Memur görüşmelerinde, 3 ana konuda uzlaşma sağlanamadı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ile konfederasyon temsilcileri arasında, toplu sözleşmenin nasıl yapılacağına ilişkin olarak bir süredir görüşmeler yapılıyordu. Bu görüşmelerin sonuncusu dün yapıldı. Ancak, hakem heyetinin yapısı, toplu sözleşmenin hangi konfederasyonlar ile yapılacağı ve hizmet kolu bazında toplu sözleşme yapılıp yapılmayacağı gibi 3 ana konuda uzlaşma sağlanamadı. Sayın Bakan her ne kadar "25 konuda mutabakat sağladık" dese de, ana konuların hiçbirinde uzlaşma bulunmamaktadır. Uzlaşma olmadığı için her 3 konuda da son sözü hükümet söyleyecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Ekim 2011 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ SONRASI YAPILANLAR

2010 yılındaki Anayasa değişikliğiyle, memurların ve diğer kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarına ilişkin konuların toplu sözleşme ile belirlenmesi kararlaştırılmıştı. Ancak, Anayasa değişikliği sonrasında, uygulamanın detaylarını belirtmek üzere bir kanun değişikliği yapılması gerekiyordu. Bu konuda geçen yıldan bu yana ilerleme sağlanamadı. Bu nedenden dolayı da 2012 yılı görüşmeleri halen yapılamadı.

Hükümetin kurulması ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Faruk Çelik'in atanması sonrasında yapılan ilk açıklamalarda bu konunun öncelikli olarak ele alınacağı belirtildi. Bir kaç görüşme yapıldı ve en son dün 7 saatlik bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda da bir anlaşma sağlanamadı.

ANLAŞMA SAĞLANAMAYAN KONULAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sık sık 25 konuda mutabakat sağlandığına vurgu yapmaktadır. Ancak mutabakat sağlanan konular, esas konuların yanında çok da önemli değildir. Hakem heyetinin nasıl oluşacağı, mali ve sosyal haklara ilişkin hükümetle görüşmeleri yürütecek konfederasyonun nasıl tespit edileceği ve hizmet kolu bazında toplu sözleşme olup olmayacağı konularında mutabakat sağlanamamıştır.

Hükümetle, toplu sözleşme nasıl yapılacak?

Hükümet temsilcileri daha önceki görüşmelerindeki tecrübesine dayanarak, sorunu masada çözmek istemektedir. Bunun için de, "muhatap tek bir konfederasyon olsun, anlaşma sağlanması halinde maddeler hayata geçirilsin, anlaşma sağlanaması halinde ise hakem heyetine başvurulsun görüşünü" ağırlıklı olarak benimsenmektedir.

Memur-Sen, en çok üyeye sahip konfederasyon olarak, mali ve sosyal haklara ilişkin görüşmelerin en çok üyeye sahip konfederasyonla yürütülmesini istiyor. Kamu Sen ve KESK ise kendilerinin de içinde olduğu ikili veya üçlü bir yapı ile toplu sözleşmelerin yürütülmesini istemektedir. Yani, bu konularda konfederasyonlar arasında da mutabakat bulunmamaktadır.

Hakem heyeti nasıl oluşacak?

Hükümetle yapılacak toplu sözleşmeler sonrasında, anlaşma sağlanamaması halinde, taraflar hakem heyetine başvuracaktır. Bu halde hakem heyetinin yapısının tarafsız olması çok önemlidir. Ancak, hükümet temsilcileri, statü hukukuna tabi olarak çalışan memurlar için son sözün, tümüyle bağımsız bir kurul eliyle benimsenmesine karşı çıkmaktadır. Bu konuda kısmen de olsa, konfederasyonlar arasında, insiyatifin tümüyle hükümetin belirleyeceği bir yapıya bırakılmaması konusunda mutabakat olmasına rağmen, hükümet adına görüşmeleri yürüten Çalışma Bakanlığı temsilcileriyle anlaşılamamıştır.

Hizmet kolu bazında görüşme

Bu konu da önemli bir sorundur. Konfederasyonlar mali ve sosyal konularda toplu sözleşmeyi yürütecektir. Hükümet tarafı bu görüşme dışında ayrıca bir görüşme daha yapmak istememektedir. Sendikalar ise esas yetkiyi sendikaların aldığını belirterek, her hizmet kolunda yetkili sendikaların mali ve sosyal hak dışında kalan kamu personelinin özlük haklarına ilişkin konularda da toplu sözleşme yapmak istemektedir. Nakil, görevde yükselme, atama, disiplin gibi konularda da hizmet kolu bazında toplu sözleşme yapılmak istenmekte ancak hükümet bu isteme olumlu bakmamaktadır.

SON KARARI HÜKÜMET VERECEK

Yukarıda yer verilen her 3 konuda da mutabakat sağlanamadı. Dolaysıyla, 4688'de yapılacak değişikliklerin nasıl olması gerektiğine Bakanlar Kurulu kararı verecek.

Yasal düzenleme sonrasında, ilk toplu sözleşme yapılabilecek

HÜRRİYET GAZETESİNDE YER ALAN HABER

Aysel ALP/ANKARA

Memur konfederasyonları, 2.5 milyon memuru toplu sözleşme masasında kimin temsil edeceği noktasında yine anlaşamadı. 7 saat süren son toplantıdan da uzlaşma çıkmayınca, Kamu Görevlileri Sendikalar Yasası'nda yapılacak üç değişiklik hükümetin insiyatifine bırakıldı.

Edinilen bilgiye göre Bakan Çelik, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis personeline sendika yolunun açılmasına sıcak baktığını belirterek, konuyu Bakanlar Kurulu'na taşıyacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dün yapılan üçlü danışma kurulu toplantısında Memur-Sen, KESK ve Kamu-Sen Konfederasyonlarının Başkan ve yardımcıları ile bir araya geldi. Yedi saat süren toplantıda konfederasyonlar üç konuda yine uzlaşmaya varamadı.

MASADA KİM OLACAK?

Hükümetle yapılacak toplu sözleşme masasında kimin olacağı konusu konfederasyonların uzlaşamadığı ana konu oldu. Memur-Sen üye sayısı en fazla olması nedeniyle genel toplu sözleşme masasında tek başına olmak istedi. Hizmet kolu toplu sözleşmesinde ise yetkilil sendikanın temsil edilmesi gerektiğini savundu.

Ancak KESK, hem genel hem de hizmet kolu sözleşmesinde üç konfederasyonun da eşit şekilde bulunmasını ve itiraz hakkı verilmesi talebinden vazgeçmedi.

Kamu-Sen de genel toplu sözleşmede üç konfederasyonunun eşit şekilde yer almasını istedi. Ama itiraz hakkının ?iki konfederasyonun bir araya gelmesi şartına bağlanmasını' kabul etti. Bakan Faruk Çelik'in de sıcak baktığı bu öneriye KESK hiçbir şekilde yanaşmadı.

HAKEM BULUNAMADI

Toplu sözleşme masasında anlaşamayan tarafların itiraz edeceği ?Kamu Personeli Hakem Kurulu'nun yapısı da uzlaşılamayan bir diğer konu oldu. Bu konuda konfederasyonlar kendi aralarında anlaşmalarına rağmen Bakanlık ile anlaşamadılar.

Memur-Sen'in, 4 kişi memur sendikasından; 4 kişi Kamu İşveren Sendikasından ve 2 kişi de öğretim üyelerinden oluşsun, önerisine Bakanlık itiraz etti. Bunun üzerine Memur-Sen, 8 üyeye ilaveden Hakem Kurulu'nun Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Başkanının başkanlığında Sayıştay ve Danıştay'dan birer üye olmasını önerdi. Bakan Çelik, bu öneriyi Bakanlar Kurulu'na götüreceğini söyledi.

SİVİL MEMUR KARARI HÜKÜMETİN

Edinilen bilgiye göre üç konfederasyon da tüm kamu çalışanlarının ?sendikalı' olmasını talep etti. Ancak Bakan Çelik, güvenlik ile yargı personelinin sendikalı olmasına ?sıcak bakılmadığını' vurguladı. Bunun üzerine konferedasyonlar Milli Savunma Bakanlığı'nın sivil personeli ile Cumhurbaşkanlığı ve TBMM çalışanlarına da sendika hakkı verilmesinde ısrar ettiler. Çelik, bu ısrar üzerine, ?Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Personeli konusunda benim de olumlu görüşüm var. Yargı mensupları ile güvenlik personelini dışarıda tutarsak mutabakata varırız? dediği öğrenildi.

AMİRLER DE SENDİKALI OLACAK ÖZEL GÜVENLİKÇİLER DE

Konfederasyonlar ile hükümetin uzlaştığı konular ise şöyle:

- Kamu görevlisi tanımı değiştirilerek, adaylık ve deneme süresini tamamlayan kamu görevlilerine sendika üyeliği hakkının verilecek.

- Sendikal örgütlenme hizmet kolu düzeyinde sürdürülecek.

- Sendika tüzüğü, zorunlu organlar, kuruluş işlemleri ve benzeri konularda prosedür basitleştirilecek.

- Sendika üyeliği yasağının kapsamı daraltılacak. Bu çerçevede 100 ve daha fazla kamu görevlisinin çalıştığı iş yerlerinin amirleri ile özel güvenlik personeline sendika üyeliği hakkı verilecek.

- Kamu Personeli Danışma Kurulu kurulacak.

- İş yeri sendika temsilciliği yeniden düzenlenecek.

- Yetkili sendikaların belirlenmesinde dikkate alınan üye sayısı tespitinde 15 Haziran tarihi esas alınacak.

- Toplu sözleşme görüşmeleri Eylül ayında yapılacak ve 2 mali yıl için geçerli olacak.

- Toplu sözleşmenin genel ve hizmet kolu düzeyinde yapılması ve belediyelerde fiilen yapılan sosyal denge uygulamaları konusunda teknik heyet çalışma yapacak.

- Toplu görüşme primi toplu sözleşme ikramiyesine dönüştürülecek.

KASIM'DA İLK TOPLUSÖZLEŞME

Toplantı bitiminde bir açıklama yapan Bakan Çelik, ilk toplu sözleşmenin Kasım ayı içinde olabileceğini söyledi. Çelik, ?Umuyorum ki bir aksama olmaz ve bir an önce meclise yasayı sevk ederek Kasım ayında toplu sözleşme görüşmelerine başlamış oluruz? dedi.

Çelik, konfederasyonların önerilerinin Bakanlar Kurulu'nda değerlendirilip, daha sonra meclis gündeminde komisyonlarda ve Genel Kurul safhasında yine birlikte diyalog çerçevesinde sürdürme kararı aldıklarını anlattı. Çelik, ?İnanıyorum ki burada yapılan iyileştirmeler Bakanlar Kurulu, komisyon safhasında da yeni anlamlar kazanacak ve böylece 4688 sayılı yasa yeni şekliyle bir an önce yürürlüğe girecek ve değerli konfederasyonlarımız ve kamu çalışanlarımızla toplu sözleşmeyi gerçekleştirmiş olacağız. Toplu sözleşme dönemini bu yasayla açmış olacağız. Taslağın yasalaşma sürecine kadar diyaloglarımız devam edecek? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber