2802, 657, 2547 ve 1219 sayılı Kanunlarda değişiklik yapıldı

26 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 650 sayılı KHK ile çok sayıda kanunda değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklikle; adli tatil tarihleri değiştirilmiş, Adalet ve HSYK müfettişliğine atanmak için gerekli süre azaltılmış, Danıştay'a memur alımında sözlü sınav getirilmiş, 657'nin başka iş ve hizmet yapma yasağını düzenleyen maddelerine ekleme yapılmış, yargı organlarının iptal kararları nedeniyle doktorlara tekrar muayenehane yasağı getirilmiş, yüksek ücret verilecek sözleşmeli bilişim personeli sayısı arttırılmış, öğretim üyelerinin mesleklerini mesai saatleri dışında yapabilmesinin esasları yeniden düzenlenmiştir. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Ağustos 2011 03:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADLİ TATİL TARİHLERİ DEĞİŞTİ

MADDE 2 ? 4/7/1972 tarihli ve 1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanununun 85 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Barışta Askeri Yüksek İdare Mahkemesi her yıl bir eylülde başlamak üzere, yirmi temmuzdan otuzbir ağustosa kadar çalışmaya ara verir.?

MADDE 3 ? 12/6/1979 tarihli ve 2247 sayılı Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Uyuşmazlık Mahkemesi Hukuk ve Ceza bölümleri ile Genel Kurulu her yıl bir eylülde başlamak üzere, yirmi temmuzdan otuzbir ağustosa kadar çalışmaya ara verir.?

MADDE 9 ? 2575 sayılı Kanunun 86 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?1. Danıştay daireleri her yıl bir eylülde başlamak üzere, yirmi temmuzdan otuzbir ağustosa kadar çalışmaya ara verirler.?

MADDE 11 ? 6/1/1982 tarihli ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 61 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Bölge idare, idare ve vergi mahkemeleri her yıl bir eylülde başlamak üzere, yirmi temmuzdan otuzbir ağustosa kadar çalışmaya ara verirler.?

MADDE 13 ? 2797 sayılı Yargıtay Kanununun 56 ncı maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Adli ara vermeden yararlanmayan daire başkan ve üyeleri ile Cumhuriyet savcıları ve tetkik hâkimleri yılın diğer dönemlerinde yol süresi dahil adli ara verme süresi kadar izin kullanabilirler.?

MADDE 27 ? 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 331 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?(1) Ceza işlerini gören makam ve mahkemeler her yıl bir eylülde başlamak üzere, yirmi temmuzdan otuzbir ağustosa kadar çalışmaya ara verirler.?

MADDE 31 ? 3/12/2010 tarihli ve 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 64 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Sayıştay Genel Kurulu, Temyiz Kurulu, Daireler Kurulu ve daireleri her yıl bir eylülde başlamak üzere, yirmi temmuzdan otuzbir ağustosa kadar çalışmaya ara verirler.?

MADDE 33 ? 12/1/2011 tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 102 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?MADDE 102 ? (1) Adli tatil, her yıl yirmi temmuzda başlar, otuzbir ağustosta sona erer. Yeni adli yıl bir eylülde başlar.?


DANIŞTAY BAŞKANI VE BAŞKANVEKİLİ SEÇİMİ

MADDE 5 ? 2575 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan ?sekiz yıl? ibaresi ?dört yıl?, ?altı yıl? ibaresi ?üç yıl? olarak değiştirilmiştir.

Madde 10 ?
2. Danıştay Başkanı ve Başsavcısı seçilebilmek için sekiz yıl, başkanvekili ve daire başkanı seçilebilmek için altı yıl süre ile Danıştay üyeliği yapmış olmak zorunludur.

AÇIKLAMA

Danıştay Başkanı veya Başsavcısı olmak için gereken süre 8 yıldan 4 yıla, başkanvekili veya daire başkanı seçilmek için aranan süre 6 yıldan 3 yıla indirilmiştir.


DANIŞTAY'A MEMUR ALINIRKEN SÖZLÜ SINAV YAPILACAK

MADDE 6 ? 2575 sayılı Kanunun 12 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Memurların nitelikleri, atanmaları, istihdamı, nakilleri ve görevlendirilmeleri

MADDE 12 ? 1. Genel Sekreterliğe bağlı olarak faaliyet gösteren idarî hizmet birimleri ile Daireler, Kurullar ve Başsavcılığa bağlı olarak faaliyet gösteren ve kalem hizmetlerini yürüten birimlerde çalışacak memurların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen nitelikleri haiz olmaları gerekir.

2. Birinci fıkrada belirtilen memurlar naklen veya açıktan atama yoluyla atanır. Açıktan ilk defa Devlet memurluğuna atanacaklar, Devlet memurluğuna giriş için yapılan merkezi sınava girmiş olanlar arasından, Genel Sekreterin görevlendireceği genel sekreter yardımcısının başkanlığında, iki tetkik hâkiminden oluşturulan üç kişilik komisyon tarafından düzenlenecek sözlü ve gerektiğinde uygulamalı sınav sonucuna göre Genel Sekreterin teklifi üzerine Danıştay Başkanınca atanırlar.

3. Danıştayda çalışan Devlet Memurları Kanununa tabi personel, Genel Sekreterin teklifi ve Başkanın uygun görmesi üzerine, Adalet Bakanlığınca mükteseplerine uygun olarak, açıktan atama iznine tabi olmaksızın, Bakanlığın taşra kadrolarına atanabilirler.

4. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.?

Memurların nitelikleri ve atanmaları
Madde 12 ? Bu Kanunun 7 nci maddesinde yazılı memurların, Devlet Memurları Kanununda gösterilen nitelikleri haiz olmaları gereklidir. Bunlar Danıştay Başkanlığınca atanırlar.

AÇIKLAMA

Danıştay Başkanlığı daha önce KPSS tercih işlemleri ile memur alıyordu. Bu uygulamada değişikliğe gidilmiştir. Adalet Bakanlığına memur alımında olduğu gibi, Danıştay Başkanlığına da memur alınırken sözlü sınav yapılacaktır.


YARGITAY'A TETKİK HAKİMİ ATAMASINDA 5 YIL ŞARTI ARANMAYACAK

YARGITAY'A BU YIL 582 MEMUR ALINACAK

MADDE 14 ? 2797 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

?GEÇİCİ MADDE 11 ? Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Yargıtay tetkik hâkimliğine on yıl içinde yapılacak atamalarda, 36 ncı maddenin birinci fıkrasında yer alan beş yıllık hizmet süresi şartı aranmaz.

GEÇİCİ MADDE 12 ? Yargıtay Başkanlığının boş memur kadrolarından 582 adedine 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunundaki sınırlamalara tabi olmadan atama yapılabilir.?

AÇIKLAMA

1- 26/8/2011 tarihinden itibaren 10 yıl süreyle Yargıtay Tetkik hakimliğine atama yapılırken 5 yıl hizmet yapmış olma şartı aranmayacaktır.

2- Bütçe Kanununda her kurumun bir önceki yıl boşalan kadrolarının yüzde 50'sine atama yapabileceği yönünde sınırlama bulunmaktadır. Yargıtay Başkanlığının 582 adet kadrosuna yapılacak atamalarda bu sınırlama olmayacaktır. Bu düzenleme, yakın bir zamanda Yargıtay Başaknlığının naklen veya açıktan KPSS yoluyla personel alacağı anlamına gelmektedir.


AVUKATLAR ARASINDAN HAKİM VE SAVCI ALIMINDA YAŞ SINIRI YÜKSELTİLDİ

MADDE 15 ? 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (k) bendinde yer alan ?otuzbeş? ibaresi ?kırkbeş? şeklinde değiştirilmiştir.

Madde 8
k) (Ek: 1/12/2007-5720/1 md.) Avukatlık mesleğinden adaylığa geçmek isteyenler için; yukarıdaki (ı) bendi hariç diğer şartları taşımakla birlikte, mesleklerinde fiilen en az beş yıl çalışmış, giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının son günü itibariyle otuzbeş yaşını doldurmamış ve kendi aralarında yapılacak olan yazılı yarışma sınavında ve mülâkatta başarılı olmak,
şarttır.

AÇIKLAMA

Bu yeni düzenlemeye göre, avukatlar arasından hakim ve savcı adaylığına atama yapılırken aranan yaş şartı 45'e yükseltilmiştir.


ADALET BAKANLIĞINA PERSONEL ALIMI

MADDE 16 ? 2802 sayılı Kanunun 9/A maddesinin beşinci fıkrasının birinci ve ikinci cümlelerinde yer alan ?bir katı? ibareleri ?iki katı? şeklinde değiştirilmiştir.

Madde 9
Yazılı sınavda yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan almak kaydıyla en yüksek puan alandan başlamak üzere, sınav ilânında belirtilen kadro sayısının bir katı fazlası mülâkata çağrılır. Ancak başarı oranı, ilân edilen kadronun bir katı fazlasının altında olursa, sadece başarılı olanlar mülâkata çağrılır. Bu şekilde çağrılan en düşük puana sahip adayla aynı puanı alanlar da mülâkata alınır.

AÇIKLAMA

Bu düzenleme şu anlama gelmektedir: Adalet Bakanlığına memur alınırken bazen yazılı sınav yapılmaktadır. Yazılı sınavda 70 ve üzeri alanların bir katı, sözlü sınava çağrılıyordu. Bu iki katına çıkarılmıştır. Yapılan bu düzenlemeyle, yazılı sınavın etkisi azaltılmıştır. İdare daha fazla takdir hakkı verilmiştir.


ADALET MÜFETTİŞLİĞİNE ATAMA

MADDE 18 ? 2802 sayılı Kanunun 37 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan ?sekiz? ibaresi ?beş? şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Bakanlıkta görev yapan hâkim ve savcıların diğer kanunlar uyarınca Bakanlık dışındaki bir göreve atanabilmeleri Bakanın muvafakatine bağlıdır.?

Madde 37 ? (Değişik: 22/12/2005 - 5435/18 md.)

Adalet Bakanlığı merkez kuruluşunda:
a) Bakanlık tetkik hâkimliğine, hâkimlik ve savcılık mesleğinde fiilen en az beş yıl görev yapmış ve üstün başarısı ile Bakanlık hizmetlerinde yararlı olacağı anlaşılmış bulunanlar arasından muvafakatları ile Adalet Bakanı tarafından atama yapılır.
b) 1. Adalet müfettişliğine, hâkimlik ve savcılık mesleğinde fiilen en az sekiz yıl görev yapmış ve üstün başarısı ile adalet müfettişliği hizmetinde yararlı olacağı anlaşılmış bulunanlar arasından muvafakatları alınarak,
...Bakan, Başbakan ve Cumhurbaşkanının imzasını taşıyan müşterek karar ile atama yapılır.

AÇIKLAMA

Adalet müfettişi olabilmek için 8 yıl fiilen hakim ve savcı olarak görev yapmış olma şartı bulunuyordu. Bu şart beş yıla indirilmiştir.


HSYK MÜFETTİŞLİĞİNE ATAMA

MADDE 32 ? 11/12/2010 tarihli ve 6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan ?sekiz? ibaresi ?beş? şeklinde değiştirilmiştir.

Atanma usulleri

MADDE 15 ? (1) Teftiş Kurulunda görev yapacak olan;

a) Teftiş Kurulu Başkanı ve başkan yardımcıları, birinci sınıf hâkim ve savcılar arasından,

b) Kurul başmüfettişleri, Teftiş Kurulunda fiilen beş yılını doldurmuş, birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini yitirmemiş olan müfettişler arasından, kıdem sırasına göre,

c) Kurul müfettişleri, hâkimlik ve savcılık mesleğinde fiilen en az sekiz yıl görev yapmış ve üstün başarısı ile Kurul müfettişliği hizmetinde yararlı olacağı anlaşılmış bulunanlar arasından,

AÇIKLAMA

HSYK müfettişi olabilmek için 8 yıl fiilen hakim ve savcı olarak görev yapmış olma şartı bulunuyordu. Bu şart beş yıla indirilmiştir.


YÜKSEK ÜCRET VERİLECEK BİLİŞİM PERSONELİ SAYISI ARTTIRILDI

MADDE 35 ? 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?20 kişiyi? ibaresi ?30 kişiyi?, ?en fazla üç kişiye? ibaresi ?en fazla sekiz kişiye? ve ?diğer beş kişiye? ibaresi ?diğer on kişiye? şeklinde, dördüncü fıkrasının (c) bendinde yer alan ?en az 5 yıllık? ibaresi ?birinci fıkraya göre ücret tavanı iki katını geçmeyecekler için en az 3 yıllık, diğerleri için en az 5 yıllık? şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkranın (ç) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

Ek Madde 6- (Ek: 24/7/2008-5793/23 md.)

190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarının merkez teşkilatlarının büyük ölçekli bilgi işlem birimlerinde, bilişim hizmetlerini yürütmek ve 20 kişiyi geçmemek üzere tam zamanlı, kısmî zamanlı veya kurumların bilişim projeleri ile sınırlı sözleşmeli olarak bilişim personeli çalıştırılabilir. Bu şekilde çalıştırılacak olanlardan Kurumca teklif edilecek en fazla üç kişiye ödenecek ücret, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) bendine göre istihdam edilenlerin sözleşme ücreti tavanının dört katını, diğer beş kişiye üç katını, geri kalanlara ise iki katını geçemez ve bunlara bu fıkrada belirtilen ücret dışında herhangi bir ödeme yapılamaz.

AÇIKLAMA

375 sayılı KHK'da yapılan düzenleme ile kurumlara yüksek ücretle sözleşmeli bilişim personel alma imkanı tanınmıştı. Bu düzenlemeyle, yüksek ücret verilecek bilişim personeli sayısı ve ücretleri arttırılmaktadır.


DOKTORLAR MUAYENEHANE AÇAMAYACAK

MADDE 36 ? 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun 12 nci maddesinin ikinci fıkrasına ?uzman olanlar? ibaresinden sonra gelmek üzere ?657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesi, 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununun ek 27 nci maddesi, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 36 ncı maddesinin altıncı fıkrası ile 2955 sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanununun 32 nci maddesi saklı kalmak kaydıyla? ibaresi eklenmiştir.

Madde 12 ? (Değişik: 17/1/1949 - 5304/1 md.)
Sanatını icra etmek üzere bir mahalde kayıtlı olan herhangi bir tabibin bizzat dükkan ve mağaza açmak suretiyle her türlü ticaret yapması memnudur.
(Değişik ikinci fıkra: 21/1/2010-5947/7 md.) Tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, aşağıdaki (?) (1) sağlık kurum ve kuruluşlarında mesleklerini icra edebilir: (1)
a) Kamu kurum ve kuruluşları.

b) Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmeli çalışan özel sağlık kurum ve kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmeli çalışan vakıf üniversiteleri.

c) Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmesi bulunmayan özel sağlık kurum ve kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve kamu kurumları ile sözleşmesi bulunmayan vakıf üniversiteleri, serbest meslek icrası.

AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığının daha önce tabiplerin muayenehane açamayacağı yönündeki düzenlemesi, yargı kararlarıyla bozulmuştu. Yapılan bu düzenlemeyle durum bir kez daha ele alınmıştır. Buna göre, "657 sayılı Kanunun 28. maddesi saklı kalmak kaydıyla" hükmü, 1219'a eklenmiştir. 28. madde ise aşağıda görüleceği üzere yeniden düzenlenmiştir. 28'in bu yeni düzenlemesinde açık bir şekilde bir memurun muayenehane açamayacağı şeklinde hüküm yer almıştır.


657 SAYILI KANUNUN BAŞKA İŞ YAPMA YASAĞINI DÜZENLEYEN MADDESİ DEĞİŞTİ

MADDE 38 ? 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiş ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Memurlar, meslekî faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz.?

?Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri görevleri, özel kanunlarda belirtilen görevler ile kurumundan izin alınmak kaydıyla yapılan insanî ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmalar bu yasaklamanın dışındadır.?

Madde 28 - (Değişik madde: 30/05/1974 - KHK-12; Değiştirilerek kabul: 15/05/1975-1897/1 md.)
(1) Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç).
(2) Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri ile kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim ve denetim kurulları üyelikleri görevleri ve özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.
(3) Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler.

AÇIKLAMA

İki yeni düzenleme yer almaktadır:

1- 657'nin 28. maddesine memurların meslekî faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamayacağı hüküm altına alınmıştır.

2- Kurumdan izin almak kaydıyla memurun insani ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmaları, başka iş yapma yasağının dışına çıkarılmıştır.


TSK PERSONELİ DE OFİS, BÜRO, MUAYENEHANE AÇAMAYACAK

MADDE 39 ? 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

?Meslekî faaliyet ve serbest meslek icrası yasağı

EK MADDE 27 ? Bu Kanun kapsamına girenler, kanunlarda belirtilen istisnalar dışında meslekî faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz.?

AÇIKLAMA

657 sayılı Kanunun 28. maddesinde yapılan değişiklik, TSK personel kanununa da eklenmiştir.


PROFESÖR, DOÇENT VE YARDIMCI DOÇENTLER BÜRO AÇABİLECEK

MADDE 40 ? 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun;

a) 36 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Yükseköğretim kurumlarının kadrolarında bulunan öğretim elemanları, kanunlarda belirtilen hâller dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesi hükmüne tâbidir. Ancak öğretim üyeleri, yükseköğretim kurumlarında yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak ve döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde edilen hizmetlerde çalışmamak kaydıyla mesai saatleri dışında yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde meslekî faaliyette bulunabilir ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra edebilir. Yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde çalışan öğretim üyelerine 58 inci madde ile 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi uyarınca ek ödeme yapılmaz; bunlar rektör, dekan, enstitü, yüksekokul ve konservatuar müdürü, bölüm başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı, başhekim ve bunların yardımcısı olamaz.?

b) Geçici 58 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

?GEÇİCİ MADDE 59 ? Yükseköğretim kurumları dışında meslekî faaliyette bulunmak ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra etmek isteyen öğretim üyelerine, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıla kadar ücretsiz izin verilebilir.?

AÇIKLAMA

1- Bu hükme göre profesör, doçent ve yardımcı doçentler;
- yükseköğretim kurumlarında yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak
- ve döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde edilen hizmetlerde çalışmamak kaydıyla,
mesai saatleri dışında yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde meslekî faaliyette bulunabilir ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra edebilecektir.

Bu halde, bu kişilere ek ödeme verilmeyecek ve bunlar rektör, dekan, enstitü, yüksekokul ve konservatuar müdürü, bölüm başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı, başhekim ve bunların yardımcısı da olamayacaktır.

2- Yükseköğretim kurumları dışında meslekî faaliyette bulunmak ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra etmek isteyen öğretim üyelerine, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren (26/08/2011 tarihinden itibaren) iki yıla kadar ücretsiz izin verilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber