmıştır. (İlgili maddenin Plan ve Bütçe Komisyonunda (üye sayısı :40) oylanmasına da Hukuk Devletinde olmaması gereken bir azınlık oyu  ile -haksızlığın düzeltilmesine ilişkin verilen önergeler 5 kabul oya karşı 8 ret oyu ile- haksızlığa devam kararı alınmıştır.)

3.      Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat  ve Görevleri Hakkında Kanunu'nun  Geçici 3. Maddesinde ?Gelir Uzmanlığı?na geçişi öngören 3. fıkrasında Kariyer mesleklere kariyer dışı alım yapılamayacağı ilkesi ihlal edilmiş ve Gelir Uzman Yrd. aşaması atlanmıştır. Bununla da yetinilmeyip 5 yılda 3 sınav hakkı verilerek ve ?personel? ifadesi kullanılarak ucu açık bir ifadeye yer verilmiştir. Devlet Gelir Uzmanlığı'na geçişte ise Gelirler Genel Müdürlüğü merkez teşkilatında; organizasyon metod uzmanlığı eğitimi alarak organizasyon metod şubesinde en az beş yıl süreyle fiilen organizasyon metod uzmanı olarak görevlendiren personel ile uzman kadrolarında çalışan personelden son üç yılda olumlu sicil almış olanlara 3 yılda 2 sınav hakkı getirilerek çifte standart uygulanmaktadır.

4.      Madde Gerekçeleri: Geçici Madde 3? Madde ile, Başkanlık kadrolarına, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren ÜÇ YILLIK GEÇİŞ döneminde yapılacak atamalarda aranacak şartlar belirtilmektedir. 5 yılda 3 sınav hakkı  getiren Geçici Madde 3, gerekçeye açıkça aykırıdır.

5.      657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36/11 maddesi gereği, mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınan ?Gelir Uzmanlığı Unvanı? Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat  ve Görevleri Hakkında Kanunu'nda PAZARLIK KONUSU YAPILMAKTADIR.

6.      Halen Gelir Uzmanı ve Gelir Uzman Yardımcısı olarak görev yapanların yarısı Kurum içinden Şef ve Memur kadrosunda görev yaparken KPSS A Kadrolarına giriş esasları çerçevesinde "üç aşamalı sınav sonucu" Gelir Uzman Yardımcısı olarak göreve başlamış ve Yeterlik Sınavına tabi olmasına karşın; yeni düzenleme ile kimlere verileceği bile meçhul olan ve UYGULAMADA İKİLİK VE ÇATIŞMA ORTAMI OLUŞTURACAK OLAN ?DOĞRUDAN GELİR UZMANI OLMA YOLU?  açılmaktadır.

7.      Özel Yarışma Sınavı kuralı ihlal edilerek ÖZEL SINAV(?) uygulanmak istenmektedir.

Tüm bu yapılanlar;

a)Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Kanun Önünde Eşitlik ilkesine (md.10),

b)657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Kariyer ve Liyakat ilkesine, 36 ncı maddesinin Kariyer Meslekleri düzenleyen kısmına, 

c)Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik (KPSS A Kadroları Kısmı) hükümlerine aykırı bir durum arz etmektedir.

 Tüm İlgililerin bilgisine sunulur.

Haberi yazan: Maliye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber