Görevde Yükselmeye İlişkin Bir Öneri

Bilindiği üzere memur olarak çalışan kişinin başka bir kadroya atanmasına ilişkin işlemler "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik" hükümlerine göre yürütülmektedir. Ancak çalışan memur sayısı fazla olan kamu kurumlarında, eğitime alınacak kişi sayısı için, yönetmelikle öngörülen iki katı sınırlaması bazı sorunlar oluşturmaktadır. Konuya ilişkin olarak sitemize gönderilen bir öneriyi yayınlıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Ağustos 2005 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÖREVDE YÜKSELME SINAVI

KONU : 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik" hükümlerinin Değiştirilmesi ile ilgili

Yukarıda belirtilen Genel Yönetmelik hükümleri çerçevesinde düzenlenen Görevde Yükselme Yönetmeliklerinde ?Eğitime katılacakların sayısı, atama yapılacak boş kadro sayısının iki katını geçemez. Duyurulan kadro sayısının iki katından fazla personelin başvurması halinde, bu Yönetmelik eki Ek-1 Değerlendirme Formunda belirtildiği şekilde puanlama yapılmak suretiyle, toplam puanı en fazla olandan başlamak üzere kadro sayısının iki katı kadar personel belirlenerek eğitime alınır ? denilmektedir.

Yukarıda bahsedilen konu çerçevesinde birçok kurumda yapılacak Görevde Yükselme Sınavında müracaat sayısı fazla olduğu takdirde problem oluşacaktır. Örneğin SSK BAŞKANLIĞI 550 ŞEF kadrosu için Görevde Yükselme sınavı açmış olup, yaklaşık şartı tutan 5.000 müracaat bulunmaktadır. Ancak müracaat eden 5.000 kişi sınava maalesef girme hakkına sahip değil, Sadece kadro sayısının 2 katı olan 1.100 kişi eğitime alınarak sınava katılma hakkına sahip olacak. Geriye kalan 3.900 kişi şartları tutsa da sınava katılamayacak. Bu tür bir değerlendirmenin haksızlık olacağını düşünmekteyim.Bu haksızlığı gidermek için ;

Acizane görüş ve önerim aşağıdadır.

Görevde Yükselmeye ait kadrolar için önceden eğitim verilmeyerek, sınava katılma şartını tutan personel sınava alınarak, sınavı kazanan personelin görevleri ile ilgili eğitime katılmaları gerektiği, bu sebeple de bilgi ve tecrübesiyle sınavı kazanan personel görevleri ile ilgili eğitim aldıkları takdirde kurumuna daha çok fayda sağlayacağını düşünmekteyim. (Örneğin SSK Başkanlığı Sigorta Yoklama Memuru sınavı açmış olup şartları tutan her personel sınava girmiştir. Sınavı kazanan personel Görevleri ile ilgili eğitime tabi tutulacaktır.) (Milli Eğitim Bakanlığı Bu şekilde sınav yaptı.)

Eğer Eğitim önceden olacaksa Eğitime katılmak için sınav yapılsın ve bu şekilde eğitime katılarak sınava girecek personel belirlensin. Sınavı kazananlar arasında aynı puan alanların eğitim yıl vb. durumları gözönünde buldursun. (Maliye Bakanlığı Bu şekilde sınav yaptı. )

Sonuç olarak

1- Eğitim sınavdan sonra yapılırsa hem adaletli bir şekilde herkes sınava girecek hemde eğitim masrafları biraz daha azalacak burdan tasarruf sağlanmış olcak.

2- Ön eleme sınavı olursa sadece adalet sağlanmış olacak. Bu sayede herkes eşit bir şekilde sınava girmiş olacak .

Konu ile ilgili SSK da yapılan Şef'lik sınavına sendikaların tepkisi olduğunu öğrendik. Bu mücadelelerinde haklı olduklarını e mail atarak bu şekilde de destekliyoruz.



Yönetmelikler

Yüksem Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik

Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, Yüksem Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı birimlerinde görevli personelin, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde hizmet gerekleri esas alınarak görevde yükselmelerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Ön Eleme Sınavı Görevde yükselme eğitimine katılmak isteyen personel sayısı ilgili boş kadro sayısının iki katından fazla olması ve gerekli hallerde önceliğin tespiti amacıyla atama yapılacak kadro unvanıyla ilgili bilgileri ölçmek için Kurumca yapılacak yazılı sınavı,
Görevde Yükselme Eğitimine Alınma
Madde 15- (Değişik 1-11-2003 tarih ve 25276 sayılı Resmi Gazete) Görevde yükselme eğitimine alınacakların sayısı atama yapılacak boş kadro sayısının iki katını geçemez. İki katından fazla olması halinde görevde yükselme eğitimine katılmak için başvuruda bulunan personelin hizmet süresi, eğitim düzeyi, sicil ve disiplin durumları dikkate alınarak, Başbakanlıkça belirlenen ekli Değerlendirme Formundaki puanlama esas alınarak toplam puanı en fazla olandan başlamak üzere, görevde yükselme eğitimine katılacaklar belirlenir. Ön eleme sınavı yapılması halinde bu sınavdan 50 puan ve üstü alanlar boş kadro sayısının iki katından fazla ise Değerlendirme Formundaki puanlamaya uyularak iki katına indirilir. Puanların eşit olması halinde hizmet süresi fazla olana öncelik verilir.

Yönetmelikler

İçişleri Bakanlığı Memurlarının Nitelikleri, Atanmaları ve Görevde Yükselme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik

BİRİNCİ KISIM
Genel Hükümler
09/10/2003 tarih 25254 sayılı resmi gazete
Madde 9 - Merkez ve/veya taşra teşkilatında başvurular tamamlandıktan sonra sınav kurulları; müracaat eden her adayın, Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen hükümleri taşıyıp taşımadıklarını tespit eder. Durumu uygun olmayan adaylar değerlendirmeye alınmazlar. Değerlendirmeye alınan adayların sayısı boş kadro sayısının en fazla 2 katı ise nitelikleri uygun olan bütün adaylar görevde yükselme eğitimine çağırılır.
Değerlendirmeye alınan adayların sayısı unvanlı boş kadroların 2 katından fazla olması halinde sınav kurulları; bu yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 değerlendirme formundaki kriterlere göre adayları puanlamaya tabi tutar.
Yapılan puanlama sonucunda toplam puanı en fazla olan adaydan başlamak üzere boş kadro sayısının 2 katı aday görevde yükselme eğitimine çağırılır.
Puanların eşitliği halinde adayların, görevde yükselme eğitimi ve sınavına müracaat ettikleri anda talip olunan unvanın bir alt unvanında hizmeti fazla olan adaylara öncelik tanınır. Bu da eşitse eğitime katılacak aday ad çekme ile tespit edilir.
Ancak il özel idare müdürlüğü görevde yükselme eğitimine alınacak adayların tespiti Bakanlık merkez sınav kurulu tarafından ön eleme sınavı (yazılı ve/veya mülakat) ile yapılır. Başarılı olabilmek için 100 üzerinden en az 70 puan almak şarttır.
Ön eleme sınavında 100 üzerinden en az 70 puan alan adayların sayısının münhal bulunan kadroların iki katından fazla olması halinde il özel idare müdürlüğü görevde yükselme eğitimine katılacaklar ön eleme sınavından 70 ve yukarı puan alan adaylar arasından bu maddenin ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarına göre tespit edilir.

Yönetmelikler

Maliye Bakanlığı Personeli Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik

23/10/2003 tarih 25268 sayılı resmi gazete
Madde 4 - Bu Yönetmelikte geçen;
l) Görevde yükselme eğitimine katılma sınavı: Eğitime alınacakların belirlenmesi için yapılacak yazılı ve sözlü sınavı,

MADDE 7 - Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 20 - Yapılan değerlendirme sonucunda; eğitime katılma başvurusunda bulunanların sayısı ilan edilen atama yapılacak boş kadro sayısının iki katını aşması halinde adaylar, birimlerce belirlenecek ve önceden ilan edilecek görev alanlarına ilişkin konularda ön eleme sınavına alınırlar. Ön eleme sınavında (100) tam puan üzerinden en az (60) puan alanlardan en yüksek puanlı olandan başlamak üzere ilan edilen atama yapılacak boş kadro sayısının en fazla iki katına kadar aday başarılı sayılır ve eğitime alınır. Ancak, son sıradaki adayla aynı puanı alan adayların bulunması halinde bunlardan eğitime alınacak personel, EK-1'deki Değerlendirme Formuna göre toplam puanı en fazla olandan başlamak üzere tespit edilir. Bu durumda dahi puanların eşit olması halinde, son sicil notu yüksek olan, eşitliğin yine devamı halinde ise hizmet süresi fazla olanlara öncelik tanınır.
Eğitime katılma başvurusunda bulunanların sayısı ilan edilen atama yapılacak boş kadro sayısının iki katını aşmaması halinde durumu uygun olan adaylar, doğrudan görevde yükselme eğitimine alınırlar.
Herhangi bir nedenle eğitime katılmayanların yerine başka adaylar eğitime alınmaz.
Ön eleme sınav kurulu Yönetmeliğin 23 üncü maddesinde belirtilen ilgili sınav kurullarıdır."

Yönetmelik

Millî Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1- 26/7/2000 tarihli ve 24121 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (F) bendinin (c-1) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"1) En az ilköğretim okulu (ilkokul) mezunu olmak,"
MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki Geçici 6 ncı madde eklenmiştir.
"Geçici Madde 6 - 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen görevlere atanacak personel bakımından bu Yönetmelikte öngörülen görevde yükselme eğitimine ilişkin hükümler 31/12/2005 tarihine kadar uygulanmaz."
Yürürlük
MADDE 3 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 4 - Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

Yönetmelik

Millî Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Geçici Madde 6 - (14/3/2005 tarihli ve 2005/8556 sayılı BKK) Milli Eğitim Bakanlığınca bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen görevlere yapılacak atamalarda 8 inci maddede öngörülen görevde yükselme eğitimi şartı 31/12/2005 tarihine kadar uygulanmaz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber