Sicilini 'Bilgi Edinme' ile soran polise soruşturma

Haber Giriş : 20 Temmuz 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgi Edinme Yasası, vatandaş kadar kamu personeli için de hakkını arama ve kendisiyle ilgili bilgilere kolayca ulaşma yolu oldu. Emniyet'e yapılan 9 bin 651 başvurudan 5 bin 178'inin teşkilat içinden çıkması soruşturma konusu oldu.

AB'ye uyum çerçevesinde çıkartılan Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne 9 bin 651 başvuru yapıldı. Vatandaşların genelde pasaportla ilgili konularda sorular sormasına karşın soruların büyük çoğunluğunun sicil notu, atama, rütbe, terfi, taltif ve ceza konularında olması üzerine Emniyet'te geniş çaplı bir araştırma yapıldı. Bu araştırmanın sonucunda Bilgi Edinme Kanunu'na dayanarak, Emniyet'e başvuru yapan 5 bin 178 kişinin teşkilat mensubu olduğu ortaya çıktı. Bu tespit üzerine, kanun çerçevesinde başvuruda bulunan personel hakkında, Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik çerçevesinde, 'hiyerarşik yapıya uymama' gerekçesiyle soruşturma açıldı. Bu soruşturmayı İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu da doğruladı.

Başvuruların çoğu kurum içinden

Bakan Aksu, yasanın çıktığı tarihten bu yana Emniyet'e internet ve yazılı talep yoluyla toplam 9 bin 651 kişinin bilgi edinme istemiyle başvurduğunu, bu başvurulardan 5 bin 178'isinin teşkilat personeli olduğunun tespit edildiğini açıkladı. Aksu'nun, AK Parti Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır'ın soru önergesine verdiği cevapta, normal vatandaş daha çok pasaport alımı, trafik uygulamaları, park yeri parası, polis olma şartları, kayıp şahıslar, misyonerlik faaliyetleri, dernek faaliyetleri ve çalıntı araçlarla ilgili bilgi istediğine vurgu yapılırken, Emniyet teşkilatı mensuplarının ise sicil notu, atama, rütbe, terfi, taltif ve ceza konularında sorular yönelttiği belirtildi.

Soruşturma açıldı

Aksu, Yalçınbayır'ın bu başvurular nedeniyle bazı personel hakkında soruşturma açıldığına ilişkin iddialarını da doğruladı. Aksu, bilgi edinde hakkından yararlanmak için başvuran bazı personel hakkında, "Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde, hiyerarşik yapıya uymadıkları gerekçesiyle işlem yapıldığını belirtti ve böylece "Herhangi bir disiplinsizliğe meydan verilmemiştir" dedi. Emniyet Teşkilatı personelinin Bilgi Edinme Kanunu hakkında bilgilendirilmesi, kanun kapsamı dışındaki hususlarda bilgi edinme talebinde bulunulmaması, bilgi edinme talebine konu olan veya olmayan bilgilerin "Polnet Bilgisayar Sistemi" üzerinden personele açılması çalışmaları hakkında bilgi verilmesi ve personelin motive edilmesi amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü'nce bir genelge yayımlandığını da belirten Aksu, "Bu genelgeyle, Hükümetimizin Acil Eylem Planında yer alan kırtasiyeciliğin ve bürokrasinin asgari seviyeye çekilmesi çalışmalarına katkıda bulunulması da hedeflenmiş ve bu çerçevede personel, araç-gereç ve zaman tasarrufu sağlanmıştır" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber