Bakan Akdağ: Sağlık, piyasa şartlarına terk edilmeyecek kadar önemli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mart 2012 15:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Barış Seçkin - Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, "The Economist" dergisinin düzenlediği "Avrupa'daki Sağlık Hizmetleri" panelinde, Türkiye'de sağlık alanındaki reformları gerçekleştirirken, odaklarına insanı yerleştirdiklerini söyledi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen "Avrupa'daki Sağlık Hizmetleri: Entegrasyon, Değişim, Sürdürülebilirlik: Keşfetme zamanı" paneline katılan Sağlık Bakanı Akdağ, Türkiye'nin sağlık uygulamaları alanında attığı adımları anlattı.

Paneldeki konuşmasında, "Politikacının amacı insanı mutlu etmek olmalıdır. Dolayısıyla sağlık hizmetlerinin, reformlarının amacı da bu olmalıdır. Sağlık politikalarını güçlendirirken ya da reforme ederken, konunun etik temeli son derece önemlidir" diyen bakan Akdağ, AK Parti hükümetlerinin yaklaşık 9 senedir Türkiye'de, "Önce insan" diye yola çıktığını ve hakkaniyeti hep önemsediğini belirtti. Akdağ, "Herkes için sağlık" prensibini sadece sözde değil eyleme de geçirdiklerini ifade etti.

-"Sağlık, piyasa şartlarına terk edilmeyecek kadar önemli"-

Reform sürecinde en önemli unsurlardan birinin "hız" olduğuna dikkati çeken bakan Akdağ, "Herhangi bir konuyu reforme etmek istiyorsanız, mutlaka sağlık alanında hızlı davranmalısınız. Aksi takdirde çıkarları zedelenenler, karşı tedbirler alacaktır. Değişim karşıtları, tahmin ettiğimizden zorlu ve etkili çıkabilir" ifadelerini kullandı.

Vatandaşın sağlık hizmeti almasını sağlamak fikrinin hep ana fikir olduğunu dile getiren bakan Akdağ, "Vatandaşın sağlık hakkını hiçbir zaman piyasaya teslim etmedik. Piyasadan, özel sektörden ciddi ölçüde yararlanıyoruz. Bundan sonra da yararlanacağız. Onlarla ortaklıklar kuracağız" dedi. Akdağ, sağlık alanının, piyasa şartlarına terk edilmeyecek kadar önemli bir alan olduğunun altını çizdi.

"Gerçekten MR'a ödememiz gereken parayı doğru mu ödüyoruz" sorusunu da soran Bakan Akdağ, bazı ülkelerdeki MR fiyatlarına dair katılımcılara bilgi vererek, İstanbul'a MR için gelinip, bir boğaz turu yapılabileceğinden söz etti. Akdağ'ın bu sözleri, salondaki katılımcılar tarafından tebessümle karşılandı.

Panelin soru-cevap bölümünde obeziteye ilişkin bir soru üzerine Bakan Akdağ, şu yanıtı verdi:

"Obezitenin nasıl bir yük olduğunu hepimiz biliyoruz. Bizim reformlarımız bununla yakından ilgilenmeli. Bu sadece basit promosyonlarla, medya kampanyalarıyla olmaz. Danimarka'da da olduğu gibi cesur adımlar atmalıyız. Hükümetleri ve diğer kuruluşları da bu konuya destek vermeleri için teşvik etmeliyiz. Bunu tek başına sağlık bakanlıkları başaramaz."

-"Türkiye'de kişi başı 900 dolar harcıyoruz"-

"Avrupa'daki Sağlık Hizmetleri: Entegrasyon, Değişim, Sürdürülebilirlik: Keşfetme zamanı" konulu paneli AA muhabirine değerlendiren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Türkiye'de yaptığımız sağlıkta dönüşüm programı, artık Avrupa tarafından, dünyanın geri kalan kısmı tarafından takip ediliyor. Çünkü gerçekten büyük bir başarı örneği var Türkiye'de" dedi.

Panelde birtakım örnekler verdiğinden söz eden Bakan Akdağ, "Sağlık alanında, satın alma gücüne göre değerlendirdiğimiz zaman ABD'de, kişi başına yılda 7 bin 900 dolar para harcanıyor. İsviçre'ye geldiğiniz zaman 5 bin dolar, Almanya'da 4 bin dolar, İspanya'da 3 bin küsur dolar, Türkiye'de sadece 900 dolar harcıyoruz. Dolayısıyla verimli bir sistem kurduğumuz çok aşikar. Avrupa'nın dikkatini çekiyor tabii. Tecrübe paylaşımı da her zaman yararlı oluyor. Bugün bu tecrübeleri paylaştık" diye konuştu.

Türkiye'deki reformun çok başarılı bulunduğunu aktaran Bakan Akdağ, Avrupalılara bazı teknolojilerin ve birtakım tekniklerin neden Avrupa'ya bu kadar pahalıya mal edildiğini sorduklarını ancak bu sorularının cevapsız kaldığını ifade etti. Avrupa'daki yüksek maliyetlere dikkati çeken bakan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Neden herhangi bir ülkede bir MR çekimi, 1000 dolara mal olsun. Ya da 800 dolara mal olsun. Bunun bir anlamı yok. Kullanılan cihazlar belli. Bu cihazlarla yapılan çekimleri rapor eden hekimler belli. Diyelim ki, burada personele verilen paralar biraz daha yüksek. Ama Türkiye'de bunu devlette 50 dolara mal ediyorsanız, 100 dolara mal ediyorsanız özel sektörde, hadi bu sebeplerle 150 dolara mal edilsin bu ülkelerde. Böyle olmuyor. Avrupa'nın birtakım lobi güçleriyle biraz daha yakın mücadele etmesi gerekiyor. Dolayısıyla hep krizden bahsediliyor, para ihtiyacından bahsediliyor, kim bahsediyor- Türkiye'nin 5 misli 6 misli gayri safi yurtiçi hasılası, milli geliri olan ülkeler bahsediyor. Burada bir yanlışlık var. Biz bir şekilde parayı getirip, vatandaşımıza hizmet edebiliyoruz, onlar getiremiyorlar."

Panelin ardından Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosu Nurdan Bayraktar tarafından onuruna verilen öğle yemeğine katılan Bakan Recep Akdağ'ın Türk Hava Yolları'nın (THY) akşam saatlerindeki tarifeli uçağıyla yurda dönmesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber