TÜBİTAK eski yönetimi ?usulsüz harcama' suçundan yargılanacak

Haber Giriş : 01 Temmuz 2005 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) ek inşaat işinde usulsüzlük tespit etti.

Başbakanlık müfettişlerinin yaptığı inceleme sonucunda TÜBİTAK Ulusal Meteoroloji Enstitüsü (UME) ek inşaatında, işi yürüten müteahhitlik şirketine fazladan 8 milyon dolar ödeme yapıldığı ortaya çıktı. Teftiş raporunu inceleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK eski Başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak ve UME Müdürü Hüseyin Uğur hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Savcılık, Pak ve Uğur için ?görevi ihmal' ve ?görevi suiistimal' suçundan dava açtı. TÜBİTAK'ın 2001 yılı hesapları da İbra Kurulu'nca onaylanmadı. UME ek inşaatıyla ilgili ilk çalışma 1999'da başlamıştı. Proje 9 milyon 799 bin 763 dolar teklif veren ODTM/Hirscberg ortaklığına ihale edildi. Ancak inşaat tamamlanana kadar TÜBİTAK'tan çıkan para 17 milyon 280 bin 637 doları buldu. Başlangıçta hesap edilen rakamın 8 milyon dolar fazlası müteahhit firmaya ödenmiş oldu. Başbakan'a sunulan Teftiş Kurulu Raporu'nda bu artışın "kabul edilebilir seviyenin çok ötesinde olduğu" tespitine vurgu yapıldı. Raporda ayrıca projenin baştan sona tekrar incelenerek bir maliyet hesabı yapılması teklif edildi.

TÜBİTAK eski yönetimiyle ilgili tespitler ?inşaat usulsüzlüğüyle' sınırlı değil. Erdoğan'ın önündeki raporda kurumun 2001 yılında personeline 500 milyarlık ?özel sigorta' yaptırdığına da dikkat çekiliyor. Başbakan'dan izin alınmadan yapılan bu işlemin diğer kamu kuruluşlarındaki personele karşı bir ?adaletsizlik' oluşturduğu vurgulanıyor. En önemli iddialardan biri de projelere destek olarak aktarılan kaynağın yerinde kullanılmaması. TÜBİTAK, bilimsel araştırmalara fon desteği sağlayan bir kuruluş olarak biliniyor. Ancak kurumun 2001'de verdiği kaynakların ?etkin ve verimli kullanılmadığı' da raporda altı çizilen noktalar arasında.

TÜBİTAK eski yönetimi aleyhine işleyen süreç, İbra Kurulu'nun 2001 hesaplarını ibra etmemesiyle başladı. İbra Kurulu Başkanı Sebahattin Kalyoncuoğlu, dört gerekçenin altını çizerek hesapların ibra edilmesine onay verilemeyeceğini bir yazıyla Başbakanlık'a iletti. Kalyoncuoğlu'nun yazısında Ulusal Ağ ve Bilgi Merkezi Enstitüsü'ne (ULAKBİM) hizmet alımıyla ilgili işlerde kurum menfaatine aykırı hareket edildiği ifade edildi. Kalyoncuoğlu, zararın tüm sorumlusu olarak TÜBİTAK yönetimini gösterdi.

Başbakan, TÜBİTAK'ın hesaplarının ibra edilmemesi üzerine Teftiş Kurulu'na görev verdi. TÜBİTAK'taki UME inşaatını mercek altına alan Teftiş Kurulu, önemli bulgulara ulaştı. TÜBİTAK eski başkanı ve UME eski müdürüne savcılık yolunu açan Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunun sonuç bölümünde inşaat işindeki uygunsuzluklar bir bir ortaya konuldu. Raporda, projede görev alan Ateş Mimarlık AŞ, ODTM/Hirscberg ortaklığı, DAR/DMM ortaklığı ve Enka/Ayyıldız firmalarının UME'yle imzaladıkları sözleşme hükümlerini yerine getirmedikleri belirtildi. Projede mimari eksik ve hatalar tespit eden müfettişler, inşaatın deprem yönetmeliğine de aykırı olarak projelendirildiğini ortaya çıkardı.

Teftiş Kurulu raporunda TÜBİTAK eski Başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak ve UME eski Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Uğur için savcılıkça dava açılması önerisinde bulunuldu. Müfettişlerin raporunda Namık Kemal Pak'ın görev, yetki ve sorumluluğu gereği yapması gereken denetleme görevini ihmal ettiğinden dolayı TCK'nın 240. maddesine göre ?görevi ihmal' suçu işlediği öne sürüldü. Hüseyin Uğur'la ilgili de raporda şu cümleye yer verildi: ?Enstitünün ita amiri ve sorumlu idarecisi sıfatıyla kurum mevzuatı, bilinen kurum kararları ve Başbakanlık talimatlarına aykırı işlemlerde bulunmak, kendisine tanınan harcama yetkisinin sınırını aşarak ?yetki aşımında bulunmak', TCK'nın 240. maddesine göre ?görevi kötüye kullanmak', TCK'nın 240. maddesine göre ?görevi ihmal' suçu işlemiştir.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber