Karanlık dünyasını azmiyle aydınlatıyor

Yusuf Karadağ - Dünyaya görme engelli gelen Seyfettin Çağrı Yıldırım, 6 yaşından bu yana çaldığı piyanoda ve 7 yaşında beri oynadığı satrançta pek çok başarı elde etti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ağustos 2012 11:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da Çoşkun-Gülbin Yıldırım çiftinin ilk çocuğu olan ve görme engelli olarak dünyaya gelen Seyfettin Çağrı Yıldırım (18), ilkokula başlamadan önce okuma yazmayı kabartma alfabe ile öğrendi. 6 yaşında piyano dersleri almaya başlayan Yıldırım, 7 yaşında da satranç öğrenmeye başladı.

Eğitimini kaynaştırma eğitimi şeklinde alan Yıldırım, İngilizce'sini geliştirmek için son 7 yıldan bu yana her yaz yaklaşık 1 ay Londra'da yaz okullarına katıldı.

İngiliz Kraliyet Müzik Okulları Birleşik Kurulu'nca tüm ülkelerde her yıl düzenlenen ve 8 seviyeden oluşan piyona sınavlarına 2002 yılında ilk kez katılan Yıldırım, her yıl girdiği sınavlarda başarılı olarak 6'ıncı seviyeye kadar ulaştı. Ancak bundan sonraki seviye sınavlarına, solfej sınavı kabartma nota bulamaması nedeniyle 4 yıldır giremiyor.

Yıldırım, satrançta ise geçen yıl Türkiye Görme Engelliler Satranç Şampiyonası'nda gençler kategorisinde birincilik kazandı. Daha sonra Görme Engelliler Satranç Milli Takımı'na seçilen Yıldırım, Uluslararası Görme Engelliler Spor Federasyonu tarafından Antalya'da düzenlenen Dünya Oyunları'nda satrançta gençler kategorisinde dördüncü oldu. Bu yıl da Türkiye Görme Engelliler Satranç Şampiyonası'nda gençlerde üçüncülük elde etti.

Hedefi Türkiye veya İngiltere'de hukuk eğitimi almak olan Çağrı Yıldırım, bu yıl Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) girdi. Aynı zamanda İngiltere'de King's College London, University of Warwick, University of Reading, Queen Mary University of London ve University of Nottingham'a başvuran Yıldırım, başvurduğu tüm üniversitelerden olumlu yanıt aldı.

-"Kaynaştırma eğitimi topluma adapte olma ve öz güvenimi sağladı"-

Seyfettin Çağrı Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme engelli olmasına rağmen genelde hayata olumlu pencereden bakmaya gayret gösterdiğini, bu nedenle hayatı boyunca duygusal ve psikolojik açıdan çok fazla zorluk çekmediğini söyledi.

Okullarda ders materyalleri konusunda zaman zaman sorunlar yaşadığını, fakat ailesi ve arkadaşlarının desteğiyle bunları aştığını dile getiren Yıldırım,

"Küçük yaşlardan beri kaynaştırma eğitim görüyor olmam, topluma adapte olmamı ve öz güvenimin gelişmesini olumlu yönde etkiledi. Başarılarımda topluma çabuk uyum göstermemin önemli rol oynadığına inanıyorum. Bu nedenle engellilerin kaynaştırma eğitimi almalarının teşvik edilmesi ve engelli çocuğu olan ailelerin bu yönde hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

İngiliz Kraliyet Müzik Okulları Birleşik Kurulu'nun düzenlediği müzik sınavlarında 5'inci dereceyi geçtiğini bildiren Yıldırım, "Ancak bundan sonraki seviyeleri geçmek için, solfej sınavı için kabartma nota bulmam gerekiyor. Bu konuda yardım bekliyorum" diye konuştu.

Yıldırım, piyano ve satrançta elde ettiği başarıların çevresindeki insanları hayrete düşürdüğünü belirterek, çevresinden çok olumlu tepkiler aldığını söyledi.

-Hedefi hukuk eğitimi almak-

Bu yıl LYS'ye girdiğini, hedefinin Türkiye veya İngiltere'de iyi bir hukuk eğitimi almak olduğunu vurgulayan Yıldırım, ayrıca İngiltere'de 5 üniversiteye başvurduğunu ve hepsinden olumlu yanıt geldiğini kaydetti.

Ailesi ile görüşerek Türkiye veya İngiltere'yi tercih etmede seçim yapacağını anlatan Yıldırım, şunları söyledi:

"Rehberlik Araştırma Merkezleri'nden alınan rapor doğrultusunda geometri derslerinden muaf tutuluyorduk. Ancak LYS'de 10 geometri sorusuyla karşı karşıya kaldık. Oysa önceki yıllarda görme engelliler bu sorulardan muaf tutuluyordu.

Daktiloyu sınavda kullanmamıza bile yaptığımız girişimler sonucunda izin verildi. Oysa daktilo bizim kalem, kağıdımız gibi. Türkçe soruları da oldukça uzun ve bize verilen 30 dakikalık ek süre yeterli olmuyor. Türkiye'de engellilere yönelik sınav prosedüründe değişiklikler yapılması gerektiğine inanıyorum. İngiltere'de de çok sayıda sınava girdim. Gerçekten standartlar çok farklı. Sınavlara sadece okuyucu değil, başka alternatiflerin de sunulması gerekiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber