2002 Toplu Görüşmelerinde Yaşanan Sorunlar ve Öneriler

Bu yıl yapılacak toplu görüşmelere kamu tarafını temsilen 13 kişi katılacak ve kamu tarafının başkanlığını Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ali ŞAHİN yürütecektir. Memurlar.NET olarak, geçen yıl yaşanan ve medyaya yansıyan problemlere bu yıl da benzer süreçlerin bir kez daha yaşanmaması amacıyla aşağıda yer verilmiş ve bazı öneriler sunulmuştur.
1- Toplantılara sendika ve devlet tarafını temsilen 13'er kişi olmak üzere toplam 26 kişi katılmaktadır. 26 kişinin katıldığı toplantılardan ortak bir karar çıkarılmasının zorluğu nedeniyle geçen yıl yapılan toplu görüşmeler Devlet Bakanı Mehmet KEÇECİ'lerin odasında ve dört kişinin katılımı ile devam ettirilebilmiştir. Bu nedenle, toplantıya katılan diğer üyeler (Hem sendika hem de devlet tarafı üyeleri) neredeyse figüran durumunda kalmıştır.
Devamı için tıklayın.

Haber Giriş : 14 Ağustos 2003 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sizler de önerilerinizi yazının son kısmında bulunan Yorum Ekle bölümü ile bizlere iletebilirsiniz.

2002 Toplu Görüşmelerinde Yaşanan Sorunlar ve Öneriler

Bu yıl yapılacak toplu görüşmelere kamu tarafını temsilen 13 kişi katılacak ve kamu tarafının başkanlığını Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ali ŞAHİN yürütecektir. Memurlar.NET olarak, geçen yıl yaşanan ve medyaya yansıyan problemlere bu yıl da benzer süreçlerin bir kez daha yaşanmaması amacıyla aşağıda yer verilmiş ve bazı öneriler sunulmuştur.
1- Toplantılara sendika ve devlet tarafını temsilen 13'er kişi olmak üzere toplam 26 kişi katılmaktadır. 26 kişinin katıldığı toplantılardan ortak bir karar çıkarılmasının zorluğu nedeniyle geçen yıl yapılan toplu görüşmeler Devlet Bakanı Mehmet KEÇECİ'lerin odasında ve dört kişinin katılımı ile devam ettirilebilmiştir. Bu nedenle, toplantıya katılan diğer üyeler (Hem sendika hem de devlet tarafı üyeleri) neredeyse figüran durumunda kalmıştır. Prof. Dr. Mesut GÜLMEZ'in Amme İdaresi Dergisinde yayımlanan makalesine göre tutanaklarda dahi toplantıya katılması gereken 13 kamu temsilcisinden bir çoğunun imzası bulunmamaktadır. Bu da toplantılara kamu temsilcilerinin gereken önemi vermediğini göstermektedir.

2- Toplu görüşmelerde özellikle sendika tarafı alt komisyon kurulmasına sıcak bakmaktadır. Ancak geçen yıl yapılan bir çok alt komisyon toplantısından bir sonuç alınamamıştır. Çünkü, kamu bürokrasisinde tüm kararlar özellikle de mali içerikli tüm kararlar siyasi yönlendirme ile alınmaktadır. Bu nedenle de geçen yıl yapılan ve Başbakanlık Müsteşarı, Hazine Müsteşarı ve diğer üst düzey bürokratların katıldığı alt komisyon toplantılarından hiç bir karar alınamamıştır. Diğer taraftan, kamudaki bürokratlarca, çözümlenmek istenmeyen sorunlar komisyonlara havale edilmektedir.

Geçen yıl alınabilen tek karar Devlet Bakanı Mehmet KEÇECİLER'in odasında yürütülen pazarlıklar sonucunda alınan 100 milyon liralık seyyanen zamdır. Dolaysıyla konuyu alt komisyon toplantısına yönlendirecek tavırlardan kaçınılması yararlı olacaktır.

3- Geçen yıl yapılan toplu görüşmelere memur sendikaları 50 kalemde artış isteyen taleplerle gelmişlerdir. Devletin, geçen yıl memurlara vermeyi düşündüğü bütçenin 20 katı artış niteliği taşıyan bu öneriler ne yazıkki gündeme dahi gelmemiş ve alt komisyon toplantılarında sadece görüşülür gibi yapılmıştır.

Bu çerçevede toplu görüşme masasındaki asıl konuyu gözden düşürebilecek taleplerden vazgeçilmesi gerekmektedir. İşçi sendikalarında olduğu gibi memur maaşları üzerinde artış sağlayan temel bir kaç maaş kalemi üzerinden pazarlık yapılması asıl konunun dağılmasını önleyecektir. Görüşmelerin 15 gün içinde bitirilmesi gerektiği ve bu 15 gün içerisinde geçen yıl toplam 4 toplantının yapıldığı ve her bir toplantının ortalama 2 saat sürdüğü göz önüne alındığında toplantılara 50 kalem üzerinden pazarlık yaparak başlamanın mantıklı olmadığı görülmelidir.

4- Memur sendikaları geçen yıl ortak eylem yapamamışlardır. Bu büyük bir zaaftır. Bu tür davranışlar memurların gözünde "sendika ağaları" imajının yerleşmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle, memurların mali ve sosyal hakları konusunda tüm sendika ve konfederasyonlarımızn bir araya gelmesi mümkün olabilmelidir. Diğer taraftan bu yılki toplu görüşmeler öncesi üç büyük konfederasyonun ortak değerlendirme toplantısı yapması umut vericidir.

MEMURLAR.NET'İN ÖNERİLERİ
Toplantılara başkanlık eden kişi Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ali ŞAHİN'dir. Ülkemiz şartlarında siyasilerin son kararları verdiği düşünüldüğünde, toplu görüşme masası dışına çıkacak ve Sayın Devlet Bakanının katılmadığı hiç bir toplantıdan yararlı bir sonuç elde edilemeyecektir.

Bu nedenle, Taban Aylık katsayısı üzerinden seyyanen zam veya maaş katsayısı üzerinden yüzdelik zam pazarlığı gibi, maaş kalemleri üzerinde etkili bir kaç kalem üzerinden pazarlık yapılması ve pazarlıkların Devlet Bakanının bulunmadığı ortamlar dışına çıkarılmaması yararlı olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber