12 Sıra Nolu Bütçe Uygulama Talimatı (Tedavi Yardımı)

Haber Giriş : 31 Mayıs 2005 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı (Sıra No : 12) (Tedavi Yardımı)

Bilindiği üzere, tedavi yardımına ilişkin (4) sıra numaralı 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı (Bundan sonra "Talimat" olarak ifade edilecektir) 9/2/2005 tarihli ve 25722 mükerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır.

Ancak, 21/04/2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin (r) bendi ile 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 10 uncu maddesinde yapılan değişiklikler de dikkate alınarak, uygulamada ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi amacıyla aşağıda belirtilen değişikliklerin ve düzenlemelerin yapılması gerekli görülmüştür.

1. Talimatın 8 inci maddesinin 4 üncü fıkrasının ikinci cümlesi "Tedaviye ilişkin olarak düzenlenecek fatura bedelleri bu Talimatın 21.2 nci maddesi esaslarına göre ödenecektir." şeklinde değiştirilmiştir.

2. Talimatın 10.2 nci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Böbrek yetmezliği için yapılan asetatlı ve bikarbonatlı hemodiyaliz tedavi giderleri, Talimatın Tanıya Dayalı (Paket) Fiyat Listesindeki (EK-9) paket fiyatlar üzerinden, diyalize ilişkin yapılan tetkik ve tahlil giderleri ve diğer giderler ise, Talimat eki Resmi Sağlık Kurumları Fiyat Tarifesine (EK-8) göre fiyatlandırılır."

3. Talimatın 11.2 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Yatan hastalar taburcu edilirken idame tedavileri için reçete edilen ilaçlar, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devri nedeniyle hastane stoklarında kayıtlı ve üzerlerinde "SSK MALIDIR SATILAMAZ" ibaresi bulunan ilaçlarla sınırlı olmak üzere, hastane eczanesinden verilebilir ve hastanın kurumuna tedavisine ait diğer işlemlerle birlikte fatura edilir. Hasta katılım payı peşin alınan hak sahiplerinden, hastane tarafından tahsil edilir, maaşından kesilen hak sahipleri için ise kurumlarınca ilgili hastanelere ödenir. Bu uygulamada, Talimatta belirtilen reçete yazım kuralları ile indirim oranları dikkate alınır."

4. Talimatın 12.7.3 üncü maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Grip ve pnömokok aşıları için;

a) 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerin durumlarını belgelendirmeleri halinde sağlık kurulu raporu aranmaksızın,

b) Astım dahil kronik pulmoner ve kardiyovasküler sistem hastalığı olan erişkin ve çocuklar, diabetes mellitus dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, renal disfonksiyonu, hemoglobinopatisi veya immunosupresif olan erişkin ve çocuklar ile 6 ay-18 yaş arasında olan ve uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve adölesanların hastalıklarını belirten heyet raporuna istinaden,

tüm hekimlerce reçete edildiğinde aşıların bedelleri kurumlarınca ödenir."

5. Talimatın 12.7.9 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"12.7.9. Eritropoietin Alfa-Beta ve Darbepoetin Kullanım İlkeleri

"a) Eritropoietin alfa-beta ve darbepoetin içeren ilaçların kronik böbrek yetmezliği tedavisi gören hastalara kullanımı ve reçeteye yazımı aşağıda belirtilen esaslara göre yapılacaktır.

Eritropoietin alfa-beta ve darbepoetin ile tedaviye başlamadan önce; hastanın ferritin ve/veya transferrin saturasyonu (TSAT) değerlerine bakılacaktır. Bu değerler TSAT < %20 ve/veya ferritin <100 µg/ L ise hastaya öncelikle oral veya intravenöz demir tedavisine başlanacaktır. TSAT ? %20 ve/veya ferritin ? 100 µg /L olduğunda hemoglobin değeri 10 (on) gr/dl altında ise eritropoietin alfa-beta ve darbepoetin tedavisine başlanabilir. Hedef hemoglobin değeri 11-12 gr/dl arasıdır. Hemoglobin değeri 11 (onbir) gr/dl'ye ulaşıncaya kadar eritropoietin alfa-beta ve darbepoetin ile tedaviye devam edilecek ve Hb seviyesini 11-12 gr/dl arasında tutabilmek için idame dozda tedaviye devam edilecektir. Hb seviyesi 12 (oniki) gr/dl'yi aşınca tedavi kesilecektir. Hasta Hb seviyesi için takibe alınacak ve Hb seviyesi 11-12 gr/dl'nin arasına gelince hastaya idame dozda tedaviye tekrar başlanabilecektir. İdame tedavi sırasında ve/veya tedaviye yeniden başlandığında TSAT <%20 ve/veya ferritin <100 µg/L olacaktır. Bu değerlere 2 ayda bir bakılacak ve sonuç belgesi reçeteye eklenecektir. Eritropoietin alfa-beta ve darbepoetin, sağlık kurulu raporu ile ilgili uzman veya diyaliz sertifikalı hekimlerce yazılabilir.

Eritropoietin alfa-beta ile tedaviye başlangıç dozu 50-150 IU/ kg/ hafta ve idame dozu 25-75 IU/kg/haftadır. Darbepoetin ile tedaviye başlama dozu 0.45-0.75 mcg/kg/hafta ve idame dozu 0.25-0.50 mcg/kg/haftadır.

b) Eritropoietin alfa-beta ve darbepoetin içeren ilaçların kronik böbrek yetmezliğinin dışında kullanımı;

Eritropoietin türevlerini ve darbepoetin içeren ilaçların kronik böbrek yetmezliği dışında kullanımında Sağlık Bakanlığınca belirlenen endikasyonlara ve kurallara uyulacaktır.

Yeni doğanda eritropoietin kullanımı: Doğum ağırlığı 1000 gr.'ın altında ve 32 gebelik haftasından önce doğan bebeklere 200 İU/ kg / hafta 3 kez 6 hafta süre ile uygulanabilir.

c) Eritropoietin alfa-beta ve darbepoetinden katkı payı alınmaması için düzenlenen raporların süresi en fazla 2 yıl olacaktır.

Bir defada en fazla iki aylık ilaç verilebilecektir. Sağlık kurulu raporlarında ilacın adı, kullanım dozu ve süresi belirtilecektir. Eritropoietin alfa-beta ve darbepoetin endikasyon muadili olarak birbirlerinin yerine kullanılabilirler."

6. Talimatın 12.7.17 nci maddesinin 4 üncü fıkrasında yer alan "uzman" ibaresi madde metninden çıkarılmış ve bu maddeye "Bu esaslar yatan hasta reçetelerinde de uygulanır" fıkrası eklenmiştir.

7. Talimatın 14.1 inci maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye değiştirilen fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

"Hastaneler, yatarak tedavilerde kullandıkları ve kendi eczanelerinden temin ettikleri ilaçlara da yukarıda belirtilen esaslara göre indirim uygulayarak fatura edeceklerdir. Serbest eczane satışı olmayan ve Sağlık Bakanlığı tarafından "depocu fiyatlı ilaçlar" şeklinde tanımlanan ürünlere, depocu satış fiyatı üzerinden Talimata ekli Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde (EK-2/D) gösterilen imalatçı/ithalatçı indirimi uygulanır, %3,5 oranındaki eczacı indirimi uygulanmaz.

Majistral ilaçlarda; terkibinde eczanelerde perakende satışı olan ilaçların kullanılması halinde, bu müstahzarlara ilişkin imalatçı/ithalatçı indirim oranı ile eczacı indirimi uygulanacak, terkibinde müstahzar bulunmayanlarda ise sadece Türk Eczacıları Birliği tarafından yayımlanan Majistral Tarife üzerinden %3,5 oranında eczacı indirimi uygulanacaktır.

Eczaneler, majistral ilaçların faturalarını düzenlerken, "8699999999999" kodunu kullanacaklardır.

Reçeteyi yazan hekimin el yazısı ile serumların adet bilgisinin yanında "setli" ibaresine yer verilmediği takdirde, eczaneler tarafından setli ürün barkodu girilse dahi yazılan tüm serumların bedeli setsiz fiyatları üzerinden ödenecektir."

8. Talimatın 14.2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"14.2. Geri Ödeme Açısından Eşdeğer (Benzer) İlaç Uygulaması

17/9/2004 tarihli ve 5234 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi ile 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 10 uncu maddesine eklenen (r) bendi çerçevesinde, eşdeğer ilaç uygulaması gerçekleştirilecek olup, bu uygulama kapsamında tüm kurumlar eşdeğer ilaç bedellerinin ödenmesinde en ucuzunun %30 fazlasına kadarını dikkate alacaklardır. Fiyatları en ucuz olarak referans alınacak ürünlerin eczacılar tarafından ulaşılabilir olması gerekir. Bu amaçla, tavana esas en ucuz ilaç olarak belirlenen ilacın en az 5 ay piyasada bulunma ve ilgili eşdeğer ilaç grubuna dahil olan ilaçlar arasından en az %1 pazar payına sahip olması gözetilir. Söz konusu süre ve pazar payının her bir eşdeğer ilaç grubundaki ilaç sayısı dikkate alınarak yeniden belirlenmesine ve bunlara ilişkin tereddütlerin giderilmesine Geri Ödeme Komisyonu yetkilidir.

Eşdeğer ilaç uygulaması; temelde, sınırlandırılmış bir terapötik eşdeğerlik olarak, aynı endikasyon için kullanılabilecek aynı etken maddeyi içeren ürünlerin benzer dozaj formları arasında fiyat karşılaştırması esasına dayanır.

Bu esasa göre, belirlenen eşdeğer ilaç gruplarının her birinde:

a) Bu Talimatın 14.1 inci maddesinde belirtildiği şekilde indirim oranları uygulanmak suretiyle, ilaçların indirimli kutu fiyatı bulunur.

b) İndirimli kutu fiyatı üzerinden, gruba dahil ilaçların ortak en küçük birimi başına düşen "indirimli birim bedel" hesaplanır.

c) Gruptaki ilaçlar için bulunan bu indirimli birim bedeller karşılaştırılarak o eşdeğer ürün grubu için geçerli en ucuz birim bedel bulunur.

d) Bulunan en ucuz fiyata % 30 ilave edilerek o gruptaki ilaçlar için ödenebilecek azami birim bedel bulunur.

e) Bu şekilde bulunan ödenebilecek azami birim bedel esas alınarak, gruptaki her bir ilacın ambalaj formuna göre o ilaca özgü kutu bedeli hesaplanır ve ortaya çıkan bu kutu fiyatı, aynı ilacın indirimli kutu fiyatı ile karşılaştırılır.

f) İndirimli kutu fiyatının, azami birim bedelden yola çıkılarak hesaplanan kutu fiyatını aşan kısmı Kurumlar tarafından ödenmez.

Örnek 1: Eşdeğer ilaç uygulamasının birim fiyata göre hesaplanması;

İndirimli bedelleri 10 mg 10 tabletlik ürün 10 YTL, 10 mg 8 tabletlik ürün 9 YTL, 10 mg 14 tabletlik ürün 15 YTL ise, bu eşdeğer ürün grubu içinde tablet birim fiyatı en ucuz olan 10 tabletlik form (birim Fiyatı 1 YTL) eşdeğer ilaç uygulamasında esas alınır. Gruba dahil olan en ucuz ilacın birim fiyatı 1 YTL olduğu için, birim fiyat olarak ödenebilecek üst limit (1*1,30)= 1,30 YTL olacak, gruba dahil olan ilaçlar için ödenebilecek üst limitler, ilacın tablet sayısı ile 1,30 rakamı çarpılarak bulunacaktır.

Eczacılar tarafından fatura düzenlenirken, eşdeğer ilaçlara ilişkin % 30 üst sınırı, 14.1 inci maddede belirtilen esaslara göre bulunan indirimli bedeller üzerinden hesaplanacaktır. (Örneğin; bir eşdeğer ilaç grubu içindeki en ucuz ilacın indirimli bedeli 100 YTL ise, aynı gruptaki reçete edilen herhangi bir ilaç için ödenebilecek azami bedel 130 YTL dir. Ancak, reçeteye yazılan ilacın bedeli 125 YTL ise 130 YTL değil, 125 YTL ödenecektir.)

Bu Talimat ve eki Protokolde belirtilen esaslar çerçevesinde, hasta tarafından alınan ilaç, eşdeğer ilaç uygulamasına tabi bir ilaç ise; önce ilacın indirimli bedeli hesap edilecek, daha sonra bu indirimli bedel dikkate alınarak bulunan birim fiyat üzerinden eşdeğer ilaç uygulaması yapılacaktır.

Hasta katılım payları, ilacın indirim oranı ve eşdeğer ilaç uygulaması yapıldıktan sonraki tutarı üzerinden hesaplanarak düşülür. Hasta katılım payından muaf ilaçlar için kurumlarca en fazla, eşdeğer ilaç uygulaması sonucu bulunacak üst limitler kadar ödeme yapılacaktır.

Eşdeğer ilaç grupları ve bu gruba dahil olan ilaçlar Talimata ekli Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde (EK-2/D) "Eşdeğer (Benzer) Ürün Grubu" sütununda eşdeğer ürün grup kodu ile belirtilmiştir. Bu gruplar, Sağlık Bakanlığının da görüşü alınarak gerektiğinde değiştirilebilir.

Örnek 2: Eşdeğer ilaç uygulamasına tabi olmayan ilaçlar için;

İmalatçı fiyatı 10 YTL olan bir ilacın, depocu fiyatı 10,90 YTL (% 9 depocu karı ilaveli), KDV hariç eczacı fiyatı 13,62 YTL (% 25 eczacı karı ilaveli) ve KDV dahil perakende satış fiyatı (eczacı satış fiyatı) 14,71 YTL (% 8 KDV ilaveli) olduğu dikkate alınarak;

Bu ilaç için imalatçı/ithalatçı indirim oranı % 11 ise, bu durumda kurumlara yapılacak indirim şu şekilde hesaplanacaktır. İmalatçı fiyatı 8,90 YTL (% 11 indirim), depocu fiyatı 9,70 YTL (% 9 depocu karı ilaveli), KDV hariç eczacı fiyatı 12,12 YTL (%25 eczacı karı ilaveli) ve KDV dahil kurumlara satış fiyatı 13,09 YTL (% 8 KDV dahil) olacaktır. Aynı fiyata ulaşmak için 14,71 YTL olan KDV dahil perakende satış fiyatı üzerinden % 11 oranında imalatçı/ithalatçı indirimi düşürüldükten sonra, kurumlara satış fiyatı olan 13,09 bulunacaktır.

Bu fiyat üzerinden eczacı tarafından %3,5 oranında eczacı indirimi yapılacak ve hasta katılım payı hariç ödemeye esas tutar (12,63 YTL) bulunacaktır.

Bu tutar üzerinden % 20 oranında hasta katılım payı hesaplanarak (12,63x%20=2,52) düşüldükten sonra, kalan tutar (12,63- 2,52=10,11) kuruma fatura edilecektir.

Bu ilaç için imalatçı/ithalatçı indirim oranı % 4 ise bu durumda kurumlara yapılan indirim şu şekilde hesaplanacaktır. İmalatçı fiyatı 9,60 YTL (% 4 indirim), depocu fiyatı 10,46 YTL (% 9 depocu karı ilaveli), KDV hariç eczacı fiyatı 13,08 YTL (% 25 eczacı karı ilaveli) ve KDV dahil kurumlara satış fiyatı 14,13 YTL (% 8 KDV dahil) olacaktır. Aynı fiyata ulaşmak için 14,71 YTL olan KDV dahil perakende satış fiyatı üzerinden % 4 imalatçı/ithalatçı indirimi düşürüldükten sonra, kurumlara satış fiyatı olan 14,13 YTL bulunacaktır.

Bu fiyat üzerinden eczacı tarafından % 3,5 oranında eczacı indirimi yapılacak ve hasta katılım payı hariç ödemeye esas tutar (13,62 YTL) bulunacaktır.

Yukarıda belirtildiği şekilde hasta katılım payı düşüldükten sonra, kalan tutar kuruma fatura edilecektir.

Örnek 3: Eşdeğer ilaç uygulamasına tabi ilaçlar için;

Eşdeğer ilaç uygulamasındaki ilaç grubuna dahil olan ilaçların; etken madde miktarları ile tablet sayılarının aynı, KDV dahil perakende satış fiyatlarının ise 120, 130, 155 ve 170 YTL olduğunu varsayalım. Bu ilaçların yukarıdaki örnekte belirtildiği şekilde üretici/ithalatçı indirimi ile eczacı indirimi düşüldükten sonra kalan tutarları, sırası ile 103,06, 111,65, 133,12 ve 146,00 YTL olmaktadır. (A) Memuru, indirimli fiyatı 103,06, 111,65 veya 133,12 YTL olan ilaçlardan herhangi birisini aldığı takdirde, bu ilacın bedeli, hasta katılım payı da düşülerek memurun kurumuna fatura edilecektir. Reçeteye bağlı olarak memur tarafından KDV dahil perakende satış fiyatı 170 YTL, indirimli fiyatı ise 146 YTL olan ilacın alınması halinde, bu ilacın fiyatı, eşdeğer ilaç uygulaması sonucu bulunan en ucuz bedelden % 30 artırımlı azami tutarın (103,06x1,30= 133,97) üzerinde olduğundan, kurum tarafından ödemeye esas tutar 133,97 YTL olacak, 133,97 YTL esas alınarak hesaplanan %20 hasta katılım payı (26,79 YTL) düşülerek, kalan tutar (107,17 YTL) kuruma fatura edilecektir. Aynı ilaç, katılım payından muaf bir ilaç ise kuruma 133,97 YTL üzerinden fatura edilecektir.

Memurun aldığı ilacın fiyatının 155 YTL olması ve imalatçı/ithalatçı indirim oranının % 4 olması halinde, bu ilacın indirimli tutarı (143,59), eşdeğer üst limitin üzerinde olduğundan, ödemeye esas tutar 133,97 YTL olacaktır.

Örnek 4: Eşdeğer ilaç uygulamasına tabi ilaçlar için;

Eşdeğer ilaç uygulamasındaki ilaç grubuna dahil olan ilaçların; üçüncü örnekte olduğu gibi etken madde miktarları ile tablet sayılarının aynı, KDV dahil perakende satış fiyatlarının ise 120, 130, 155 ve 170 YTL olduğunu varsayalım. Bu ilaçların üretici/ithalatçı indirimi ile eczacı indirimi düşüldükten sonra kalan tutarları, sırası ile 103,06, 111,65, 133,12 ve 146,00 YTL olmaktadır. (A) Memuru, kendisine reçete edilen 170 YTL tutarındaki ilaç yerine 130 YTL tutarındaki ilacı almış ise, hasta katılım payı 130 YTL tutarındaki ilacın indirimli fiyatı esas alınarak hesaplanacak ve katılım payı da düşülerek memurun kurumuna fatura edilecektir."

9. Talimatın 15.3 üncü maddesinin "hasta katılım payı ve" ibaresinden sonra gelen "indirim miktarı" ibaresi madde metninden çıkarılmış, bu ibarenin yerine "imalatçı/ithalatçı indirim oranı ile eczacı indirimi" ibaresi eklenmiştir.

10. Talimatın 18.1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Hastalar için hekimler tarafından gerekli görülen kan ve kan komponentleri (eritrosit süspansiyonu, tam kan, trombosit, plazma, vb.); resmi hastaneler bünyesinde bulunan kan merkezleri ile Kızılay kan birimlerinden (kan merkezleri ve istasyonları) temin edilir ve bedeli, bu Talimata ekli Resmi Sağlık Kurumları Fiyat Tarifesi ( EK-8 ) esas alınarak ödenir.

Kan ihtiyacının karşılanmasında güvenli kan temini esas olup, hasta yakınlarının kan verecek kişileri bulmasının sebep olduğu sağlık ve sosyal sorunları önlemek için, Kızılay kan birimlerinde kan ve kan komponentlerinin bulunduğu durumlarda, replasman kan alınma yöntemi tercih edilmeyecektir. Resmi ve özel hastaneler (Üniversite hastaneleri dahil), kan ihtiyaçlarını, Kızılay'a ait kan birimi bulunan yerlerde, bu birimlerden aşağıdaki esaslara göre talep edeceklerdir.

a) Kızılay kan birimi talep edilen kan veya kan komponentlerini bu Talimata ekli Kan ve Kan Komponentleri Talep Formuna (EK-2) uygun olarak talep sahibi sağlık kurumuna talep edilen süre içerisinde ulaştırmakla yükümlüdür.

b) Kan ve kan komponentlerinin talep ve transfer sürecindeki her türlü işlem, talebi yapan sağlık kurumu ile Kızılay kan birimi arasında doğrudan gerçekleştirilecek, hasta veya hasta yakınlarından bu konuda herhangi bir talepte bulunulmayacaktır.

c) Bu madde hükümlerine göre temin edilen kan ve kan komponentlerinin bedeli, Kızılay kan birimlerince, bu Talimatın eki Resmi Sağlık Kurumları Fiyat Tarifesindeki (EK-8) birim fiyatlar üzerinden % 5 indirim uygulanarak ilgili sağlık kurumuna fatura edilir. Sağlık kurumunca da bu Talimatın eki Resmi Sağlık Kurumları Fiyat Tarifesindeki (EK-8) birim fiyatlar üzerinden ücretlendirilerek hastanın kurumundan tahsil edilir.

d) Tanıya Dayalı Paket Fiyat Uygulama İlkelerinin 5 inci maddesi gereği kan ve kan komponentleri paket fiyata dahil olduğundan, paket fiyat kapsamında yapılan işlemler için bu hükümler esas alınır.

e) Bu madde hükümleri çerçevesinde temin edilerek hastalara kullanılan kan ve kan komponentleri için hastalardan ayrıca ücret talep edilemez.

f) Kan stoklarının israf edilmemesi ve etkin kullanımının sağlanması bakımından, sağlık kurumları ile Kızılay kan birimleri, belirleyecekleri iletişim yöntemi ile stoklarındaki kan miktarı ve türü konusunda karşılıklı olarak ve sürekli bilgi aktarımını sağlamak ve mevcut stokları en etkin biçimde kullanmakla yükümlüdürler.

Kızılay kan birimleri ile ilgili sağlık kurumları arasında bu madde hükümleri çerçevesinde protokol düzenlenebilir."

11. Talimatın eki (EK-2) sayılı Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesine aşağıda isim ve sıra numaraları belirtilen etken maddeler ilave edilmiştir.

12.3. Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu

12.3.1. Vertaporfin

12.4 Kuru Göz Sendromu

12.4.1. Suni Gözyaşları

13.1.6 Etanersept

12. Talimatın eki (EK-2/C) sayılı Ayakta Tedavide Sağlık Kurulu Raporu ile Verilebilecek İlaçlar Listesinin 26 ncı sırasında yer alan "(uzman tabipce de reçetelenebilir)" ibaresi madde metninden çıkarılmış, bu Listeye "43. Ezetimib: kardiyoloji veya dahiliye uzmanının bulunduğu sağlık kurulu raporu ile hastada statinin yan etkilerinin görüldüğü belirtilmek kaydıyla, kullanılan statininin kesilmesi veya asgari doza indirilmesi koşuluyla kullanılabilir." etken maddesi ile "44. Metil Fenidat Hcl içeren ilaçlardan uzun etkili formlar: sadece hiperaktivite tedavisinde, 18 yaş altında, tedavi şemasını içeren, çocuk psikiyatrisi uzmanının bulunduğu sağlık kurulu raporuna dayanılarak, çocuk psikiyatrisi, çocuk nörolojisi, nöroloji ve çocuk hastalıkları uzmanlarınca yazılabilir." etken maddesi ilave edilmiştir.

13. Talimatın eki (EK-2/D) sayılı Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi, ekli 1 sayılı Listede yer aldığı şekilde yeniden düzenlenmiştir.

14. Talimatın eki İşletme Ruhsatı Verilen Kaplıcalar Listesine (EK-4) aşağıda isim ve ruhsat tarihleri belirtilen kaplıcalar ilave edilmiştir.

İli Tesisin Adı Ruhsat Tarihi

Çanakkale Kırkıgeçit Termal Tesisleri 21.2.2005

Ankara Haymana Belediyesi Merkez Kaplıcası 28.2.2005

Nevşehir Güneş Kaplıca Tesisi 3.3.2005

Bursa Yeni Kaplıca-Kaynarca-Karamustafa Kaplıcaları 3.3.2005

Tokat Reşadiye Kaplıca Ter. Tes. ve Kür Merkezi 4.03.2005

Ankara Ab-ı Hayat 9.2.2005

Ankara Beyter Dutlu Tahtalı 23.03.2005

Denizli Hıerapolis Termal Otel 12.4.2005

Ankara Patalya Termal Otel 12.4.2005

Ankara K.hamam Termal Otel ve Büyük Kaplıca 13.4.2005

Kırşehir Grand Hotel Terme Kaplıcası 15.4.2005

Kırşehir Terme Kür Hotel Kaplıcası 15.4.2005

Rize Ayder Kaplıca Tesisleri 19.4.2005

Amasya Gözlek Termal Tesisleri 19.4.2005

Şanlıurfa Karaali Kaplıca Tesisi 28.4.2005

15. Talimatın eki (EK-5/A) sayılı Sağlık Kurumları Tarafından Temini Zorunlu Yatan Hastalara Reçete Edilemeyecek ve Faturalarda Gösterilecek Tıbbi Sarf Malzemeleri Listesinde yer alan 308 200 ve 308 280 kod numaralı malzemelerin isimlerine "endoskopik" ibaresi eklenmiş, bu Listede "Göz Malzemeleri" bölümünde yer alan 360.090 kod numaralı "Lens Göz PC IOL Foldable" isimli malzeme, paket fiyata dahil olduğundan, Listeden çıkarılmıştır.

16. Talimatın eki Resmi Sağlık Kurumları Fiyat Tarifesinde (Ek-8) "Abdominal Operasyonlar" başlığı altında yer alan 620.550 kod numaralı "laparoskopi ile tüpligasyon", 620.560 kod numaralı "mini laparotomi ile tüpligasyon" ve 620.620 kod numaralı "postpartum tüpligasyon" işlemlerinin karşılarında yer alan açıklama kısmı ile 908.920 kod numaralı "Northern Blot" isimli işlem ve 909.130 kod numaralı "Southern Blot" isimli işlem bu Listeden çıkarılmış, "Laboratuar İşlemleri" başlığı altında yer alan 905.250 kod numaralı işlemin ismi "Plazminojen aktivatör (PA)" olarak değiştirilmiş, 617.890 kodlu "Protez yapılması" isimli işlem 350 YTL fiyatla listeye ilave edilmiştir.

17. Talimatın eki Tanıya Dayalı (Paket) Fiyat Listesinin (EK-9) Göz ve Adneksleri isimli 6.9 uncu bölümünde yer alan 617 700 kod numaralı "makula dejenerasyonu için fotodinamik tedavi" işleminin açıklama bölümüne "ilaç hariç" ibaresi ilave edilmiş, bu Listenin ekinde yer alan Paket Fiyat Uygulama İlkelerinin 13 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerinde aynı veya ayrı seansta birden fazla ameliyatın yapıldığı durumlarda;

a) En üst gruptaki ameliyat, eğitim ve araştırma hastanelerinde Tanıya Dayalı ( Paket) Fiyat Listesine (EK-9) göre yapılması gereken (*) işaretli ameliyatlardan ise, yapılan diğer ameliyat veya ameliyatların (*) işaretli olup olmadığına bakılmaksızın, hastaya yapılan tüm ameliyatlar, (EK-9) sayılı Listede belirlenmiş olan fiyatlara % 10 ilave edilmek suretiyle, bu İlkelerde belirtilen indirim oranları ve esaslarına göre ücretlendirilerek faturalandırılır.

a) En üst gruptaki ameliyat, eğitim ve araştırma hastanelerinde Tanıya Dayalı ( Paket) Fiyat Listesine (EK-9) göre yapılması gereken (*) işaretli ameliyatlardan değilse, yapılan diğer ameliyat veya ameliyatların (*) işaretli olup olmadığına bakılmaksızın, hastaya yapılan tüm ameliyatlar, paket uygulamadan çıkarılıp, Resmi Sağlık Kurumları Fiyat Tarifesinde (EK-8) yer alan birim fiyatlar üzerinden ücretlendirilerek faturalandırılır."

18. Bu Talimatın ilaç yazım kurallarına ve eşdeğer ilaç uygulamasına ilişkin düzenlemeleri 15.6.2005 tarihinde, diğer hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Tebliğ olunur.

ekleri için 31/05/2005 tarihli Resmi Gazeteye bakınız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber