İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı, alt komisyona sevk edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Nisan 2012 18:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl başkanlığında toplandı.

Toplantıda, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı ele alındı.

CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık'ın aynı yöndeki kanun teklifi, tasarıyla birleştirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, iş sağlığı ve güvenliği konusunun, sadece Türkiye'nin değil tüm ülkelerin ortak sorunu olduğunu ifade etti.

ILO tahminlerine göre; iş kazası ve meslek hastalıklarının her yıl ülkelerin GSMH'lerinin yüzde 1'i ile 4'ü oranında kayıplara yol açtığının tespit edildiğini belirten Çelik, buna göre, dünyada iş sağlığı ve güvenliğinden kaynaklı yıllık kaybın, asgari 600 milyar dolar, azami 2,4 trilyon dolar olduğunu ifade etti.

İş sağlığı ve güvenliğinden tasarruf etmeyi düşünmenin uzun vadede hem işletmelerin hem de ülkelerin zararına olduğunu kaydeden Çelik, ''Ancak, insan hayatının yanında maddi kayıpların hiçbir kıymeti yoktur'' dedi.

Dünyadaki işgücünün yaklaşık 3 milyar olduğunu bildiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dünyada her gün 1 milyon iş kazası meydana gelmekte, her yıl da yaklaşık 2,3 milyon çalışan, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu hayatını kaybetmektedir. Bir başka ifadeyle, her dakikada 4 kişi hayatını kaybetmektedir. İş kazalarının yüzde 98'i, meslek hastalıklarının yüzde 100'ü önlenebilirken, maalesef her yıl dünyada; Moğolistan, Jamaika, Kuveyt, Letonya, Makedonya, Kosova büyüklüğünde bir insan topluluğu yok olmaktadır. Bu korkunç bir tablodur ve hiçbir maddi kaygı bu tabloyu tolere edemez.

Ülkemizde her gün ortalama 172 iş kazası meydana gelmekte, bunlardan 3'ü ölüm, 6'sı ise sürekli iş göremezlikle sonuçlanmaktadır. Ancak 1990'dan bu yana iş kazalarında azda olsa düşüş yaşanmaktadır. Ancak bu olumlu yönde seyretse de henüz istediğimiz düzeyde değildir. Bütün çabamız, daha sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamını oluşturmaktır.

Halen yürürlükte olan mevzuatımıza göre, 50 ve daha fazla işçi çalıştıran iş yerleri; iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak yada hizmet almak zorundadır. Bu da 1 milyon 436 bin iş yerinin sadece yüzde 2'sine tekabül etmektedir. Yani mevzuatımıza göre, iş yerlerimizin yüzde 98'i, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğünün dışındadır. Oysa ki bu iş yerlerinde; 11 milyon işçimizin yaklaşık 7 milyonu, yani yüzde 62'si istihdam edilmektedir. Bütün bunlar, görüşmekte olduğumuz tasarının önemini ortaya koymaktadır.''

-''Türkiye'nin gücüne güç katacak''-

Son 10 yılda gelişmiş ülkelerle rekabet konusunda önemli icraatlara imza atan Türkiye'nin müstakil iş sağlığı ve güvenliği yasasını hayata geçirmesinin, uluslararası rekabette Türkiye'nin gücüne güç katacağını belirten Çelik, ''AB müzakere sürecinde 19. faslın açılış kriteri olan bu tasarı hayata geçtiğinde, Türkiye; AB yolunda büyük bir mesafe almış olacağı gibi çağdaş ve insan onuruna yaraşır bir çalışma ortamının sağlanması noktasında da önemli bir boşluğu doldurmuş olacaktır'' diye konuştu.

Tasarıyla ilgili bilgiler veren Bakan Çelik, iş sağlığı ve güvenliği konularının ihmal edilemeyecek kadar hassas, ertelenemeyecek kadar hayati konular olduğunu bildirdi.

''Bir sınavda dört yanlış bir doğruyu götürür ancak, çalışma ortamında bir yanlış tüm doğruları götürebilir'' diyen Çelik, ''Onun için, iş yerlerinde alınması gereken tedbirler mevzuatlarda ya da iş yerine asılan tabelalarda unutulmamalı, hayata geçirilmelidir. Devlet olarak biz düzenlemeleri yapıyoruz, uygulanıp uygulanmadıklarını da denetliyoruz. İşverenlerimiz de alınması gereken tedbirleri almalı, çalışanlarımız da alınan tedbirlere harfiyen uymalıdır'' dedi.

Çelik, tasarının iyi incelenmesi gerektiğini belirterek, ifade edilen yanlış bilgilerin iş dünyasında tedirginliğe yol açabileceğini kaydetti.

Toplantıda, Bakan Çelik, Komisyon Başkanı Erdöl ve milletvekilleri konuşmalarında Gaziantep'te Doktor Ersin Arslan'ın öldürülmesi olayını lanetlediklerini ifade ederek, Arslan'a Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilediler.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, ''sağlık çalışanlarının hedef gösterildiğini ve sağlık çalışanlarına karşı şiddetin arttığını'' savundu.

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye'nin iş kazalarında Avrupa'da birinci sırada olduğunu belirterek, sendikasız, örgütlenmemiş kurumlarda iş kazalarının daha fazla meydana geldiğini kaydetti.

İşçi ve işveren kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de tasarıyla ilgili görüşlerini ifade ettiler.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı, alt komisyona sevk edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber