Çiftçiler Birliği'nin açıklamasına yalanlama

Adıyaman Çiftçiler Birliği'nin tütün satıcılarıyla ilgili yaptığı açıklama, Tütün Platformu ve Tüm-Köy Sen tarafından yalanlandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2012 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tütün Platformu Sözcüsü Av. Abdurrahman Tutdere ve Tüm-Köy Sen Sendikası adına Ramazan Gökay ortak basın açıklaması yaptı. Abdurrahman Tutdere tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz günlerde Adıyaman Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Öztürk tarafından yapılan kıyılmış tütün satıcılarının birliğe üye olmaları halinde serbestçe tütün ticareti yapabilecekleri yönündeki açıklamanın yasal dayanağının olmadığı belirtildi. Tutdere açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Birlik tarafından yapılan açıklama, konuya ilişkin 4733 sayılı yasa ve Tütün Mamulleri'nin Üretim ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Adıyaman'da üretilen sarmalık kıyılmış tütün ticareti için ilgili yönetmeliğin 6, 7, 8'inci maddelerinde belirtilen usul ve esaslara uygun olarak tesis kurulması, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan gerekli izinlerin alınması yasal zorunluluktur."

"Bu yasal düzenleme karşısında birlik başkanlığının yapmış olduğu açıklamanın yasal bir dayanağının bulunmadığı açıkça ortaya çıkmaktadır" denilen açıklamada, "Sarmalık kıyılmış tütün ticareti için maliyeye kayıt tek başına yeterli olmayıp, üst kuruldan faaliyet ve satış izninin alınması yasal zorunluluktur. Adıyaman ekonomisi için çok büyük bir önem arz eden, binlerce tütün üreticisinin tek gelir kaynağı olan sarmalık kıyılmış tütün ticaretinin serbestçe üreticiler tarafından yapılması için, 4733 sayılı yasanın 8. maddesindeki yasaklayıcı hükümlerle ilgili diğer mevzuatın değişmesi gerekmektedir" ifadeleri kullanıldı.

"Birlik Başkanlığı adına yapılan açıklama mağdur olan tütün üreticilerinin zihinlerinin karışmasına neden olmuştur" diye devam eden açıklama, şöyle tamamlandı:

"Bütün kurumların konuya ilişkin kamuoyunu yanlış bilgilendirecek açıklamalardan kaçınmaları, hassas olan bu konuda bütün kurum ve kuruluşların daha dikkatli davranmaları önem arz etmektedir. Başta Ziraat Odası olmak üzere Çiftçiler Birliği ve Adıyaman'daki diğer sivil toplum örgütlerinin, partilerin binlerce insanın mağduriyetine neden olan 4733 sayılı yasanın sarmalık kıyılmış tütüne ilişkin yasaklayıcı hükümlerinin parlamentoda değişmesi için güç birliği yaparak, ortak mücadele vermeleri gerekmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber