Yabancı eğitimciler ?4+4+4'ü tartışacak

Adana'da bu yıl 3.'sü organize edilen ?Uluslararası Okul Öncesi Eğitim Kongresi', 22 ülkeden toplam 300 akademisyeni bir araya getirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2012 12:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çukurova Üniversitesi'nin (ÇÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 3. Uluslararası Okul Öncesi Eğitim Kongresi, düzenlenen açılış töreni ile başladı. ÇÜ Mithat Özsan Amfisi'nde gerçekleştirilen kongre yoğun ilgi gördü. Amerika, İspanya, İtalya, Yunanistan, Çin, Yeni Zelanda, Tayvan, Uganda ve İran başta olmak üzere toplam 22 ülkeden 300 akademisyenin katıldığı kongreye Türkiye genelinden de çok sayıda bilim insanı katıldı. Açılışta konuşan Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, ?Çağımızın getirdiği değişimler sonucunda modern dünyada sağlıklı, yetişmiş, analitik düşünebilen, problem çözebilen, kısacası bilimsel süreçleri etkili bir şekilde kullanabilme becerisine sahip insan gereksiniminin karşılanabilmesi söz konusu olduğunda erken yaşlarda eğitimin gerekli ve zorunlu olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır? dedi.

?ERKEN YAŞTA EĞİTİM TOPLUMLARIN GELİŞMESİNİN ÖN KOŞULUDUR?

Okul öncesi eğitimin elverişsiz ortam ve olumsuz koşullar gibi bazı toplumsal eşitliksizliklerin ortadan kaldırılması noktasında önemli bir misyon üstlendiğini vurgulayan Özkan, bu kapsamda da uygarlık düzeyine ulaşmış birçok toplumda okul öncesi eğitimi mevcut eğitim sistemi içinde öncelikli konulardan biri haline getirdiğine dikkat çekti. Özkan, ?Okul öncesi eğitimin aynı zamanda da aileden sonraki en önemli eğitim ortamı olduğu da bilinen bir gerçektir. Dolayısıyla toplumların gelişmesinin ön koşulu olan; erken yaşta eğitimin önemini vurgulayan ve bu alanda çalışma yapan akademisyen, öğretmen ve diğer paydaşları bir araya getiren ?3. Uluslararası Okul Öncesi Eğitim Kongresi'ni çok anlamlı ve değerli bulduğumuz gibi bu konferansı önemsiyoruz? diye konuştu.

?BİLGİ VE DENEYİMLERİN ÖZGÜRCE PAYLAŞILMASINA FIRSAT SUNUYORUZ?

ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar da, okul öncesi dönemin eğitimin en önemli yılları olmasının yanında insan yaşamının da temel basamağı olduğunu ifade ederek, çocuğun bu dönemdeki yaşantısının hem çocuğun hem de toplumun geleceğini önemli ölçüde etkilediğine dikkat çekti. Kibar, ?Bilimsel araştırmalarda erken çocukluk hizmetlerinin çocuklar, aileler, ekonomi ve toplum için büyük farklar ve çok uzun süren olumlu etkiler oluşturduğunu göstermektedir. Okul öncesi eğitimin toplumsal eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olması, uygarlık düzeyine ulaşmış birçok toplumda okul öncesi eğitimi eğitim sistemi içinde öncelikli konulardan biri haline getirmiştir. Bizler de bu kongre ile birlikte dünyanın ve ülkemizin farklı bölgelerinden gelen akademisyen ve öğretmenleri buluşturarak, okul öncesi eğitim alanında kaydedilen gelişmeler ile uygulanan farklı yaklaşımların, farklı bakış açılarının, bilgi ve deneyimlerin özgürce paylaşılabileceği bir tartışma ortamı oluşturmayı amaçladık? ifadesini kullandı.

?4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİ' DE MASAYA YATIRILACAK

Öte yandan ?3. Uluslararası Okul Öncesi Eğitim Kongresi' ile birlikte okul öncesi eğitim alanında kaydedilen gelişmeler ve uygulanan farklı yaklaşımların uluslararası bir bakış açısı ile değerlendirilmesinin yanı sıra dünyanın ve Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen ve bu alanda çalışan akademisyen, öğretmen ve diğer paydaşları buluşturarak farklı bakış açıları, bilgi ve deneyimleri özgürce paylaşabilecekleri bir tartışma ortamı oluşturulması hedefleniyor. ?Okul Öncesi Eğitimde Farklı Modeller', ?Okul Öncesi Dönemde Güncel Sorunlar' gibi konuların da tartışılacağı kongre kapsamında aynı zamanda Türkiye'de bu yıl ilk defa uygulamaya konulan ve ?4+4+4' olarak formüle edilen eğitim sisteminin de masaya yatırılacağı kaydedildi. Yapılacak olan tartışmaların ardından ortaya çıkacak sonucun da Milli Eğitim Bakanlığı'na bir rapor olarak sunulacağı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber