AİHM askeri liseden atılan öğrenci için Türkiye'yi tazminata mahkum etti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2011 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kuleli Askeri Lisesinden 'hiçbir gerekçe' gösterilmeden atılan öğrencinin "adil yargılanmadığına" karar verdi. AİHM, Türkiye'yi 6 bin 500 Euro ödemeye mahkûm etti.

2005 yılında OKS'de çok iyi bir derece yaparak Türkiye genelinde bin 241. olan Tarık Kuruldak (20) aynı dönem subay olmak istediği için bir de askeri liseler sınavına girdi. Kuleli Askeri Lisesine 250 öğrenci arasından 25. sırada havacı öğrenci olarak okumaya hak kazanan Kuruldak, çok iyi bir Fen Lisesi'ne gidebilecekken Kuleli'de okumaya karar verdi.

Yaklaşık 1.5 sene Kuleli Askeri Lisesinde eğitim gören Tarık Kuruldak, derslerle ve askeri disiplinle ilgili hiçbir problem yaşamadı. Komutanlardan herhangi bir şikâyet almadı. Ortalamanın üzerindeki bir performansla dikkat çekti. Ancak bir gün tabur komutanı "Okuldan ihraç edildiğini ve babasının kendisini almak için okula geldiğini" söyledi.

"İhracına hiçbir sebep gösterilmeden" liseden uzaklaştırılan Kuruldak'tan bir de 18 bin lira tazminat istendi. Hem okuldan atılan hem de büyük bir borç altına giren Kuruldak, büyük umut bağladığı subaylık hayali yıkıldı. Kuruldak, ihraç nedenini öğrenmek için çabaladı. Fakat başvurduğu mercilerden 'askeri kuralların böyle olduğunu sebebin söylenemeyeceği' cevabını aldı. Haksızlığa uğradığını düşünen Tarık Kuruldak, avukatı Ruhi Hallaçoğlu aracılığıyla hakkını yargıda aramaya karar verdi.

Kuleli'den ilişiği kesilen Kuruldak, ilk önce okuldan 'öğrenim belgesi ve tasdiknamesini' almak istedi. Ancak okul, istediği 18 bin lira tazminat dolayısıyla bu belgeler vermedi.

Avukatı bu konuda 'yürütmeyi durdurma istemiyle' Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) dava açtı.

Mahkemenin lehine karar vermesiyle ancak öğrenciye bu belgeler verdi.

Avukat Hallaçoğlu, daha sonra Bilgi Edinme Yasası kapsamında müvekkilinin okuldan atılma gerekçesini öğrenme yoluna gitti. Yine AYİM 'bilgilerin gizlilik derecesi olduğunu ileri sürerek bu talebi ret etti.

Ardından öğrencinin askeri liseden 'çıkarılma işleminin iptali' için yürütmeyi durdurma istemiyle açılan davayı AYİM 'tedbir' bakımından kabul etti.

Böylece öğrenci kısa bir süre de olsa tekrar okula gitme hakkını kazandı. Fakat dosyayı ele alan askeri mahkeme oybirliğiyle 'gizlilik' içeren belgeler doğrultusunda Kuruldak'ın liseden çıkarılma işleminin iptaline yönelik davayı ret etti. İç hukuk yollarını tüketen Kuruldak, 2008'de meseleyi AİHM'ye taşıdı. Üç yılı aşan sürenin sonunda davayı görüşen mahkeme "adil yargılama hakkına ilişkin hükümlere aykırı" hareket edildiği gerekçesiyle Türkiye'yi 6 bin 500 Euro tazminat ödemeye mahkûm etti. AİHM'nin kararıyla Kuruldak, tazminat kazanmanın yanında yeniden yargılanma hakkını elde etti.

SİVİL HAYATA ADAPTE OLMAM HİÇ DE KOLAY OLMADI

Şu anda Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde okuyan Tarık Kuruldak, sebepsiz yere okuldan atılarak çok büyük bir zan altında kaldığını söyledi. Sivil hayata geçiş dönemimde çok fazla imalı bakış ve sözlerle karşılaştığını belirten Kuruldak, "İhraç sebebimi soranlara 'bilmiyorum' dediğimde herkes çok büyük bir suç işlediğimi; utancımdan söyleyemediğimi düşünüyordu. Psikolojik sıkıntılar içinde zorlu bir dönem geçirdim. Sivil hayata adapte olmam hiç de kolay olmadı."dedi.

Askeri liseler ile harp okullarında bu tür ihraçları sorgulayacak ve atılanların haklarını savunabilecekleri bir kurum bulunmadığını ifade eden Kuruldak, devletin YAŞ kararlarıyla ordudan atılanların haklarını geri verdiğini hatırlattı.

YAŞ kadar medyatik olmadığı için askeri liseler ve harp okullarındaki ihraçlarla ilgili hiçbir şeyin yapılmadığını anlatan Kuruldak," Bu şekilde ihraç olan tek kişi ben değilim. Benim gibi birçok kişi var. Devletin bu konuya el atmasını ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyorum." diye konuştu.

AYİM ADİL BİR YARGILAMA YAPMADI

Avukat Ruhi Hallaçoğlu da AYİM'nin öğrencinin okuldan çıkarılma işleminin iptaline yönelik açtıkları davayı ret etmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. Maddesinde belirtilen adil yargılanma hakkına ilişkin hükümlerine aykırı olduğunu vurguladı.

Her bireyin bağımsız ve tarafsız bir yargı organı önünde hakkını arama hürriyetine sahip bulunduğunu hatırlatan Hallaçoğlu, şunları söyledi: "Mevcut yönergeler kapsamında müvekkilim hakkında 'gizlilik' içinde araştırma yapılarak, okuldan çıkartılmış. Tespit edilen bu gizlilik nedir? Müvekkilim askeri okul aşamasına kadar gelip, sonradan neden gelen ve ne olduğu kesinlikle bilinmeyen bir araştırma ile okuldan çıkartılmıştır. Gizlilik içeren dosya içeriğini öğrenmek için yapmış olduğumuz başvurular ret edilmiştir. Burada adil yargılamadan bahsetmek mümkün değil, AİHM'in de kararıyla bu iddiamızı tescilledi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber