Öğretmen atama ve yer değiştirme önerileri

Öğretmenlerin Atama ve Yer değiştirmelerini düzenleyen ve 06.05.2010 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelikte yapılması gereken değişikliklerle ilgili olarak sendikalara taslak yollayan bakanlık bu taslaklarla ilgili görüşleri aldıktan sonra son durumu görüşmek üzere 26.07.2011 Salı günü bakanlıkta sendika yetkilileri ve bakanlık bürokratlarının katılımıyla toplantı yapılmıştır. Bu toplantıda bazı konularda mutabakat sağlanmış bazılarında ise fikir ayrılıkları söz konusu olmuştur.Bu konuya ilişkin bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Temmuz 2011 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konu ile ilgili olarak eğitim çalışanlarının istekleri ile ülke gerçeklerini de göz önüne almak gerekir. Bu kaçınılmazdır. Fakat haksız uygulamalara yol açan bir durum söz konusu ise bu durumları da düzeltmek gerekir. İdarenin görevi, eşitliği sağlamak haksızlıkları önlemek olmalıdır. Buradan hareketle memurlar.net olarak bazı tespit ve önerilerde bulunmak istiyoruz:

KPSS PUANIYLA KADROLU ÖĞRETMENLİĞE ATANANLARIN ÖZÜRDEN NAKİL SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Sözleşmeli öğretmen iken KPSS puanıyla kadroya geçenlerin gerek özür grubunda gerekse isteğe bağlı yer değiştirmede yaşadıkları haksızlık ve eşitsizlik giderilmelidir. Bakanlık özellikle 01 Eylül 2011 de göreve başlayacak daha önce sözleşmeli çalışmış ve Haziran-Temmuz 2011 de kadrolu atanan öğretmenlerin adaylıklarının kaldırılması için kanun değişikliği gerektiğini söylemektedirler. Bunun için de TBMM'nin kapalı olduğu belirtilmektedir. Kanun değişikliği için meclisin toplanmasına gerek kalmayabilir çünkü hükümetin elinde KHK yetkisi vardır ve bu yolla düzenleme yapılabilir.

Burada sorun bu öğretmenlerin adaylık sorunu değil daha önceki sözleşmeli çalışma sürelerine rağmen özellikle özür grubu yer değiştirme için adaylığın kaldırılması şartı aranması sorunudur. Bu sorunun çözümü için yönetmeliğe konulacak geçici bir maddede bu durumdaki öğretmenlerden Eylül 2012 dönemine kadar yapılacak yer değiştirmelerde adaylık şartı aranmayacağı belirtilirse sorun çözümlenir.

Bunun dışında bu durumdaki öğretmenlerin il içi ve il dışı yer değiştirmeleri için;

?Bu öğretmenlerin İl içi ve İllerarası yer değiştirmelerde gerekli süreler aranırken il içinde aynı kurum iller arasında aynı ilde 4B sözleşmeli olarak çalışılan süreler de dikkate alınır.?

hükmü getirilmelidir.

Bu durumda bu öğretmenlerimizin KHK ile değil KPSS ile kadroya geçmeleri neticesinde ortaya çıkan mağduriyetleri önemli ölçüde giderilmiş olur.

MEB bu durumdaki öğretmenlerin zorunlu hizmet muafiyetlerini de öngördüğünden bu öğretmenlerimiz rahatlamış olacaklardır.

SAĞLIK ÖZRÜNDEN NAKİLDE ADAYLIK ŞARTI KALKIYOR

MEB yayımladığı taslakta, sağlık durumu özrü ile genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı özür grubu yerdeğiştirmelerde adaylığın kaldırılmış olma şartını kaldırmayı öngörmektedir. Bu da mahkeme kararlarının gereği bir uygulamadır.

EŞİ VE ÇOCUĞU VEFAT EDENE NAKİL İMKANI YENİDEN ELE ALINMALI

MEB taslakta; eşi ve çocuğu vefat eden öğretmenlere özür grubu yer değiştirme olanağı vermektedir. Bu hüküm ?eşi veya çocuğu ölen öğretmenler çalışmak istedikleri İle, eşi emekli olan öğretmen ise eşinin ikamet etmek istediği İle ve 4608 sayılı kanun gereği Ücretsiz izinli sayılan sendika yöneticilerinin eşleri yöneticilik görevinin yapılacağı İle bir defaya mahsus olmak üzere ölüm, emeklilik ve sendika yöneticiliğine seçilme tarihinden itibaren bir yıl içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.? şeklinde düzenlenmeli ve emekliliğin teşviği yanında emekli olan ülkeye yıllarca hizmet eden öğretmene bir öncelik tanımalıdır.

EŞLERİN İL DIŞI NAKLİNDE AYNI YERİ TERCİH SORUNU

İl dışı yer isteğe bağlı değiştirmelerde eşler aynı yerleri tercih ettikleri halde ikisinin de yer değiştirmesi aynı İle yapılmadığı taktirde; yer değiştirme gerçekleşitirilsin/gerçekleştirilmesin tercihi verilmelidir.

Mevcut uygulamada eşler aynı İli seçtikleri halde farklı yerlere atanabilmekte yada eşlerden birinin yer değiştirmesi gerçekleşebilmektedir. Bu durumda eşlerden birisi özür grubunda yer değişikliği isteyebilmekte ise de bir birinden çok uzak ilçelere atanma riski ile karşılaşmaktadırlar.

Özür grubu yer değiştirmelerde o ilde açılan okullardan 40 tanesini ve o ildeki diğer eğitim kurumlarına atanmayı kabul etmediği taktirde il/ilçe emri isteyememektedirler. O ilde 40 okul açılmamışsa tüm okullar tercih edilmek zorunda. Bu doğru bir uygulama değildir çünkü bu uygulama ile eşin yada özrün (sağlık, eğitim) ikamet adresi arasında yüzlerce km mesafe olabilmektedir. Bu durumda da mağduriyetler oluşmaktadır. Örneğin; Trabzon ili Of ilçesinde görev yapan bir kişinin eşi Rize İkizdere'de çalışıyorsa aradaki mesafe çok kısadır. Trabzon'daki eş, eşine yaklaşmak için Rize'de açılan her yeri tercih ettiğinde Rize Fındıklı ilçesine gitmekle karşı karşıya kalabilir. Bu da çok uzun mesafe demektir. Yada Mersin Tarsus ile Mersin Mut arası yüzlerce km mesafededir.

NAKİLDE İPTAL HAKKI VERİLMELİ

Daha önceki (04.03.2006) yönetmelikte iptal maddesi farklı iken bu yönetmelikte adeta iptalin önü tıkanmıştır. Her ne şekilde olursa olsun öğretmene atama iptal hakkı verilmelidir. Bu hak verilirken 04.03.2006 yönetmeliğinde olduğu gibi;?MADDE 38- (1)Bu Yönetmelik hükümleri kapsamındaki özür durumlarından birisi veya isteğe bağlı yer değiştirme kapsamında il içinde veya il dışına görev yerleri değiştirilen öğretmenlerden yer değiştirmeyi gerektiren özürleri ortadan kalkanlar ile atamalarının iptalini isteyenlerin atamaları, görev yerlerinden ayrılmamış olmaları ve yerlerine atama yapılmamış olması şartıyla Bakanlıkça belirlenecek süre içerisinde iptal edilebilir.

(2)Ataması iptal edilenlerden eski görev yerlerine atama yapılanlar (ile eski görev yerinde alanında sırada bekleyen öğretmen olanlar) il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan diğer eğitim kurumlarına atanırlar.?

şeklinde düzenlenebilir.

Son cümle; "(2)Ataması iptal edilenlerden eski görev yerlerine atama yapılanlar (ile eski görev yerinde alanında sırada bekleyen öğretmen olanlar) il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan diğer eğitim kurumlarına atanırlar."

şeklinde düzenlenmelidir.

Bu durumda iptal ettirenlerin yerine sıra çalıştırılabilir ve bu okullara da sırada olanlardan atama yapılabilir.

İptal ettirenlerin keyfiyetini önlemek için isteğe bağlı yer değiştirme isteyip özürsüz olarak iptal ettirenler 3(üç) yıl süre ile il dışı yer değiştirme isteyememeleri şeklinde bir yaptırım uygulanabilir.

40 YAŞ SORUNU

Yönetmelik Madde 6: da yer alan (40 yaş) d) Öğretmenliğe ilk defa atanacaklar bakımından başvuruların ilk günü itibarıyla kırk yaşından gün almamış olmak İfadesi; Öğretmenliğe ilk defa atanacaklar bakımından başvuruların ilk günü itibarıyla kırk yaşından gün almamış olmak hükmü değiştirilmelidir.

Bu hüküm; "Atamaya esas okullarından son 3 yıl içinde mezun olanlar ile son 5 yılında resmi öğretim kurumlarında ücretli/sözleşmeli öğretmen, özel öğretim kurumlarında ücretli/kadrolu öğretmen olarak çalıştığını belgelendirenlerde yaş sınırı 45'e kadar uzatılabilir." şeklinde değiştirilebilir. Böylece sistemin bir şekilde içinde olup KPSS yada başka engeller nedeniyle MEB'de çalışamayan öğretmenlere imkan sağlanmış olur.

2. VE 3. HİZMET BÖLGESİNE ATANANLARA EK PUAN VERİLSİN

Yer değiştirme sistemimizdeki en önemli sorunlardan bir tanesi İl dışı yer değiştirmek isteyen özellikle zorunlu hizmet ve ilk atama yoluyla 2-3.hizmet bölgelerine giden öğretmenlerimizin yer değiştirmeleridir. Daha doğrusu yer değiştirememeleri?.

Bunun için tedbir alınmalıdır. İsteğe bağlı yer değiştirmelere bakıldığında genellikle kıdemli öğretmenlerimizin daha çok yer değiştirdikleri görülmektedir.

Bunun için; ?Bulundukları illere İlk atama yada Zorunlu Yer değiştirme kapsamında atananların sadece il dışı yer değiştirmelerinde kullanılmak üzere bulunduğu kurumda verilen hizmet puanına 1.yıl için 0,25kat, ikinci yıl için 0,50kat, üçüncü yıl için 0,75kat, 4.yıl için bir kat, 5.yıl için 1,5kat ve 6.yıl için iki kat ilave edilir. Bundan sonraki her yıl için ise iki kat ilave puan verilmesine devam edilir. Bu ilaveler çalıştığı yılda çalıştığı kuruma verilen puana göre belirlenir.?

Şeklinde bir hüküm getirilebilir.

Böylece bu bölgelerdeki hizmet teşvik edileceği gibi bu öğretmenlerimizin yer değiştirmelerine da kolaylık getirilmiş olacaktır.

Örneğin; 20 puanlı bir okula atanan bir öğretmen;

Mevcut Durumda Değişiklik Halinde

1. yılında 20

2. yılında 20

3. yılında 20

4. yılında 20

5. yılında 20

6. yılında 20

1. yılında 25

2. yılında 30

3. yılında 35

4. yılında 40

5. yılında 50

6. yılında 60

Toplam: 120 Toplam: 240

Şeklinde puan alacaktır.

ÖZÜRDE 31 AĞUSTOS ISRARINDAN VAZGEÇİLMELİ

Son bir konu şu anda başvurusu alınmakta olan özür grubu yer değiştirmelerde 31 Ağustos'un baz alınması ısrarından vazgeçilmeli ve ?19 Eylül 2011 tarihi itibari ile bir yılını dolduracak olanlar? şeklinde düzenlenmelidir. Öğretmenlerin kendisinden kaynaklanmayan bir konuda mağdur edilmeleri önlenmelidir. Çünkü atamaları çok önceden yapıldığı halde göreve başlatılmaları 01 Eylül 2010 itibari ile yapılmıştır.

Bunlar memurlar.net olarak naçizane tespit ve önerilerimizdir. Takdir tabii ki idarenindir, idarenin bu takdirini öğretmenlerimizin lehine kullanması ümidiyle...

Saygılarımla?

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi


MEB'İN SENDİKALARA GÖNDERDİĞİ VE TOPLANTIDA ÜZERİNDE TARTIŞILAN TASLAK:

Millî Eğitim Bakanlığından

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMENLERİNİN ATAMA VE YER

DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI

MADDE 1- 6/5/2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(16) İlgili mevzuatına göre millî sporcu belgesi almaya hak kazananlardan öğretmenlik için aranan genel ve özel şartları taşıyanlar, Kamu Personel Seçme Sınavı şartı aranmadan beden eğitimi öğretmenliğine atanmak üzere başvuruda bulunabilirler. Bu durumdaki adayların atamaları, Gençlik ve Spor Bakanlığınca milli sporcu belgesi verilmesine ilişkin mevzuat çerçevesinde ayrılan kontenjan sınırlılığında Bakanlıkça yapılır. Ayrılan kontenjandan daha fazla başvuru olması durumunda atanacak adaylar, elektronik ortamda yapılacak kura usulüyle belirlenir.?

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasında bulunan ?Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi? ifadesi ?Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi? olarak değiştirilmiştir.

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin dördüncü, sekizinci ve onikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(4) İsteğe bağlı yer değiştirme başvurusunda bulunacak öğretmenlerden;

a) İl içinde yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin yer değiştirmeleri için gerekli olan bulundukları eğitim kurumunda çalışılması gereken sürenin hesabında, kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda fiilen öğretmen olarak görev yaptıkları süreler ile kadrolarının bulunduğu eğitim kurumu dışında il içindeki diğer eğitim kurumlarında öğretmen ya da eğitim kurumu yöneticisi olarak görev yaptıkları süreler dikkate alınır. Bakanlık merkez ya da taşra teşkilatında veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilen öğretmenlerin yer değişikliği isteğinde bulunabilmeleri için görevlendirildikleri tarihten önce bulundukları eğitim kurumunda çalışılması gereken süreyi tamamlamış olmaları gerekir. Askerlik görevini kadrosunun bulunduğu ya da aynı il içindeki diğer eğitim kurumlarında öğretmen olarak yerine getirenlerin askerlikte geçirdikleri süreleri il içi yer değiştirmelerde esas alınan sürelerin hesabında dikkate alınır. Askerlik görevini Bakanlığımız kadrolarında öğretmen olarak yerine getirenler hariç öğretmenlerin aylıksız izinli olarak geçirdikleri süreler, il içi yer değiştirmelerde dikkate alınmaz.?

b) İller arası yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin, yer değiştirmeleri için gerekli olan bulundukları ilde çalışılması gereken sürenin hesabında, kadrolarının ilde fiilen öğretmen ya da eğitim kurumu yöneticisi olarak görev yaptıkları süreler dikkate alınır. Askerlik görevini kadrosunun bulunduğu ilde Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında öğretmen olarak yerine getirenlerin askerlikte geçirdikleri süreler il dışı yer değiştirmelerde esas alınan sürelerin hesabında dikkate alınır. Kadrosunun bulunduğu il dışında diğer illerdeki eğitim kurumlarında görevlendirilen öğretmenlerin yer değişikliği isteğinde bulunabilmeleri için görevlendirildikleri tarihten önce bulundukları ilde çalışılması gereken süreyi tamamlamış olmaları gerekir. Askerlik görevini Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında öğretmen olarak yerine getirenler hariç öğretmenlerin aylıksız izinli olarak geçirdikleri süreler, iller arası yer değiştirmelerde dikkate alınmaz.?

?(8) Fen, sosyal bilimler, güzel sanatlar ve spor liselerine ilgili mevzuatına göre atanan öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamaları, öncelikle ilgili mevzuat kapsamında sayılan eğitim kurumları arasında tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Bilim ve sanat merkezlerine ilgili mevzuatına göre atanan öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamaları da öncelikle bilim ve sanat merkezlerine tercihleri doğrultusunda hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Bu fıkra kapsamındaki öğretmenlerden ilgili mevzuat kapsamında sayılan eğitim kurumlarına hizmet puanı yetersizliği ya da ihtiyaç bulunmaması gibi nedenlerden dolayı atanamayanlar, istemeleri hâlinde kapsam dışındaki diğer eğitim kurumlarına atanırlar.?

?(12) Yurt dışında görevlendirilen öğretmenlerden görev sürelerini doldurduktan sonra yurda dönenlerin görev yerleri, istekleri ve bu Yönetmelikte belirtilen özür durumları dikkate alınarak alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumları olacak şekilde valiliklerce belirlenir. Bunlardan isteyenler, sıra kapsamında olmamak koşuluyla alanlarında ihtiyaç bulunması durumunda il içinde daha önce görev yaptıkları eğitim kurumuna, bunun mümkün olmaması durumunda ise il içinde alanlarında ihtiyaç bulunan diğer eğitim kurumlarına atanır. Bunlardan yer değiştirme dönemlerinde yurda dönen ya da ilgili yılın 15 Eylül tarihine kadar dönecek olanlar, il içinde ya da il dışına atanmak üzere yer değiştirme başvurusunda bulunabilirler. Bu durumdaki öğretmenlerin il içi ya da iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilmeleri bakımından bulunduğu eğitim kurumunda ya da ilde çalışılması gereken süre şartı aranmaz.?

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrasındaki ?1 Temmuz? ibaresi ?15 Temmuz? olarak değiştirilmiştir.

?(1) İl içinde yer değiştirme talebinde bulunan öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamaları, tercih ettikleri eğitim kurumları itibarıyla yapılan sıraya bağlı olarak haziran ve ağustos aylarında birer kez olmak üzere eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı çerçevesinde hizmet puanı üstünlüğüne göre gerçekleştirilir. Ağustos ayı içinde yapılacak sıraya bağlı il içi yer değiştirme suretiyle atamalardan sonra ataması yapılamayanların sıraları iptal edilir. İller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme talebinde bulunan öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamaları, alanlar itibarıyla belirlenen kontenjan ölçüsünde tercih edilen eğitim kurumlarına hizmet puanı üstünlüğüne göre ilgili yılın haziran ayı içinde yapılır.?

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin üçüncü, dördüncü, altıncı ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bu maddeye sekizinci fıkra eklenmiştir.

?(3) Sağlık durumu özrü ile genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı olarak yapılacak yer değişiklikleri hariç olmak üzere özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunanlardan öğretmenlikte ve Devlet memurluğunda adaylıklarının kaldırılmış olması şartı aranır.

Aday öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz.

?(4) Bu Yönetmeliğin 14 ve 15 inci maddeleri kapsamında öğretmenliğe atananların, 14 üncü madde kapsamında atananların sağlık durumu özrü ile genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı olarak yapılacak yer değişiklikleri hariç olmak üzere özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmeleri için son atandıkları görev yerlerinde en az bir yıl süreyle görev yapmış olmaları gerekir.?

?(6) Bu Yönetmelikte belirtilen özür durumları bulunmasına rağmen istekleri doğrultusunda ya da herhangi bir nedenden dolayı görev yerleri il içinde veya iller arasında değiştirilen öğretmenler, yer değiştirme suretiyle atamalarının yapıldığı tarihten sonra ortaya çıkan yeni özür durumları hariç olmak üzere yer değiştirme suretiyle atandıkları yerde göreve başladıkları tarihten itibaren bir yıl geçmeden özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunamazlar.?

?(7) Her ikisi de öğretmen olan eşlerden birinin sağlık durumu, öğrenim durumu ya da genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı olarak yer değiştirme başvurusunun uygun bulunması durumunda istemeleri hâlinde her ikisinin yer değişikliği başvurusu birlikte alınır ve atamaları aynı kapsamda değerlendirilir.?

(8) Bu Yönetmeliğin 36, 37 ve 38 inci maddelerine göre yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmenlerin;

(a) Yer değiştirme suretiyle atamaları görev yerleri valilerce belirlenmek üzere il ya da ilçe emrine yapılır. İl ya da ilçe emrine atanan öğretmenlerin il içindeki görev yerlerinin belirlenmesine esas olmak üzere il milli eğitim müdürlükleri norm kadro açığı bulunan sıra kapsamı dışındaki eğitim kurumlarını bu öğretmenlere duyurur. Bu öğretmenler, özür durumundan yer değiştirme suretiyle atamalarının yapıldığını öğrendikten sonra atandıkları il milli eğitim müdürlüklerince özür gereklerinin karşılanabileceği yerlerdeki alanlarında açık ilan edilen eğitim kurumlarının tamamını tercih eder ve görev yerleri tercih ettikleri eğitim kurumlarından biri olacak şekilde hizmet puanı esası üstünlüğüne göre belirlenir. Görev yeri belirlenen öğretmenler halen görevli oldukları yerlerden ilişiklerini keserek 657 sayılı Kanunun 62 ve 63 üncü maddelerinde belirtilen süre içinde bu eğitim kurumlarındaki görevlerine başlar. Görev yeri belirlemeleri atama kararnamelerinin valiliklere intikalinden itibaren en geç onbeş gün içinde tamamlanır.

(b) Atanmak istedikleri yerlerde alanlarında norm kadro bulunmaması ya da norm kadro açığı olmaması durumunda bu öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamaları özür durumundan atanmak istedikleri il emrine yapılır.

(c) Yer değiştirme isteği gerçekleştirilemeyenlerden isteyenlere bu Yönetmeliğin 52 nci maddesi kapsamında aylıksız izin verilir.

(ç) İl içinde yer değiştirme isteğinde bulunanların atanmak istedikleri yere hizmet puanı yetersizliği ya da ihtiyacı olmaması nedeniyle yer değiştirme suretiyle ataması yapılamayanların istemeleri halinde atanmak istedikleri ilçe emrine atamaları yapılabilir. Bunların atandıkları ilçe içindeki görev yerleri, sıra kapsamı dışındaki alanlarında öğretmene ihtiyaç duyulan eğitim kurumları olacak şekilde valiliklerce belirlenir. Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde görev yapanlardan Büyükşehir belediye sınırları içindeki diğer ilçelere özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunanlardan ataması yapılamayanların ilçe emrine atamaları yapılmaz.

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(1) Öğretmenler, kendisi, eşi veya çocuklarının hastalığından dolayı alacakları sağlık kurulu raporunda; ?Öğretmenin görev yaptığı yerde kalması durumunda hastanın sağlık durumu tehlikeye girecektir.? ibaresinin belirtilmiş olması kaydıyla hastalığın tedavi edilebileceği bir yere yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. Öğretmenin kendisi için psikolojik tedavi gördüğüne ilişkin alacağı raporlarda ayrıca hastalığı öğretmenlik yapmasına engel teşkil edip etmeyeceğinin belirtilmiş olması gerekir. Öğretmenin anne veya babası ile yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşlerinden birisi için aldığı sağlık kurulu raporunda ?Başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez.? ibaresi bulunması durumunda anne, baba veya kardeşinin ikamet ettiği ve Adres Kayıt Sisteminde kayıtlı adresinin bulunduğu yere yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. Bu koşulların oluşmadığı durumlarda yer değiştirme başvuruları kabul edilmez.?

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesine aşağıdaki onbirinci fıkra eklenmiştir.

?(11) Bu madde kapsamında yapılacak yer değiştirmelerde istenen belgelerin ilgili kurumlardan elektronik ortamda alınabilmesi durumunda buna ilişkin belgeler ayrıca istenmez.?

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bu maddeye beşinci fıkra eklenmiştir.

?(2) Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden lisansüstü öğrenim hakkı kazananların lisansüstü öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumunun bulunduğu ildeki zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına atanmayı kabul etmeleri durumunda bunlardan zorunlu çalışma yükümlülüklerini tamamlamış olma şartı aranmaz.?

?(3) Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünde yüksek lisans öğrenimi hakkı kazananların, özel öğrenci statüsünde lisansüstü eğitim derslerine devam etmekte olanlar ve kayıtlarını bir yıl süreyle dondurmuş olanlar ile lisans düzeyinde bir yükseköğrenim programına kayıt hakkı kazanan öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz. Yüksek lisans ya da doktora öğrenimine bağlı olarak görev yeri değiştirilen ancak bu eğitimlerini tamamlamayanların aynı özür durumundan yer değiştirme istekleri dikkate alınmaz. Yüksek lisans ya da doktora öğrenimini tamamlayan öğretmenlerin ikinci kez aynı ya da farklı alanlarda yapacakları yüksek lisans ya da doktora öğrenimleri yer değiştirmelerde dikkate alınmaz.?

?(4) Görevli olduğu yerleşim yeri dışında resmi bir ortaöğretim kurumunu merkezi sınavla kazanan çocuğu bulunan öğretmenler, çocuğunun öğrenim göreceği eğitim kurumunun bulunduğu yerleşim yerinde çocuğunun yatılı öğrenim görme imkânı yoksa buralarda alanlarında ihtiyaç bulunması ve gerekli diğer şartları taşımaları kaydıyla her bir çocuğu için bir defaya mahsus olmak üzere yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.?

?(5) Bu madde kapsamında yapılacak yer değiştirme suretiyle atamalar, ocak ve ağustos ayları içinde yapılır.?

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış, üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde, dördüncü fıkrasındaki ?6 ay? ibaresi ?1 yıl? olarak değiştirilmiş ve dokuzuncu fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

(3) Eşi veya çocuğu ölen öğretmenler bir yıl içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 40 ncı maddesinin birinci, üçüncü ve dördüncü maddeleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(1) Bu Yönetmeliğin yer değiştirmeyle ilgili diğer şartları aranmaksızın haklarında yapılan soruşturma sonucunda görev yerinin değiştirilmesi uygun görülen öğretmenlerin görev yerleri hizmetin gereği olarak değiştirilebilir.?

?(3) Görev yerleri;

a) İl dışına değiştirilenler, daha önce görev yaptıkları il'e,

b) İl içinde ilçe dışına değiştirilenler daha önce görev yaptıkları ilçeye;

c) İlçe içinde değiştirilenler daha önce görev yaptıkları eğitim kurumuna

aradan üç yıl geçmedikçe özür durumu da dâhil olmak üzere yer değiştirme isteğinde bulunamazlar.?

(4) Görev yerleri değiştirilenlerin daha sonra il içi ve il dışı yer değişikliği istekleri, bu Yönetmeliğin yer değiştirmeye ilişkin hükümleri çerçevesinde değerlendirilir.

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin üçüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(3) Eğitim kurumlarında;

a)Herhangi bir nedenle istihdam alanı daralan öğretmenler, öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atanırlar.

b) Görevli oldukları eğitim kurumlarında öğretmen norm kadro sayısının azalması durumunda norm kadro tespit çizelgesinin Bakanlıkça onaylandığı tarih itibarıyla hizmet puanı esasına göre yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olan öğretmenden başlamak üzere hizmet puanı en az olan öğretmenler norm kadro fazlası olarak belirlenir. Bu belirlemeden sonra o eğitim kurumunda görevli öğretmenlerden kimlerin norm kadro içinde olduğu, kimlerin norm kadro fazlası konumunda olduğu en geç 5 iş günü içinde öğretmenlere eğitim kurumu müdürlüğünce duyurulur.

c) Bu fıkra kapsamındaki öğretmenlerin il içi yer değiştirmelerinde bulunduğu eğitim kurumunda çalışılması gereken süre şartı aranmaz.?

?(5) Bu madde kapsamında il içinde yapılan atamalarla fazlalığın giderilememesi durumunda valiliklerce fazlalığın giderilmesine yönelik il içinde yapılacak yer değiştirmeler, zamana bağlı olmaksızın ancak öğretim yılının başladığı tarihten itibaren ekim, aralık ve mart aylarında tamamlanması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak yer değiştirmeler, duyurusu yapılan eğitim kurumlarına öğretmenlerin tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Norm kadro fazlası öğretmenler, görev yerleri belirleninceye kadar ders görevlerini 01/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 20 nci maddesi kapsamında yerine getirirler. Fazla konumdaki öğretmenlerden herhangi bir kuruma atanmak üzere başvuruda bulunmayanların görev yerleri, il içinde valiliklerce isteklerine bakılmaksızın belirlenir.?

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(2) Yer değiştirme dönemi dışında eğitim ve öğretime açılan eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, il genelinde duyurulmak ve il içinde yer değiştirme şartlarını taşıyan öğretmenler ile bu Yönetmeliğin 41 inci maddesi kapsamındaki öğretmenlerin başvurularının alınması suretiyle hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak atamalarla karşılanır.?

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesindeki ?Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlı federasyonlarda? ifadesi ?Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın ilgili birimlerince? olarak değiştirilmiştir.

MADDE 17- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki Geçici 5 inci madde eklenmiştir.

?GEÇİCİ MADDE 5- (1) 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken, Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce kadrolu öğretmenliğe atananlar, zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulur.

(2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra Kamu Personel Seçme Sınavı sonucuna göre kadrolu öğretmenliğe atananlar ile 4/6/2011 tarihli ve 27954 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 2/6/2011 tarihli ve 632 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü Maddesinin (B) Fıkrası ile 4924 sayılı Kanun Uyarınca Sözleşmeli Personel Pozisyonlarında Çalışanların Memur Kadrolarına Atanması Amacıyla Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kadrolu öğretmenliğe geçirilenlerde bu Yönetmeliğin 27 nci maddesinde öngörülen zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlama şartı aranmaz.

(3) Bu maddenin birinci ve ikinci fıkrasında belirtilenlerin il içi ve iller arası her türlü yer değiştirme suretiyle atamalarında bu Yönetmeliğin yer değiştirmeye ilişkin hükümleri uygulanır. Bu öğretmenlerin hizmet puanlarının hesaplanmasında da görev yaptıkları sürede görevli oldukları hizmet alanları için öngörülen hizmet puanı esas alınır.?

MADDE 18- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki Ek Maddeler eklenmiştir.

?EK MADDE-1 (1) Genel lise iken Anadolu lisesine dönüştürülen eğitim kurumları ile bünyesinde birden fazla program uygulanan kurumlarda, 10/8/1999 tarihli ve 23782 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde alanlar itibarıyla öğretmen norm kadroları belirlendikten sonra kadroları bu eğitim kurumlarında olan öğretmenler, hizmet puanı en yüksek olandan başlanmak suretiyle belirlenen bu norm kadrolarla ilişkilendirilir.

(2) Bu ilişkilendirme işleminden sonra belirlenen norm kadrodan fazla sayıda öğretmen bulunması durumunda bu öğretmenler norm kadro fazlası olarak belirlenir. Bu öğretmenler, istemeleri halinde tercihleri de dikkate alınarak o yerleşim yerindeki ya da il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan öncelikle Anadolu liseleri olmak üzere bunun mümkün olmadığı durumlarda da diğer eğitim kurumlarına hizmet puanı üstünlüğüne göre atanırlar. Diğer eğitim kurumlarında alanlarında ihtiyaç bulunmayan öğretmenler, kadrolarının bulunduğu dönüştürülen eğitim kurumunda üç yıl süreyle norm kadro fazlası olarak bırakılır. Ders dağılımları norm kadro içinde ya da norm kadro fazlası ayrımı yapılmadan ders bütünlüğü de dikkate alınarak eşit bir şekilde yapılır. Üçüncü yılın sonunda norm kadro fazlalığının devam etmesi durumunda norm kadro fazlası öğretmenler hakkında bu yönetmeliğin 41 inci maddesinin 5 inci fıkrası hükmü uygulanır.

(3) Dönüştürülen bu eğitim kurumlarında norm kadro fazlası öğretmen bulunması halinde fazlalık giderilinceye kadar bu kurumlara öğretmen fazlalığı bulunan alandan atama yapılmaz. Norm kadro açığı oluşması halinde boşalan bu norm kadrolarla norm kadro fazlası öğretmenler hizmet puanı en fazla olandan başlanmak suretiyle ilişkilendirilir.?

EK MADDE 2- (1) 10/8/1999 tarihli ve 23782 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin 21 inci maddesi kapsamında aylıksız izinli sayılan ya da geçici olarak görevlendirilen öğretmenlerden aylıksız izinleri ya da görevlendirmeleri sona erenler, aylıksız izinlerinin ya da görevlendirmelerinin sona erdiği tarihten itibaren en geç u Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra rin hizmet puanı hesabında değerlendirilmesi,in mümonbeş işgünü içinde öncelikle ihtiyaç bulunması ve sırada atanmak üzere öğretmen bulunmaması kaydıyla aylıksız izne ayrıldıkları ya da geçici olarak görevlendirilmeden önce görev yaptıkları eğitim kurumlarına, bu kurumlarda ihtiyaç bulunmaması durumunda aylıksız izne ayrılmadan ya da görevlendirilmeden önce görev yaptıkları eğitim kurumunun bulunduğu yerleşim yerindeki sıra kapsamında olmayan alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına, bunun mümkün olmaması halinde ise il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan ve sıra kapsamında olmayan eğitim kurumlarından birine tercihleri de dikkate alınarak atanırlar. İl içinde alanlarında ihtiyaç bulunmayanlar, alanlarında norm kadro fazlası öğretmenin bulunmadığı bir eğitim kurumuna bu Yönetmeliğin 41 inci maddesi kapsamında değerlendirilmek üzere atanır.

EK MADDE 3- (1) Rehber öğretmenlerin atama ve yer değiştirmelerinde atama yapılacak yerlerdeki her bir eğitim kurumunda en az bir rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan boş norm kadrolara ikinci veya müteakip atama yapılmaz.?

MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 20- Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmi Gazete'nin

Tarihi Sayısı

30/07/2010 27657

08/04/2011 27899

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber