KEY'deki 1.2 milyar YTL hak sahibine ödenecek

Haber Giriş : 24 Nisan 2005 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu ve özel sektör çalışanlarının maaşından 1987-1996 yılları arasında zorla kesilen Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarını ödemek için yeniden düğmeye basıldı. Ödemeyi gerçekleştirecek Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (GYO) Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, "Kaynaklarımızı KEY ödemesi için nakit tutuyoruz" dedi, ancak tarih vermedi.

Feyzullah Yetgin, hesap sahiplerine Emlak GYO'dan hisse vermek suretiyle ödeme yapmaktan vazgeçtiklerini, ödemeleri nakit olarak yapacaklarını vurguladı. KEY hesaplarında 2000 yılı itibariyle 396 milyon YTL anapara bulunduğunu, bu hesapların Emlak GYO aracılığıyla tasfiyesi için Emlak GYO'ya o tutarda ayni sermaye konulduğunu anımsatan Feyzullah Yetgin şöyle konuştu:

Piyasalardan etkilendi
"Başlangıçta, KEY hesabı sahiplerine, alacaklarına karşılık Emlak GYO hisseleri verilmesi planlanmıştı. Ancak, hisse senedi piyasasındaki dalgalanmalar nedeniyle bundan vazgeçtik. Ödemeyi nakit olarak yapacağız. Buna ilişkin yasa taslağını ocak ayında Başbakanlık Kanunlar Kararlar'a gönderdik. Süreç başlamış durumda. Yasa her an çıkabilir. 17 Ağustos 2001 tarihi itibarıyla bildirim yapan vatandaş sayısı 1.5 milyon. Yasa ile hak sahiplerine 2-3 yıllık süre tanıyacağız başvuruda bulunmaları için. Başvuru süresinin bitiminde 1.5 milyon kişinin 3.5-4 milyona ulaşmasını bekliyoruz. 396 milyon YTL tutarındaki anapara, nemasıyla birlikte 1.2 milyar YTL'ye ulaşacak."

Feyzullah Yetgin, ödemeleri şirketin elindeki nakitle belli bir zaman diliminde gerçekleştireceklerini söyledi. KEY hesaplarının Emlak GYO'nun çok önemli bir misyonu olduğunu kaydeden Feyzullah Yetgin, bu nedenle ellerindeki nakitleri riske atmamak için herhangi bir projede değerlendirme yoluna gitmediklerini ifade etti.

Hak sahiplerine iki yıl süre
Başbakanlık'ta bulunan yasa taslağı Bakanlar Kurulu tarafından imzalandıktan sonra tasarı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gönderilecek. Tasarının yasalaşmasıyla hak sahiplerine 2 yıl süre verilerek, KEY hesaplarının ödenmesi için başvuru yapmaları istenecek. KEY bilgilerini teslim eden hak sahiplerinin ödemelerinin hemen mi, yoksa iki yıllık sürenin bitiminde mi başlayacağı Bakanlar Kurulu'nda belirlenecek.

1987'de yürürlüğe giren yasayla başlatılan KEY kesintileri 1996'da sona ermişti. Başlangıçta aylık 3 bin 500 lira (3.5 YKr) olan kesintiler, 1991-1996 arasında aylık 800 bin lira (80 YKr) olarak uygulanmıştı. 1999 yılında kararname ile Emlakbank'ta toplanan paraların karşılığı olarak 396 milyon YTL tutarında arsa Emlak Konut'a devredilerek, hesapların tasfiyesi hükme bağlanmıştı. Şirketin adı Emlak GYO olarak değişmiş ve hak sahiplerine ödemelerin hisse senediyle yapılması kararlaştırılmıştı. Gelinen son durumda ise ödemenin nakit yapılması yoluna gidilecek.

'Elmayla armut kıyaslanıyor'
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) tarafından, 31 Aralık 2003 itibarıyla banka hesaplarında 370 milyon YTL (trilyon lira) parası var iken arsalarını kat karşılığı vererek müteahhitlere 1.1 milyar YTL (katrilyon lira) örtülü kazanç aktarma suçlamalarını da yanıtlayan Yetgin, kaynakları KEY hesapları için nakit tuttuklarını, bu nedenle konut projelerinde yüklenicilerle çalışmayı tercih ettiklerini söyledi.

Soruşturmanın devam ettiğini kaydeden Yetgin, beşi İstanbul Ataşehir, diğerleri de Ümraniye ve İzmir Mavişehir'deki kat karşılığı/hasılat paylaşımı esasına göre yapılacak yedi projede uyguladıkları modelin müfettişler tarafından anlaşılamadığını savundu. Yetgin, "Değerlendirme eksikliği var" dedi. Kamu kuruluşu olarak arsayı verme dışında hiç bir risk üstlenmediklerini, arsanın değeri 1 birim ise, proje tamamlandığında 2 birimin üzerinde gelir elde edeceklerini kaydeden Yetgin, "Arsanın değer tespitini, SPK'nın onayladığı şirketlere yaptırdık" diye konuştu.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber