2011 LYS sonuçları açıklandı/ TIKLAYIN/ Video

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarını açıkladı. LYS'de, sınavlara giren toplam 2 milyon 19 bin 865 adaydan toplam 473'ünün sınavı geçersiz sayıldı. En başarılı liseler fen liseleri olurken, bu liseleri askeri liseler ile Anadolu liseleri izledi. En başarılı olan iller Kilis, Kırşehir, Karabük, en az başarılı iller ile Tunceli, Hakkari, Ağrı olarak sıralandı. Sonuçlar için başlığa tıklayınız.

* İşte LYS birincileri
* LYS'de başarılı olan okul türleri
* ÖSYM, 2011-LYS cevap kâğıtlarını yayımladı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Temmuz 2011 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2011-LYS sonuçları saat 14.00 itibari ile açıklandı.


SONUÇLAR İÇİN TIKLAYINIZ

* 2011-LYS Sonuçlarına İlişkin Sayısal Bilgiler

2011-LYS : Sınav Sonuçlarının Açıklanması

18-19 ve 25-26 Haziran 2011 tarihlerinde yapılan 2011-Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçları 21 Temmuz 2011 tarihinde saat 14.00'te açıklanacaktır.

Adaylar sınav sonuçlarını http://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir. Sınav Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir.

Sonuç bilgilerinde 2011-LYS sonuçları ile birlikte 2011-YGS sonuçları da yer alacaktır. Adayların sonuç bilgilerine eriştikleri sayfanın örnek görüntüsü ekte verilmiştir.

26 Haziran 2011 tarihinde yapılan Fen Bilimleri Sınavının (2011 LYS-2) Kimya Testinin ana soru kitapçığındaki 16. sorusunda yazım hatası bulunduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, bu soru ÖSYM Yönetim Kurulu kararı ile iptal edilmiştir. Bu sınava giren ve Kimya Testinde cevabı bulunan tüm adayların bu soruyu doğru cevapladıkları kabul edilerek değerlendirme işlemi yapılmıştır.

Sınav sonuçlarına ilişkin değerlendirme ve sayısal bilgiler ekte verilmiştir.

2011-LİSANS YERLEŞTİRME SINAVLARI (2011-LYS) SONUÇLARI

ÖZET DEĞERLENDİRME

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 2008 yılında başlatılan çalışmalar ile yenilenen ve 2010 yılında uygulamaya konulan yükseköğretime geçiş sistemiyle, üniversitelerde eğitim-öğretim görmek isteyen öğrenciler, iki aşamalı sınavdan geçmeye başlamışlardır. ÖSYS olarak adlandırılan yeni sistemin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 27 Mart 2011 tarihinde gerçekleştirilmiş ve sınavı geçerli kabul edilen 1.648.244 adaydan 1.311.954'ü (yaklaşık %80) 180 ve üzeri puan alarak Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olarak bilinen ikinci aşama sınavlarına girmeye hak kazanmıştır. Bu adaylar, 18-19 ve 25-26 Haziran 2011 tarihlerinde, farklı alanlarda öğrenim görmek isteyen adaylara yönelik olarak düzenlenmiş 5 ayrı oturumdan oluşan LYS sınavlarından en az iki tanesine girmek durumunda kalmışlardır. LYS-1 Matematik ve Geometri, LYS-2 Fizik, Kimya ve Biyoloji alanlarından oluşan ve bu alanlarda meslek edinmek isteyen öğrencilerimize, Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya testlerinden oluşan LYS-3 ve Tarih, Coğrafya ve Felsefe alanlarını kapsayan LYS-4 sınavları da sosyal mesleklerde eğitim verecek üniversite bölümlerine girmek isteyen öğrencilere yönelik olarak hazırlanmıştır. Öğrencilerimizin yabancı dil bilgilerinin ölçülmesi ve üniversitelerin yabancı dil bölümlerinde okumak isteyen adayların seçilmesi için de LYS-5 oturumu yapılmıştır.

LYS-1 oturumunda 625.204, LYS-2 oturumunda 293.791, LYS-3 oturumunda 681.091, LYS-4 oturumunda 378.048, LYS-5 oturumunda ise 41.731 aday ile iki hafta sonunda toplam 2.019.865 aday sınava alınmıştır.

Ortaya atılan asılsız birçok iddiaya rağmen, LYS sınavlarının hazırlanmasında ve uygulanmasında tedbirler en üst düzeye çıkarılmış ve sınav süreci yakından izlenmiştir. Bu kapsamda süreci sabote etmeye yönelik birkaç girişim, alınan önlemler sayesinde önceden fark edilmiş ve süreç herhangi bir sorun yaşanmadan tamamlanmıştır. Soru kitapçıklarının basım ve sevkiyat çalışmaları yakından izlenmiş ve sınavlar sırasında basım hatalarının olmaması için sürecin her anı yakın takip altında tutulmuştur. Alınan önlemler sayesinde basım hatasından kaynaklanan hiç bir yedek kitapçık kullanılmadan LYS tamamlanmıştır.

Adayların sınav sonuçları, YGS puanları, lise diploma notları ve LYS puanları dikkate alınarak hesaplanmış ve duyurulmuştur. Üniversiterlerin kontenjanlarına göre tüm alanlarda 759.638 öğrencimiz üniversitelerimizde eğitim görme şansı bulacaktır. Bunlardan 657.347'si devlet üniversitelerine, 81.345'i vakıf üniversitelerine, 18.672'i KKTC üniversitelerine ve 2.304'ü de yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilecektir.

Yapılan sınavlar ve elde edilen sonuçlar ile ilgili istatistikî bilgiler ve ilgili grafikler ekte sunulurken LYS ile ilgili dikkat çeken hususlar da aşağıda verilmiştir;

· İkinci aşama sınavlarında elde edilen sonuçlarda normal dışı bir duruma rastlanmamıştır. Bazı testler geçen yıla oranla daha zor olmasına rağmen genel olarak geçen yıl yapılan sınavlar ile uyumlu bir sonuç dağılımı elde edilmiştir.

· Bununla birlikte, 2011-LYS'lerin ortalamalar ve standart sapmalar açısından daha güvenilir (seçici) sınavlar oldukları görülmüştür.

EN BAŞARILI LİSELER

· Fen liseleri diğer liselere göre daha başarılı olmuşlardır.

· Fen liselerini ise askeri liseler ve Anadolu liseleri izlemiştir.

· Meslek liseleri arasında en başarılı öğretmen liseleri ondan sonra da imam hatip liseleri olmuştur.

· İmam hatip liselerinin genel lise düzeyine oldukça yakın puanlar alabildikleri dikkati çekmiştir.

· Endüstri meslek liseleri en az başarılı liseler arasında yer almıştır.

EN BAŞARILI VE BAŞARISIZ OLAN İLLER

· En başarılı olan illerimiz; Kilis, Kırşehir, Karabük, Kastamonu, Niğde, Bitlis, Bartın ve Aydın iken en az başarılı illerimizin ise Tunceli, Hakkâri, Ağrı, Şırnak, Ardahan ve Artvin olduğu görülmüştür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber