Vekil Sağlık Personeli Geliyor

Açıktan vekil ataması yapılabilecek kadrolar, 657 sayılı Kanunun 86'ncı maddesinde düzenlenmiştir. Dün yayımladığımız Kanun teklifinde yer alan bir düzenleme ile bu madde değiştirilmekte ve sağlık hizmetleri sınıfına dahil tüm personelin açıktan vekil olarak atanması imkanı getirilmektedir. Konya ilişkin ayrıntılı bilgi için başlığa tıklayınız.

Haber Giriş : 14 Haziran 2005 00:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hani kadrolara açıktan vekil atanabileceği hususu 657 sayılı Kanunun 86'ncı maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddenin üçüncü fıkrasında yer alan hüküm şu şekildedir:

"Ancak, ilkokul öğretmenliği (Yaz tatili hariç), tabiplik, diş tabipliği, eczacılık, mühendis ve mimarlık, veterinerlik, köy ve kasaba imamlığına ait boş kadrolara açıktan vekil atanabilir."

Burada belirtilen unvanlar dışında açıktan vekil atanamamaktadır. İşte Mecliste Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler komisyonunun kabul ettiği ve önümüzdeki hafta genel Kurulda görüşülmesi planlanan kanun teklifi ile bu maddeye "sağlık hizmetleri sınıfına dahil diğer personel" ibaresi eklenecektir.

Sağlık Hizmetleri Sınıfına dahil personel ise şu personelden oluşmaktadır:
"Sağlık hizmetlerinde (Hayvan sağlığı dahil) mesleki eğitim görerek yetişmiş olan tabip, diş tabibi, eczacı, veteriner hekim gibi memurlar ile bu hizmet sahasında çalışan yüksek öğrenim görmüş fizikoterapist, tıp teknoloğu, ebe, hemşire, sağlık memuru, sosyal hizmetler mütehassısı, biyolog, psikolog, diyetçi, sağlık mühendisi, sağlık fizikçisi, sağlık idarecisi ile ebe ve hemşire, hemşire yardımcısı, (Fizik tedavi, laboratuvar, eczacı, diş anestezi, röntgen teknisyenleri ve yardımcıları, çevre sağlığı ve toplum sağlığı teknisyeni dahil) sağlık savaş memuru, hayvan sağlık memuru ve benzeri sağlık personeli"

Yukarıda yer verilen düzenlemenin kanunlaşması halinde artık tabip, diş tabibi ve eczacı gibi unvanların yanında yukarıdaki paragrafta belirtilen tum unvanlardan vekil isthdam edilmesi mümkün olacaktır.

Vekil kadroların bazı özellikleri:

- Vekil kadrolar asalete atanmak için herhangi bir hak kazandırmaktadır.
- Vekil kadrolara atananlara 2/3 oranında maaş ödenmektedir.
- Vekil kadrolarda iş güvencesi yoktur. Kurum memnun olmadığı personelinin ilişiğini kesebilmektedir.

Burada önemli olan bir diğer husus ise vekalet kadrolarına nasıl atama yapılacağıdır: Sağlık Bakanlığının atama ve yer değiştirmeye getirdiği objektif koşullardan dolayı bu işlemlerinde kamuya açık ve objektif bir şekilde yapılacağını umut ediyoruz. Ancak, Kanunda sürecin nasıl işletileceğine ilişkin bir bilgi bulunmamaktadır. Umarız bu konuya ilişkin bilgiler daha sonra Sağlık Bakanlığınca ayrıntılı olarak açıklanır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber